Aanplantinstructies voor bomen

Voorbereiding

Voordat u daadwerkelijk een boom kunt planten is het verstandig om met de volgende punten rekening te houden:

1. Plant bomen met een kale wortel altijd binnen 5 dagen, anders drogen de wortels uit en bestaat de kans dat de boom slecht groeit of zelfs sterft. Plant u de boom niet gelijk na levering? Leg de boom op een vorst- en windvrije plek neer. Bomen in pot en kluit kunnen langer boven de grond staan. Vergeet in dat geval niet om ze water te geven in het groeiseizoen!
2. Zorg dat de plaats waar de boom geplant wordt vrij is van puin, bekabeling, oude wortels, grind, straatwerk, oude beplating, stronken, worteldoek, etc. Dit is belangrijk voor de boom zodat hij een goede start heeft en goed kan gaan wortelen.
3. Zorg dat de plaatst waar u de boom wilt planten goed waterdoorlatend is en genoeg zonlicht kan krijgen.
4. De boom kan niet geplant worden in wit (straat)zand. Bomen die in wit (straat)zand geplant worden zullen weinig tot niet gaan groeien. Plant de boom daarom altijd in zwarte zandgrond, kei grond, löss, leemgrond of zavelgrond. Toch planten in wit zand? Zorg er dan voor dat de grond een flink stuk rondom de kluit wordt uitgegraven en wordt vervangen door aanplantgrond. U kunt hierover altijd advies vragen bij onze klantenservice.

Benodigdheden
Voor het planten van een boom heeft u de volgende materialen nodig:
1. De boom
2. Boompalen en boom bevestigingsband
3. Spijkers of schroeven voor bevestigen boom bevestigingsband
4. Grondboor/palenhamer/handheiblok
5. Spade en/of een schep
6. Potgrond 

De boom planten in 7 stappen

Stap 1: Graaf een plantgat met de spade of schep
– Graaf een plantgat waar de boom in komt te staan. Graaf het gat ongeveer 25% groter dan de kluit, pot of omvang van het blote wortelgestel van de boom. Door dit te doen zorgt u ervoor dat de wortels van de boom zich ook horizontaal kunnen ontwikkelen.
– Spit de bodem van het plantgat om. Dit helpt om de doorwatering te waarborgen en zorgt voor een betere verticale doorworteling.
– Graaf het plantgat altijd op het moment dat je de boom wilt gaan planten. Graaf het plantgat dus niet eerder, want bij regen is de kans aanwezig dat er teveel water in het plantgat komt, waardoor je niet kunt planten. Teveel nattigheid is simpelweg niet goed voor de boom.
– Graaf het plantgat niet te diep maar ook niet te ondiep: Controleer of de boom niet te diep in het plantgat staat. De bovenkant van de kluit of pot moet iets onder, of gelijk zijn aan, de rand van het plantgat zitten. In het geval van een boom met blote wortel dienen alle wortels iets onder de rand van het plantgat te zitten. Bij het te diep plaatsen van een boom in een plantgat kan de boom problemen krijgen met het zuurstofgehalte. Wanneer de boom te ondiep geplant wordt, zitten de wortels boven de grond. Wanneer wortels zich boven de grond bevinden sterven deze af en is de kans groot dat de boom doodgaat. 

 

Stap 2: Het plaatsen van de boompalen
– Zorg dat u twee boompalen plaatst aan de zijkanten van het plantgat, zodat de kluit, pot of boom in kale wortel er netjes tussen past.
– Plaats de eerste paal altijd op de kant waar de meeste wind vandaan komt. Vaak is dat de wind vanuit het Zuid-Westen.
– Zorg dat de boompalen aan de zijkant van het plantgat minimaal 30 cm de grond worden ingeslagen zodat ze stevig vast staan.
– Zorg dat de boompalen niet te ver van de stam afstaan, want de boom bevestigingsband van 1 meter moet wel passen om de stam en de boompaal. 

 

Stap 3: Verwijder het nodige materiaal van de geleverde boom
Meestal is de boom in opgebonden status geleverd om zo schade tijdens transport te voorkomen.
– Verwijder zorgvuldig het touw waarmee de kroon van de boom is
opgebonden. Het is handig om het touw te verwijderen met een scherpe
schaar of mes.
– Bomen die met kale (blote) wortel geleverd worden, worden
geleverd met een zak om de wortels, om uitdroging tijdens het
transport te voorkomen. Verwijder de zak die om de wortels van de
boom heen zit.
– Bij bomen die geleverd worden in een pot, kan de pot compleet verwijderd worden. In het geval van pottenzakken: verwijder deze door de
pottenzak los te snijden met een stevig en scherp (stanley)mes.
Wanneer de pottenzak niet verwijderd kan worden door hardnekkige
wortels die door de pottenzak gegroeid zijn, snijd dan met een
(stanley)mes gaten in verticale richting over de gehele pottenzak.
Door deze gaten kunnen de wortels hun uitweg vinden en verder
groeien.
– Bij bomen in kluit is het BELANGRIJK om de jute en het gaas NIET te
verwijderen. Zo blijft het wortelgestel met grond goed intact. 

 

Stap 4: Plaats de boom voorzichtig in het plantgat
– Als u het plantgat gegraven heeft zoals hierboven beschreven is, kunt u de boom in het midden van het plantgat plaatsen.
– Zorg ervoor dat, tijdens het (ver)plaatsen van de boom, de stam niet beschadigd raakt. Zeker niet wanneer de boom in groei is en de sapstroming in de boom(stam) in volle gang is.
– Controleer of de boom niet te diep in het plantgat staat. De bovenkant van een kluit of pot moet iets onder de rand van het plantgat zitten of gelijk zijn aan de rand van het plantgat. Bij een boom met blote wortel dienen alle wortels iets onder de rand van het plantgat te zitten. Bij het te diep plaatsen van een boom in een plantgat kan de boom problemen krijgen met de zuurstofgehalte. Wanneer de boom te ondiep geplant wordt, zitten de wortels boven de grond. Wanneer wortels zich boven de grond bevinden sterven deze af en is de kans groot dat de boom doodgaat. 

 

Stap 5: Plantgat met boom dicht graven
– Voordat u het plantgat met de nieuwe boom dicht graaft, raden wij u
aan om bij bomen onder de maat van 16-18 cm, 40 liter potgrond te
mengen met de uitgegraven grond. Bij bomen met de maat 16-18 cm
of hoger is het advies om 80 liter potgrond of meer te mengen met
de uitgegraven grond. Potgrond kunt u bestellen bij ons op de
website.
– Potgrond verbetert de structuur van de grond en houdt vocht vast
wat ten goede komt voor de hergroei van de wortels.
– Graaf nu het plantgat met de boom er in dicht. Stamp de grond rondom de
boom tijdens het dicht graven goed aan. LET OP: aanstampen graag
met zorgvuldigheid, bij te hard aanstampen kunt u
wortelbeschadiging veroorzaken! Tijdens het aanstampen van de
grond de boom recht zetten.
– Daarna egaliseert (vlak maken) u de standplaats ter voorkoming van
wateroverlast.
– Maak ten slotte een gietrand rondom de boom(stam) waardoor u
gericht water kunt geven. Hierdoor kan het water rustig richting de wortels
zakken. 

 

Stap 6: Het plaatsen van boom bevestigingsband
– Breng de boom bevestigingsband aan op circa 5 cm onder de kop van de paal. Zorg hierbij dat de bevestigingsband onder spanning staat en niet slap hangt.
– Maak de boom bevestigingsband vast met een boomband spijker via
de boompaal.

 

Stap 7: Water geven na aanplant
Giet bij de net geplante boom 4 tot 10 liter water zodat de grond goed sluit op het wortelgestel.

 

Water geven na aanplant

Na het aanplanten van de boom is het belangrijk om de boom voldoende water te geven, zeker in de groeiperiode. Een boom heeft water nodig vanaf het moment dat de eerste bladeren beginnen uit te lopen totdat het blad valt in de herfst. Dit is doorgaans vanaf maart tot aan (eind)oktober. Naaldbomen en groenblijvende bomen hebben het hele jaar door water nodig, omdat deze bomen het hele jaar het blad houden. De aangeplante boom heeft net zolang water nodig totdat de nieuwe (haar)wortels zichzelf kunnen voorzien van water. Dit is het geval wanneer de wortels zich ruimschoots bevinden buiten het gegraven plantgat. Dit duurt doorgaans minimaal 2 groeiseizoenen.

De juiste hoeveelheid water hangt af van de boomsoort, het weer en natuurlijk de bodem. De periode vanaf het uitlopen (maart/april) tot aan de langste dag (rond 21 juni) heeft de boom het meeste water nodig. De onderstaande tabel met richtlijnen geeft een indicatie weer met uitgangspunten van normale weersomstandigheden. De tabel met onderstaande richtlijnen gelden alleen als advies. U kunt hieraan geen rechten ontlenen. Hoeveel water u moet geven is aangegeven in millimeters met intervallen van maximaal 10 dagen: 

Zandgrond                               Kleigrond

Diepte plantgat:   mm water:  Diepte plantgat:   mm water: 
 30 cm  60 mm   30 cm   35 mm
 40 cm  80 mm   40 cm   45 mm 
 50 cm   100 mm   50 cm   60 mm 
 60 cm   150 mm   60 cm   70 mm 
 70 cm   165 mm    70 cm   80 mm 
 80 cm   180 mm   80 cm   90 mm 
 90 cm   210 mm   90 cm   100 mm 
 100 cm   235 mm   100 cm   115 mm 

  

 

 

 

 

Geef de boom dus de juiste hoeveelheid water. Als u teveel water geeft aan de boom kan de boom als het ware ‘verzuipen’ en gaat hij dood. In de winter heeft de boom geen water nodig (vanaf november tot en met begin maart). Bij het aanplanten van bomen en planten tijdens warme periodes, is het belangrijk dat de boom genoeg water krijgt na aanplant. Kort samengevat heeft een boom in drogere periodes meer water nodig dan in periodes waarin het flink heeft geregend. In natte(regen) periodes hoeft u de boom geen water te geven.

Aanplantinstructies voor hagen

Verschillende voorbereidingen
Voordat u begint met het planten van de haag is het verstandig om de volgende voorbereidingen te treffen:
1. Hagen met kale wortel dienen binnen 5 dagen na levering geplant te worden.(beukenhaag met kale wortel dient binnen 2 dagen na levering geplant te worden!)  Doet u dit niet binnen bovenstaande periode(s) dan is de kans groot op uitdroging van de wortels en is de kans aanwezig dat de haag niet meer aanslaat en dus sterft.
2. Zorg dat de plaats waar de haag geplant moet worden vrij is van puin, oude wortels, grind, straatwerk, oude beplanting, stronken, worteldoek, etc. De grond moet minimaal 30 centimeter diep vrij zijn van het bovengenoemde.
3. Zorg dat de plaats waar u de haag wilt planten goed waterdoorlatend is. Plant de haag niet op een plek waar de grond jaarrond nat is.
4. Zorg dat de haag geplant wordt op een plek waar het zonlicht kan krijgen.

Benodigdheden

Bij het planten van een haag heeft u de volgende materialen nodig om daadwerkelijk een haag te kunnen gaan planten:
1. Boompalen en ijzerdraad
2. Krammen en of draadspanners
3. Grondboor/palenhamer/handheiblok
4. Spade en/of een schep
5. Potgrond (advies hoeveelheid per strekkende meter) 

De haag planten in 7 stappen

Stap 1: Graaf een plantgat met de spade of schep
– Graaf een plantgat waar de haag in komt te staan. Graaf het gat ongeveer 25% groter dan de kluit, pot of omvang van het blote wortelgestel van de haag. Zodat de wortels van de haag zich ook horizontaal kunnen ontwikkelen. Graaf het gat in een lange rechthoek waar de haag uiteindelijk komt te staan
– Spit de bodem van het plantgat om, dit helpt ten eerste om de doorwatering te waarborgen en ten tweede voor een betere verticale doorworteling.
– Graaf het plantgat altijd op het moment dat je de haag wilt gaan planten. Graaf het plantgat dus niet eerder. Anders loop je het risico dat er bij regen teveel water in het plantgat komt, waardoor je niet kunt planten. Daarnaast kan een haag niet tegen teveel nattigheid.
– Graaf het plantgat niet te diep maar ook niet te ondiep: De bovenkant van een kluit of pot moet iets onder of gelijk zijn aan de rand van het plantgat. Bij een haag met blote wortel dienen alle wortels iets onder de rand van het plantgat te zitten. Bij het te diep plaatsen van een haag in een plantgat kan de haag problemen krijgen met het zuurstofgehalte. Wanneer de haag te ondiep geplant wordt, zitten de wortels boven de grond. Wanneer wortels zich boven de grond bevinden sterven deze af en is de kans groot dat de haag doodgaat. 

 

Stap 2: Het plaatsen van de boompalen en ijzerdraad
– Boompalen bij een haag geven extra stevigheid, het voorkomt omwaaien en zorgt voor een strakker uitziende haag. Wij adviseren om na elke 4 à 5 meter een boompaal te plaatsen bij de volgende haagsoorten uit onze shop:
– Groene/rode beukenhaag
– Haagbeuken
– Meidoornhaag
– Spaanse aak haag

 

Daarnaast dient u het volgende in gedachten te houden bij het gebruik van boompalen:
– Zorg dat de boompalen minimaal 1/3 in de grond zitten. Kortom zorg ervoor dat de boompalen stevig vast staan.
– Zorg dat de boompalen niet te ver van de stam afstaan, want de boom bevestigingsband van 1 meter moet wel om de stam en boompaal passen.
– Plaats het ijzerdraad 10 cm onder de bovenkant van de bevestigde boompalen. Bij hagen van 175/200 cm of hoger is het mogelijk om op 50/75 cm hoogte een tweede draad te spannen voor extra stevigheid en een nog strakkere haag. Dit is de enkele draad, plaats het tweede draad aan de andere kant van de paal wanneer de haag geplant is. 

 

Stap 3: Verwijder het overbodige materiaal van de geleverde haag

Meestal is de haag opgebonden geleverd om zo schade tijdens transport te voorkomen.
– Verwijder zorgvuldig het touw waarmee de haag is
opgebonden. Het is handig om het touw te verwijderen met een scherpe
schaar of mes.
– Hagen die met kale (blote) wortel geleverd worden, worden
geleverd met een zak om de wortels, om uitdroging tijdens het
transport te voorkomen. Verwijder de zak die om de wortels van de
boom heen zit. Let op, doe dit pas op het moment dat u gaat planten. Wanneer u dit eerder doet is de kans op uitdroging groot (vooral met beukenhagen).
– Bij hagen die geleverd worden in een pot, kan de hele pot worden verwijderd. Bij pottenzakken: Deze kunnen verwijderd worden door de zak los te snijden met een stevig en scherpe (stanley)mes.
Wanneer de pottenzak niet verwijderd kan worden door hardnekkige
wortels die door de pottenzak gegroeid zijn, snijd dan met een
(stanley)mes gaten in verticale richting over de gehele pottenzak. Deze gaten zorgen ervoor dat de wortels hun uitweg door de zak kunnen vinden en verder kunnen groeien.

– Bij hagen in kluit is het BELANGRIJK om de jute en het gaas NIET te
verwijderen. Zo blijft het wortelgestel met grond goed intact. 

 

Stap 4: Plaats de haag voorzichtig in het plantgat
– Als u het plantgat gegraven heeft zoals hierboven beschreven is, kunt u de haag in het plantgat plaatsen. Plaats de haagplanten op de aangegeven (advies) plantafstand. Wij adviseren om beukenhagen gemiddeld 20 cm uit elkaar te planten, dus gemiddeld 5 per strekkende meter(hangt af van de hoogte). Wij adviseren bijvoorbeeld om coniferen, vanwege de redelijke grootte, om er maar 2,5 per strekkende meter te planten.
– Zorg tijdens het (ver)plaatsen van de haag dat de stam en of takken niet beschadigd raken, zeker wanneer de haag in groei is en de sapstroming in de haag in volle gang is.
– Controleer of de haag niet te diep in het plantgat staat. De bovenkant van een kluit of pot moet iets onder of gelijk zijn aan de rand van het plantgat. Bij een haag met blote wortel dienen alle wortels iets onder de rand van het plantgat te zitten. Bij het te diep plaatsen van een haag in een plantgat kan de haag problemen krijgen met het zuurstofgehalte. Wanneer de haag te ondiep geplant wordt, zitten de wortels boven de grond. Wanneer wortels zich boven de grond bevinden sterven deze af en is de kans groot dat de haag doodgaat. 

 

Stap 5: Plantgat met haag dichtgraven
– Voordat u het plantgat met de nieuwe haag dicht graaft, raden wij u
aan om de volgende hoeveelheid aanplantgrond te mengen met de uitgegraven grond. De hoeveelheid te gebruiken aanplantgrond:

 

– Bij de aanplant van een enkele beukenhaag:
40 liter (1 zak) beuken aanplantgrond per 3 strekkende meters.
– Bij de aanplant van een dubbele beukenhaag:
40 liter (1 zak) beuken aanplantgrond per 2 strekkende meters.
– Bij de aanplant voor beukenhagen met een lengte van 125 cm of hoger:
80 liter (2 zakken) beuken aanplantgrond per 1 strekkende meter.

– Bij enkele bladverliezende hagen:
40 liter per 3 strekkende meters
– Voor dubbele bladverliezende hagen:
40 liter per 2 strekkende meters
– Voor bladhoudende hagen:
40 liter per 1,5-3 strekkende meters

 

Potgrond kunt u bestellen bij ons op de website.
– Potgrond verbetert de structuur van de grond en houdt vocht vast,
dat ten goede komt voor hergroei van de wortels.
–Wanneer je de  haagplanten tegen het bevestigde ijzerdraad laat leunen is het verstandig om na elke 5 geplaatste haagplanten het plantgat dicht te graven. Wanneer de haag niet beschikt over ijzerdraad, graaf dan na elk geplaatste haagplant het gat dicht. Druk de grond rondom de haag tijdens het dicht graven goed aan. LET OP: aandrukken graag
met zorgvuldigheid, bij te hard aandrukken kunt u
wortelbeschadiging veroorzaken! Tijdens het aandrukken van de
grond de haag recht zetten.
– Daarna egaliseert (vlak maken) u de standplaats ter voorkoming van
wateroverlast.

 

 Stap 6: Het plaatsen van het tweede ijzerdraad

– Plaats ook aan de andere kant van de paal ijzerdraad, zodat de net aangeplante haag niet om kan waaien. De haag staat nu stevig tussen twee ijzerdraden en is klaar om te groeien.

 

  •  Stap 7: Water geven na het aanplanten

Wanneer een haag geplant is en de weerberichten geven droogte af, bevloei de haag dan met voldoende water, zodat de grond goed om de wortels van de desbetreffende haag sluit. 

Water geven na aanplant

Na het aanplanten van de haag is het belangrijk om de haag voldoende water te geven, zeker in de groeiperiode. Een haag heeft water nodig vanaf het moment dat de eerste bladeren beginnen uit te lopen totdat het blad valt in de herfst. Dit is doorgaans vanaf maart tot aan (eind)oktober. Groenblijvende hagen hebben het gehele jaar door water nodig, omdat deze hagen het gehele jaar het blad houden. De aangeplante haag heeft net zolang water nodig totdat de nieuwe (haar)wortels zichzelf kunnen voorzien van water. Dit is het geval wanneer de wortels zich ruimschoots buiten het gegraven plantgat bevinden. Dit duurt doorgaans minimaal 2 groeiseizoenen.

De juiste hoeveelheid water bij een net aangeplante haag hangt af van het soort, het weer en natuurlijk de bodem. In de periode vanaf het uitlopen (maart/april) tot aan de langste dag (rond 21 juni) heeft de haag het meeste water nodig.

Geef de haag dus de juiste hoeveelheid water. Als u teveel water geeft aan de haag kan de haag als het ware ‘verzuipen’ en gaat hij dood. In de winter heeft de haag geen water nodig (vanaf november tot en met begin maart). Bij het aanplanten van bomen, hagen en planten tijdens warme periodes, is het belangrijk dat de haag genoeg water krijgt na aanplant. Kort samengevat heeft een haag in drogere periodes meer water nodig dan in periodes waarin het flink heeft geregend. In natte(regen) periodes hoeft u de haag dan ook geen water te geven. 

Aanplantservice