Onlangs verscheen het bericht dat Nederlandse tuinen steeds kleiner worden. Doordat het grondoppervlak steeds duurder wordt en mensen de voorkeur geven aan een groot huis, gaat dit vaak ten koste van de tuin. Het gevolg van de steeds kleiner wordende tuinen is logischerwijs dat de tuinen ook steeds minder groen worden.

De mensen die een tuin hebben, hebben steeds vaker een zogenaamde tegeltuinen. Er wordt vaak gekozen voor een tegeltuin, omdat tuineigenaar een onderhoudsarme tuin willen en hem daarom volledig betegelen. Vaak niet wetend dat dit eigenlijk heel slecht is voor mens, dier en natuur. Wanneer een tuin volledig betegeld is, loopt regenwater bijvoorbeeld minder goed weg. Ook is er minder leven in de tuin. Vogels en insecten kunnen bij tegels immers minder beschutting en voedsel vinden. Tot slot, en niet geheel onbelangrijk, heeft de afwezigheid van groen een negatief effect op het welzijn van de mens. 

Kortom: tuinen worden kleiner en mensen willen (vaak) zo min mogelijk onderhoud hebben aan hun tuin. Het planten van een kleine boom is daarom de beste optie om je tuin onderhoudsvriendelijk te houden, maar toch een groen karakter te geven! Bijkomend voordeel: groen in je tuin zorgt voor verkoeling en biedt tijdens de warme zomerdagen natuurlijke schaduw!

De ideale bomen voor in de kleine tuin

Een echte blikvanger in de tuin is een een zuilvormige boom. Het grote voordeel van deze boom is dat hij groot wordt in lengte, maar smal blijft in omvang. De boom neemt daardoor niet heel veel ruimte in.

Houd je naast groen ook nog van mooie bloemen in je tuin? Dan is een Japanse sierkers de ideale boom voor u. Deze boom bloeit met prachtige roze bloemen.

Liever een boom die geen prominente plek inneemt in je tuin? Ga dan voor een leiboom. Deze boom staat erg mooi tegen bijvoorbeeld de schutting of muur en zorgt ook nog eens voor een natuurlijke schaduw in je tuin. Er zijn zelfs leibomen die hun blad het hele jaar behouden en dus altijd een mooie, natuurlijke afscheiding creëren in je tuin.

Laurierkers

Behoud je toch liever de tegels, maar wil je wel een boom in je tuin? Het is ook mogelijk om een boom te planten in bijvoorbeeld  een stenen plantenbak. Het zijn vooral de Mediterrane bomen, zoals een Chinese Waaierpalm of Vijgenboom, die goed overleven in een plantenbak. Let er wel op dat de bak waterdoorlatend is, zodat de groei van de wortels niet wordt belemmerd.

Chinese Waaierpalm

Niet in het bezit zijn van een tuin? Een mediterrane boom in plantenbak is ook geschikt om te plaatsen op je balkon of dakterras en zorgt voor een zomerse sfeer!

Onderhoud

Uiteraard behoeft een boom wel enig onderhoud, zeker in een wat kleinere tuin. Het onderhoud bestaat echter alleen uit het water geven en (terug)snoeien van de boom. Als je kiest voor een boom in je tuin is het aan te raden deze boom jaarlijks te snoeien om zo de boom op het juiste formaat houden. Ideaal, want hiermee heb je dus zelf in handen hoe groot de boom in je tuin wordt!

Benieuwd geworden naar de mogelijkheden voor je tuin of wil je meer informatie? Neem dan contact met ons op.