Bestelwagen

Aanplantinstructies voor hagen

Verschillende voorbereidingen
Voordat u daadwerkelijk een haag kunt planten is het verstandig om de volgende voorbereidingen te treffen:
1. Hagen met kale wortel binnen 5 dagen na levering planten.(beukenhaag met kale wortel binnen 2 dagen planten na levering) Anders drogen de wortels uit en is de kans aanwezig dat de haag niet meer aanslaat en dus sterft.
2. Zorg dat de plaats waar de haag geplant moet worden vrij is van puin, oude wortels, grind, straatwerk, oude beplanting, stronken, worteldoek en etc. De grond moet minimaal 30 centimeter diep vrij zijn van de bovengenoemde dingen.
3. Zorg dat de plaats waar u de haag wilt planten goed waterdoorlatend is. Plant de haag niet op een plek waar de grond jaarrond nat is.
4. Zorg dat de boom geplant wordt op een plek waar het zonlicht kan krijgen.

Benodigdheden
Bij het planten van een haag heeft u de volgende materialen nodig om daadwerkelijk een haag te kunnen gaan planten:
1. Boompalen en ijzerdraad
2. Krammen en of draadspanners
3. Grondboor/palenhamer/handheiblok
4. Spade en/of een schep
5. Potgrond (advies hoeveelheid per strekkende meter)


De haag planten in 7 stappen

Stap 1: Graaf een plantgat met de spade of schep
– Graaf een plantgat waar de haag in komt te staan. Graaf het gat ongeveer 25% groter dan de kluit, pot of omvang van het blote wortelgestel van de haag. Zodat de wortels van de haag ook horizontaal zich kunnen ontwikkelen. Graag het gat in een lange rechthoek waar de haag uiteindelijk komt te staan
– Spit de bodem van het plantgat om, dit helpt ten eerste om de doorwatering te waarborgen en ten tweede voor een betere verticale doorworteling.
– Graaf het plantgat altijd op het moment dat je de haag wilt gaan planten. Graaf het plant gat dus niet eerder, want bij regen is de kans aanwezig dat er (teveel) water in het plantgat komt, waardoor je niet kunt planten. Daarnaast kan een haag niet tegen teveel nattigheid.
– Graaf het plantgat niet te diep of te ondiep: Controleer of de haag niet te diep in het plantgat staat. De bovenkant van een kluit of pot moet iets onder of gelijk zijn aan de rand van het plantgat zitten. Een haag met blote wortel dienen alle wortels iets onder de rand van het plantgat te zitten. Bij het te diep plaatsen van een haag in een plantgat kan de haag problemen krijgen met de zuurstofgehalte. Wanneer de haag te ondiep geplant wordt, zitten de wortels boven de grond. Wanneer wortels zich boven de grond bevinden sterven deze af en is de kans groot dat de haag doodgaat.


 

Stap 2: Het plaatsen van de boompalen en ijzerdraad
– Boompalen bij een haag geeft extra stevigheid, voorkomt omwaaien en zorgt voor een strakker uitziende haag. Wij adviseren om na elke 4 à 5 meter een boompaal te plaatsen bij de volgende haagsoorten uit onze shop:
– Groene/rode beukenhaag
– Haagbeuken
– Meidoornhaag
– Spaanse aak haag
– Zorg dat de boompalen minimaal 1/3 in de grond zitten. Kortom zorg ervoor dat de boompalen stevig vast staan.
– Zorg dat de boompalen niet te ver van de stam afstaan, want de boom bevestigingsband van 1 meter moet wel passen om de stam en de boompaal.
– Plaats het ijzerdraad 10 cm onder de bovenkant van de bevestigde boompalen. Bij hagen van 175/200 cm of hoger is het mogelijk om op 50/75 cm hoogte nog een draad te spannen voor extra stevigheid en een nog strakkere haag. Dit is de enkele draad, plaats het tweede draad aan de andere kant van de paal, wanneer de haag geplant is.


 

Stap 3: Verwijder het nodige materiaal van de geleverde haag
Meestal is de haag in opgebonden status geleverd om zo schade tijdens transport te voorkomen.
– Verwijder zorgvuldig het touw waarmee de haag is
opgebonden. Handig is om het touw de verwijderen met een scherpe
schaar of mes.
– Hagen die met kale (blote) wortel geleverd worden, worden
geleverd met een zak om de wortels, om uitdroging tijdens het
transport te voorkomen. Verwijder de zak die om de wortels van de
boom heen zit. Doe dit alleen net voordat u gaat planten, niet eerder in verband met uitdroging(vooral met beukenhagen).
– Hagen die geleverd worden in een pot, verwijder in
het geheel de pot. Bij pottenzakken: verwijder deze door de
pottenzak los te snijden met een stevig en scherpe (stanley)mes.
Wanneer de pottenzak niet verwijderd kan worden door hardnekkige
wortels die door de pottenzak gegroeid zijn, snij met een
(stanley)mes gaten in verticale richting over de gehele pottenzak.
Door deze gaten kunnen de wortels hun uitweg vinden en verder
groeien.
– Bij hagen in kluit is het BELANGRIJK om de jute en het gaas NIET te
verwijderen. Zo blijft het wortel gestel met grond goed intact.


 

Stap 4: Plaats de haag voorzichtig in het plantgat
– Als u het plantgat gegraven heeft zoals hierboven beschreven is, kunt u de haag in plantgat plaatsen. Plaats de haagplanten met de aangegeven (advies) plantafstand. Beukenhagen adviseren wij om gemiddeld 20 cm van elkaar te planten, dus gemiddeld 5 per strekkende meter(hangt af van de hoogte). Coniferen bijvoorbeeld worden vanwege de redelijke grote geadviseerd om er 2,5 per strekkende meter te planten.
– Zorg ervoor tijdens het (ver)plaatsen van de haag de stam en of takken niet beschadigd worden, zeker wanneer de haag in groei is en de sapstroming in de haag in volle gang is.
– Controleer of de haag niet te diep in het plantgat staat. De bovenkant van een kluit of pot moet iets onder of gelijk zijn aan de rand van het plantgat zitten. Een haag met blote wortel dienen alle wortels iets onder de rand van het plantgat te zitten. Bij het te diep plaatsen van een haag in een plantgat kan de haag problemen krijgen met de zuurstofgehalte. Wanneer de haag te ondiep geplant wordt, zitten de wortels boven de grond. Wanneer wortels zich boven de grond bevinden sterven deze af en is de kans groot dat de haag doodgaat.


 

Stap 5: Plantgat met haag dichtgraven
– Voordat u het plantgat met de nieuwe haag dicht graaft, raden wij u
aan om de volgende hoeveelheid aanplantgrond te mengen met de uitgegraven grond. De hoeveelheid te gebruiken aanplantgrond:

– aanplant van een enkele beukenhaag:
40 liter(1 zak) beuken aanplantgrond per 3 strekkende meters.
– aanplanten van een dubbele beukenhaag:
40 liter(1 zak) beuken aanplantgrond per 2 trekkende meters.
– aanplant voor beukenhagen met een lengte van 125 cm of hoger:
80 liter(2 zakken) beuken aanplantgrond per 1 strekkende meter.

– Bij enkele bladverliezende hagen:
40 liter per 3 strekkende meters
– Voor dubbele bladverliezende hagen:
40 liter per 2 strekkende meters
– Voor bladhoudende hagen:
40 liter per 1,5-3 strekkende meters

Potgrond kunt u bestellen bij ons op de
website.
– Potgrond verbeterd de structuur van de grond en houdt vocht vast,
dat ten goede komt voor hergroei van de wortels.
– door de haagplanten tegen de bevestigde ijzerdraad te laten leunen is het verstandig om na elke 5 geplaatste haagplanten het plantgat dicht te graven. Wanneer de haag niet beschikt van een ijzerdraad graaf na elk geplaatste haagplant het gat dicht. Druk de grond rondom de haag tijdens het dichtgraven goed aan. LET OP: aandrukken graag
met zorgvuldigheid, bij te hard aandrukken kunt u
wortelbeschadiging veroorzaken! Tijdens het aandrukken van de
grond de haag recht zetten.
– Daarna egaliseert (vlak maken) u de standplaats ter voorkoming van
wateroverlast. Stap 6: Het plaatsen van het tweede ijzerdraad

– plaats ook aan de andere kant van de paal ijzerdraad, zodat de net aangeplante haag niet om kan waaien. De haag staat nu stevig tussen twee ijzerdraden en is klaar om te groeien.Stap 7: Water geven na aanplant

Wanneer een haag geplant is en de weersberichten geven droogte af, bevloei de haag dan met voldoende water, zodat de grond goed sluit om de wortels van de desbetreffende haag.


 

Water geven na aanplant

Na het aanplanten van de haag is het belangrijk om de haag voldoende water te geven, zeker in de groeiperiode. Een haag heeft water nodig vanaf het moment dat de eerste bladeren beginnen uit te lopen totdat het blad valt in de herfst. Dit is doorgaans vanaf maart tot aan (eind)oktober. Groenblijvende hagen hebben het gehele jaar door water nodig, omdat deze hagen het gehele jaar het blad houden. De aangeplante haag heeft net zolang water nodig totdat de nieuwe (haar)wortels zichzelf kunnen voorzien van water. Dit is het geval wanneer de wortels zich ruimschoots bevinden buiten het gegraven plantgat. Dit duurt doorgaans minimaal 2 groeiseizoenen.

Om de juiste hoeveelheid water te geven bij een net aangeplante haag hangt af van het soort, het weer en natuurlijk de bodem. De periode vanaf het uitlopen (maart/april) tot aan de langste dag (rond 21 juni) heeft de haag het meeste water nodig.

Geef de haag dus de juiste hoeveelheid water. Als u teveel water geeft aan de haag kan de haag als het ware ‘verzuipen’ en gaat hij dood. In de winter heeft de haag geen water nodig (vanaf november tot en met begin maart). Bij het aanplanten van bomen, hagen en planten tijdens warme periodes, is het belangrijk dat de boom/haag/plant genoeg water krijgt na aanplant. Kort samengevat heeft een haag in drogere periodes meer water nodig, dan in periodes waarin het flink heeft geregend. In natte(regen) periodes hoeft u de haag geen water te geven, wanneer dat wel het geval is kan de haag ‘verzuipen’ door het vele water.