Ons assortiment
Geen resultaat gevonden
Wijzig je zoekciteria of zoek via onze Bomenzoeker
Beoordeeld met een 9.2 / 10 uit 5494 beoordelingen
Gratis bezorgd binnen 5 werkdagen
Gratis bezorging met eigen bezorgdienst in NL & BE
Veilig betalen met iDEAL & Klarna
Home
>
Fruitbomen
>
Tamme Kastanje

Tamme kastanje (Castanea sativa)

De tamme kastanjeboom is een redelijk bekende boom in Nederland en kan gezien worden als een sierboom of als en vrucht/fruitboom. De tamme kastanje, in het Latijn ook wel bekend als de Castanea sativa, is een gezonde en sterke boom die graag groeit in het Nederlandse klimaat. De tamme kastanje draagt veel bij aan de natuur en is zeer geschikt voor eco-beplanting.

De Castanea sativa heeft grote, glanzende bladeren die lancetvormig zijn. In het voorjaar lopen de bladeren bronskleurig uit en in de herfst worden de bladeren geel van kleur.

  • Heerlijke eetbare kastanjes
  • Mooie grote glanzende bladeren
  • Opvallende vruchten
  • Gratis bezorgd uit eigen kwekerij

De tamme kastanjeboom is een redelijk bekende boom in Nederland en kan gezien worden als een sierboom of als en vrucht/fruitboom. De tamme kastanje, in het Latijn ook wel bekend als de Castanea sativa, is een gezonde en sterke boom die graag groeit in het Nederlandse klimaat. De tamme kastanje draagt veel bij aan de natuur en is zeer geschikt voor eco-beplanting.

De Castanea sativa heeft grote, glanzende bladeren die lancetvormig zijn. In het voorjaar lopen de bladeren bronskleurig uit en in de herfst worden de bladeren geel van kleur.

  • Heerlijke eetbare kastanjes
  • Mooie grote glanzende bladeren
  • Opvallende vruchten
  • Gratis bezorgd uit eigen kwekerij

De meerwaarde van de tamme kastanjeboom

De tamme kastanje draagt veel bij aan de natuur. Zo wordt de boom bestoven door onder andere bijen. De vruchten die de Castanea sativa draagt vallen in de herfst op de grond en dat wil zeggen dat ze rijp zijn om opgegeten te worden. Diverse soorten vogels, muizen, eekhoorns en zelfs wilde zwijnen vinden de vruchten van de tamme kastanje erg lekker. Niet alleen dieren hebben baat bij deze lekkere vruchten. Ook mensen eten de vruchten van de tamme kastanje graag. De tamme kastanjes kunnen rauw gegeten worden, maar ook worden gepoft, gekookt of geroosterd. Daarnaast kunnen de vruchten van de Castanea sativa verwerkt worden in meelproducten.

Verschil tussen de tamme kastanje en de paardenkastanje.

Er zijn grote verschillen tussen de tamme kastanje en paardenkastanje bomen. In beide boomnamen komt het woord 'kastanje' voor. De Latijnse benaming van deze bomen is echter totaal anders. De tamme kastanje wordt in het Latijn ‘Castanea sativa’ genoemd. De paardenkastanje daarentegen wordt ‘Ausculus’ genoemd. Een ander verschil tussen de paardenkastanje en de tamme kastanje is het aantal soorten dat er bestaat. De paardenkastanje kent meerdere cultivars dan de tamme kastanje. Paardenkastanjes zijn daarnaast bomen met bloesem. Zo bestaan er paardenkastanjes met witte en roze bloemen.

Tamme kastanjes hebben geen bloemen, maar dragen wel katjes. Iets wat de paardenkastanje juist niet doet. De Aesculus (paardenkastanje) heeft een samengesteld handvormig blad. De Castanea sativa (paardenkastanje) heeft lancetvormig blad en is niet samengesteld met andere bladeren. Tot slot heeft de tamme kastanjeboom fijne vertakkingen en daardoor een redelijk dichte kroonstructuur. Paardenkastanjes hebben een meer open kroonstructuur met robuuste takken met grote eindknoppen die erg kleverig zijn. Gaat jouw voorkeur uit naar de paardenkastanje? Geen probleem! Naast tamme kastanjebomen verkopen wij ook de paardenkastanje in diverse formaten en soorten.

De vrucht van de tamme kastanjeboom (Castanea 'sativa')

Een laatste en misschien nog wel belangrijker verschil tussen deze twee bomen zijn de vruchten. De vruchten van de tamme kastanje zijn niet giftig en eetbaar voor zowel mens als dier. De vruchten van de tamme kastanje zitten in een verfijnde stekelige bolster. De vruchten van de paardenkastanje zijn wel giftig voor mensen, maar niet voor dieren zoals paarden, varkens en geiten. De vruchten van de paardenkastanje zitten in een robuuste, dikke bolster met grove stekels er op. Rijpe vruchten van de paardenkastanje zijn erg hard. 

bg-left
bg-right
Verzorgingstips
Zijn de vruchten van een tamme kastanjeboom eetbaar?
Is een tamme kastanjeboom geschikt voor mijn tuin?
Is een Castanea sativa winterhard?
Hoe hoog kan een Castanea sativa worden?
Kan een tamme kastanje jaarrond aangeplant worden?
Vanaf welke leeftijd kan een tamme kastanje vrucht dragen?

Tamme kastanjeboom kopen

Bij Bomenbezorgd.nl kun je eenvoudig een tamme kastanjeboom kopen. We bezorgen alle tamme kastanjebomen zonder verzendkosten. Met onze een eigen bezorgdienst brengen wij de bestelde tamme kastanjeboom. Onze chauffeurs hebben veel kennis van bomen en zorgen ervoor dat de boom altijd goed bezorgd wordt.

Bij Bomenbezorgd.nl kun je kiezen uit diverse formaten tamme kastanjebomen. We hebben de volgende formaten op een rijtje gezet: 

Totaalhoogte:             Stamomtrek:             Type:                Leeftijd:
2-3 meter                     6-10 centimeter         Hoogstam        3 tot 4 jaar
3-4 meter                     10-14 centimeter       Hoogstam        4 tot 5 jaar
4-5 meter                     14-18 centimeter       Hoogstam        5 tot 6 jaar
5-6 meter                     18-20 centimeter       Hoogstam        6 tot jaar 
5-7 meter                     20-25 centimeter       Hoogstam        8 tot 10 jaar

 

Voor meerstammige bomen gelden de volgende formaten:

Totaalhoogte:            Leeftijd:
125-150 cm                3 tot 4 jaar
150-175 cm                4 tot 5 jaar
175-200 cm                5 tot 6 jaar
200-250 cm                6 tot 7 jaar

De geschiedenis van de Castanea sativa

Je zou het niet zeggen, maar de Castanea sativa, oftewel de tamme kastanje, komt van oorsprong uit het middellandse zeegebied. De naam 'Castanea' heeft deze boom te danken aan de stad waarin hij is ontdekt, namelijk aan de Griekse stad Kastania, gelegen aan de kust van de zwarte zee. De Romeinen hebben de naam de boom verander in Castanea en ‘sativa’ eraan toegevoegd. ‘Sativa’ betekent verzadigd en verkwikt, iets wat je waarschijnlijk voelt na het eten van de vruchten van de tamme kastanjeboom. 

De 'Kastanjeboom van de honderd paarden' is een boom van monumentale waarde. Deze tamme kastanje bevindt zich op het Italiaanse eiland Sicilië. Volgens onderzoekers wordt deze boom beschreven als oudste tamme kastanje van de wereld, met maar liefst een geschatte leeftijd van meer dan 2000 jaar oud.

De naam ‘Kastanjeboom van honderd paarden’ heeft hij te danken aan een mythe/legende dat zich voordeed in het jaar 1308. De boom bood bescherming tijdens een zware onweerbui aan Giovanna, de koning van Aragon, samen met de 100 ridders te paar die op doortocht werden naar de berg Etna. Door deze mythe behoort deze bijzonder Castanea sativa tot het Unesco werelderfgoed.

bg-left
bg-right
Wat onze klanten zeggen over ons
Matthias

2e keer dat ik bestel bij bomenbezorgd en opnieuw van bestellen tot levering picobello

10/10
Desiree

Prima en snelle levering

10/10
Nils Maerien

Tot op heden 2 bomen besteld. 1 granaatappel boom, deze bracht het eerste jaar 3 vruchten voort, nu, het tweede jaar hangen er 30 vruchten aan. Allen eetbaar. 1 treurkers die ik in de winter heb aangeplant. Helaas kwam deze er niet door in de lente, Direct contact gezocht met bomenbezorgd, en enige tijd later nieuwe boom gekregen. Deze doet het momenteel zeer goed. Mss is het bestellen van levende bomen wel een loterij, maar de dienst naverkoop is top. Mvg nils

10/10
Lester

Top

10/10

Bekijk alle beoordelingen op Kiyoh