Lei- of schermbomen zijn bomen waarvan de takken in een bepaalde vorm of richting ‘geleid’ zijn. In de meeste gevallen gaat het om bomen met een kale stam tot een bepaalde hoogte, waarna de takken met behulp van een horizontale vertakking een egaal scherm vormen. Hierdoor kan als het ware een haag op stam worden gecreëerd.

Bij bomenbezorgd.nl worden alle leibomen geleverd met een scherm gemaakt van bamboestokken, wat zorgt voor een natuurlijke uitstraling.
Er zijn veel verschillende manieren waarop en waarvoor een leiboom wordt toegepast. Zo kunnen ze als wind- of zonnescherm worden gebruikt, maar ook als groene erfafscheiding. Bij veel oude huizen en boerderijen zijn leibomen vaker regel dan uitzondering. Tegenwoordig worden leibomen voornamelijk gebruikt om privacy te creëren en de inkijk in de achtertuin of naar binnen te beperken.

Hoogtes en afmetingen

Vaak mogen schuttingen en muurtjes om en rond het huis maximaal 200 cm hoog zijn. Gelukkig gelden deze regels niet voor groenafscheidingen zoals hagen en bomen. De meeste leibomen worden geleverd met een rek van 120 centimeter hoog en een breedte van 120 of 150 centimeter. Deze hoogtes komen bovenop de kale stam. De stamhoogte, dus de hoogte vanaf de grond tot aan waar het rek begint, varieert tussen de 150 en 240 cm. Daarmee kan er inkijk tot wel 360 cm hoogte worden beperkt! Vaak gaat de leiboom dan ook verder waar de schutting stopt.


De meest bekende leiboomsoorten zijn de linde, plataan, Spaanse aak en Amberboom. Ook worden er steeds meer bladhoudende, ofwel groenblijvende, leibomen verkocht. Daarvan is de meest gangbare de laurierkers, maar ook de glansmispel, olijfwilg, steeneik en de Portugese laurier winnen het steeds meer aan populariteit.

Het snoeien van leibomen

De meeste leibomen moeten eens per jaar worden gesnoeid. Dit kan het beste gedaan worden in de herfst of winter. De sapstromen binnen de boom komen dan namelijk tot stilstand en daardoor wordt de groei van de boom niet afgeremd door het snoeien. Als u de boom in ‘etages’ wil houden kunnen alle zijtakken teruggesnoeid worden tot op knoestjes naar de hoofdtakken. Bij een vol scherm is het wat meer op gevoel. Daar scheert u hem als ware terug tot een mooi egaal scherm.

Omdat leibomen relatief topzwaar zijn en in de eerste jaren een wat dunne stam hebben in verhouding tot het rek, adviseren we altijd gebruik te maken van boompalen bij het aanplanten van de bomen. Hiermee wordt de kans op beschadiging van wind, of in het ergste geval het afbreken van de stam, voor het grootste gedeelte beperkt. U kunt deze boompalen los bestellen bij onze accessoires. Ook kunt u ervoor kiezen om het juiste aanplantpakket gelijk toe te voegen aan uw bestelling! In dit aanplantpakket zitten alle benodigdheden, zoals boompalen, boombanden, boombandspijkers en aanplantgrond.