Beoordeeld met een 9.2 / 10 uit 3946 beoordelingen
Bezorgd binnen 5 werkdagen
Gratis bezorging met eigen bezorgdienst in NL & BE
Veilig betalen met iDEAL & Klarna

Gebruik de code 'Greenfriday10' voor 10% korting. Bestelling boven de €500,-? Gebruik dan de code 'Greenfriday15' voor 15% korting!

Valse christusdoorn (Gleditsia triacanthos)

De valse christusdoorn is een zeer karakteristieke boom, die regelmatig te zien is in de Nederlandse tuin. Verder is deze ‘Gleditsia’ een uitstekende klimaatboom, verdraagt onder andere hitte, droogte, strooizout en luchtverontreiniging. De valse christusdoorn kan hierdoor ook makkelijk worden toegepast in het stedelijk gebied. Ten slotte is deze boom een waar paradijs voor bijen.

 • Karakteristieke boom
 • Prachtige horizontale groeiwijze
 • Zeer geschikt als klimaatboom
 • Aantrekkelijk voor o.a. bijen
 • Mooi samengesteld blad
 • Zeer winterharde boom
Valse Christusdoorn
Valse Christusdoorn
 • Stamomtrek 6 - 10 cm
 • Totaalhoogte 200 - 300 cm
€ 159,95
Bekijk product
Valse Christusdoorn
Valse Christusdoorn
 • Stamomtrek 10 - 14 cm
 • Totaalhoogte 300 - 400 cm
€ 199,95
Bekijk product
Valse Christusdoorn
Valse Christusdoorn
 • Stamomtrek 14 - 18 cm
 • Totaalhoogte 400 - 500 cm
€ 399,95
Bekijk product

Hulp nodig?

Als je hulp of advies nodig hebt met je keuze kan je onze klantenservice bereiken via e-mail, telefoon en onze online chat.

Gleditsia triacanthos

Een valse christusdoorn wordt in het latijn de 'Gleditsia triacanthos' genoemd. De Gleditsia heeft een horizontale groeiwijze. Verder is het een boom die redelijk langzaam groeit en stiekem een beetje op een Perzische slaapboom lijkt. 

De bladeren van de Gleditsia zijn samengesteld en geveerd en krijgen in de zomer een mediterraan tintje. De valse christusdoornen die op de huidige pagina staan zijn groenbladig. Daarnaast zijn er geelbladige Gleditsia's en roodbladige gleditsia's. Op oudere leeftijd draagt een valse christusdoorn grote roodbruine peulvruchten.

Valse christusdoorn kopen

Bij Bomenbezorgd hebben we een divers aanbod aan valse christusdoorn bomen. Wanneer je op zoek bent naar een boom die goed is voor bijen en andere dieren. Of je bent op zoek naar een boom die tegen een stootje kan en eventueel in een stedelijk gebied moet gaan groeien, dan is de valse christusdoorn een zeer geschikte boom voor in jou tuin.

Soms is het lastig om te kiezen welke van deze bomen geschikt is voor in jou tuin. Wanneer je een valse christusdoorn wilt met weinig doornen, dan kun je het beste kiezen uit een van de volgende soorten: Gleditsia triacanthos f. Inermis, Gleditsia triacanthos 'Sunburst' en de Gleditsia triacanthos 'Rubylace'. Alle varianten Gleditsia zijn horizontale groeiende bomen. Ons aanbod Gleditsia bomenzijn te koop als hoogstam of meerstammig. 

Soorten Gleditsia's

Hieronder staat een overzicht van diverse soorten Gleditsia's die leverbaar zijn vanuit onze webshop:

Soort: Eigenschappen:                            Leverbaar in:
Gleditsia triacanthos Heldergroen blad, veel stekelige doornen Hoogstam
Gleditsia tr. 'Sunburst' Geel, Geelgroen blad, weinig doornen Hoogstam, meerstammig
Gleditsia tr. Inermis Lichtgroen blad, weinig doornen Hoogstam, meerstammig
Gleditsia tr. 'Rubylace' Rood, Roodgroen blad, trage groeier, weinig doornen Laagstam, hoogstam, meerstammig

Bestel de valse christusdoorn online

Bij Bomenbezorgd bestel je online de beste valse christusdoorn bomen. Ze komen rechtstreeks uit eigen kwekerij en worden met onze eigen bezorgdienst gratis bij je thuisbezorgd! Mocht je nog extra informatie nodig hebben over de Gleditsia soorten? Neem dan gerust contact op met onze klantenservice.

Verzorgingstips

Gleditsia bomen worden over het algemeen grote bomen die alleen geschikt zijn voor in de middelgrote of grote tuin. Omdat de valse christusdoorn erg horizontaal groeit, neemt de boom veel ruimte weg en is dat niet ideaal voor in een kleine tuin.

Echter kunnen wij hieronder aangeven welke Gleditsia geschikt is voor in welke tuin:

- Gleditsia triacanthos: Grote tuin(uit de buurt van kinderen en of dieren ivm doornen)
- Gleditsia triacanthos 'Sunburst': Kleine tuin, middel tot grote tuin(Kleine tuin - moet een minimale oppervlakte hebben van 150m2)
- Gleditsia triancanthos Inermis: middelgrote tot grote tuin
- Gleditsia triancanthos 'Rubylace': elke tuin, dus ook kleine tuin, wanneer deze jaarlijks goed gesnoeid wordt.

De maximale hoogte van een Gleditsia verschilt per soort, hieronder hebben we een overzichtje hoe hoog een Gleditsia soort maximaal kan worden, zonder deze te snoeien:

- Gleditsia triacanthos(20-25 meter hoog)
- Gleditsia triacanthos 'Sunburst'(8-10 meter hoog)
- Gleditsia triancanthos Inermis(15-20 meter hoog)
- Gleditsia triancanthos 'Rubylace'(6-8 meter hoog)
Ja, een Amerikaanse Gleditsia boom is zeer winterhard en heeft geen bescherming nodig tegen vrieskou.
Een Gleditsia kan jaarlijks gesnoeid worden om zijn vorm te behouden of om niet buiten proporties te groeien. Wanneer de Gleditsia ruimte genoeg heeft om te groeien, is het ook mogelijk om deze boom niet te snoeien. Hierdoor krijgt de boom een 'eigen leven' waardoor hij een mooie karakteristieke horizontale vorm aanneemt.
Ja, je kunt het hele jaar door een valse christusdoorn kopen en planten. Belangrijk is wel om een Gleditsia niet te planten tijdens een vorstperiode.

Jazeker, je kunt een zo goed als doorloze Gleditsia aanschaffen. Er wordt nog vaak geroepen onder de mensen en kwekers dat de Gleditsia tr. Inermis, Gleditsia tr. 'Sunburst' en Gleditsia tr. 'Rubylace' doornloos zijn. Maar uit onze jarenlange ervaring is dat de doornloze Gleditsia's wel een doorn kunnen krijgen in de boom, maar dat is minimaal en soms te verwaarlozen.

De Gleditsia triacanthos is een boom met veel doornen, die is ten alle tijden af te raden wanneer je een boom wilt kopen waar bijna geen doornen aan komen. Voor een zo goed als doornvrije boom, kun je het beste kiezen uit de volgende soorten Gleditsia's:

- Gleditsia triacanthos 'Sunburst'(geelbladig)
- Gleditsia triancanthos Inermis(groenbladig)
- Gleditsia triancanthos 'Rubylace'(roodbladig)

Wat onze klanten zeggen over ons

Wij zijn altijd bezig met het verbeteren van onze diensten

Mensen beoordelen ons gemiddeld met een 9.2 uit 3946 beoordelingen

Bekijk alle beoordelingen op Kiyoh

Naam van de Gleditsia

De Nederlandse naam van de Gleditsia is erg opvallend: valse christusdoorn. Het woordje 'valse' staat vaak voor nep of imitatie. In dit geval zou het dus zijn: neppe of imitatie christusdoorn. 

De valse christusdoorn heeft doornen die erg veel lijken op de doornen die in de doornenkroon zaten die Jezus Christus op zijn hoofd had aan het kruis. Vanuit deze beredenering heeft de Gleditsia de Nederlandse naam valse christusdoorn gekregen. 

De doornen die aan de Gleditsia triacanthos groeien zijn niet mis: een doorn bestaat uit meerdere zigzaggende kleine doornen die pijnlijk kunnen steken wanneer je in aanraking komt met deze doornen. 

Verder wordt deze boom ook wel de 'Amerikaanse Gleditsia' genoemd, en deze naam heeft de boom te danken aan het feit dat deze oorspronkelijk uit Noord-Amerika komt. 

Ten slotte is de Latijnse benaming van deze boom ontstaan door Linnaeus, die deze boom vernoemd heeft naar een goede vriend genaamd Gottlieb Gleditsch (Directeur van de Berlijnse botanische tuin in de 18e eeuw).

 

Geschikte klimaatboom

De Gleditsia triacanthos soorten zijn allemaal geschikt als klimaatboom. De valse christusdoornboom is namelijk van nature oersterk. Daarnaast kan de Amerikaanse Gleditsia goed tegen diverse weersinvloeden. Zo kan deze boom goed tegen droogte, hitte en of zelfs tegen kortstondige overstromingen.

Daarnaast is de Valse Christus boom ook goed bestand tegen strooizout en luchtverontreiniging. Daarbij komt dat de Gleditsia CO2 neutraal werkt, waardoor het dus een ideale klimaatboom is in het stedelijk gebied!

Naast deze bovengenoemde eigenschappen kan de Gleditsia boom goed tegen vorst en kan het in de zomer voor extra verkoeling zorgen.

Ten slotte is de valse christusdoorn een echte bijenboom vanwege de hoge nectar waarde. Kortom, een boom die niet alleen voordelen heeft aan zijn sierwaardes, maar ook beter is voor ons klimaat!

 

Green Friday

Het is Green Friday bij Bomenbezorgd.nl! Profiteer van vrijdag 27 mei tot en met maandag 30 mei van onze acties.

Op bestellingen boven de €100,- ontvang je 10% korting
Bestel je voor meer dan €500,-? Dan krijg je zelfs 15% korting

Op deze actie zijn algemene Green Friday voorwaarden van toepassing.

Green Friday actie