leaf
Beoordeeld met een 9.2 / 10 uit 5286 beoordelingen
leaf
Gratis bezorgd binnen 5 werkdagen
leaf
Gratis bezorging met eigen bezorgdienst in NL & BE
leaf
Veilig betalen met iDEAL & Klarna

Plataan (Platanus x hispanica)

De Plataan (Platanus x hispanica) is een hele bekende boom in Europa, die groot en oud kan worden. De plataan kenmerkt zich door de afschilferende bast en legergroene stam en takken. Het blad van de boom is frisgroen. De Platanus x hispanica is ideaal om in verschillende vormen te leiden, daarom zie je de plataan ook vaak als dakboom en als leiboom in tuinen staan. Vandaag een plataan kopen, binnen 5 werkdagen in huis.

  • Geschikte boom voor grote tuinen
  • Goed te knotten of in vorm te brengen
  • Sterke boom voor iedere ondergrond
  • Opvallend, groot gelobd blad
Bekijk aanbod
Platanenboom
Platanenboom
Vanaf € 104,95
Bekijk aanbod
Dakplataan
Dakplataan
Vanaf € 129,95
Bekijk aanbod
Leiplataan
Leiplataan
Vanaf € 119,95
Bekijk aanbod
Bol plataan
Bol plataan
Vanaf € 119,95

De Plataan (Platanus x hispanica) is een hele bekende boom in Europa, die groot en oud kan worden. De plataan kenmerkt zich door de afschilferende bast en legergroene stam en takken. Het blad van de boom is frisgroen. De Platanus x hispanica is ideaal om in verschillende vormen te leiden, daarom zie je de plataan ook vaak als dakboom en als leiboom in tuinen staan. Vandaag een plataan kopen, binnen 5 werkdagen in huis.

  • Geschikte boom voor grote tuinen
  • Goed te knotten of in vorm te brengen
  • Sterke boom voor iedere ondergrond
  • Opvallend, groot gelobd blad
Hulp nodig?

Als je hulp of advies nodig hebt met je keuze kan je onze klantenservice bereiken via e-mail, telefoon en onze online chat.

De Platanus x hispanica is een sterke, winterharde boom

De Platanus x hispanica is de Latijnse naam van deze karakteristieke plataan laanboom. De boom komt veel voor in steden en dorpen op grote pleinen, dit heeft ermee te maken dat deze boom ook goed aangeplant kan worden bij wegen of op plekken waar veel verharding in de grond zit. Daarnaast wordt er vaak voor een plataan in een stad of dorp gekozen, omdat de plataan groot blad heeft. Dit zorgt voor een natuurlijke schaduw en hierdoor zal de boom op een warme zomerse dag voor verkoeling zorgen.

De platanus x hispanica is niet geschikt voor in kleine tuin, dit heeft ermee dat te maken dat de plataan enorm groot kan worden. Vandaar ons advies om deze boom in een grote tuin te planten, of op een plek waar veel ruimte is. Op deze manier kan de boom goed groeien en kan de boom uiteindelijk wel 30 meter hoog worden. 

De plataan is een uitzonderlijk sterke boom. Hij kan op alle grondsoorten groeien en kan veel wind verdragen. De jonge takken zijn nog niet zo sterk en kunnen bij harde wind gemakkelijk afbreken. Daarom raden we aan om een aanplantpakket bij de plataan te bestellen. Daarnaast kan de boom ook goed tegen droogte en hitte en is dit echt een klimaatboom en zeer geschikt voor het Nederlandse zomerklimaat van de afgelopen jaren,

Op latere leeftijd zal de barst op de stam loslaten, dit is een natuurlijk verschijnsel van de plataan en dit zorgt voor een mooi karakteristiek beeld. Ook heeft een plataan weinig last van ziektes en plagen.

Verschillende vormen van plataan

De plataan is in verschillende vormen te verkrijgen, je hebt de gewone plataan, of de bol plataan. Deze zie je veel langs wegen, op pleinen in een stad of dorp, of in een grote tuin. Daarnaast is de plataan ook beschikbaar als leiboom of als dakboom. Vanwege de horizontale groei is de plataan zeer geschikt als dakboom en zal de boom zorgen voor een natuurlijke schaduw.

De plataan in bloei

De bloeiperiode van de plataan is in mei, de boom loopt dan uit met een groot groen blad. In de maand juni krijgt de plataan vruchten. Dit zijn bolvormige katjes, welke de rest van het jaar in de plataan blijven hangen. Na bevruchting ontstaan er nootjes die in het volgende voorjaar op de grond vallen.

De plataan kan goed tegen droogte. In lange periodes van droogte zal hij grotere stukken schors laten vallen, om meer zuurstof tot zich te kunnen nemen. In lange periodes van droogte kan hij ook in de zomer al blad laten vallen. Het blad van de plataan is handvormig en geelgroen van kleur.

Hoe kun je het beste een Plataan (Platanus x hispanica) snoeien

Een plataan snoeien kun je het beste in de wintermaanden of in het vroege voorjaar doen. Mocht je voor het vroege voorjaar kiezen, kan dit in maanden maart en april. In deze maanden kan de boom het beste herstellen en zich klaarmaken voor de warme maanden. Als je de plataan namelijk in de zomer snoeit, kan dit ervoor zorgen dat de plataan dood bloed.
Snoei de Platanus x hispanica dan mooi terug in kegelvorm. In het geval van een plataan als leiboom of dakboom snoei je hem terug naar de vorm van het scherm.

Je snoeit de plataan door kleine takken volledig van de hoofdtak te verwijderen. Dikke takken kun je beter wat verder van de hoofdtak afzagen, zodat deze niet kan inscheuren. Daarna kun je hem alsnog dichtbij de hoofdtak zagen. Aan het einde van het groeiseizoen kun je de plataan eventueel nog terug in model snoeien. Snoei dan enkel de dunne takken terug.

Ons advies is als je de boom klein wilt houden, om deze dan wel jaarlijks terug te snoeien. De plataan is namelijk een snelle groeier en zonder jaarlijkse snoei, kan de boom enorm groot worden.

De oorsprong van de boom

De plataan komt uit de platanen familie en is een 17e - eeuwse hybride vorm waarvan de ouders de Amerikaanse Platanus occidentalis plataan ende Oosterse Platanus orientalis zijn. 

Verzorgingstips
De plataan kan het hele jaar door goed aangeplant worden. In het najaar bezorgen we de hem met kale wortel of in kluit, en in de zomer in een pot of doorgroeikluit. Zo onderbreken we de sapstroom niet en kan hij direct verder groeien.

Een Plantaan kun je het beste in het voorjaar snoeien, de maanden maart en april zijn het meest geschikt. De plantaan kan zich in deze maanden het beste herstellen.

De kleine takken mag je volledig van de hoofdtak te verwijderen en ikke takken kun je beter maximaal 10 cm van de hoofdtak afzagen, zodat deze niet kan inscheuren.

Nee, in het najaar kleurt het blad van de plataan geelbruin, waarna het blad van de boom valt. In het voorjaar verschijnt er nieuw blad.
De plataan is geen kieskeurige boom. Hij groeit namelijk goed op iedere soort grond. Zo kan hij op relatief vochtige lössbodem, een droge zandgrond, maar bijvoorbeeld ook op leemgrond groeien. De ideale boom voor elke situatie.

In april/mei krijgt de plataan nieuwe knoppen die daarna zullen gaan uitlopen tot mooie bladeren.  

 

Een plataan wordt vermenigvuldigd door te stekken en dart wordt voornamelijk in de winter gedaan. 

Platanen kunnen zeer oud worden, er zijn platanen die een leeftijd van 300 jaa hebben bereikt. De standplaats en klimaat zijn hierin wel een belangrijki aspect. 

Een plataan is een snel groeier en groeit in de stamomtrek 2,5 cm en in de hoogte 50 cm tot 100 cm per jaar. 

Na het uitkomen van nieuwe knoppen in maart/april krijgt de plataan nieuwe bladeren. 

De platanen die je bij Bomenbezorgd.nl kan kopen, kunnen het gehele jaar door worden aangeplant. 

In het najaar verliest de plataan zijn bladeren. 

Wij bieden platanen aan vanaf €129,95 per stuk en de prijzen zijn afhankelijk van formaat. 

De plataan is een snelgroeiende esdoornachtig blad. En het is ook een boom die voor veel schaduw kan zorgen. 

De plataan kan een maximale breedte krijgen van 25 meter, dit is afhankelijk van de standplaats en klimaat en ook heeft jaarlijks onderhoud hier invloed op. 

Hoe diep een plataan wortelt is afhankelijk van de vochtigheid in de grond. Er zijn platanen die wel een meter diep zijn geworteld, maar ook platanen die oppervlakkig zijn geworteld. 

Een plataan goeit zowel in de kroon als stamomtrek. Het is een snel groeier, waardoor je snel een volle boom hebt staan. 

In de maand mei gaat de plataan bloeien met groengele hoofdjes. 

Hoe oud een boom kan worden is afhankelijk van de standplaats en klimaat. Er zijn plataanbomen die maar liefst 300 jaar zijn geworden. 

Wat onze klanten zeggen over ons

Wij zijn altijd bezig met het verbeteren van onze diensten

Mensen beoordelen ons gemiddeld met een 9.2 uit 5286 beoordelingen

Bekijk alle beoordelingen op Kiyoh

Plataan kopen (Platanus x hispanica) bij Bomenbezorgd.nl

Wil je een plataan kopen en bij je thuis geleverd krijgen? Dat kan bij Bomenbezorgd.nl. Kies uit platanen in verschillende formaten en vormen, zoals de dakplataan en de  leiplataan. Onze platanen komen direct van de kwekerij waardoor wij de beste kwaliteit kunnen garanderen. Een plataan kopen bij bomenbezorgd.nl zorgt er dus voor dat je altijd een boom in topconditie geleverd krijgt!

Hoe werkt de aanplanting?

Voor het aanplanten van een plataan Platanus hispanica adviseren wij om het aanplantpakket mee te bestellen. In dit pakket zitten alle benodigdheden die je nodig hebt voor het aanplanten, zoals de boompalen, boombanden, spijkers en aanplantgrond. Door boompalen te gebruiken heeft de boom extra stevigheid gedurende het wortelen, waardoor de boom bij wind ook steviger staat. In de meegleverde aanplantgrond zitten voedingsstoffen die over het algemeen niet standaard in tuinaarde zit. Deze voedingsstoffen bevorderen de aangroei van de plataan. Bij levering ontvang je een boekje met aanplantinstructies, waarin wij in een paar stappen uitleggen hoe je de boom kunt planten.

Wil je de plataan liever door ons laten aanplanten? Dat is zeker mogelijk! Bestel in dit geval de aanplantservice in combinatie met het aanplantpakket en wij komen binnen 10 werkdagen bij je langs. Het enige wat je hoeft te doen is een plek in de tuin uitkiezen en ervoor te zorgen dat deze plek vrij is van wit zand, oude wortels, puin en dat er op deze plek geen bekabeling in de grond zit. De rest regelen wij voor je. 
 

Plataan verzorgen

Na het aanplanten van een Platanus hispanica is het belangrijk om de boom voldoende water te geven, zeker in de groeiperiode. De plataan heeft water nodig vanaf het moment dat de eerste bladeren beginnen uit te lopen, totdat het blad valt in de herfst. De Platanus hispanica heeft net zolang water nodig totdat de nieuwe wortels zichzelf kunnen voorzien van water. Dit is het geval wanneer de wortels zich ruimschoots bevinden buiten het gegraven plantgat. Het duurt doorgaans minimaal 2 groeiseizoenen voordat de wortels zo gegroeid zijn.

Als de plataan Platanus hispanica minder dan een jaar in de volle grond staat en nog geen volledig groeiseizoen heeft meegemaakt op zijn nieuwe standplaatst, heeft de boom bij droog weer of bij een minimale temperatuur van 20 graden Celsius de volgende watergift nodig.

- Als de plataan bij aanschaf lager is dan 200 cm, heeft deze 3 tot 10 liter water per dag nodig.
- Als de plataan bij aanschaf tussen de 200 en 400 cm is, heeft deze 5 tot 15 liter water per dag nodig.
- Als de plataan bij aanschaf tussen de 400 en 600 cm is, heeft deze 10 tot 25 liter water per dag nodig.