Groenblijvende leibomen, de absolute privacy toppers!
Bladhoudende of groenblijvende leibomen bieden, doordat ze in de herfst en winter hun blad niet verliezen, jaarrond bescherming tegen wind en ultieme privacy in jouw tuin of huis! In onze blog over leibomen kun je alle algemene informatie over deze bomen vinden. In dit stuk vertel ik je graag meer over de groenblijvende soorten en de verschillende specificaties.
Bomenbezorgd.nl heeft een aantal verschillende bladhoudende leibomen die we hieronder uitlichten.
Laurierkers als leiboom
De ‘Prunus Laurocerasus ‘Caucasica’ of kortweg leilaurier is de meest verkochte groenblijvende leiboom van dit moment. De laurierkers is een relatief snelle groeier en heeft een gesloten kroonstructuur. Hierdoor heeft hij snel een volledig vol gegroeid rek. Het blad is donkergroen van kleur, lancetvormig en voelt lederachtig aan. Daarnaast bloeit de boom in mei met witte bloemen in trossen die ook nog eens een aangename geur verspreiden.
Portugese laurier als leiboom
Een andere leiboom in de laurierenfamilie is de ‘Prunus Lusitanica’, oftewel de Portugese laurier. De Portugese Laurier groeit wat langzamer dan de laurierkers, maar heeft ook een gesloten kroonstructuur. Het blad heeft aan de onderkant een opvallende grijsgroene kleur en is aan de bovenkant donkergroen. Qua vorm is het blad kleiner dan de laurierkers, meer eivormig, glanzen en getand en voelt ook leerachtig aan. In het voorjaar komen ook hier geurende witte bloemen aan.
Portugese Laurier ‘Tico’ als leiboom
Een nieuwe variant van de Portugese laurier is de ‘Prunus Lusitanica Tico’. Dit soort is pas onlangs ontwikkeld en zien we door zijn specificaties als de bladhoudende boom van de toekomst! De Portugese laurier ‘Tico’ groeit evenrediger en harder dan de gewone Portugese laurier en is daardoor mooier en sneller volledig dicht. Het blad van de ‘Tico’ is te vergelijken met de [sierpeer als leiboom] en is glanzend eirond met een heldere frisgroene kleur. Een opvallend detail is dat uitlopers/nieuwe bladeren een opvallende lichtgroene/ oranje kleur hebben. De bloei is daarnaast weer hetzelfde als bij de andere laurieren: witte geurende bloemen.
Olijfwilg als leiboom
De ‘Elaeagnus Ebbingei’ of olijfwilg als leiboom is vooralsnog een unieke boom in de Nederlandse tuinen. Van oorsprong komt dit soort voor in Zuid-Europese landen, maar hij is doorgekweekt om goed in het Nederlandse klimaat te kunnen overleven. Het lancetvormige blad voelt leerachtig aan en heeft een opvallende kleurensamenstelling. De onderkant van het blad heeft namelijk een grijze kleur en de bovenkant is donkergroen/ grijsgroen.
Steeneik als leiboom
Een zeer opvallende groenblijvende leiboom is de ‘Quercus Ilex’ oftwel de steeneik als leiboom. Het is een soort dat vrijwel geen last heeft van ziektes en/of plagen en kan een hoop wind verdragen. Het blad heeft een lancetvorm en is glanzend. Vooral de kleurencombinatie van de grijze stam, het donkergroene blad aan de bovenzijde en het witgrijze blad aan de onderzijde maakt dit soort een erg mooie vertoning. De steeneik vertakt zeer snel en heeft daardoor binnen de kortste keren een volledig vol leirek.
Photinia of Glansmispel als leiboom
De vreemde eend in de bijt wat betreft de groenblijvende leibomen is de ‘Photinia Fraseri Red Robin’, ook wel de glansmispel als leiboom genoemd. Dit soort heeft een gesloten kroonstructuur, maar valt vooral op vanwege zijn kleuren. Nieuwe uitlopers zijn opvallend felrood, wat over gaat in roodgroen blad. Daarnaast bloeit de boom in de zomer met witte bloemen.