Aanplantinstructies voor bomen

Voorbereiding

Voordat u daadwerkelijk een boom kunt planten is het verstandig om met de volgende punten rekening te houden:

1. Plant bomen met een kale wortel altijd binnen 5 dagen, anders drogen de wortels uit en bestaat de kans dat de boom slecht groeit of zelfs sterft. Plant u de boom niet gelijk na levering? Leg de boom op een vorst- en windvrije plek neer. Bomen in pot en kluit kunnen langer boven de grond staan. Vergeet in dat geval niet om ze water te geven in het groeiseizoen!
2. Zorg dat de plaats waar de boom geplant wordt vrij is van puin, bekabeling, oude wortels, grind, straatwerk, oude beplating, stronken, worteldoek, etc. Dit is belangrijk voor de boom zodat hij een goede start heeft en goed kan gaan wortelen.
3. Zorg dat de plaatst waar u de boom wilt planten goed waterdoorlatend is en genoeg zonlicht kan krijgen.
4. De boom kan niet geplant worden in wit (straat)zand. Bomen die in wit (straat)zand geplant worden zullen weinig tot niet gaan groeien. Plant de boom daarom altijd in zwarte zandgrond, kei grond, löss, leemgrond of zavelgrond. Toch planten in wit zand? Zorg er dan voor dat de grond een flink stuk rondom de kluit wordt uitgegraven en wordt vervangen door aanplantgrond. U kunt hierover altijd advies vragen bij onze klantenservice.

Benodigdheden
Voor het planten van een boom heeft u de volgende materialen nodig:
1. De boom
2. Boompalen en boom bevestigingsband
3. Spijkers of schroeven voor bevestigen boom bevestigingsband
4. Grondboor/palenhamer/handheiblok
5. Spade en/of een schep
6. Potgrond 

De boom planten in 7 stappen

Stap 1: Graaf een plantgat met de spade of schep

– Graaf een plantgat waar de boom in komt te staan. De wortels moeten zich ook horizontaal kunnen ontwikkelen. Graaf daarom een gaat dat ongeveer 25% groter is dan de kluit, pot of het wortelgestel van de boom.


Spit de bodem van het plantgat om. Dit zorgt er ten eerste voor dat de doorwatering wordt gewaarborgd en ten tweede dat er een betere verticale doorworteling is.
Graaf het plantgat altijd op het moment dat u de boom daadwerkelijk gaat planten. Graaf het plant gat dus niet eerder! Bij bijvoorbeeld regen bestaat dan de kans dat er te veel water in het plantgat komt, waardoor u de boom niet kunt planten. Daarnaast kan een boom niet tegen te veel nattigheid.
Graaf het plantgat niet te diep, maar ook niet te ondiep. Waarom u niet te diep of te ondiep moet graven wordt uitgelegd in stap 4.

Stap 2: Het plaatsen van de boompalen

Bomenbezorgd.nl adviseert om altijd twee boompalen te plaatsen bij het aanplanten van een boom. Dit voorkomt omwaaien en daardoor eventuele wortelscheuring. Plaats de eerste paal aan de kant waar de meeste wind vandaan komt. Dit is vaak de wind vanuit het zuidwesten.  Sla de paal voor 1/3e deel de grond in en bevestig de boomband met behulp van de boomspijkers. Sla de spijkers goed vast in de palen, zodat de band niet kan verschuiven.