Weet je zeker dat je deze actie wilt uitvoeren?
De olijfwilg leiboom is een van de mooiste groenblijvende leibomen in Nederland. Naast dat deze leiboom erg mooi is, is het ook een boom die redelijk zeldzaam is. Dat komt doordat deze boom (nog) kleinschalig gekweekt wordt. Met de lei-olijfwilg haal je iets heel bijzonders in de tuin.
De olijfwilg leiboom is een van de mooiste groenblijvende leibomen in Nederland. Naast dat deze leiboom erg mooi is, is het ook een boom die redelijk zeldzaam is. Dat komt doordat deze boom (nog) kleinschalig gekweekt wordt. Met de lei-olijfwilg haal je iets heel bijzonders in de tuin.
Als je hulp of advies nodig hebt met je keuze kan je onze klantenservice bereiken via e-mail, telefoon en onze online chat.
De olijfwilg wordt in het Latijn ook wel ‘Elaeagnus ebbingei’ genoemd en is als leiboom een absolute privacy topper. Hij heeft niet alleen in de zomer blad, maar ook in de winter. De olijfwilg leiboom wordt veel toegepast bij een erfafscheiding, langs een schutting of op plekken om een (lelijke) achtergrond af te dekken.
De lei-olijfwilg heeft prachtig groen blad aan de bovenkant en aan de onderkant is het blad grijs van kleur. Deze kleurencombinatie maakt de boom schitterend. In het najaar heeft de olijfwilg leiboom prachtige en vooral heerlijk ruikende bloemetjes.
De olijfwilg heeft een verfijnde groeiwijze, waardoor de boom in leivorm snel dichtzit en doorkijk bijna onmogelijk is. De lei-olijfwilg is een groenblijvende leiboom die nét wat anders is dan andere (groenblijvende) leibomen.
Wanneer je de olijfwilg leiboom besteld hebt, bezorgen wij deze binnen 5 werkdagen door onze eigen bezorgservice. De bezorging van lei-olijfwilgen is kosteloos in Nederland en België (Vlaanderen). Ook kun je de olijfwilg als leiboom door onze specialisten laten aanplanten. Kies je hiervoor? Dan bezorgen wij binnen 10 werkdagen. Zo wordt alles van top tot teen voor jou geregeld en kun je genieten van een prachtige boom in de tuin.
Wij hebben verschillende formaten van de lei-olijfwilg (de genoemde stamhoogte is gemeten vanaf de grond tot aan het begin van het leirek):
Twijfel je over het juiste formaat lei-olijfwilg voor in jouw tuin? Neem dan gerust contact op met onze klantenservice.
Een olijfwilg als leiboom kan een maximale hoogte bereiken van 4 meter. Wanneer je deze leiboom elk jaar snoeit kun je de gewenste hoogte zo goed als zelf bepalen.
Ja, een olijfwilg is winterhard en kan kortstondig vorst verdragen tot -15/-17 graden Celsius. Winterhardheid van een olijfwilg kan verschillen door middel van zijn standplaats.
Ja. Een olijfwilg is een groenblijvende en bladhoudende boom, maar kan wel (oudere) bladeren laten vallen om zo ruimte te maken voor nieuwe bladeren en takken. Na aanplanten wil een lei-olijfwilg ook weleens bladeren laten vallen. Dit komt doordat een olijfwilg als leiboom na aanplanten heel veel energie nodig heeft om zich te verankeren en wortels aan te maken op de nieuwe plek. Nadat de olijfwilg leiboom geworteld is komen de bladeren en takken vanzelf weer heel mooi uit.
Ja, een olijfwilg leiboom is jaarrond aan te planten. Verder raden wij aan om een olijfwilg niet aan te planten net voor of tijdens een vorstperiode. Wanneer je een olijfwilg leiboom aanplant in het groeiseizoen, vergeet dan niet om de boom dan ook gedurig water te geven.
De olijfwilg leiboom kun je het beste 2 tot 3 keer per jaar snoeien. Snoei de boom in het voorjaar tot gewenste vorm. En tijdens het groeiseizoen in de zomer kun je de boom nog een keer snoeien voor vormbehoud.
Ja, die krijgen crèmewitte bloemen in het najaar(oktober/november). De bloemen van een lei Elaeagnus vallen niet op, maar ruiken wel erg aangenaam.
Ja, de olijfwilg leiboom is een groenblijvende leiboom en heeft dus jaarrond bladeren.
Wij zijn altijd bezig met het verbeteren van onze diensten
Snel bezorgd en goede verzorgingsadvies!
9/10Alles keurig volgens afspraak. Er werd zorgvuldig gecommuniceerd over levering via mail. Zelfs op de dag van levering werd nog netjes gecommuniceerd dat de chauffeur eerder zou zijn dan gemeld. Coniferen zagen er heel goed uit. Kreeg ook een keurig foldertje erbij met aanplant tips. Hopelijk slaan ze ook goed aan dan zou het cijfer een 10 zijn.
9/10juiste datum en uur van levering.
9/10Werd dmv chat contact al goed geholpen toen ik nog een aantal vragen had. De bestelde boompjes werden op geplande datum bezorgd en duidelijke communicatie over wanneer de levering kon zijn. Boompjes zijn in goede conditie aangekomen en staan nu al volop in bloei
9/10Mensen beoordelen ons gemiddeld met een 9.2 uit 5286 beoordelingen
Bekijk alle beoordelingen op Kiyoh
De olijfwilg leiboom is een boom die men vaak aanplant om een achtergrond af te schermen in de tuin of om inkijk te voorkomen door bijvoorbeeld buren. We adviseren om twee lei-olijfwilgen te planten per 2,5 tot 3 strekkende meter. Wanneer je de olijfwilg als leiboom met het rek tegen elkaar aan zet, creëer je gelijk als het ware een haag op stam en voorkom je alle inkijk. Als je olijfwilgen met rek iets uit elkaar zet, is er de eerste jaren nog doorkijk tussen de bomen in.
Bestel je meer dan één olijfwilg leiboom? Dan adviseren wij om de olijfwilg leibomen aan elkaar te koppelen met een leibomen aankoppelset. Hiermee krijg je de leischermen gelijk aan elkaar wat een strak beeld oplevert. Wanneer de leibomen iets uit elkaar staan, kun je met een aankoppelset de takken van de lei-olijfwilgen doorleiden naar elkaar.
De lei Elaeagnus ebbingei groeit op bijna elke grondsoort, belangrijk is dat de grond waar de lei-olijfwilg op komt te staan goed water doorlatend is. Een olijfwilg kan niet goed groeien op een plek waar het water niet goed weg kan. Verder is het belangrijk om een olijfwilg altijd te plaatsen op een plek waar hij de minste wind vangt. De boom groeit het best met zonlicht of in halfschaduw.
Wij adviseren nadrukkelijk om altijd een aanplantpakket mee te bestellen bij een olijfwilg leiboom. Olijfwilgen groeien niet snel in stamdikte, maar wel in hun kroon. Hierdoor ontstaat een grote en zware kroon, met daaronder een relatief dunne stam. Hier is niet veel aan te doen, dat is nu eenmaal de groeiwijze van een Elaeagnus ebbingei. Door de grote kroon vangt de olijfwilg leiboom veel wind, en is kans op omwaaien vooral in de eerste 3-4 jaar na aanplant aanwezig. Plaats daarom altijd boompalen wanneer je een olijfwilg leiboom aanplant. Deze boompalen zitten in ons aanplantpakket.
Een olijfwilg leiboom wordt altijd geleverd in pot of draadkluit. Graaf het gat voor deze leiboom altijd 25 procent groter dan de pot of draadkluit, zodat de Elaeagnus ebbingei leiboom zich mooi kan settelen. Voordat je het plantgat dichtmaakt, meng je de uitgegraven grond met de Pokon aanplantgrond. Deze aanplantgrond zorgt voor een betere bodemstructuur en geeft olijfwilg leiboom de juiste voeding mee om te hergroeien in je tuin. Plaats daarna de palen stevig in de grond naast de olijfwilg leibomen, zodat ze de leiboom goed ondersteunen. Koppel tot slot de lei-olijfwilgen met het leibomen aankoppelset.
Een olijfwilg leiboom kan, wanneer hij goed verankerd in de grond staat, redelijk snel groeien in de kroon. De lei-olijfwilg dient twee à drie keer per jaar gesnoeid te worden, maar dit geldt pas wanneer de boom meer dan 2 jaar in de grond staat.
Het snoeien van een olijfwilg leiboom is erg makkelijk: snoei de boom met een heggenschaar en snoei hem net zoals je een haag zou snoeien: tot een egaal scherm. Het snoeien van de olijfwilg als leiboom kun je het beste doen in april (grote snoeibeurt) en in juni en/of september (lichte snoei voor vormbehoud).
De olijfwilg leiboom is samen met de steeneik leiboom en de olijfboom als leiboom de enige leiboom die grijsgroene bladeren heeft. Echter heeft de olijfwilg leiboom grotere bladeren dan een steeneik en de olijfwilg. Door dit grotere blad is inkijk eerder onmogelijk dan bij de steeneik of olijfboom. Verder is de lei Elaeagnus een groenblijvende leiboom, die dus jaarrond zijn blad behoudt. De bladeren van een Elaeagnus ebbingei zijn lancetvormig.
De olijfwilg leiboom heeft bladeren die aan de bovenkant glanzend en donkergroen van kleur zijn. De onderkant van het blad is opvallend grijsviltig van kleur. Wanneer de olijfwilg leiboom in het voorjaar nieuwe bladeren geeft, lopen deze bronskleurig tot lichtgrijs uit. De nieuwe uitlopers in combinatie met de oudere groene/grijze bladeren levert een prachtig en vooral zomers beeld op! Een kleurencombinatie die op je netvlies blijft zitten! De bladeren en kleuren hiervan is een van de grootste redenen dat mensen een lei-olijfwilg in de tuin willen hebben!
In het najaar, van oktober tot en met november, bloeit de olijfwilg leiboom met crèmewitte kleine bloemetjes. In tegenstelling tot veel andere leibomen die bloeien in het voorjaar of de zomer, bloeit de Elaeagnus ebbingei juist in het najaar. De bloemen van de olijfwilg leiboom zijn redelijk onopvallend omdat ze zo klein zijn. Echter, qua geur valt de bloem juist wel enorm op, omdat deze bloemen een extreem aangename geur verspreiden.
De olijfwilg leiboom is zoals al eerder genoemd een bijzondere groeiende boom. In de stam zal een olijfwilg niet heel snel groeien en wordt door de jaren heen langzaam dikker. Voordeel van een trager groeiende stam is dat hij niet veel ruimte inneemt. Omdat de stam dus niet heel hard dikt, groeien de wortels ook in mindere wijze. Door de minder sterke wortelgroei zal je terras of gazon niet snel opgehoogd worden door snelgroeiende wortels die grond naar boven drukken.
Echter, groeit deze olijfwilg wel snel in de kroon. Wanneer de olijfwilg leiboom goed verankerd is, kan hij jaarlijks wel 50 tot 100 cm (of zelfs meer) groeien. Belangrijk is daarom om de boom jaarlijks te snoeien om zijn vorm te behouden, zo blijft de boom op zijn mooist en is hij het meest bestand tegen wind. Als je de olijfwilg nooit zou snoeien, dan neemt hij een vaasvormige groeiwijze aan en kan hij een uiteindelijke hoogte bereiken van ongeveer 4 meter.
De olijfwilg leiboom is redelijk gevoelig voor wind. De boom heeft jaarrond groene bladeren en groenblijvende bomen vangen meer wind dan bomen die in de winter geen blad hebben.
Een olijfwilg wordt niet heel snel dik in de stam, maar groeit wel hard in de kroon, waardoor de boom de wind minder goed kan verdragen. Daarom raden wij nadrukkelijk aan om olijfwilgen altijd aan te planten met boompalen.
Een olijfwilg leiboom kan redelijk goed tegen droogte, en vaak betekent dat ook dat een boom juist niet tegen nattigheid kan. Wanneer je een olijfwilg hebt aangeplant, is het belangrijk om de boom in het eerste groeiseizoen pas water te geven wanneer je ziet dat hij nieuwe bladeren maakt. Een olijfwilg leiboom begint vaak met het maken van nieuwe bladeren in april en mei. In deze maanden mag je mondjesmaat water toedienen, doe dit alleen bij langdurig droog of warm weer. Wanneer de boom vanaf mei of juni hard begint te groeien, is het belangrijk om de olijfwilg steeds meer water te geven. Belangrijk is dat de grond goed vochtig is, maar niet drijfnat. Het water geven kun je na het eerste groeiseizoen afbouwen in september. Het tweede groeiseizoen moet de olijfwilg zichzelf goed voorzien van water, maar bij langdurig droog of warm weer is een extra slokje water voor deze boom niet ongewenst.
De olijfwilg is een sterke boom als het gaat om ziektes en plagen. Een olijfwilg kent voor zover geen ziektes. Als het gaat om plagen, kan de boom soms een luisje krijgen. Echter wordt een olijfwilg niet aangetast door luis, dus de boom lijdt er niet onder. De olijfwilg leiboom groeit op elke grondsoort en heeft dus weinig voorkeur als het gaat om voeding. Mocht echter jouw olijfwilg leiboom slecht groeien en veel gele bladeren vertonen in het 2e of 3e groeiseizoen, dan raden wij aan om koemestkorrels toe te dienen en deze op de grond te strooien rondom de stam van de lei-olijfwilg.
Bomenbezorgd.nl gebruikt cookies (en daarmee vergelijkbare technieken) om het bezoek en winkelen bij bomenbezorgd.nl voor jou nog makkelijker en persoonlijker te maken. Met deze cookies kunnen wij jouw internetgedrag binnen onze website volgen en verzamelen. Door gebruik te maken van de website ga je hiermee akkoord.
Weet je zeker dat je deze actie wilt uitvoeren?