Aanplantinstructies voor bomen

Voorbereiding

Voordat u daadwerkelijk een boom kunt planten is het verstandig om met de volgende punten rekening te houden:

1. Plant bomen met een kale wortel altijd binnen 5 dagen, anders drogen de wortels uit en bestaat de kans dat de boom slecht groeit of zelfs sterft. Plant u de boom niet gelijk na levering? Leg de boom op een vorst- en windvrije plek neer. Bomen in pot en kluit kunnen langer boven de grond staan. Vergeet in dat geval niet om ze water te geven in het groeiseizoen!
2. Zorg dat de plaats waar de boom geplant wordt vrij is van puin, bekabeling, oude wortels, grind, straatwerk, oude beplating, stronken, worteldoek, etc. Dit is belangrijk voor de boom zodat hij een goede start heeft en goed kan gaan wortelen.
3. Zorg dat de plaatst waar u de boom wilt planten goed waterdoorlatend is en genoeg zonlicht kan krijgen.
4. De boom kan niet geplant worden in wit (straat)zand. Bomen die in wit (straat)zand geplant worden zullen weinig tot niet gaan groeien. Plant de boom daarom altijd in zwarte zandgrond, kei grond, löss, leemgrond of zavelgrond. Toch planten in wit zand? Zorg er dan voor dat de grond een flink stuk rondom de kluit wordt uitgegraven en wordt vervangen door aanplantgrond. U kunt hierover altijd advies vragen bij onze klantenservice.

Benodigdheden
Voor het planten van een boom heeft u de volgende materialen nodig:
1. De boom
2. Boompalen en boom bevestigingsband
3. Spijkers of schroeven voor bevestigen boom bevestigingsband
4. Grondboor/palenhamer/handheiblok
5. Spade en/of een schep
6. Potgrond 

De boom planten in 7 stappen

Stap 1: Graaf een plantgat met de spade of schep

– Graaf een plantgat waar de boom in komt te staan. De wortels moeten zich ook horizontaal kunnen ontwikkelen. Graaf daarom een gaat dat ongeveer 25% groter is dan de kluit, pot of het wortelgestel van de boom.


Spit de bodem van het plantgat om. Dit zorgt er ten eerste voor dat de doorwatering wordt gewaarborgd en ten tweede dat er een betere verticale doorworteling is.
Graaf het plantgat altijd op het moment dat u de boom daadwerkelijk gaat planten. Graaf het plant gat dus niet eerder! Bij bijvoorbeeld regen bestaat dan de kans dat er te veel water in het plantgat komt, waardoor u de boom niet kunt planten. Daarnaast kan een boom niet tegen te veel nattigheid.
Graaf het plantgat niet te diep, maar ook niet te ondiep. Waarom u niet te diep of te ondiep moet graven wordt uitgelegd in stap 4.

Stap 2: Het plaatsen van de boompalen

Bomenbezorgd.nl adviseert om altijd twee boompalen te plaatsen bij het aanplanten van een boom. Dit voorkomt omwaaien en daardoor eventuele wortelscheuring. Plaats de eerste paal aan de kant waar de meeste wind vandaan komt. Dit is vaak de wind vanuit het zuidwesten.  Sla de paal voor 1/3e deel de grond in en bevestig de boomband met behulp van de boomspijkers. Sla de spijkers goed vast in de palen, zodat de band niet kan verschuiven.

Stap 3: Verwijder het nodige materiaal van de geleverde boom

De boom wordt meestal in opgebonden status geleverd om zo schade tijdens transport te voorkomen. (Dit geldt niet voor bomen die gesnoeid bezorgd worden). Verwijder het touw waarmee de kroon van de boom is opgebonden zorgvuldig met een schaar.
Meestal is de boom in opgebonden status geleverd om zo schade tijdens transport te voorkomen.
De bomen van Bomenbezorgd.nl worden geleverd met verschillende kluitsoorten. 

• Bomen met kale (blote) wortel worden bezorgd met een zak om de wortels. Deze zak zit er enkel omheen om uitdroging tijdens transport te voorkomen en dient kort voor het aanplanten te worden verwijderd.
• Bij bomen die geleverd worden in hardplastic pot dient deze pot in zijn geheel te worden verwijderd.
• Voor bomen geleverd in een plastic pottenzak geldt dat de pottenzak voorzichtig losgesneden en verwijderd moet worden met een stevig en scherp (stanley) mes.
• Bij een boom met draadkluit is het belangrijk dat het jute en gaas NIET wordt verwijderd. Het jute en gaas houdt het wortelgestel goed intact en verteerd vanzelf in de grond.
• Bomen in een verteerbare pottenzak kunnen in hun geheel worden geplant. Verwijder deze pottenzak dus niet! Deze pottenzak is afbreekbaar en verteert vanzelf in de grond. Door hem niet te verwijderen laat u het wortelgestel met rust en dat zorgt voor een optimale hergroei van de boom.

 

Stap 4: Plaats de boom voorzichtig in het plantgat

Zorg er tijdens het (ver)plaatsen van de boom naar het plantgat voor dat de stam niet beschadigd wordt. Wees extra voorzichtig wanneer de boom in groei is en de sap-stroming in de boom(stam) in volle gang is.
– Naast het voorzichtig (ver)plaatsen van de boom is het belangrijk om te controleren of de boom niet te diep of te ondiep in het plantgat staat. De bovenkant van de kluit of pot moet iets onder of gelijk zijn met de bovenkant van het plantgat. Let op: bij een boom met blote wortel dienen alle wortels iets onder de rand van het plantgat te zitten.
– Bij het te diep planten van een boom in een plantgat kan dat problemen opleveren voor het zuurstofgehalte van de boom. Wanneer de boom niet diep genoeg geplant wordt bevinden de wortels zicht boven de grond. Deze kunnen dan afsterven en de boom kan hier aan dood gaan. De plantdiepte van een boom komt dus redelijk precies.
Let op: na aanplanten van de boom is het belangrijk om de grond niet op te hogen rondom de boom, hierdoor staat de boom alsnog te diep kan hij doodgaan.

Stap 5: Plantgat met boom dicht graven

– Voordat u het plantgat met de nieuwe boom dicht graaft, raden wij u aan om onze aanplantgrond te mengen met de uitgegraven grond. Deze aanplantgrond verbeter de structuur van de grond en houdt vocht vast, wat ten goede komt voor de hergroei van de wortels.
– Graaf het plantgat met daarin de boom dicht. Druk de grond rondom de boom tijdens het dichtgraven goed aan. Let op: druk de grond wel met zorgvuldigheid aan. Bij te hard aandrukken kunt u wortelbeschadiging veroorzaken! Let er tevens op dat de boom tijdens het aandrukken van de grond recht staat en blijft staan.
– Egaliseer de standplaats ter voorkoming van wateroverlast.
– Geef de boom tot slot gelijk water, zodat de grond nog wat na kan zakken en goed om de wortels heen sluit. Doe dit ook wanneer u de boom in herfst of winter aanplant en wanneer hij dus niet groeit.

Stap 6: Water geven na aanplanten

Na het aanplanten is het belangrijk om de boom voldoende water te geven, zeker in de groeiperiode. Een boom heeft water nodig vanaf het moment dat de eerste bladeren beginnen uit te lopen totdat het blad valt in de herfst. Dit is doorgaans vanaf maart tot aan (eind)oktober. Naaldbomen en groenblijvende bomen hebben het gehele jaar door water nodig, omdat deze bomen het gehele jaar het blad houden.
De aangeplante boom heeft net zolang water nodig totdat de nieuwe (haar)wortels zichzelf kunnen voorzien van water. Dit is het geval wanneer de wortels zich ruimschoots bevinden buiten het gegraven plantgat. Het duurt doorgaans minimaal twee groeiseizoen voordat dit het geval is.

• In de periode vanaf het uitlopen (maart/ april) tot aan de langste dag van het jaar (rond 21 juni) heeft de boom het meeste water nodig.
• Wanneer bomen in een warme en/of een droge zomerperiode geplant worden, hebben ze nadrukkelijk meer water nodig.
• Wanneer bomen minder dan 2 groeiseizoenen in de grond staan is het belangrijk deze bomen water te geven bij warme en droge dagen.
• De hoeveelheid watergift is per boom verschillend. Daarnaast is de watergift ook afhankelijk van de standplaats en het klimaat(weerstype) waarin de boom zich bevindt.

Geef de boom niet te veel water. Hierdoor kan de boom ‘verzuipen’ en gaat hij dood. De exacte hoeveelheid is door ons niet te bepalen. Wel kunnen wij u een grove schatting geven voor watergift. Belangrijk is om ook uw eigen gevoel en beleving te gebruiken om de boom op de juist momenten te voeden en te verzorgen.

Doorgaans adviseren wij de volgende watergift voor verschillende bomen: Bomen die minder dan een jaar in de volle grond staan en nog GEEN volledig groeiseizoen (van april t/m september) hebben meegemaakt op de nieuwe standplaats hebben bij droog weer of met een minimale temperatuur van 20 graden Celsius de volgende watergift nodig:

Totaalhoogte Hoeveelheid water
< 200 cm 3 tot 10 liter per dag
200 - 400 cm 5 tot 15 liter per dag
400 - 600 cm 10 tot 25 liter per dag


LET OP:
bovengenoemde watergift is slechts een indicatie en kan in de praktijk afwijken. Aan deze watergift-indicaties zijn geen rechten te ontlenen.

Aanplantinstructies voor hagen

Verschillende voorbereidingen
Voordat u begint met het planten van de haag is het verstandig om de volgende voorbereidingen te treffen:
1. Hagen met kale wortel dienen binnen 5 dagen na levering geplant te worden.(beukenhaag met kale wortel dient binnen 2 dagen na levering geplant te worden!)  Doet u dit niet binnen bovenstaande periode(s) dan is de kans groot op uitdroging van de wortels en is de kans aanwezig dat de haag niet meer aanslaat en dus sterft.
2. Zorg dat de plaats waar de haag geplant moet worden vrij is van puin, oude wortels, grind, straatwerk, oude beplanting, stronken, worteldoek, etc. De grond moet minimaal 30 centimeter diep vrij zijn van het bovengenoemde.
3. Zorg dat de plaats waar u de haag wilt planten goed waterdoorlatend is. Plant de haag niet op een plek waar de grond jaarrond nat is.
4. Zorg dat de haag geplant wordt op een plek waar het zonlicht kan krijgen.

Benodigdheden

Bij het planten van een haag heeft u de volgende materialen nodig om daadwerkelijk een haag te kunnen gaan planten:
1. Boompalen en ijzerdraad
2. Krammen en of draadspanners
3. Grondboor/palenhamer/handheiblok
4. Spade en/of een schep
5. Potgrond (advies hoeveelheid per strekkende meter) 

De haag planten in 7 stappen

Stap 1: Graaf een plantgat met de spade of schep
– Graaf een plantgat waar de haag in komt te staan. Graaf het gat ongeveer 25% groter dan de