Beoordeeld met een 9.2 / 10 uit 4236 beoordelingen
Bezorgd binnen 5 werkdagen
Gratis bezorging met eigen bezorgdienst in NL & BE
Veilig betalen met iDEAL & Klarna

Plataan (Platanus x hispanica)

De Plataan (Platanus x hispanica) is een hele bekende boom in Europa, die groot en oud kan worden. De plataan kenmerkt zich door de afschilferende bast en legergroene stam en takken. Het blad van de plataan is frisgroen. De Platanus x hispanica is ideaal om in verschillende vormen te leiden, daarom zie je de plataan ook vaak als dakboom en als leiboom in tuinen staan. Vandaag een plataan kopen, binnen 5 werkdagen in huis.

  • Geschikte boom voor grote tuinen
  • Goed te knotten of in vorm te brengen
  • Sterke boom voor iedere ondergrond
  • Opvallend, groot gelobd blad
Bekijk aanbod
Platanenboom
Platanenboom
Vanaf € 129,95
Bekijk aanbod
Dakplataan
Dakplataan
Vanaf € 119,95
Bekijk aanbod
Leiplataan
Leiplataan
Vanaf € 119,95
Bekijk aanbod
Bol plataan
Bol plataan
Vanaf € 119,95
Hulp nodig?

Als je hulp of advies nodig hebt met je keuze kan je onze klantenservice bereiken via e-mail, telefoon en onze online chat.

De Platanus x hispanica is een sterke, winterharde boom

De Platanus x hispanica is de Latijnse naam van deze karakteristieke laanboom. De plataan komt veel voor in steden en dorpen op grote pleinen, maar ook in grote tuinen is het een ideale boom. Voor kleine tuinen is de Platanus x hispanica niet geschikt, omdat hij hard groeit en erg groot kan worden. De plataan is zeer praktisch voor een natuurlijke schaduwplek.

De plataan is een uitzonderlijk sterke boom. Hij kan op alle grondsoorten groeien en kan veel wind verdragen. De jonge takken zijn nog niet zo sterk en kunnen bij harde wind gemakkelijk afbreken. Daarom raden we aan om een aanplantpakket bij de plataan te bestellen.

De plataan in bloei

In de maand juni bloeit de plataan vruchten. Dit zijn bolvormige katjes, welke de rest van het jaar in de plataan blijven hangen. Na bevruchting ontstaan er nootjes die in het volgende voorjaar op de grond vallen.

De plataan kan goed tegen droogte. In lange periodes van droogte zal hij grotere stukken schors laten vallen, om meer zuurstof tot zich te kunnen nemen. In lange periodes van droogte kan hij ook in de zomer al blad laten vallen. Het blad van de plataan is handvormig en geelgroen van kleur. Daarnaast heeft deze plataan nauwelijks last van ziektes en plagen.

Hoe kun je het beste een Plataan (Platanus x hispanica) snoeien

Een plataan snoeien kun je het beste in het voorjaar doen, in de maand maart of april. In deze maanden kan de boom het beste herstellen en zich klaarmaken voor de warme maanden. Snoei de Platanus x hispanica dan mooi terug in kegelvorm. In het geval van een plataan als leiboom of dakboom snoei je hem terug naar de vorm van het scherm.

Je snoeit de plataan door kleine takken volledig van de hoofdtak te verwijderen. Dikke takken kun je beter wat verder van de hoofdtak afzagen, zodat deze niet kan inscheuren. Daarna kun je hem alsnog dichtbij de hoofdtak zagen. Aan het einde van het groeiseizoen kun je de plataan eventueel nog terug in model snoeien. Snoei dan enkel de dunne takken terug.

De oorsprong van een Plataan

De plataan komt uit de platanen familie en is een 17e - eeuwse hybride vorm waarvan de ouders de Amerikaanse Platanus occidentalis plataan ende Oosterse Platanus orientalis zijn. 

 

Verzorgingstips
De plataan kan het hele jaar door goed aangeplant worden. In het najaar bezorgen we de hem met kale wortel of in kluit, en in de zomer in een pot of doorgroeikluit. Zo onderbreken we de sapstroom niet en kan hij direct verder groeien.

Een Plantaan kun je het beste in het voorjaar snoeien, de maanden maart en april zijn het meest geschikt. De plantaan kan zich in deze maanden het beste herstellen.

De kleine takken mag je volledig van de hoofdtak te verwijderen en ikke takken kun je beter maximaal 10 cm van de hoofdtak afzagen, zodat deze niet kan inscheuren.

Nee, in het najaar kleurt het blad van de plataan geelbruin, waarna het blad van de boom valt. In het voorjaar verschijnt er nieuw blad.
De plataan is geen kieskeurige boom. Hij groeit namelijk goed op iedere soort grond. Zo kan hij op relatief vochtige lössbodem, een droge zandgrond, maar bijvoorbeeld ook op leemgrond groeien. De ideale boom voor elke situatie.

In april/mei krijgt de plataan nieuwe knoppen die daarna zullen gaan uitlopen tot mooie bladeren.  

 

Een plataan wordt vermenigvuldigd door te stekken en dart wordt voornamelijk in de winter gedaan. 

Platanen kunnen zeer oud worden, er zijn platanen die een leeftijd van 300 jaa hebben bereikt. De standplaats en klimaat zijn hierin wel een belangrijki aspect. 

Een plataan is een snel groeier en groeit in de stamomtrek 2,5 cm en in de hoogte 50 cm tot 100 cm per jaar. 

Na het uitkomen van nieuwe knoppen in maart/april krijgt de plataan nieuwe bladeren. 

De platanen die je bij Bomenbezorgd.nl kan kopen, kunnen het gehele jaar door worden aangeplant. 

In het najaar verliest de plataan zijn bladeren. 

Wij bieden platanen aan vanaf €129,95 per stuk en de prijzen zijn afhankelijk van formaat. 

De plataan is een snelgroeiende esdoornachtig blad. En het is ook een boom die voor veel schaduw kan zorgen. 

De plataan kan een maximale breedte krijgen van 25 meter, dit is afhankelijk van de standplaats en klimaat en ook heeft jaarlijks onderhoud hier invloed op. 

Hoe diep een plataan wortelt is afhankelijk van de vochtigheid in de grond. Er zijn platanen die wel een meter diep zijn geworteld, maar ook platanen die oppervlakkig zijn geworteld. 

Een plataan goeit zowel in de kroon als stamomtrek. Het is een snel groeier, waardoor je snel een volle boom hebt staan. 

In de maand mei gaat de plataan bloeien met groengele hoofdjes. 

Hoe oud een boom kan worden is afhankelijk van de standplaats en klimaat. Er zijn plataanbomen die maar liefst 300 jaar zijn geworden. 

Wat onze klanten zeggen over ons

Wij zijn altijd bezig met het verbeteren van onze diensten

Mensen beoordelen ons gemiddeld met een 9.2 uit 4236 beoordelingen

Bekijk alle beoordelingen op Kiyoh

Plataan kopen (Platanus x hispanica) bij Bomenbezorgd.nl

Wil je een plataan kopen en bij je thuis geleverd krijgen? Dat kan bij Bomenbezorgd.nl. Kies uit platanen in verschillende formaten en vormen, zoals de dakplataan en de  leiplataan. Onze platanen komen direct van de kwekerij waardoor wij de beste kwaliteit kunnen garanderen. Een plataan kopen bij bomenbezorgd.nl zorgt er dus voor dat je altijd een boom in topconditie geleverd krijgt!

Aanplantservice

Je kunt je bloesemboom ook laten aanplanten door onze ervaren hoveniers. Dit scheelt je ontzettend veel werk. Daarnaast krijg je standaard één jaar garantie wanneer je gebruikmaakt van onze aanplantservice in combinatie met een aanplantpakket. Wanneer je bij de aanplantservice gebruik wilt maken van boompalen en aanplantgrond, kies dan ook voor het aanplantpakket.

LET OP : Wij planten je boom alleen onder de volgende voorwaarden:

  • Zorg dat de plaats waar de boom geplant moet worden vrij is van puin, oude wortels, grind, straatwerk, oude beplanting, stronken, worteldoeken etc. De grond moet minimaal 50 centimeter diep vrij zijn van de bovengenoemde dingen.
  • Zorg dat de plaats waar de boom geplant moet worden goed waterdoorlatend is.
  • Zorg dat de boom op de plaats waar hij geplant moet worden voldoende zonlicht kan krijgen.
  • Overgebleven grond voeren wij niet af (tegen meerprijs is dit wel mogelijk).

Voor bomen met een stamomtrek van 16 cm of groter kan een meerprijs berekend worden voor het aanplanten.

Transportkosten

In de bezorgingsdienst zijn bomen vanwege de grote omvang exclusieve producten. We bezorgen de bomen en planten met eigen transport om de kwaliteit van onze producten tijdens transport te waarborgen. 
Bloesemboom zelf afhalen = gratis
Je kunt de bestelde producten ook gratis afhalen op het volgende adres:

Nijburgsestraat 53
6668 AZ Randwijk
Nederland

Wij geven je graag advies

We helpen je graag bij maken van de juiste keuze bij het uitzoeken van een plataan.  In onze blog over bloeiende bomen lees je over onze top 4 mooiste bloesembomen. Ook geven we je graag meer informatie over de verzorging van je bloesemboom. Onze klantenservice is bereikbaar op werkdagen tussen 8:30 en 17:00 uur. Je krijgt binnen 24 uur reactie op je e-mail. Neem contact met ons op via: Klantenservice