leaf
Beoordeeld met een 9.2 / 10 uit 5286 beoordelingen
leaf
Gratis bezorgd binnen 5 werkdagen
leaf
Gratis bezorging met eigen bezorgdienst in NL & BE
leaf
Veilig betalen met iDEAL & Klarna

Appelbomen (Malus domestica)

Appelbomen zijn bekende bomen in Nederland en je ziet ze dan ook veel in de Nederlandse tuin. Dat er zoveel appelbomen in Nederland staan is logisch te verklaren: het is een prachtig karakteristiek groeiende fruitboom die lekker veel vruchten draagt. Daarnaast zijn er veel soorten appelbomen, dus de keuze is groot! Appelbomen zijn in verschillende vormen verkrijgbaar: laagstam, halfstam, leivorm, oude appelbomen uit een bongerd en appelbomen in een u-vorm. De bekendste appelbomen die wij verkopen zijn de Malus d. ‘Elstar’ en de Malus d. ‘Jonagold’.

 • Prachtige karakteristieke groei
 • Bekende en lekkere zoete en of zure vruchten
 • Verkrijgbaar in diverse soorten en vormen
 • Zeer sterke boom die bijna overal groeit

 

Appelbomen zijn bekende bomen in Nederland en je ziet ze dan ook veel in de Nederlandse tuin. Dat er zoveel appelbomen in Nederland staan is logisch te verklaren: het is een prachtig karakteristiek groeiende fruitboom die lekker veel vruchten draagt. Daarnaast zijn er veel soorten appelbomen, dus de keuze is groot! Appelbomen zijn in verschillende vormen verkrijgbaar: laagstam, halfstam, leivorm, oude appelbomen uit een bongerd en appelbomen in een u-vorm. De bekendste appelbomen die wij verkopen zijn de Malus d. ‘Elstar’ en de Malus d. ‘Jonagold’.

 • Prachtige karakteristieke groei
 • Bekende en lekkere zoete en of zure vruchten
 • Verkrijgbaar in diverse soorten en vormen
 • Zeer sterke boom die bijna overal groeit

 

Hulp nodig?

Als je hulp of advies nodig hebt met je keuze kan je onze klantenservice bereiken via e-mail, telefoon en onze online chat.

Appelboom kopen

Bij Bomenbezorgd.nl ben je op het juiste adres om een appelboom te kopen. We hebben een uitgebreid assortiment appelbomen. Zowel wat betreft ras en de diverse vormen. We kunnen de diverse vormen/formaten van onze appelbomen als volgt indelen:

 • Laagstam
 • Halfstam
 • Hoogstam
 • Laagstam leivorm
 • Halfstam leivorm
 • Hoogstam leivorm
 • Oude appelbomen
 • Grote appelbomen
 • Appelbomen u-vorm

Welke appelboom is geschikt voor mijn tuin?

Om de juiste appelboom voor jouw tuin te kopen, moet je jezelf goed afvragen welke boom het beste past in de tuin. Hierbij is de grootte van de tuin belangrijk!

Appelbomen zijn zowel geschikt voor een kleine tuin als een grote tuin. Alle leivorm appelbomen en appelbomen in een u-vorm zijn geschikt voor in een kleine tuin en zelfs voor op het balkon. Halfstam, hoogstam, grote appelbomen en oude appelbomen zijn meer geschikt voor in een grote tuin van minimaal 40 vierkante meter.

Ook het ras van een appelboom is belangrijk om mee te nemen in de beslissing tot aankoop. Bij Bomenbezorgd.nl vindt u diverse rassen appelbomen. Dit betekent dus ook dat er verschillende soorten appels aan de boom hangen en die kunnen verschillen van smaak, kleur, plukperiode en of ze wel of niet zelfbestuivend zijn. De meest bekende appelbomen zijn de ‘Elstar’ en ‘Jonagold’ (beide zelf bestuivend). Ook de ‘Goudreinette’ is een bekende appelboom. Deze vrucht wordt namelijk vaak gebruikt in appeltaarten of appelflappen.

 

Verzorgingstips
De beste tijd om een appelboom te snoeien is in de maanden oktober tot en met februari. Wanneer je de appelboom buiten deze periode gaat snoeien is kans op bloeden groot. Daarnaast kan het ook zo zijn dat de appelboom na snoei buiten de snoeiperiode minder vruchten draagt.
Ja, je kunt een appelboom (mits deze op voorraad is) het hele jaar door aanplanten. Belangrijk is wel dat een appelboom die je koopt en aanplant in de groeiperiode gelijk na aanplanten voldoende water toegediend krijgt.
Nee, niet alle appelbomen zijn zelfbestuivend. Dat wil zeggen dat er soorten appelbomen zijn die vanuit zichzelf geen vrucht zullen gaan dragen, maar door middel van andere (fruit)bomen bestuift worden en daarna wel vrucht kunnen dragen. Zelfbestuivende appelbomen hebben in principe geen andere bomen nodig om bestuift te worden. Of een appelboom wel of niet zelfbestuivend is vind je op de pagina van de betreffende appelboom onder het kopje ‘specificaties’.
Ja, een appelboom kan last krijgen van meeldauw (witte vlekken in het blad. Dit is niet schadelijk voor de boom). Daarnaast kan een appelboom ook last krijgen van luizen en/of rupsen. Deze kun je op een chemische of natuurlijke manier bestrijden. Ook kunnen appelbomen last krijgen van fruitboomkanker. Ondertussen zijn de meeste rassen zo gekweekt dat ze hier vrijwel helemaal resistent tegen zijn, maar helemaal uitsluiten is onmogelijk.
Hoe oud een appelboom kan worden hangt af van de volgende factoren:
- Wat is het ras van de appelboom?
Het ene ras is sterker dan het andere en dit is bepalend voor de leeftijd.
- Wat is de standplaats van de boom?
Heeft de appelboom een goede plek met vruchtbare grond, dan kan de boom ouder worden dan een boom die op een minder fijne plek staat.
- Hoe wordt de boom verzorgd?
Wordt de boom goed verzorgd met snoei en bemesting? En wordt er goed gelet op ziektes en plagen en worden deze op tijd bestreden? Dit kan allemaal bepalend zijn voor de leeftijd van een appelboom.

Doorgaans kan een gezonde appelboom een leeftijd bereiken van 80 jaar en ouder.
Afhankelijk van de vorm appelboom en de snoeiwijze die je hebt toegepast, kan een appelboom een maximale hoogte bereiken van 5 tot 8 meter.
Wat onze klanten zeggen over ons

Wij zijn altijd bezig met het verbeteren van onze diensten

Mensen beoordelen ons gemiddeld met een 9.2 uit 5286 beoordelingen

Bekijk alle beoordelingen op Kiyoh

Appelbomen snoeien

Appelbomen kunnen jaarlijks gesnoeid worden. De juiste tijd om een appelboom te snoeien is na de pluktijd, dus vanaf oktober tot en met februari. Belangrijk is dat een appelboom op de juiste manier gesnoeid wordt. Onze diverse maten hebben een verschillende snoeiwijze, die wij graag hieronder toelichten:

Laagstam, halfstam en hoogstam appelbomen snoeien:

Snoei deze bomen altijd terug en creëer hiermee een hangende of parasolvormige kroon. Je kunt deze kroon creëren door alle omhoog groeiende takken in te korten. Bij jonge appelbomen kun je deze takken het beste voor minimaal 50 procent halveren.

Wanneer deze appelbomen ouder worden kun je bijna alle omhoog groeiende takken verwijderen. Omhoog groeiende takken (ook wel waterloten genoemd) geven bijna tot geen vrucht. Door jaarlijks de omhoog groeiende takken te verwijderen creëer je de hangende/parasolvormige kroon. Hierdoor zal de appelboom meer vruchten gaan geven.

Wanneer de appelbomen groot zijn is het belangrijk om ook de horizontale takken te gaan snoeien. Deze takken moeten genoeg licht blijven krijgen om zo mooi, volle en ronde appels te vormen. Snoei daarom ook de horizontale takken weg die te veel licht van de andere takken innemen.

Oude appelbomen en grote appelbomen snoeien:

Oude appelbomen komen vaak uit een appelbongerd. In deze bongerd zijn de fruitbomen jaarlijks gesnoeid en daarom hebben ze al een hangende/ parasolachtige groeiwijze. Door deze groeiwijze geeft de boom de meeste vruchten.

Belangrijk bij oude fruitbomen is om alle omhoog groeiende takken er af te snoeien om deze hangende kroon te blijven creëren.

Het is ook mogelijk om de appelboom te snoeien in een piramidale of vaasvormige kroon. Hierdoor is de kans echter wel groter dat de boom minder vruchten zal gaan dragen.

Lei appelbomen en appelbomen u-vorm snoeien:

Lei appelbomen en appelbomen in u-vorm moeten jaarlijks gesnoeid worden om hun mooie vorm te behouden. Zorg er altijd voor dat een lei appelboom nooit te breed wordt in de leivorm. Wanneer de lei appelboom door weinig of geen snoei te breed wordt, heeft de leivorm namelijk weinig nut meer. Daarom is het belangrijk om de leifruitbomen altijd terug te snoeien tot een egaal leischerm. Houd er hierbij rekening mee dat je een aantal horizontale geleiders op het leirek laat zitten.

Voor appelbomen in een u-vorm is het snoeien nog makkelijker: snoei alle takken eraf totdat je weer de contouren van de (dubbele) u-vorm terugziet. Zorg er ten alle tijden voor dat je bij het snoeien wel groeiknoppen laat zitten aan een appelboom, zodat de boom wel de mogelijkheid heeft om nieuwe uitlopers te kunnen krijgen.