Beoordeeld met een 9.2 / 10 uit 3916 beoordelingen
Bezorgd binnen 5 werkdagen
Gratis bezorging met eigen bezorgdienst in NL & BE
Veilig betalen met iDEAL & Klarna

Wist je dat je ons gehele assortiment het hele jaar door kan aanplanten?

Tamme Kastanje

De Tamme kastanjeboom is een redelijk bekende boom in Nederland en kan gezien worden als een sierboom of als en vrucht/fruitboom. De tamme kastanje, in het Latijn ook wel bekend als de Castanea sativa, is een gezonde en sterke boom die graag groeit in het Nederlandse klimaat. De tamme kastanje draagt veel bij aan de natuur en is zeer geschikt voor eco-beplanting.

De Castanea sativa heeft grote, glanzende bladeren die lancetvormig zijn. In het voorjaar lopen de bladeren bronskleurig uit en in de herfst worden de bladeren geel van kleur.

  • Heerlijke eetbare kastanjes
  • Mooie grote glanzende bladeren
  • Opvallende vruchten
  • Gratis bezorgd uit eigen kwekerij

Hulp nodig?

Als je hulp of advies nodig hebt met je keuze kan je onze klantenservice bereiken via e-mail, telefoon en onze online chat.

De meerwaarde van de tamme kastanjeboom

De Tamme kastanje draagt veel bij aan de natuur. Zo wordt de boom bestoven door onder andere bijen. De vruchten die de Castanea sativa draagt vallen in de herfst op de grond en dat wil zeggen dat ze rijp zijn om opgegeten te worden. Diverse soorten vogels, muizen, eekhoorns en zelfs wilde zwijnen vinden de vruchten van de tamme kastanje erg lekker.

Niet alleen dieren hebben baat bij deze lekkere vruchten. Ook mensen eten de vruchten van de tamme kastanje graag. 
De tamme kastanjes kunnen rauw gegeten worden, maar ook worden gepoft, gekookt of geroosterd. Daarnaast kunnen de vruchten van de Castanea sativa verwerkt worden in meelproducten.

Verschil tussen de tamme kastanje en de paardenkastanje

Er zijn grote verschillen tussen de tamme kastanje en paardenkastanje bomen. In beide boomnamen komt het woord 'kastanje' voor. De Latijnse benaming van deze bomen is echter totaal anders. De tamme kastanje wordt in het Latijn ‘Castanea sativa’ genoemd. De paardenkastanje daarentegen wordt ‘Ausculus’ genoemd.

Een ander en misschien nog wel belangrijker verschil tussen deze twee bomen zijn de vruchten. De vruchten van de tamme kastanje zijn niet giftig en eetbaar voor zowel mens als dier. De vruchten van de tamme kastanje zitten in een verfijnde stekelige bolster. De vruchten van de paardenkastanje zijn wel giftig voor mensen, maar niet voor dieren zoals paarden, varkens en geiten. De vruchten van de paardenkastanje zitten in een robuuste, dikke bolster met grove stekels er op. Rijpe vruchten van de paardenkastanje zij erg hard.

Een ander verschil tussen de paardenkastanje en de tamme kastanje is het aantal soorten dat er bestaat. De paardenkastanje kent meerdere cultivars dan de tamme kastanje. Paardenkastanjes zijn daarnaast bomen met bloesem. Zo bestaan er paardenkastanjes met witte en roze bloemen.

Tamme kastanjes hebben geen bloemen, maar dragen wel katjes. Iets wat de paardenkastanje juist niet doet.
De Aesculus (paardenkastanje) heeft een samengesteld handvormig blad. De Castanea sativa (paardenkastanje) heeft lancetvormig blad en is niet samengesteld met andere bladeren. Tot slot heeft de tamme kastanjeboom fijne vertakkingen en daardoor een redelijk dichte kroonstructuur. Paardenkastanjes hebben een meer open kroonstructuur met robuuste takken met grote eindknoppen die erg kleverig zijn.

Gaat jouw voorkeur uit naar de paardenkastanje? Geen probleem! Naast tamme kastanjebomen verkopen wij ook de paardenkastanje in diverse formaten en soorten.

Verzorgingstips

Ja, de vruchten van een tamme kastanje (Castanea sativa) zijn eetbaar voor zowel mens als dier.

Belangrijk is om de tamme kastanje niet te verwarren met de paardenkastanje. De vruchten van de paardenkastanje (Aesculus) zijn namelijk wel giftig voor de mens.

De tamme kastanje is geschikt voor in een middelgrote tot grote tuin. Ook in een kleine tuin is deze boom geschikt, maar dan moet hij goed onderhouden worden en de juiste snoei krijgen. Over het algemeen heeft een tamme kastanje ruimte nodig om te kunnen groeien.

Vaak wordt deze boom aangeplant op een op grasvlakte of als centraal punt in de tuin.

Ja, de tamme kastanje is zeer winterhard. Deze boom heeft geen bescherming nodig in de winter.

De Castanea sativa kan een grote boom worden, maar door de boom jaarlijks te snoeien kun je grotendeels zelf de hoogte van bepalen.

Wanneer de boom nooit gesnoeid zal worden en de ruimte heeft om te groeien, kan hij uiteindelijk een hoogte bereiken van 20 tot 30 meter.

Ja. Een tamme kastanje kan het hele jaar door bezorgd en aangeplant worden. Ons advies is wel om een tamme kastanje niet te planten tijdens of net voor een strenge vorstperiode.

Bij het aanplanten van een Castanea sativa in het groeiseizoen is het belangrijk dat de boom voldoende water toegediend krijgt.

Een tamme kastanje kan vanaf een leeftijd van 4 of 5 jaar als vrucht dragen. Dit is echter wel grotendeels afhankelijke van zijn standplaats en de diverse weersinvloeden

Wat onze klanten zeggen over ons

Wij zijn altijd bezig met het verbeteren van onze diensten

Mensen beoordelen ons gemiddeld met een 9.2 uit 3916 beoordelingen

Bekijk alle beoordelingen op Kiyoh

Tamme kastanjeboom kopen

Bij Bomenbezorgd.nl kun je eenvoudig een tamme kastanjeboom kopen. We bezorgen alle tamme kastanjebomen zonder verzendkosten. Met onze een eigen bezorgdienst brengen wij de bestelde tamme kastanjeboom. Onze chauffeurs hebben veel kennis van bomen en zorgen ervoor dat de boom altijd goed bezorgd wordt.

Bij Bomenbezorgd.nl kun je kiezen uit diverse formaten tamme kastanjebomen. We hebben de volgende formaten op een rijtje gezet: 

Totaalhoogte:             Stamomtrek:             Type:                Leeftijd:
2-3 meter                     6-10 centimeter         Hoogstam        3 tot 4 jaar
3-4 meter                     10-14 centimeter       Hoogstam        4 tot 5 jaar
4-5 meter                     14-18 centimeter       Hoogstam        5 tot 6 jaar
5-6 meter                     18-20 centimeter       Hoogstam        6 tot jaar 
5-7 meter                     20-25 centimeter       Hoogstam        8 tot 10 jaar

 

Voor meerstammige bomen gelden de volgende formaten:

Totaalhoogte:            Leeftijd:
125-150 cm                3 tot 4 jaar
150-175 cm                4 tot 5 jaar
175-200 cm                5 tot 6 jaar
200-250 cm                6 tot 7 jaar

De geschiedenis van de Castanea sativa

Je zou het niet zeggen, maar de Castanea sativa, oftewel de tamme kastanje, komt van oorsprong uit het middellandse zeegebied. De naam 'Castanea' heeft deze boom te danken aan de stad waarin hij is ontdekt, namelijk aan de Griekse stad Kastania, gelegen aan de kust van de zwarte zee. De Romeinen hebben de naam de boom verander in Castanea en ‘sativa’ eraan toegevoegd. ‘Sativa’ betekent verzadigd en verkwikt, iets wat je waarschijnlijk voelt na het eten van de vruchten van de tamme kastanjeboom. 

De 'Kastanjeboom van de honderd paarden' is een boom van monumentale waarde. Deze tamme kastanje bevindt zich op het Italiaanse eiland Sicilië. Volgens onderzoekers wordt deze boom beschreven als oudste tamme kastanje van de wereld, met maar liefst een geschatte leeftijd van meer dan 2000 jaar oud.

De naam ‘Kastanjeboom van honderd paarden’ heeft hij te danken aan een mythe/legende dat zich voordeed in het jaar 1308. De boom bood bescherming tijdens een zware onweerbui aan Giovanna, de koning van Aragon, samen met de 100 ridders te paar die op doortocht werden naar de berg Etna. Door deze mythe behoort deze bijzonder Castanea sativa tot het Unesco werelderfgoed.