Ons assortiment
Geen resultaat gevonden
Wijzig je zoekciteria of zoek via onze Bomenzoeker
Bekijk alle resultaten
Beoordeeld met een 9.2 / 10 uit 5714 beoordelingen
Gratis bezorgd binnen 5 werkdagen
Gratis bezorging met eigen bezorgdienst in NL & BE
Veilig betalen met iDEAL & Klarna

Transformeer je tuin, zelfs in de winter! Bomen en hagen rusten in deze periode en daarom is dit het ideale moment om te planten.

Amberboom (Liquidambar styraciflua)

Een amberboom, ook wel bekend als de Liquidambar styraciflua, is een boom die in Nederland erg opvalt. Vooral in de herfst staan amberbomen in de schijnwerpers vanwege de adembenemende herfstkleuren. Het blad van de amberboom verkleurt dan met prachtige rode, paarse, gele en oranje kleuren. Bomenbezorgd.nl biedt diverse soorten amberbomen aan, hierdoor is er ongetwijfeld een amberboom die past in jouw tuin!

  • In diverse vormen en cultivars leverbaar
  • Bomen met weinig snoei onderhoud.
  • Ook wel bekend als koning van de herfstkleuren
  • Geschikt voor elke tuin

Een amberboom, ook wel bekend als de Liquidambar styraciflua, is een boom die in Nederland erg opvalt. Vooral in de herfst staan amberbomen in de schijnwerpers vanwege de adembenemende herfstkleuren. Het blad van de amberboom verkleurt dan met prachtige rode, paarse, gele en oranje kleuren. Bomenbezorgd.nl biedt diverse soorten amberbomen aan, hierdoor is er ongetwijfeld een amberboom die past in jouw tuin!

  • In diverse vormen en cultivars leverbaar
  • Bomen met weinig snoei onderhoud.
  • Ook wel bekend als koning van de herfstkleuren
  • Geschikt voor elke tuin

De Liquidambar styraciflua in diverse cultivars

Het geslacht Liquidambar styraciflua kent vele cultivars(soorten). In totaal zijn er ongeveer vijftig soorten van de amberboom bekend. Bomenbezorgd.nl heeft een ruim assortiment aan amberbomen die goed toepasbaar zijn in elke (kleine) tuin. De meest bekende en toepasbare cultivars van de Liquidambar styraciflua zijn te koop bij Bomenbezorgd.nl.

De verschillende soorten amberbomen in ons assortiment:

BOMENTA(L)K #19 | De Amberboom

youtube placeholder

Een amberboom kopen

De amberboom is een van de populairste bomen in ons assortiment. Bomenbezorgd.nl heeft een ruim en uniek assortiment amberbomen die grotendeels door onszelf gekweekt en verzorgd worden. Hierdoor kennen wij deze bomen dan ook door en door. Onze ervaring gebruiken wij graag om je de juiste adviezen en tips te geven over welke amberboom dan ook. 

De Latijnse naam van de amberboom is Liquidambar styraciflua. Wanneer je een Liquidambar styraciflua koopt bij Bomenbezorgd.nl weet je zeker dat je een boom in de tuin zet van zeer hoogwaardige kwaliteit. Het is mogelijk om de amberboom door ons te laten aanplanten, zodat je zeker weet dat hij goed geplant wordt. Twijfel je over de aankoop van een Liquidambar of heb je vragen over deze prachtige herfstboom? Neem dan gerust contact op met onze klantenservice.

bg-left
bg-right

Verzorgingstips

Zijn amberbomen winterhard?

Kunnen Liquidambar bomen last krijgen van ziektes of plagen?

Wanneer kan ik een amberboom planten?

Hoe vaak moet ik de amberboom snoeien?

Hoe snel groeit een amberboom?

Wanneer moet je een amberboom snoeien?

Hoe moet je een amberboom snoeien?

Hoe snel groeit de zuilvormige amberboom

Hoeveel groeit een amberboom per jaar?

Groeit de stamhoogte nog?

Krijgt een Amberboom vruchten?

Gewone amberboom

De gewone amberboom is een boom die niet geënt of veredeld is. Deze amberboom heeft een ruwe kurkachtige bast / stam. Hierdoor is deze amberboom goed te onderscheiden ten opzichte van de rest. De gewone amberboom wordt in het Latijn de Liquidambar styraciflua genoemd.

De Liquidambar styraciflua kan 17 tot 20 meter hoog worden en is hiermee de grootste amberboom in ons assortiment. In de herfst laat de gewone amberboom zich zien met veel verschillende herfstkleuren in het blad.

Zuil amberboom

De zuil amberboom is een smal groeiende amberboom. Dat wil zeggen dat hij een opwaartse groeiwijze heeft. Bij de zuil amberboom, ook wel bekend als de Liquidambar styraciflua ‘Slender Silhouette’, begint de vertakking onderaan de stam. Zuilbomen door de smalle groeiwijze ruimtebesparend in de tuin.

Ook de smal groeiende Liquidambar styraciflua 'Slender Silhouette' is een zuilboom die weinig ruimte inneemt en daardoor dus zeer geschikt is voor in de kleine(re) tuin. De zuil amberboom heeft prachtige geel, oranje, rode en paarse herfstkleuren!

Amberboom 'Woplesdon'

De amberboom 'Worplesdon' is in de jonge jaren een redelijk snelle groeier met veel vertakkingen. Door deze mooie vertakkingen heeft de amberboom ‘Worplesdon’ een prachtige en gelijke kroonstructuur.

De Liquidambar styraciflua 'Worplesdon' heeft een diep ingesneden hartvormig blad. Het blad van deze boom is ietwat glanzender dan het blad van de gewone amberboom. De amberboom 'Worplesdon' laat zich duidelijk zien in de herfst met prachtige kleuren en is hiermee een absolute eyecatcher. Deze blikvanger in de herfst wordt uiteindelijk minder groot dan de gewone amberboom.

Lei amberboom

Amberbomen zijn er ook in leivorm en worden veel toegepast als erfafscheiding of om privacy te creëren. Een amberboom als leiboom wordt steeds meer toegepast in de Nederlandse tuin. Voorheen was de leilinde een van de meest toegepaste leibomen in Nederland, maar tegenwoordig komen er steeds meer soorten bomen op de markt die prima kunnen fungeren als leiboom.

De amberboom als leiboom is een vaak toegepaste leiboom. Dit komt doordat de amberboom een goede en fijne vertakking heeft, waardoor het leischerm snel dicht zit en mooi vol is met een bladerdek. In de herfst is deze leiboom een lust voor het oog door de verschillende herfstkleuren in het blad.

Bol amberboom

De amberboom (Liquidambar styraciflua) hebben wij ook op de webshop als bolvorm boom. De bol amberboom wordt in het Latijn de Liquidambar styraciflua 'Gum Ball' genoemd. Deze bol amberboom wordt geënt op een bepaalde stamhoogte en hoe hoog de bol begint op de stam is dus afhankelijk van de stamhoogte. Normaliter hebben wij de volgende stamhoogtes van de 'Gum Ball' amberbomen: 120 cm stamhoogte, 150 cm stamhoogte, 180 cm stamhoogte, 200 cm stamhoogte en 220 cm stamhoogte.

De Liquidambar styraciflua 'Gum Ball' is een bolvorm boom die enorm in opkomst is en steeds meer wordt aangeplant in de Nederlandse tuin. De bol amberboom heeft een hoge sierwaarde vanwege de prachtige herfstkleuren, waardoor hij goed de concurrentie kan aangaan met de bekende bolcatalpa en bolacacia.

De bontbladige amberboom

De bontbladige amberboom is een bijzondere en zeer unieke amberboom (Liquidambar styraciflua). De Liquidambar styraciflua 'Silver King' heeft prachtig groen blad met een witbonte rand eromheen. De witbonte kleuren in het groene blad maken deze boom uniek en anders dan de andere amberbomen. De kleuren in het blad van deze boom lijken veel op het blad van de bontbladige Noorse esdoorn.

De amberboom 'Silver King' is een langzame groeier, waardoor hij ook geschikt is voor in de kleine(re) tuin. Net als de gewone amberboom heeft de Liquidambar styraciflua 'Silver King' een karakteristieke kurkachtige bast.

Een absolute blikvanger in de herfst

Amberbomen (Liquidambar styraciflua) zijn absolute blikvangers in de herfst. De Liquidambar staat vooral bekend om zijn prachtige herfstkleuren. De amberboom onderscheidt zich in de herfst ten opzichte van andere bomen door de veelzijdigheid van herfstkleuren. Zo kan een amberboom verkleuren met prachtige rode, paarse, gele en oranje kleuren. Deze kleurencombinaties zijn oogstrelend en laten ons elk jaar weer zien hoe mooi de natuur kan zijn. Bij uitstek is de amberboom een van de mooiste herfstbomen in ons assortiment.

Amberboom aanplanten

De amberboom aanplanten kun je het beste doen met boompalen. De boom moet zich namelijk wortelen op de nieuwe plek. Door gebruik te maken van de boompalen, staat de boom stevig in de grond. Bij een amberboom solitair of bij een amberboom haagelement is dit niet nodig, omdat boompalen bij deze bomen moeilijk te bevestigen zijn. 

Om ervoor te zorgen dat de boom de juiste voedingsstoffen krijgt bij het aanplanten, adviseren wij het gebruik van Pokon aanplantgrond. Dit zorgt er namelijk voor dat de boom goed aangroeit op de nieuwe plek.

Bestel het aanplantpakket mee als je de amberboom wilt aanplanten met de boompalen en aanplantgrond. Dit staat als extra optie op onze website in het bestelproces.

De gemiddelde kluit van een boom heeft een doorsnee van 40 centimeter. We adviseren om het aanplantgat 25% groter aan te houden ten opzichte van de kluit. Uitgaande van een kluit of pot met een doorsnee van 40 centimeter, kun je dus het beste een aanplantgat aanhouden van 50 bij 50 centimeter en 40 à 45 centimeter diepte. Bij amberbomen met een stamomtrek van 14-16 cm of dikker, heeft de kluit een grotere doorsnee. In dat geval wordt het aanplantgat dus ook groter.

Een amberboom kan wel 12 tot 15 meter breed worden in de kroon. Het is daarom belangrijk om de boom voldoende ruimte te geven om te kunnen wortelen en groeien. Aangezien een amberboom groot kan worden, is het belangrijk om voldoende ruimte te houden tussen de amberboom en het huis of andere bomen. 

Verzorgen van een amberboom

Vanaf het moment dat de amberboom bladeren aanmaakt, heeft de boom dagelijks water nodig bij droog weer of een minimale temperatuur van 20 graden Celsius. Deze periode, vanaf maart / april tot eind oktober, noemen we ook wel het groeiseizoen.

Het extra watergeven is nodig totdat de wortels van de amberboom sterk en diep genoeg geworteld zijn. Doorgaans duurt dit gemiddeld twee groeiseizoen.

Een exacte hoeveelheid water is lastig te zeggen – het zal altijd een indicatie blijven. Een amberboom die bij aanschaf kleiner is dan 200 cm, heeft in deze periode 3 tot 10 liter water per dag nodig. Is de amberboom tussen de 200 en 400 cm bij aanschaf, is ons advies om 5 tot 15 liter water per dag te geven. Mocht je een grotere amberboom bestellen die tussen de 400 en 600 cm is, dan adviseren wij om 10 tot 25 liter water per dag te geven.

Het is van groot belang dat het water goed wegloopt en er niet voor langere tijd plassen blijven staan. Staan de wortels wel voor een langere periode onder water? Dan kunnen de wortels gaan rotten.

Over het algemeen heeft een amberboom weinig bemesting nodig. Om ervoor te zorgen dat de Liquidambar styraciflua goed groeit en vrij blijft van ongedierte, is het raadzaam om de boom een beetje te bemesten. Je kunt dit het beste in het voorjaar doen. 

Amberboom snoeien

Een amberboom kun je het beste snoeien in het najaar, als de bladeren van de boom zijn gevallen. Snoei de boom alleen wel voordat het vriest. Om de boom in vorm te snoeien kun je het beste de zijtakken van de boom terugsnoeien. Let op dat je dikkere takken pas in het najaar snoeit, als het blad van de boom is. Kleinere takken kunnen eventueel ook gedurende de zomerperiode al teruggesnoeid worden.

Afbeelding

 

 

bg-left
bg-right

Wat onze klanten zeggen over ons

F Mijnals

Goede kwaliteit, en levering.

10/10
Joze

Snelle levering en zeer kundig.

10/10
Dennis

1 van de 4 amberbomen stond er niet zo fris op bij levering. Een zeer correcte tegemoetkoming gekregen in garantievorm. Kan dit enkel aanbevelen.

10/10
J.Henk

Over bezorgdatum was goed overleg mogelijk. En aflevering vond plaats volgens afspraak. Door bezorger netjes op de afgesproken plek neergelegd.

10/10

Bekijk alle beoordelingen op Kiyoh

Bomenbezorgd
Cookiemelding

Bomenbezorgd.nl gebruikt cookies (en daarmee vergelijkbare technieken) om het bezoek en winkelen bij bomenbezorgd.nl voor jou nog makkelijker en persoonlijker te maken. Met deze cookies kunnen wij jouw internetgedrag binnen onze website volgen en verzamelen. Door gebruik te maken van de website ga je hiermee akkoord.

Sluiten