Beoordeeld met een 9.2 / 10 uit 4903 beoordelingen
Bezorgd binnen 5 werkdagen
Gratis bezorging met eigen bezorgdienst in NL & BE
Veilig betalen met iDEAL & Klarna

Gewone steeneik (Quercus ilex)

De steeneik is een Mediterraanse boom, die steeds populairder wordt in Nederland. De steeneik is een langzame groeier, waardoor de boom ook weinig onderhoud nodig heeft. Het blad is glanzend groen aan de bovenkant en aan de onderkant grijs.

 • Weinig onderhoud nodig
 • Eetbare eikels
 • Goed winterhard
 • Glanzend blad
Steeneik
Steeneik
 • Stamomtrek 4 - 6 cm
 • Stamhoogte 160 - 180 cm
 • Totaalhoogte 200 - 250 cm
€ 119,95
Beschikbaar
Bekijk product
Steeneik
Steeneik
 • Stamomtrek 6 - 8 cm
 • Stamhoogte 160 - 180 cm
 • Totaalhoogte 250 - 300 cm
€ 129,95
Beschikbaar
Bekijk product
Steeneik
Steeneik
 • Stamomtrek 10 - 12 cm
 • Stamhoogte 170 - 190 cm
 • Totaalhoogte 300 - 350 cm
€ 379,95
Beschikbaar
Bekijk product
Steeneik
Steeneik
 • Stamomtrek 12 - 14 cm
 • Stamhoogte 180 - 200 cm
 • Totaalhoogte 300 - 350 cm
€ 459,95
Beschikbaar
Bekijk product
Steeneik
Steeneik
 • Stamomtrek 14 - 16 cm
 • Stamhoogte 180 - 200 cm
 • Totaalhoogte 350 - 400 cm
€ 549,95
Beschikbaar
Bekijk product
Steeneik
Steeneik
 • Stamomtrek 16 - 18 cm
 • Stamhoogte 180 - 200 cm
 • Totaalhoogte 350 - 400 cm
€ 599,95
Beschikbaar
Bekijk product
Steeneik
Steeneik
 • Stamomtrek 18 - 20 cm
 • Stamhoogte 190 - 210 cm
 • Totaalhoogte 375 - 425 cm
€ 649,95
Beschikbaar
Bekijk product
Steeneik
Steeneik
 • Stamomtrek 20 - 25 cm
 • Stamhoogte 190 - 210 cm
 • Totaalhoogte 400 - 425 cm
€ 749,95
Beschikbaar
Bekijk product

De steeneik is een Mediterraanse boom, die steeds populairder wordt in Nederland. De steeneik is een langzame groeier, waardoor de boom ook weinig onderhoud nodig heeft. Het blad is glanzend groen aan de bovenkant en aan de onderkant grijs.

 • Weinig onderhoud nodig
 • Eetbare eikels
 • Goed winterhard
 • Glanzend blad
Hulp nodig?

Als je hulp of advies nodig hebt met je keuze kan je onze klantenservice bereiken via e-mail, telefoon en onze online chat.

Quercus ilex

De steeneik, in het Latijns Quercus, ilex is een boom uit de napjesdragersfamilie, waar bijvoorbeeld ook de beuk uitkomt. De steeneik komt van oorsprong uit het Zuid-Europa en kan goed tegen de zoute zeewind. Daarnaast kan de boom ook goed geplant worden in een stedelijk gebied, omdat de boom ook tegen luchtvervuiling kan. Een steeneik zie je vaak terug bij grote gebouwen of bij nieuwbouw woningen, dit heeft te maken met de chique uitstraling die de boom heeft. De boom komt van oorsprong uit Zuid-Europa en groeit daar veel op rotsgrond, vandaar de Nederlandse benaming. De Latijnse benaming heeft de boom te danken aan het blad, vooral bij het jonge blad zitten er aan de uiteindes uitsteeksels, hierdoor lijkt het blad heel erg op een hulst, waarin de Latijnse naam ilex ook terugkomt.

Jonge bladeren en twijgen verschillen in grote en hebben aan de uiteindes uitsteeksels. Op latere leeftijd is het blad minder getand/ minder bladrand en is het blad meer rond en golvend. Waarom de bladeren in het begin getand zijn heeft te maken met de insecten, doordat het blad uitsteeksels heeft voorkomt dit vraat door insecten. Op latere leeftijd zit de boom vol met vertakkingen en blad en zal het de insecten niet meer lukken om de boom kaal te eten. De bovenkant van het blad is glanzend groen, terwijl de onderkant grijs is, dit zorgt voor de chique uitstraling waar een steeneik om bekend staat. Daarnaast is de steeneik ook een dichte groeier en heeft de boom ook veel vertakkingen.

Wij hebben de steeneik in verschillende formaten, het kleinste formaat is stamomtrek 4-6 cm, terwijl het grootste formaat 20-25 cm stamomtrek heeft. De steeneik is in Nederland een trage groeier, hierdoor zal de stamomtrek niet veel per jaar groeien. Het kleinste formaat zal ongeveer 3 jaar oud zijn, terwijl het grootste formaat 17 tot 20 jaar oud zal zijn. Per formaat zal er ongeveer 1 à 2 jaar leeftijdsverschil tussen zitten.

Leuk feitje is dat de eikels van de steeneik eetbaar zijn, in het Mediterraanse gebied worden deze eikels gegeten door Iberische varkens. Van de varkenspoot wordt Jamon gesneden, de smaak van de vruchten van een steeneik proef je ook terug in het vlees. De mediterrane boom zal alleen vruchten krijgen, wanneer de steeneik niet gesnoeid wordt.

Steeneik snoeien

Een steeneik heeft vanwege de trage groei weinig onderhoud nodig, een steeneik snoei je eigenlijk om de boom in de vorm te houden. Wanneer je een steeneik namelijk niet snoeit, kan de boom namelijk een grillige groeiwijze krijgen, waarbij de takken alle kanten op groeien. Het snoeien kun je het beste in de maand april doen voor de bloeiperiode, of eventueel in juni voor vormbehoud.

Verzorgingstips

Door zijn langzame groei is snoei niet noodzakelijk. De steeneik kan het best in april worden gesnoeid.

Snoei de boom terug tot de gewenste hoogte en breedte. Zo creëer je een vorm naar eigen voorkeur.

De steeneik kan gemiddeld tussen de 80 en 100 jaar oud worden.

De groeiperiode van een Quercus ilex is van april tot oktober, in de andere maanden is de boom in winterrust en zal de boom ook niet groeien.

De bloeiperiode van een steeneik is mei. Tijdens het voorjaar in mei krijgt de steeneik daarbij gele bloemen met eikels als vruchten.

Een steeneik is redelijk winterhard. Dat betekent dat koude temperaturen niet de favoriet zijn van de steeneik. Daarentegen kan het wel lichte (Nederlandse) vorst verdragen.

Een steeneik is een bladhoudende boom. Dat betekent dat de boom zijn blad behoud tijdens de herfst.

Wat onze klanten zeggen over ons

Wij zijn altijd bezig met het verbeteren van onze diensten

Mensen beoordelen ons gemiddeld met een 9.2 uit 4903 beoordelingen

Bekijk alle beoordelingen op Kiyoh

Steeneik bezorgen

Wij bezorgen met onze eigen bezorgdienst gratis in Nederland en Vlaanderen, doordat de steeneiken door onze eigen chauffeurs bezorgd worden, kunnen wij de kwaliteit tijdens het transport beter garanderen. Wij bezorgen binnen 5 werkdagen, voor het bezorgmoment ontvang je vanuit ons een mail. Daarnaast versturen wij een dag voor levering een track & trace, met hierin het tijdsvak en een link waarmee de chauffeur op de dag zelf live te volgen is.

Aanplanten van een Quercus ilex

Voor het aanplanten van een Quercus ilex is het raadzaam om een aanplantpakket mee te bestellen, vooral als de steeneik op een winderige plek komt te staan. Door het gebruik van de boompalen staat de steeneik steviger in de grond, waardoor de boom goed kan wortelen. Daarnaast zitten niet altijd de juiste voedingsstoffen die de boom nodig heeft standaard in de grond, vandaar dat het wel belangrijk is om de speciale aanplantgrond te gebruiken tijdens het aanplanten. 

Mocht je gebruik willen maken van onze aanplantservice is dit mogelijk, bestel in dit geval de aanplantservice in combinatie met het aanplantpakket mee en wij komen binnen 10 werkdagen bij je langs. Belangrijk is dan wel dat de plek van aanplanten vrij is van oude wortels, puin, kabels en dat er geen wit zand ligt.

Quercus ilex verzorgen

Een steeneik heeft tijdens de groeiperiode van april tot eind oktober het meeste water nodig, buiten de groeiperiode zal 1 keer per maand watergeven voldoende zijn. De boom is dan namelijk in winterrust, waardoor deze eik ook weinig water nodig zal hebben. Wanneer de steeneik nog geen volledig groeiseizoen heeft meegemaakt op de nieuwe standplaatst, heeft de boom bij droog weer of bij een minimale temperatuur van 20 graden Celcius het volgende aan water nodig.

Een steeneik die bij aanschaf lager is dan 2 meter, heeft 3 tot 10 liter water per dag nodig.
Als een steeneik tussen de 2 en 4 meter bij aanschaf is, heeft deze 5 tot 15 liter water per dag nodig.
Een steeneik die tussen de 4 en 6 meter bij aanschaf is, heeft 10 tot 25 liter water per dag nodig.

Vooral na het aanplanten is het belangrijk om voldoende water te geven, zodat de boom zich goed in de grond kan gaan vastzetten om te gaan wortelen. Een steeneik heeft net zolang water nodig, totdat de wortels sterk en diep genoeg gegroeid zijn om zichtzelf te kunnen voorzien van het grondwater, dit zal minimaal 2 groeiseizoenen duren.