Menu
 • Aanbiedingen
 • Bomenzoeker
 • Bol acacia

  De bol acacia is samen met de bol catalpa de meest toegepaste bolboom in de Nederlandse tuin. De bol acacia is zeer geschikt voor het Nederlandse klimaat doordat het een sterke boom is die goed bestand is tegen vrieskou. Daarnaast kan de boom in de zomermaanden op een zonnige plek voor veel schaduw zorgen, wat goed is voor mens en dier!

  • Onderhoudsvriendelijke boom
  • Verdraagt droogte en hitte
  • Prachtige, geveerde bladeren
  • Tropische sfeer en winterhard
  Mastercard logo Bancontact Mister Cash logo Visa logo Kiyoh logo AfterPay logo
  Bol acacia 120 cm stamhoogte

  Bol acacia 120 cm stamhoogte

  • Stamomtrek 3 - 6 cm
  • Stamhoogte 120 cm
  • Totaalhoogte 150 - 170 cm
  € 59,95

  Bol acacia 150 cm stamhoogte

  • Stamomtrek 3 - 6 cm
  • Stamhoogte 150 cm
  • Totaalhoogte 170 - 190 cm
  € 64,95

  Bol acacia 180 cm stamhoogte

  • Stamomtrek 6 - 10 cm
  • Stamhoogte 180 cm
  • Totaalhoogte 200 - 230 cm
  € 64,95

  Bol acacia 200 cm stamhoogte

  • Stamomtrek 6 - 10 cm
  • Stamhoogte 200 cm
  • Totaalhoogte 230 - 260 cm
  € 89,95
  Bol acacia 220 cm stamhoogte

  Bol acacia 220 cm stamhoogte

  • Stamomtrek 6 - 10 cm
  • Stamhoogte 220 cm
  • Totaalhoogte 240 - 270 cm
  € 109,95
  Bol acacia 220 cm stamhoogte

  Bol acacia 220 cm stamhoogte

  • Stamomtrek 10 - 14 cm
  • Stamhoogte 220 cm
  • Totaalhoogte 250 - 280 cm
  € 129,95
  Bol acacia 220 cm stamhoogte

  Bol acacia 220 cm stamhoogte

  • Stamomtrek 14 - 18 cm
  • Stamhoogte 220 cm
  • Totaalhoogte 260 - 300 cm
  € 174,95
  Bol acacia volgroeid

  Bol acacia volgroeid

  • Stamomtrek 20 - 25 cm
  • Stamhoogte 220 cm
  • Totaalhoogte 280 - 350 cm
  € 279,95

  Hulp nodig?

  Als u hulp of advies nodig heeft voor uw keuze kunt u onze klantenservice bereiken via e-mail, telefoon en onze online chat.

  Verzorgingstips

  Hoe snoei ik de bol acacia?

  Het snoeien van de bol acacia is maar een keer per jaar nodig, enkel in het voorjaar. Snoei de 'Robinia pseudoacacia 'Umbraculifera'' in maart, wanneer de kans op vorst nihil is. Belangrijk is om alle takken van de bol acacia terug te snoeien, zodat er nog 3 tot 5 cm tak overblijft. Wanneer alle takken eraf gesnoeid zijn ontstaat er een evenredige bol. In het voorjaar zal de bol acacia weer uitlopen en omdat hij gesnoeid is, zou hij zijn mooie, ronde bolvorm dan terug krijgen.

  Kan een bolvorm acacia ook in een kuip of pot geplant worden?

  Ja, een bolacacia kan ook worden geplaatst in een kuip of pot. Het beste is om een bolacacia in de volle grond te planten, maar in een pot of kuip kan de bol acacia ook groeien.

  De volgende tips zijn erg belangrijk wanneer een bolacacia in pot of kuip geplant wordt:
  - De boom moet goed water krijgen, zeker bij warm weer. Een bolacacia groeit hard wanneer het erg warm is en als deze boom in een pot of kuip staat kunnen de wortels niet zelf opzoek gaan naar grondwater. Door de harde groei bij warm weer heeft een bolacacia veel vocht nodig.
  Geef de boom dagelijks water, vaak is 10 liter of meer per dag een vereiste(afhankelijk van de weersomstandigheden en de tijd van het jaar).
  - Wanneer een bolacacia geplant wordt in een kuip of pot dient deze goed vast gezet te worden. De kans is groter dat een boom omwaait wanneer hij in pot geplaatst is dan wanneer hij in de volle grond staat, waar de wortels veel dieper zitten.
  - Een bolacacia in pot of kuip dient extra voeding te krijgen door middel van koemest(korrels). Een bolacacia kan extreem snel wortelen, waardoor de grond in een pot of kuip snel uitgeput kan worden. Hierdoor is het noodzakelijk dat de boom extra voeding krijgt. Verstandig is om een bol acacia om de 2 á 4 jaar over te planten in een grotere pot of kuip, afhankelijk van de grootte van de pot of kuip.

  Hoeveel water moet een bol Robinia pseudoacacia 'Umbraculifera' krijgen?

  Wanneer een bolacacia net is aangeplant, is het belangrijk dat deze boom in het eerste groeijaar extra water toegedient krijgt. De wortels van de Robinia pseudoacacia 'Umbraculifera' zijn in het eerste groei-jaar nog niet zo ver om zichzelf van vocht te kunnen voorzien, daarom zal de boom een handje geholpen moeten worden en regelmatig van water moeten worden voorzien (vooraal in droge en warme periodes). Wanneer een bolvorm acacia in een pot of kuip staat heeft de boom tijdens de groeiperiode dagelijks water nodig. Wanneer de Robinia pseudoacacia 'Umbraculifera' goed geworteld is in de grond (meestal na 2 groeiseizoenen) kan de boom zelf voldoende water opnemen.

  Kan een bol acacia het heel jaar door aangeplant worden?

  Ja, een bol acacia kan het hele jaar door aangeplant woren. Zorg er wel voor dat de boom tijdens het groeiseizoen voldoende water krijgt. 

  Hoe groot kan een acacia als bolvormboom uiteindelijk worden?

  Wanneer de bol acacia jaarlijks gesnoeid wordt, kan een volgroeide bol een maximale hoogte en breedte krijgen van ongeveer 150 cm. Let op: dit gaat dan enkel om de hoogte en breedte van de bol, dus de stamhoogte wordt niet meegerekend. Een volgroeide acacia met een stamhoogte van 180 cm kan dus een volgroeide bol krijgen van 150 cm hoog en breed. Hierdoor zou de boom in zijn totaliteit ongeveer 330 cm hoog worden. 

  Wanneer een bol acacia meerder jaren niet gesnoeid wordt, kan de boom erg kolossal worden en een totale hoogte (inclusief stamhoogte) bereiken van 5 tot 6 meter.

  Voordelen van de bolacacia

  Deze boom is uniek door zijn prachtige en intens groen geveerde bladeren. De bolacacia, ook wel 'Robinia pseudoacacia 'Umbraculifera'' zit tegen de mediterraanse soort aan. De boom wordt dan ook veel geplant rond de Middellandse zee, omdat hij droogte en hitte zeer goed kan verdragen en graag op een zonnige plek staat. De bol acacia groeit in een bolvorm en bij jaarlijkse snoei is deze boom toe te passen in elke tuin. De 'Robinia pseudoacacia 'Umbraculifera'' behoudt door jaarlijkse snoei tevens zijn mooie, ronde bolvorm.

  Het snoeien van de ‘Robinia ps. 'Umbraculifera'’

  Het snoeien van de bol acacia is maar een keer per jaar nodig, enkel in het voorjaar. Snoei de 'Robinia pseudoacacia 'Umbraculifera'' in maart, wanneer de kans op vorst nihil is. Belangrijk is om alle takken van deze bolvorm boom terug te snoeien, zodat er nog 3 tot 5 cm tak overblijft. Wanneer alle takken eraf gesnoeid zijn ontstaat er een evenredige bol. In het voorjaar zal de bol acacia weer uitlopen en omdat hij gesnoeid is, zou hij zijn mooie, ronde bolvorm dan terug krijgen.

  Bol acacia aanplanten in uw tuin

  Het aanplanten van een bolacacia kan in principe in elke tuin, want deze boom is namelijk ook geschikt voor in een kleine tuin. 

  Voor het aanplanten van de bolacacia hanteren wij de volgende vuistregel: ongeacht de stamhoogte of stamdikte van de boom heeft de bol acacia een ruimte nodig van 150 cm bij 150 cm. In deze ruimte kan de bol acacia goed groeien en een mooie bol vormen. Wanneer er meerder bomen dicht in de buurt van de bol acacia geplant worden, is het zeker verstandig om de boom jaarlijks te snoeien. Wordt de 'Robinia pseudoacacia 'Umbraculifera'' niet jaarlijks gesnoeid, dan verliest hij zijn bolvorm en kan hij veel ruimte in beslag gaan nemen. 

  Verzendkosten

  Bestelling tot € 50,-
  € 4,99
  Gratis bezorging vanaf €50,-
  Gratis

  Wat onze klanten zeggen over ons

  Wij zijn altijd bezig met het verbeteren van onze diensten

  Mensen beoordelen ons gemiddeld met een 9.2 uit 2755 beoordelingen

  Bekijk alle beoordelingen op Kiyoh

  Stamhoogte en plaatsing van de bol acacia

  Onze bol acacia's worden geleverd in diverse stamhoogtes. Vaak worden deze diverse stamhoogtes bewust gekozen: 
  - Bol acacia's met een stamhoogte van 120 cm en 150 cm worden vaak geplant in de (voor)tuin om inkijk (door het raam) te voorkomen.
  - Bol acacia's met een stamhoogte van 180 cm en 200 cm worden vaak geplant bij een schutting of muurtje om het zicht boven dat muurtje of schutting te bedekken.

   

  - Bol acacia's met een stamhoogte van 220 cm worden vaak gebruikt als solitaire/alleen staande boom, waar men makkelijk onderdoor kan lopen. Daarnaast wordt de bol acacia met een stamhoogte 220 cm stamhoogte ook vaak gebruikt om schaduw te creëren.


  De bolacacia kan het beste geplaatst worden op een zonnige plek in de tuin. Deze boom groeit bijna op elk grondsoort, belangrijk is wel dat de bodem voedselrijk is.