leaf
Beoordeeld met een 9.2 / 10 uit 5292 beoordelingen
leaf
Gratis bezorgd binnen 5 werkdagen
leaf
Gratis bezorging met eigen bezorgdienst in NL & BE
leaf
Veilig betalen met iDEAL & Klarna

Krentenboom (Amelanchier lamarckii)

Het soort dat alles in één heeft: de krentenboom (in het Latijns: Amelanchier lamarckii). Schitterende lentebloei, groei in de zomer, mooie herfstkleuren en eetbare vruchten. De witte bloemen in het voorjaar, de bronskleurige uitloop van het blad en de scharlakenrode/oranjerode herfstkleuren maken de krentenboom tot één van de meest sierlijke boomsoorten. En dan is de hij ook nog eens onderhoudsarm.  

  • Vereist weinig snoeiwerk
  • Eetbare vruchten, geschikt voor jam
  • Zeer indrukwekkend kleurenpalet
  • Meest populair als meerstammige boom

Het soort dat alles in één heeft: de krentenboom (in het Latijns: Amelanchier lamarckii). Schitterende lentebloei, groei in de zomer, mooie herfstkleuren en eetbare vruchten. De witte bloemen in het voorjaar, de bronskleurige uitloop van het blad en de scharlakenrode/oranjerode herfstkleuren maken de krentenboom tot één van de meest sierlijke boomsoorten. En dan is de hij ook nog eens onderhoudsarm.  

  • Vereist weinig snoeiwerk
  • Eetbare vruchten, geschikt voor jam
  • Zeer indrukwekkend kleurenpalet
  • Meest populair als meerstammige boom
Hulp nodig?

Als je hulp of advies nodig hebt met je keuze kan je onze klantenservice bereiken via e-mail, telefoon en onze online chat.

Krentenboom kopen bij Bomenbezorgd.nl

Bij Bomenbezorgd.nl vind je drie soorten krentenbomen: de Amerikaanse krentenboom (Amelanchier lamarckii), de Canadese krentenboom (Amelanchier canadensis) en de Amelanchier arborea. Deze krentenbomen zijn zeer geschikt voor het Nederlandse klimaat en hebben een prachtige kleur in de lente en herfst. De krentenboom geeft ook vruchten die eetbaar zijn. Geen wonder dat de krentenboom zo populair is in Nederland!

Naast de Amelanchier lamarckii, de Amelanchier canadensis en de Amelanchier arborea, zijn de Amelanchier laevis (Drents krentenboompje) en het Europese krentenboompje (Amelanchier ovalis) ook populair in Nederland. Deze krentenbomen hebben we niet standaard op voorraad, maar we breiden het assortiment regelmatig uit, dus houd onze shop in de gaten!

Momenteel hebben we de volgende krentenbomen beschikbaar:

De Amelanchier lamarckii in jouw tuin

De Amelanchier lamarckii wordt in het Engels ook wel 'snowy mespilus' of 'june berry' genoemd en komt in Nederland ook voor in het wild. Vooral in Overijssel, Drenthe, Zuid-Limburg en Noord-Brabant kom je het krentenboompje in het wild tegen. 

Krentenboompjes hebben niet veel onderhoud nodig en stellen geen hoge eisen aan de standplaats. Zon of halfschaduw vinden ze prima. Daarom zijn ze in Nederland een van de populairste bomen voor in de tuin.

Verzorgingstips

Snoei aan alle kanten ongeveer dezelfde takken weg, zodat de krentenboom mooi van vorm blijft. De krentenboom zal nieuwe uitlopers maken op de plek waar de boom is gesnoeid. Volg de tak vanaf het uiteinde naar beneden en volg de aftakkingen goed. Op een plek waar je een aftakking tegenkomt, kun je een tak wegsnoeien. Hoeveel je wegsnoeit is afhankelijk van hoe groot je de krentenboom wilt laten groeien.

Een krentenboompje is ideaal voor een kleine tuin. Door de krentenboom ieder voorjaar te snoeien, kun je de krentenboom heel goed klein houden. Krentenboompjes verdragen volle zon maar doen het nog beter op een koele plek in de halfschaduw.

In de vroege lente (maart/april) verschijnen er bloem- en bladknoppen waardoor de boom een prachtige roze/witte kleur krijgt. Na de bloei valt de krentenboom iets minder op, maar je zult al snel zien dat de boom bessen krijgt en er weer prachtig uitziet. Met een krentenboom in jouw tuin zul je veel vogels aantrekken, want vogels zijn gek op de bessen die de krentenboom geeft. In het najaar heeft de Amelanchier Lamarckii een prachtige geel-oranje herfstkleur.

Krentenbomen zijn niet bladhoudend in de winter. Een krentenboom is wel zeer winterhard en verdraagt wind redelijk goed.

Wat onze klanten zeggen over ons

Wij zijn altijd bezig met het verbeteren van onze diensten

Mensen beoordelen ons gemiddeld met een 9.2 uit 5292 beoordelingen

Bekijk alle beoordelingen op Kiyoh

Aanplanten van een krentenboompje

Het is belangrijk dat de krentenboom zich goed kan wortelen in de grond. We adviseren om de boom aan te planten met boompalen zodat hij stevig staat. Voor de meerstammige krentenboom geldt dit overigens niet: door de meerdere stammen, kun je de boom niet bevestigen aan de boompalen. 

Daarnaast adviseren we om het krentenboompje aan te planten met speciale Pokon aanplantgrond. Pokon aanplantgrond bevordert de aangroei, omdat hier alle voedingsstoffen in zitten die de boom nodig heeft. Bij het plaatsen van de bestelling kun je als extra optie kiezen voor het aanplantpakket. In het aanplantpakket zitten de boompalen, met de bijbehorende boombanden en spijkers voor het vastzetten en een zak Pokon aanplantgrond.

Voor het aanplantgat adviseren wij om het gat 25 procent groter aan te houden ten opzichte van de kluit van de krentenboom. Een gemiddelde kluit of pot heeft een doorsnee van 40 cm – in dit geval adviseren we om voor het aanplantgat 50 bij 50 cm aan te houden en 40 à 45 cm diepte. Bij grotere bomen met een grotere kluit (bij bomen met een stamomtrek van 14-16 cm of dikker) zal dit gat te klein zijn. Ook in dat geval is belangrijk dat het aanplantgat 25 procent groter wordt aangehouden.

Hoe ver je een krentenboom van een erfgrens kunt aanplanten verschilt per gemeente en kunnen wij geen antwoord op geven. Plant jij meerdere krentenbomen naast elkaar? Dan adviseren we om minstens 2 tot 3 meter afstand te houden tussen de krentenbomen. Zo kunnen de krentenbomen goed wortelen en zitten ze elkaar niet in de weg tijdens de groei.

De groei van een krentenboom

Een krentenboom kan over het algemeen 6 meter hoog worden en groeit per jaar tussen de 20 en 40 centimeter. De stamhoogte van de boom groeit niet meer. De stamhoogte is gemeten vanaf de grond tot aan de eerste vertakkingen. De kroon van de boom groeit daarentegen wel. De boom groeit zo'n 20 en 40 centimeter per jaar en kan uiteindelijk een hoogte van 6 meter bereiken.

Krentenboom water geven

Na het aanplanten is het belangrijk om de boom voldoende water te geven, zeker in de groeiperiode. De groeiperiode is van maart tot oktober – in deze periode heeft de boom water nodig vanaf het moment dat de boom nieuw blad aanmaakt tot hij in de herfst het blad laat vallen. De aangeplante boom heeft net zolang water nodig totdat de nieuwe wortels zichzelf kunnen voorzien van water – dit duurt doorgaans minimaal 2 groeiseizoenen. Een exacte hoeveelheid water is lastig te zeggen, het zal altijd een indicatie blijven. 

Bij droog weer of een minimale temperatuur van 20 graden Celsius, heeft de boom dagelijks water nodig. Een krentenboom die bij aanschaf kleiner is dan 200 cm, heeft in deze periode zo’n 3 tot 10 liter water per dag nodig. Is de krentenboom tussen de 200 en 400 cm bij aanschaf, dan adviseren we om deze 5 tot 15 liter water per dag te geven. Mocht je een grotere krentenboom bestellen die tussen de 400 en 600 cm is, dan adviseren wij om deze 10 tot 25 liter water per dag te geven.

Belangrijk is wel dat het water goed weg kan lopen en dat er niet voor langere periode plassen water blijven staan. Als de wortels voor een langere periode onder water staan, kunnen ze namelijk gaan rotten.

Het bemesten van een krentenboom is niet noodzakelijk. Als je bij het aanplanten gebruik maakt van de Pokon aanplantgrond, krijgt de krentenboom hierdoor voldoende voedingsstoffen.

Een krentenboom is over het algemeen niet gevoelig voor ziekten. Het enige wat de boom zou kunnen krijgen is meeldauw. Als je het niet behandelt kan dit schadelijk zijn voor de boom, maar is gelukkig goed te behandelen. Maak een mengsel van 60% water en 40% melk en benevel de boom hiermee met een plantenspuit. Het beste kun je dit doen wanneer de zon niet schijnt, vroeg in de ochtend of later in de avond.

Amelanchier lamarckii snoeien

Een Amelanchier lamarckii is een trage groeier, waardoor de boom niet vaak gesnoeid hoeft te worden. Snoei de krentenboom het liefst eens per jaar, in de maanden februari of maart. 

Om te zorgen dat de krentenboom er mooi uitziet, is het belangrijk om de hem gelijkmatig te snoeien. Snoei aan alle kanten ongeveer dezelfde takken weg, zodat de vorm mooi blijft. De krentenboom zal nieuwe uitlopers maken op de plek waar de boom is gesnoeid. 

Volg de tak vanaf het uiteinde naar beneden en volg de aftakkingen goed. Op een plek waar je een aftakking tegenkomt, kun je een tak wegsnoeien. Hoeveel je wegsnoeit is afhankelijk van hoe groot je de boom wilt laten groeien. 

De Amelanchier lamarckii: prachtig in de lente, zomer én herfst

Een bloeiend krentenboompje is hét teken van de lente: rond april heeft de boom prachtige bloesem. De bloemen zijn wit of crème van kleur en verschijnen in april in bosjes aan de takken. De bloemen ruiken heerlijk en zien er feestelijk uit.

In juni verschijnen er bij de bladeren alweer knoppen voor de volgende lente. De bladeren van de krentenboom kleuren in de herfst geel-oranje en de boom verliest dan ook zijn blad. 

Amelanchier lamarckii laten bezorgen

Bestel het krentenboompje vandaag bij Bomenbezorgd.nl en wij nemen binnen 24 uur contact met je op om een bezorgmoment te plannen. Standaard worden onze krentenbomen binnen 5 werkdagen door onze eigen bezorgservice geleverd. Binnen Nederland en Vlaanderen bezorgen we jouw krentenboompje gratis. Bij levering ontvang je ook een boekje met aanplantinstructies van ons, waarin wij in een paar stappen uitleggen hoe je de krentenboom aanplant. Daarnaast geven wij ook tips over de verzorging van de boom. 

Indien gewenst plaatsen wij de boom voor je. Indien je kiest voor deze service, bezorgen wij binnen 10 werkdagen jouw krentenboom en planten we hem ook meteen.