Waarom?

Allereerst de vraag: waarom moet ik mijn bomen snoeien? Een boom leeft en wanneer deze gezond is dan groeit hij. Soms groeit een boom niet in de richting zoals u zou willen. Door jaarlijks uw boom terug te snoeien naar zijn oorspronkelijke model, houdt u de boom klein en gecontroleerd. Ook is het van belang om oude takken te verwijderen, zodat u de levensduur van de boom kunt verlengen. Snoeien zorgt dus voor een gezonde en sterke boom (wanneer het goed wordt uitgevoerd natuurlijk).

Wanneer?

De meeste bomen van Bomenbezorgd.nl dienen eens per jaar gesnoeid te worden, een enkeling twee keer per jaar. Maar u moet wel weten wat de beste periode is om uw boom te snoeien. Veel mensen snoeien hun bomen in de wintermaanden. Dit is voor de meeste bomen de perfecte snoeitijd. Zo kunt u de meeste fruitbomen en hagen goed in deze periode snoeien. Een voordeel aan in de winter snoeien is dat de boom niet gaat ‘bloeden’. Met bloeden bedoelen we dat er grote hoeveelheden sap uit de snoeiwonden van de boom stroomt. Ook prettig aan snoeien in de winter is dat veel bomen dan geen blad dragen. Bij bladverliezende bomen kunt u dus precies zien welke takken u moet wegsnoeien om de gewenste vorm te behouden. Een aantal bomen dienen echter in de zomermaanden gesnoeid te worden, de zogenoemde ‘ABC-bomen’. Deze bomen zijn de Acer (Esdoorn), de Betula (Berk), de Carpinus (Haagbeuk) maar ook de Juglans (Notenboom). Deze boomsoorten zijn juist extra gevoelig voor het bloeden waardoor de boom erg kan verzwakken. Een groot voordeel van snoeien in de zomermaanden is dat u precies ziet welke takken dood zijn. In de winter kan het nog wel eens voorkomen dat u per ongeluk de verkeerde tak afknipt. Dit zal in de zomer minder snel gebeuren. Snoei de ABC-bomen dus alleen als ze volledig in blad staan om de boom in topconditie te houden! ABC-bomen worden vaak in een kerstboommodel gesnoeid, zodat het zonlicht goed bij iedere nieuwe knop kan komen. Zo hebben nieuwe knoppen geen last van de schaduw van de tak daarboven.

Hoe?

Zorg in eerste instantie altijd voor het juiste gereedschap, zo herstelt uw boom het snelst van een snoeiwond. Gebruik ten eerste een takkenschaar om takken af te knippen. Deze kan net wat meer kracht zetten dan een normale snoeischaar. Te dikke takken om te knippen kunt u vervolgens met een takkenzaag verwijderen. Ten tweede moet u goed bedenken welk vorm u in de boom wilt behouden en dus welke takken er gesnoeid dienen te worden. Takjes dient u ongeveer 10 centimeter van de stam schuin af te knippen. Wanneer een tak opsplitst in twee takken dan kunt u de tak verwijderen die afwijkt van de door u gewenste vorm. Ook takken die tegen elkaar aan komen kunt u verwijderen, zo hebben schimmels geen mogelijkheid om hierin te groeien. Dikkere takken moet u eerst van de onderkant inzagen op de gewenste plek en daarna van boven afzagen. Op deze manier zorgt u ervoor dat de tak niet afbreekt en er een mooie egale stomp overblijft. Ziet u dode takken? Knip deze af tot het gezonde hout.

Zijn er nog steeds dingen onduidelijk of heeft u vragen over het snoeien? Neem dan gerust contact met ons op via de live chat, klantenservice@bomenbezorgd.nl of op 06-51974044.