Ons assortiment
Geen resultaat gevonden
Wijzig je zoekciteria of zoek via onze Bomenzoeker
Bekijk alle resultaten

Aanplanten van hagen

Verschillende voorbereidingen

Voordat u begint met het planten van de haag is het verstandig om de volgende voorbereidingen te treffen:

Hagen met kale wortel dienen binnen 5 dagen na levering geplant te worden.(beukenhaag met kale wortel dient binnen 2 dagen na levering geplant te worden!) 
Doet u dit niet binnen bovenstaande periode(s) dan is de kans groot op uitdroging van de wortels en is de kans aanwezig dat de haag niet meer aanslaat en dus sterft.

Zorg dat de plaats waar de haag geplant moet worden vrij is van puin, oude wortels, grind, straatwerk, oude beplanting, stronken, worteldoek, etc. De grond moet minimaal 30 centimeter diep vrij zijn van het bovengenoemde.

Zorg dat de plaats waar u de haag wilt planten goed waterdoorlatend is. Plant de haag niet op een plek waar de grond jaarrond nat is.

Zorg dat de haag geplant wordt op een plek waar het zonlicht kan krijgen.

Benodigdheden

Bij het planten van een haag heeft u de volgende materialen nodig om daadwerkelijk een haag te kunnen gaan planten:

  • Boompalen en ijzerdraad
  • Krammen en of draadspanners
  • Grondboor/palenhamer/handheiblok
  • Spade en/of een schep
  • Potgrond (advies hoeveelheid per strekkende meter) 
     

De haag planten in 7 stappen

Stap 1: Graaf een plantgat met de spade of schep

Graaf een plantgat waar de haag in komt te staan. Graaf het gat ongeveer 25% groter dan de kluit, pot of omvang van het blote wortelgestel van de haag. Zodat de wortels van de haag zich ook horizontaal kunnen ontwikkelen. Graaf het gat in een lange rechthoek waar de haag uiteindelijk komt te staan

Spit de bodem van het plantgat om, dit helpt ten eerste om de doorwatering te waarborgen en ten tweede voor een betere verticale doorworteling.

Graaf het plantgat altijd op het moment dat je de haag wilt gaan planten. Graaf het plantgat dus niet eerder. Anders loop je het risico dat er bij regen teveel water in het plantgat komt, waardoor je niet kunt planten. Daarnaast kan een haag niet tegen teveel nattigheid.

Graaf het plantgat niet te diep maar ook niet te ondiep: De bovenkant van een kluit of pot moet iets onder of gelijk zijn aan de rand van het plantgat. Bij een haag met blote wortel dienen alle wortels iets onder de rand van het plantgat te zitten. Bij het te diep plaatsen van een haag in een plantgat kan de haag problemen krijgen met het zuurstofgehalte. Wanneer de haag te ondiep geplant wordt, zitten de wortels boven de grond. Wanneer wortels zich boven de grond bevinden sterven deze af en is de kans groot dat de haag doodgaat. 

Stap 2: Het plaatsen van de boompalen en ijzerdraad

Boompalen bij een haag geven extra stevigheid, het voorkomt omwaaien en zorgt voor een strakker uitziende haag.
Wij adviseren om na elke 4 à 5 meter een boompaal te plaatsen bij de volgende haagsoorten uit onze shop:

Daarnaast dient u het volgende in gedachten te houden bij het gebruik van boompalen:

  • Zorg dat de boompalen minimaal 1/3 in de grond zitten. Kortom zorg ervoor dat de boompalen stevig vast staan.
  • Zorg dat de boompalen niet te ver van de stam afstaan, want de boom bevestigingsband van 1 meter moet wel om de stam en boompaal passen.
  • Plaats het ijzerdraad 10 cm onder de bovenkant van de bevestigde boompalen. Bij hagen van 175/200 cm of hoger is het mogelijk om op 50/75 cm hoogte een tweede draad te spannen voor extra stevigheid en een nog strakkere haag. Dit is de enkele draad, plaats het tweede draad aan de andere kant van de paal wanneer de haag geplant is. 

Stap 3: Verwijder het overbodige materiaal van de geleverde haag

Meestal is de haag opgebonden geleverd om zo schade tijdens transport te voorkomen.

Verwijder zorgvuldig het touw waarmee de haag is opgebonden. Het is handig om het touw te verwijderen met een scherpe schaar of mes.

Hagen die met kale (blote) wortel geleverd worden, worden geleverd met een zak om de wortels, om uitdroging tijdens het transport te voorkomen. Verwijder de zak die om de wortels van de
boom heen zit. Let op, doe dit pas op het moment dat u gaat planten. Wanneer u dit eerder doet is de kans op uitdroging groot (vooral met beukenhagen).

Bij hagen die geleverd worden in een pot, kan de hele pot worden verwijderd. Bij pottenzakken: Deze kunnen verwijderd worden door de zak los te snijden met een stevig en scherpe (stanley)mes.
Wanneer de pottenzak niet verwijderd kan worden door hardnekkige wortels die door de pottenzak gegroeid zijn, snijd dan met een (stanley)mes gaten in verticale richting over de gehele pottenzak. Deze gaten zorgen ervoor dat de wortels hun uitweg door de zak kunnen vinden en verder kunnen groeien.

Bij hagen in kluit is het BELANGRIJK om de jute en het gaas NIET te verwijderen. Zo blijft het wortelgestel met grond goed intact. 

Stap 4: Plaats de haag voorzichtig in het plantgat

Als u het plantgat gegraven heeft zoals hierboven beschreven is, kunt u de haag in het plantgat plaatsen. Plaats de haagplanten op de aangegeven (advies) plantafstand. Wij adviseren om beukenhagen gemiddeld 20 cm uit elkaar te planten, dus gemiddeld 5 per strekkende meter(hangt af van de hoogte). Wij adviseren bijvoorbeeld om coniferen, vanwege de redelijke grootte, om er maar 2,5 per strekkende meter te planten.

Zorg tijdens het (ver)plaatsen van de haag dat de stam en of takken niet beschadigd raken, zeker wanneer de haag in groei is en de sapstroming in de haag in volle gang is.

Controleer of de haag niet te diep in het plantgat staat. De bovenkant van een kluit of pot moet iets onder of gelijk zijn aan de rand van het plantgat. Bij een haag met blote wortel dienen alle wortels iets onder de rand van het plantgat te zitten. Bij het te diep plaatsen van een haag in een plantgat kan de haag problemen krijgen met het zuurstofgehalte. Wanneer de haag te ondiep geplant wordt, zitten de wortels boven de grond. Wanneer wortels zich boven de grond bevinden sterven deze af en is de kans groot dat de haag doodgaat. 

Stap 5: Plantgat met haag dichtgraven

Voordat je het plantgat met de nieuwe haag dicht graaft, raden wij je aan om de volgende hoeveelheid aanplantgrond te mengen met de uitgegraven grond.

De hoeveelheid te gebruiken aanplantgrond:

  • Bij de aanplant van een enkele beukenhaag: 40 liter (1 zak) beuken aanplantgrond per 3 strekkende meters.
  • Bij de aanplant van een dubbele beukenhaag: 40 liter (1 zak) beuken aanplantgrond per 2 strekkende meters.
  • Bij de aanplant voor beukenhagen met een lengte van 125 cm of hoger: 80 liter (2 zakken) beuken aanplantgrond per 1 strekkende meter.
  • Bij enkele bladverliezende hagen: 40 liter per 3 strekkende meters
  • Voor dubbele bladverliezende hagen: 40 liter per 2 strekkende meters
  • Voor bladhoudende hagen: 40 liter per 1,5-3 strekkende meters

Tijdens het plaatsen van uw bestelling, kunt u ervoor kiezen om potgrond mee te bestellen.

Potgrond verbetert de structuur van de grond en houdt vocht vast, dat ten goede komt voor hergroei van de wortels.

Wanneer je de  haagplanten tegen het bevestigde ijzerdraad laat leunen is het verstandig om na elke 5 geplaatste haagplanten het plantgat dicht te graven. Wanneer de haag niet beschikt over ijzerdraad, graaf dan na elk geplaatste haagplant het gat dicht. Druk de grond rondom de haag tijdens het dicht graven goed aan.

LET OP: aandrukken graag met zorgvuldigheid, bij te hard aandrukken kan je wortelbeschadiging veroorzaken!

Tijdens het aandrukken van de grond de haag recht zetten. Daarna egaliseert (vlak maken) u de standplaats ter voorkoming van wateroverlast.

 Stap 6: Het plaatsen van het tweede ijzerdraad

Plaats ook aan de andere kant van de paal ijzerdraad, zodat de net aangeplante haag niet om kan waaien. De haag staat nu stevig tussen twee ijzerdraden en is klaar om te groeien.

Stap 7: Water geven na het aanplanten

Wanneer een haag geplant is en de weerberichten geven droogte af, bevloei de haag dan met voldoende water, zodat de grond goed om de wortels van de desbetreffende haag sluit. 

Water geven na aanplant

Na het aanplanten van de haag is het belangrijk om de haag voldoende water te geven, zeker in de groeiperiode. Een haag heeft water nodig vanaf het moment dat de eerste bladeren beginnen uit te lopen totdat het blad valt in de herfst. Dit is doorgaans vanaf maart tot aan (eind)oktober. Groenblijvende hagen hebben het gehele jaar door water nodig, omdat deze hagen het gehele jaar het blad houden. De aangeplante haag heeft net zolang water nodig totdat de nieuwe (haar)wortels zichzelf kunnen voorzien van water. Dit is het geval wanneer de wortels zich ruimschoots buiten het gegraven plantgat bevinden. Dit duurt doorgaans minimaal 2 groeiseizoenen.

De juiste hoeveelheid water bij een net aangeplante haag hangt af van het soort, het weer en natuurlijk de bodem. In de periode vanaf het uitlopen (maart/april) tot aan de langste dag (rond 21 juni) heeft de haag het meeste water nodig.

Geef de haag dus de juiste hoeveelheid water. Als u teveel water geeft aan de haag kan de haag als het ware ‘verzuipen’ en gaat hij dood. In de winter heeft de haag geen water nodig (vanaf november tot en met begin maart). Bij het aanplanten van bomen, hagen en planten tijdens warme periodes, is het belangrijk dat de haag genoeg water krijgt na aanplant. Kort samengevat heeft een haag in drogere periodes meer water nodig dan in periodes waarin het flink heeft geregend. In natte(regen) periodes hoeft u de haag dan ook geen water te geven. 

Sluiten