Menu
 • Aanbiedingen
 • Bomenzoeker
 • Eikenbomen

  Eikenbomen

  De eikenboom is niet meer weg te denken uit ons landschap. De meeste zijn inheemse boomsoorten en zijn sinds de laatste ijstijd te bewonderen in de lage landen.

  Eikenbomen worden veelal in het bos gezien en het zijn vaak grote en hoge bomen. Dit komt doordat een eikenboom licht nodig heeft om te groeien en dus altijd boven de andere bomen uit wil steken om het licht te vangen.

  • Sterke boom die oud kan worden
  • Uitstekende klimaatboom
  • Diverse cultivars en vormen leverbaar
  • Eikenbomen uit eigen kwekerij

  Mastercard logo Bancontact Mister Cash logo Visa logo Kiyoh logo AfterPay logo
  Toon filters

  Prijs

  tot

  Stamomtrek

  Soort boom

  Winterhardheid

  Windbestendig

  Bladhoudend

  Groenblijvend

  Standplaats

  Bloeiperiode

  Bloeikleur

  Bladkleur

  Herfstkleur

  Eetbare vrucht

  Indicatie van de hoogte bij levering

  Tuintype

  Voorkeur grondsoort

  Windgevoeligheid

  Bodemvochtigheid

  Bloeiwijze

  Vrucht

  Snoeiperiode

  Snoeiwijze

  Geleverd in

  Levering zomer

  Latijnsenaam

  Formaat bij levering

  tot
  tot
  tot
  Verwijder alle filters
  Sluiten
  Toon filters

  Hulp nodig?

  Als u hulp of advies nodig heeft voor uw keuze kunt u onze klantenservice bereiken via e-mail, telefoon en onze online chat.

  Verzorgingstips

  Zijn eikenbomen winterhard?

  Ja. Bijna alle eikenbomen zijn winterhard. We hebben de winterhardheid van eiken verdeeld onder zeer winterhard en redelijk winterhard.

  Zeer winterharde eiken hebben geen bescherming nodig tijdens (strenge) vorstperiodes. De volgende eiken zijn zeer winterhard:

  - Zomereik (Quercus robur)

  - Moeraseik (Quercus palustris)

  - Amerikaanse eik (Quercus Rubra)

  - Turkse eik (Quercus cerris)

  - Wintereik (Quercus petraea)

  - Scharlaken eik (Quercus coccinea)

  Er zijn ook eikenbomen die redelijk winterhard zijn. Deze bomen hebben bescherming nodig bij strenge vorst en wanneer ze nog jong zijn. De volgende eiken zijn redelijk winterhard:

  - Kurkeik (Quercus suber)

  - Steeneik (Quercus ilex)

  Zijn alle eikenbomen geschikt voor in mijn tuin?

  Niet elke eikenboom is geschikt voor in elke tuin. Hieronder hebben we een verdeling gemaakt van verschillende tuinsoorten en de eikenboom die hier het beste in past.

  - Voor in een kleine(re) tuin waarin een boom niet moet overheersen zijn de volgende eiken geschikt: Moeraseik (leivorm, bolvorm of in zuilvorm), steeneik (hoogstam of leivorm boom) of de kurkeik.

  - Voor in een middelgrote tuin waar de boom iets meer ruimte heeft en redelijk kan groeien, maar niet te extreem, zijn de volgende eikenbomen geschikt: zomereik (zuilvorm), steeneik, kurkeik en de moeraseik (leivorm, bolvorm of zuilvorm).

  - Voor in een grote tuin waarin een eikenboom zijn gang kan gaan en goed kan groeien zijn vrijwel alle eiken geschikt. De eik kan in deze tuin ook het middelpunt zijn van de tuin en hoeft niet jaarlijks gesnoeid te worden om groei te beperken. De volgende eiken zijn geschikt: de zomereik, de steeneik, de Amerikaanse eik, de kurkeik (wel op een beschutte plek) en de moeraseik.

  Alle bomen die geschikt zijn voor in de kleine(re) tuin kunnen ook aangeplant worden in een middelgrote of grote tuin.

  Hoe vaak moet ik een eikenboom snoeien?

  Over het algemeen hoeft een eikenboom slechts eenmaal in het jaar gesnoeid te worden.

  Het mooiste is om eikenbomen te snoeien in maart of april. Wanneer de zomereik, Amerikaanse eik en moeraseik redelijk volgroeid zijn, hoeven deze niet meer gesnoeid te worden. Zorg er wel voor dat de boom voldoende ruimte heeft om te kunnen groeien.

  Bij eiken in bolvorm, leivorm, of zuilvorm is het belangrijk om deze jaarlijks te blijven snoeien om zo de vorm te behouden.

  Zijn er ook bladhoudende of wintergroene eikenbomen?

  De volgende eikenbomen zijn groenblijvend: de steeneik (Quercus ilex), de kurkeik (Quercus suber) en de Spaanse eik (Quercus hispanica ‘Waasland’).

  De kurkeik kan na een strenge winter zijn blad verliezen, maar loopt in dat geval in het voorjaar weer uit met nieuw blad.

  De overige genoemde eiken zijn bladverliezend. De wintereik kan zijn bruine bladeren in de winter grotendeels behouden.

  Kan ik een eikenboom het hele jaar aanplanten?

  Ja, je kunt een eikenboom het hele jaar door aanplanten. Net voor of tijdens een vorstperiode is het echter wel af te raden om een eikenboom te planten. Wanneer je een eikenboom plant in de zomer is het belangrijk dat de boom voldoende water toegediend krijgt.

  Het geslacht Quercus

  Quercus is de Latijnse benaming voor de eikenboom. Van deze boom zijn er wel een honderdtal soorten bekend in Nederland. Door de vele variëteiten is de boom zeer bekend en niet meer weg te denken in ons klimaat.

  Bij Bomenbezorgd.nl zijn onder andere de volgende eiken verkrijgbaar:

  Zomereik

  De zomereik, oftewel de Quercus robur, is een inheems boomsoort die heel vaak te zien is in het Nederlandse landschap. De zomereik is van alle soorten eikenbomen het soort dat het oudste kan worden. Er zijn exemplaren bekend in Europa die een leeftijd hebben van meer dan duizend jaar.

  De eikenboom heeft eikels als vrucht. Deze zijn zeer belangrijk voor dieren, want zij gebruiken deze eikels als voedsel.

  De Quercus robur heeft in het voorjaar een bronskleurig uitlopend blad, wat over gaat in een groene kleur. Het blad is gelobd en voelt leerachtig aan. Op latere leeftijd krijgt de boom een grijs, gegroefde bast. Van de Quercus robur wordt veel hout gemaakt dat gebruikt wordt voor onder andere bouwhout in woningen of voor meubels.

  Moeraseik

  De in het Latijn genoemde Quercus palustris staat bekend om zijn prachtige scharlakenrode herfstkleuren. De moeraseik is een boom die in diverse vormen leverbaar is, namelijk als bolboom, als leiboom, als zuilboom of als een meerstammige boom.

  Amerikaanse eik

  De Amerikaanse eik is een boom die zeer groot kan worden en, net als de moeraseik, de show steelt in de herfst met zijn prachtige herfstkleuren. Het blad van de Amerikaanse eik heeft redelijk dezelfde vorm als het blad van de moeraseik. Er is echter wel een verschil. Het blad van de Amerikaanse eik is namelijk veel groter dan die van de moeraseik.

  De Amerikaanse eik, ook wel bekend als de Quercus rubra of Quercus borealis, heeft in de herfst indrukwekkende scharlakenrode bladeren. De Quercus rubra is een uitstekende klimaatboom, want hij verdraagt luchtverontreiniging, hitte en zelfs aanslag van strooizout goed. 

  Steeneik

  De steeneik is een eikensoort uit de Quercus familie, maar lijkt totaal niet op een zomereik, moeraseik of Amerikaanse eik.

  De steeneik, ook wel de Quercus ilex genoemd, is een eik die groenblijvend is en dus zijn blad houdt in de winter. Van deze boom kun je jaarrond genieten van een groenblijvende boom en mede daardoor is hij de laatste decennia erg populair.

  De bladeren van de Quercus ilex zijn aan de onderkant witgrijs van kleur. De bovenkant is glanzend groen van kleur. De kleurencombinatie van het levert een prachtig totaalbeeld en hiermee onderscheidt deze groenblijvende eik zich ten opzichte van de rest.

  Steeneiken zijn verkrijgbaar als hoogstam bomen, als leibomen en als meerstammige bomen.

  Kurkeik

  De naam van de boom zegt het eigenlijk al: de bast van deze boom is diep gegroefd met kurklijsten. De kurkeik allereerst op vanwege de dikke bast met kurk, maar heeft meer bijzondere eigenschappen wat de boom uniek maakt. Zo heeft deze boom een zeer grillige groeiwijze en kan de boom zijn blad behouden bij zachte winters.

  De kurkeik, ook wel Quercus suber genoemd, komt oorspronkelijk uit gebieden rond de Middellandse zee en is daardoor ook mediterrane boom. De kurkeik kan kortstondig temperaturen verdragen tot -16 graden Celsius. De boom staat het liefst op een beschutte plek.

  De kurk van deze eikenboom wordt gebruikt voor einddoelen zoals wijnfleskurken, schoeisel of voor bouwmateriaal binnenshuis. Wanneer de krukachtige bast van deze boom verwijderd wordt, komt er een rood-roze bast tevoorschijn.

  Het blad van de Quercus suber is donkergroen van kleur. De groenblijvende eik kan na een strenge winter bruin blad krijgen en deze laten vallen. Na zo’n strenge winter loopt de boom vanzelf weer uit met nieuw groen blad.

  Andere eikensoorten  

  Er zijn ook veel eikensoorten die helaas nog niet op onze webshop staan. Denk bijvoorbeeld aan de Turkse eik (Quercus cerris), scharlaken eik (Quercus coccinea) en de wintereik (Quercus Petraea). Heb je interesse in een eikenboom die niet op onze webshop staat? Neem gerust contact op met onze klantenservice! Wellicht kunnen wij je helpen aan de gewenste eikenboom.

  Verzendkosten

  Bestelling tot € 50,-
  € 4,99
  Gratis bezorging vanaf €50,-
  Gratis

  Wat onze klanten zeggen over ons

  Wij zijn altijd bezig met het verbeteren van onze diensten

  Mensen beoordelen ons gemiddeld met een 9.2 uit 2531 beoordelingen

  Bekijk alle beoordelingen op Kiyoh

  Eikenbomen kopen

  Bomenbezorgd.nl heeft een groot assortiment eikenbomen met onder andere zomereiken, moeraseiken, steeneiken en Amerikaanse eiken. Daarnaast zijn er nog meer eikenrassen die op aanvraag altijd besteld kunnen worden bij Bomenbezorgd.nl.

  De diverse soorten eikenbomen zijn verkrijgbaar in verschillende vormen. Er zijn Quercus soorten die wij verkopen als meerstammige boom, als leiboomals bolboom of als zuilboom.

  De meeste eikenbomen komen uit onze eigen kwekerij en worden veelal geteeld in Nederland. Al onze eikenbomen zijn van hoge kwaliteit, waardoor je bij aankoop altijd zeker bent van een mooie en vitaal sterke boom. Een boom waarvan je levenslang plezier kunt hebben!

  Weetjes over de eikenboom

  De zomereik kan een leeftijd krijgen van duizend jaar of meer. In Nederland zijn er diverse monumentale eikenbomen te bezichtigen die een behoorlijke leeftijd hebben. In het Belgische Liernu staat de dikste boom uit de Benelux. Dit betreft een zomereik met een stamomtrek van maar liefst 14 meter. Door de diverse soorten eikenboom zit er altijd een boom tussen die aan je wensen voldoet in je eigen tuin.