leaf
Beoordeeld met een 9.2 / 10 uit 5286 beoordelingen
leaf
Gratis bezorgd binnen 5 werkdagen
leaf
Gratis bezorging met eigen bezorgdienst in NL & BE
leaf
Veilig betalen met iDEAL & Klarna

Sneeuwbal (Viburnum)

De Viburnum tinus staat ook bekend als sneeuwbal plant. Dit komt omdat hij in de winter bloeit, met prachtige kleine witte bloemetjes. Het is een heester die vaak voorkomt als struik, maar bij Bomenbezorgd.nl hebben we hem ook als boom! Deze sneeuwbal (Viburnum tinus) met groenblauw ovaalvormig blad behoudt haar blad het hele jaar door.

  • Bladhoudende boom of struik
  • Prachtige witte bloemetjes in de winter
  • Gemakkelijk in onderhoud
  • Zorgt voor een hoge sierwaarde in je tuin

De Viburnum tinus staat ook bekend als sneeuwbal plant. Dit komt omdat hij in de winter bloeit, met prachtige kleine witte bloemetjes. Het is een heester die vaak voorkomt als struik, maar bij Bomenbezorgd.nl hebben we hem ook als boom! Deze sneeuwbal (Viburnum tinus) met groenblauw ovaalvormig blad behoudt haar blad het hele jaar door.

  • Bladhoudende boom of struik
  • Prachtige witte bloemetjes in de winter
  • Gemakkelijk in onderhoud
  • Zorgt voor een hoge sierwaarde in je tuin
Hulp nodig?

Als je hulp of advies nodig hebt met je keuze kan je onze klantenservice bereiken via e-mail, telefoon en onze online chat.

Viburnum tinus

De sneeuwbal ook wel Viburnum tinus genoemd wordt in Nederland gekweekt als boom, maar is van een nature vooral een heester of struik. Dit heeft ermee te maken dat de sneeuwbal laag vertakt groeit en het veel tijd kost om de boom snoeien en deze in de hoogte te laten groeien als boom. Een andere benaming voor de Viburnum tinus kan ook Gelderse roos zijn. De Viburnum tinus groeit veel langs slootkanten of in parken.

Een Viburnum tinus sneeuwbal plant is bladhoudend en krijgt mooie wit/roze bloemen. De bloeiperiode is in december en kan bij gunstig weer bloeien tot augustus/ september. De bloemen ruiken lekker en zijn ook goed voor bijen en wespen, de besjes die de Viburnum tinus krijgt zijn ook geliefd onder vogels. Hierdoor kun je de sneeuwbal ook wel een klimaat noemen.

De sneeuwbal kun je onderdelen in 2 soorten bladhoudend zoals de Viburnum tinus, maar ook bladverliezen zoals de Viburnum opulus dit soort staat vooral bekend vanwege de mooie herfstverkleuring.

youtube placeholder

Viburnum bodnantense 'Dawn'

Naast de Viburnum opulus heb je ook nog de Viburnum bodnantense 'Dawn' dit is niet een echte Viburnum tinus. Het is een Viburnum bodnantense 'Dawn'. Deze sneeuwbal variant is niet groenblijvend maar krijgt wel prachtige bloemen tussen november en februari. Het is dus een echte winterbloeier. De sneeuwbal verspreidt een erg aangename geur in de winter, dit komt door de bloemen.

youtube placeholder

Sneeuwbal Viburnum tinus bezorgen

Alle sneeuwbal bomen worden gratis bezorgd door onze eigen bezorgdienst, de bezorging wordt gedaan door onze eigen chauffeur die veel ervaring hebben met de sneeuwbal planten. Hierdoor weten wij zeker dat de bomen zorgvuldig en netjes worden geleverd. Bestel je deze boom vandaag, dan komen wij binnen 5 werkdagen bij je langs. Voor het bezorgmoment ontvang je vanuit ons binnen 24 uur na het plaatsen van de bestelling een voorstel voor een bezorgdag. Daarnaast ontvang je een dag voor levering vanuit ons een track & trace met hierin het tijdsvak binnen wanneer wij langskomen. Via de track & trace, kun je de chauffeur op de dag van levering ook live volgen.

Verzorgingstips
Ja, de Viburnum is groenblijvend. Het hele jaar kun je genieten van de glanzende groenblauwe bladeren van de sneeuwbal.

De Viburnum tinus kan het hele jaar door aangeplant worden. We bezorgen hem in de winter met een draadkluit en in de zomer in een pot.

Zo kan hij meteen verder groeien. Belangrijk is om de boom voldoende water en voedselrijke aarde te geven.

De Viburnum tinus staat het liefst op een zonnige plek, of in halfschaduw. Zet de boom liever niet op een plek waar het heel hard waait. Daar houdt hij niet zo van.

Het beste is om deze heester eind mei terug te snoeien, zodra de bloemetjes weg zijn. Je kunt hem dan in het gewenste model terugsnoeien.

Ook kun je dan eventuele doodgevroren takjes wegsnoeien, zodat de boom weer nieuwe takken kan aanmaken.

Vanaf maart tot en met augustus kun je de Viburnum tinus stekken.

Begin met een takje die dit jaar is gegroeid. Haal het blad weg aan de onderkant van de stek en een stukje aan de bovenkant. Dit doe je om uitdroging tegen te gaan. Gebruik stekpoeder en zet de stek in potgrond voor stekken. Vergeet niet voldoende water te geven en de pot af te dekken. Zorg dat de nieuwe Viburnum tinus uit de zon staat.

De sneeuwbal groeit ongeveer tussen de 20 en de 40 centimeter per jaar.

Snoei de sneeuwbal terug in gewenst model.

Afhankelijk van het formaat en de vorm van de sneeuwbal kun je meerdere Viburnum gebruiken per meter.

Doe dit als de boom in rust is en niet meer groeit. Doe dit in het voorjaar als de kans op vorst nihil is en de boom nog niet groeit.

Wat onze klanten zeggen over ons

Wij zijn altijd bezig met het verbeteren van onze diensten

Mensen beoordelen ons gemiddeld met een 9.2 uit 5286 beoordelingen

Bekijk alle beoordelingen op Kiyoh

Viburnum tinus halfstam

De sneeuwbal halfstam is een compacte bolboom die in iedere tuin goed tot zijn recht komt! Bij een winter die niet al te streng is zal de sneeuwbal zijn naam eer aan doen. In de winter kan de Viburnum tinus dan de hele winter bloeien. Dit zal doorgaans vanaf januari tot mei zijn. Snoei de Viburnum halfstam eind mei na de bloei. Doe het niet in de zomer want dan krijgen de knoppen meestal geen kans om uit te lopen in het najaar. Deze groenblijvende mediteranne boom zorgt voor erg veel sfeer!

Viburnum tinus sneeuwbal spiraal

Een sierlijke uitstraling heeft de sneeuwbal spiraal vorm zeker weten. Deze prachtige boom is ook op zijn best in de winter als de Viburnum tinus in bloei staat. De bloemen zijn wit of witroze en komen met grote pluimen. Snoei de Viburnum tinus na de bloei in mei. Vanaf januari tot mei bloeit de sneeuwbal en het is dus aan te raden deze te snoeien na de bloei omdat het anders voor de bloei tenkoste gaat van prachtige bloemen. Doe het niet in de zomer zodat je nieuwe knoppen een kans geeft om opnieuw uit te lopen. De groenblijvende Viburnum tinus is een echte aanwinst voor je grote of kleine tuin!

Viburnum tinus hoogstam

Veelal komt deze hoogstam sneeuwbal voor in Italië. Maar ook deze boom is prachtig in West-Europa! Doordat deze sneeuwbal boom nog niet echt bekend was bij het grote publiek heeft deze boom in korte tijd veel populariteit voor zich gewonnen. De hoogstam Viburnum tinus heeft een stamhoogte van 200 centimeter en een stamomtrek van 8 tot 10 centimeter. De bol groeit niet hard en is dus geschikt voor een grote als een kleine tuin. De sneeuwbal hoogstam staat het liefst op een zonnige plek of een plek met half schaduw. Snoei de boom terug tot de gewenste vorm. De Viburnum tinus hoogstam wordt geleverd met kluit of in pot.

Viburnum tinus sneeuwbal bolvorm

Deze Viburnum bolboom kan gebruikt worden in een perkje of centraal in je tuin. Deze bolvormige sneeuwbal is vanaf de grond aan vertakt als een bol. Het lijkt eigenlijk een soort struik. De prachtige bloemen in de winter maken deze boom zo populair en dat is eigenlijk pas iets van de laatste jaren. Het bladkleur is donkergroen en niet te vergeten is deze Viburnum tinus groenblijvend. Snoei de bol terug in gewenste vorm na de bloei in mei. De hoogte indicatie bij levering zal tussen de 50 en de 55 centimeter liggen. 

Viburnum tinus kegelvorm

De kegelvormige sneeuwbal is een struik die vertakt is vanaf onderaan. De hoogte indicatie bij levering zal tussen de 90 en de 110 centimeter zijn. De Viburnum tinus staat het liefst op deze grondsoorten: zavel, zand, lichte klei of lemige grond. De besjes die aan de sneeuwbal komen zijn van paarse kleur. In elk tuintype komt deze prachtige sneeuwbal kegelvorm tot zijn recht en is makkelijk te bestellen bij Bomenbezorgd.nl

Sneeuwbal als leiboom

Deze groenblijvende Viburnum leiboom is razend populair en dat is niet voor niets. Dit komt omdat de leiboom in het algemeen zorgt voor veel privacy in je tuin. Doordat de sneeuwbal groenbijvend is komt deze leiboom nog iets extra goed tot zijn recht als privacyboom! Snoei de sneeuwbal terug tot gewenste vorm na de bloei. Het leirek is 120 centimeter breed en 120 centimeter hoog bij levering. Bij Bomenbezorgd.nl maken we de leirekken en de leibomen helemaal zelf! De stamhoogte is 200 centimeter en de totaalhoogte komt op 320 centimeter, gemeten vanaf de bovenkant van de pot.

Hoe werkt het aanplanten?

Voor het aanplanten van een sneeuwbal Viburnum tinus zouden wij adviseren om het aanplantpakket mee te bestellen. In dit pakket zitten alle benodigdheden die je nodig hebt voor het aanplanten, zoals de boompalen, boombanden, spijkers en aanplantgrond. Door het gebruik van de boompalen heeft de boom extra stevigheid bij het wortelen, waardoor de sneeuwbal plant bij wind ook steviger staat. In de potgrond zitten voedingsstoffen die over het algemeen niet standaard in de grond zit, dit bevorderd de aangroei van de boom. Bij levering ontvang je een boekje met aanplantinstructies, waarin wij in een paar stappen uitleggen, hoe je de boom kunt planten.

Wil je de sneeuwbal plant liever door ons laten aanplanten is dit zeker mogelijk. Bestel dan de aanplantservice in combinatie met het aanplantpakket mee en wij komen binnen 10 werkdagen bij je langs. Het einige wat je hoeft te doen is een plek in de tuin uitkiezen en ervoor te zorgen dat deze plek vrij is van wit zand, oude wortels, puin en dat er op deze plek geen bekabeling in de grond zit.

Sneeuwbal Viburnum tinus snoeien

De sneeuwbal kun je het beste in mei snoeien, nadat de bloeiperiode voorbij is. Het snoeien kun je het beste jaarlijks doen, hiermee zorg je ervoor dat de boom niet te hoog wordt. Daarnaast kun je dode takken wegsnoeien, om de groei van de boom weer te bevorderen. 
Mocht je een sneeuwbal als leivorm in de tuin hebben staan, kun je de Viburnum tinus het beste terugsnoeien tot een egaalscherm.

Sneeuwbal verzorgen

Na het aanplanten van een Viburnum tinus is het belangrijk om de boom voldoende water te geven, zeker in de groeiperiode. De sneeuwbal heeft water nodig vanaf het moment dat de eerste bladeren beginnen uit te lopen, totdat het blad valt in de herfst. De Viburnum tinus heeft net zolang water nodig totdat de nieuwe wortels zichzelf kunnen voorzien van watet. Dit is het geval wanneer de wortels zich ruimschoots bevinden buiten het gegraven plantgat. Het duurt doorgaans minimaal 2 groeiseizoenen voordat dit het geval is.

Als de Viburnum tinus sneeuwbal minder dan een jaar in de volle grond staat en nog geen volledig groeiseisoen heeft meegemaakt op de nieuwe standplaats, heeft de boom bij droog weer of bij een minimale temperatuur van 20 graden Celsius de volgende watergift nodig.

- Als de sneeuwbal bij aanschaf lager is dan 200 cm, heeft deze 3 tot 10 liter water per dag nodig.
- Als de sneeuwbal bij aanschaf tussen de 200 en 400 cm is, heeft deze 5 tot 15 liter water per dag nodig.
- Als de sneeuwbal bij aanschaf tussen de 400 en 600 cm is, heeft deze 10 tot 25 liter water per dag nodig.