Beoordeeld met een 9.2 / 10 uit 4926 beoordelingen
Bezorgd binnen 5 werkdagen
Gratis bezorging met eigen bezorgdienst in NL & BE
Veilig betalen met iDEAL & Klarna

Amberboom (Liquidambar styraciflua)

Een amberboom, ook wel bekend als de Liquidambar styraciflua, zijn bomen die in Nederland erg opvallen. Vooral in de herfst staan deze bomen in de schijnwerpers vanwege de adembenemende herfstkleuren. Het blad van de amberboom verkleurt dan met prachtige rode, paarse, gele en oranje kleuren. Bomenbezorgd.nl biedt diverse soorten amberbomen aan, hierdoor is er ongetwijfeld een amberboom die past in jouw tuin!

  • In diverse vormen en cultivars leverbaar
  • Bomen met weinig snoei onderhoud.
  • Ook wel bekend als koning van de herfstkleuren
  • Geschikt voor elke tuin

Een amberboom, ook wel bekend als de Liquidambar styraciflua, zijn bomen die in Nederland erg opvallen. Vooral in de herfst staan deze bomen in de schijnwerpers vanwege de adembenemende herfstkleuren. Het blad van de amberboom verkleurt dan met prachtige rode, paarse, gele en oranje kleuren. Bomenbezorgd.nl biedt diverse soorten amberbomen aan, hierdoor is er ongetwijfeld een amberboom die past in jouw tuin!

  • In diverse vormen en cultivars leverbaar
  • Bomen met weinig snoei onderhoud.
  • Ook wel bekend als koning van de herfstkleuren
  • Geschikt voor elke tuin
Hulp nodig?

Als je hulp of advies nodig hebt met je keuze kan je onze klantenservice bereiken via e-mail, telefoon en onze online chat.

De liquidambar styraciflua in diverse cultivars

Het geslacht Liquidambar styraciflua kent vele cultivars(soorten). In totaal zijn er ongeveer vijftig soorten van de amberboom bekend. Bomenbezorgd.nl heeft een ruim assortiment aan amberbomen die goed toepasbaar zijn in elke (kleine) tuin. De meest bekende en toepasbare cultivars van de Liquidambar styraciflua zijn te koop bij Bomenbezorgd.nl.

BOMENTA(L)K #19 | De Amberboom

youtube placeholder

Gewone amberboom

De gewone amberboom is een boom die niet geënt of veredeld is. Deze amberboom heeft een ruwe kurkachtige bast/ stam en hierdoor is deze amberboom goed te onderscheiden ten opzichte van de rest. De gewone amberboom wordt in het Latijn de Liquidambar styraciflua genoemd.

De Liquidambar styraciflua kan 17 tot 20 meter hoog worden en is hiermee de grootst wordende amberboom in ons assortiment. In de herfst laat de gewone amberboom zich zien met veel verschillende herfstkleuren in het blad.

Zuil amberboom

De zuil amberboom is een smal groeiende amberboom. Dat wil zeggen dat hij een opwaartse groeiwijze heeft. Bij de zuil amberboom, ook wel bekend als de Liquidambar styraciflua ‘Slender Silhouette’, begint de vertakking onderaan de stam. Zuilbomen hebben een smalle en opgaande groeiwijze en zijn daardoor ruimtebesparend in de tuin.

Ook de smal groeiende Liquidambar styraciflua 'Slender Silhouette' is een zuilboom die weinig ruimte inneemt en is daardoor dus zeer geschikt voor in de kleine(re) tuin. De zuil amberboom heeft prachtige geel, oranje, rode en paarse herfstkleuren!

Amberboom 'Woplesdon'

De amberboom 'Worplesdon' is in de jonge jaren een redelijk snelle groeier met veel vertakkingen. Door deze mooie vertakkingen heeft de amberboom ‘Worplesdon’ een prachtige en gelijke kroonstructuur.

De Liquidambar styraciflua 'Worplesdon' heeft een diep ingesneden hartvormig blad. Het blad van deze boom is ietwat glanzender dan het blad van de gewone amberboom. De amberboom 'Worplesdon' laat zich duidelijk zien in de herfst met prachtige kleuren en is hiermee een absolute 'Eyecatcher'. Deze blikvanger in de herfst wordt uiteindelijk minder groot dan de gewone amberboom.

Lei amberboom

Amberbomen zijn er ook in leivorm en worden veel toegepast als erfafscheiding of om privacy te creëren. Een amberboom als leiboom wordt steeds meer toegepast in de Nederlandse tuin. Voorheen was de leilinde een van de meest toegepaste leibomen in Nederland, maar tegenwoordig komen er steeds meer soorten bomen op de markt die prima kunnen fungeren als leiboom.

De amberboom als leiboom is een vaak toegepaste leiboom. Dit komt doordat de amberboom een goede en fijne vertakking heeft, waardoor het leischerm snel dicht zit en mooi vol is met een bladerdek. In de herfst is deze leiboom een lust voor het oog door de verschillende herfstkleuren in het blad.

Bol amberboom

De amberboom (Liquidambar styraciflua) hebben wij ook op de webshop als bolvorm boom. De bol amberboom wordt in het Latijn de Liquidambar styraciflua 'Gum Ball' genoemd. Deze bol amberboom wordt geënt op een bepaalde stamhoogte en hoe hoog de bol begint op de stam is dus afhankelijk van de stamhoogte. Normaliter hebben wij de volgende stamhoogtes van de 'Gum Ball' amberbomen: 120 cm stamhoogte, 150 cm stamhoogte, 180 cm stamhoogte, 200 cm stamhoogte en 220 cm stamhoogte.

De Liquidambar styraciflua 'Gum Ball' is een bolvorm boom die enorm in opkomst is en steeds meer wordt aangeplant in de Nederlandse tuin. De bol amberboom heeft een hoge sierwaarde vanwege de prachtige herfstkleuren, waardoor hij goed de concurrentie kan aangaan met de bekende bol Catalpa en bol Acacia.

De bontbladige amberboom

De bontbladige amberboom is een bijzondere en zeer unieke amberboom (Liquidambar styraciflua). De Liquidambar styraciflua 'Silver King' heeft prachtig groen blad met een witbonte rand eromheen. De witbonte kleuren in het groene blad maken deze boom uniek en anders dan de andere amberbomen. De kleuren in het blad van deze boom lijken veel op het blad van de bontbladige Noorse esdoorn.

De amberboom 'Silver King' is een langzame groeier, waardoor hij ook geschikt is voor in de kleine(re) tuin. Net als de gewone amberboom heeft de Liquidambar styraciflua 'Silver King' een karakteristieke kurkachtige bast.

Verzorgingstips

Amberbomen zijn over het algemeen goed winterhard. Het ene type amberboom zal beter tegen de vorst kunnen dan de andere amberboom.

De minst winterharde amberboom is de gewone amberboom (Liquidambar styraciflua). Deze boom kan op jonge leeftijd bij strenge vorst laat in de winter schade oplopen door vrieskou. De amberboom 'Worplesdon' de meest winterharde amberboom in ons assortiment.

De Liquidambar is een zeer sterk ras dat goed tegen een stootje kan. Deze bomen hebben weinig tot geen last van ziektes en ongedierte. Een amberboom kan niet zo goed tegen harde wind en heeft het na aanplanten altijd ondersteuning nodig van boompalen met boomband.

Amberbomen, in welke vorm dan ook, kun je het hele jaar door bestellen en aanplanten! Let wel op wanneer je een amberboom gaat aanplanten in de winter! Tijdens en vlak voor een vorstperiode is het namelijk niet verstandig om de boom aan te planten.

Alle soorten amberbomen uit het assortiment van Bomenbezorgd.nl hoeven per jaar maximaal twee keer gesnoeid te worden. Snoei de amberboom altijd terug tot de vorm die hij oorspronkelijk heeft (zuilvorm, bolvorm of leivorm). Voor specifieke instructies over de snoeiwijze kun je ook altijd contact opnemen met onze klantenservice.

De amberboom is een langzame groeier, dus het duurt een poosje voor hij een aanzienlijke hoogte heeft bereikt. In een gemiddelde tuin kan de amberboom zo'n 10 meter worden. Snoei je de boom jaarlijks? Dan kun je hem een stuk kleiner houden.

Je kunt de amberboom het beste snoeien in het najaar, als de bladeren van de boom zijn gevallen. Snoei de boom voordat het vriest.

Je kunt de amberboom snoeien door de zijtakken van de boom terug te snoeien. Let er op dat je dikkere takken pas in het najaar snoeit, als het blad van de boom is. Kleinere takken kunnen ook gedurende de zomer teruggesnoeid worden. 

De zuilvormige amberboom is een relatief trage groeier. Deze boom is een smal opgaande groeier en zal uiteindelijk rond de 10 meter worden als je hem niet snoeit. Door de boom te snoeien is hij in de door jou gewenste hoogte te houden.

Hoeveel een amberboom groeit per jaar is lastig te zeggen, dit is namelijk afhankelijk van meerder factoren. De groei per jaar hangt af van de standplek, de omgeveing en de grond waar de boom in geplant wordt. 
De amberboom is een relatief trage groeier, dus hij groeit niet met meters per jaar! 

De stamhoogte van de boom zal niet meer groeien. De stamhoogte is gemeten vanaf de grond tot aan de eerste vertakkingen.

In de maanden september tot november zullen er bruine vruchten aan de boom hangen, de vruchten zijn zo groot als een grote knikker en hebben puntige uitsteeksels. Ze laten hun gevleugelde zaden vaak vallen, voordat ze zelf op de grond vallen.

Wat onze klanten zeggen over ons

Wij zijn altijd bezig met het verbeteren van onze diensten

Mensen beoordelen ons gemiddeld met een 9.2 uit 4926 beoordelingen

Bekijk alle beoordelingen op Kiyoh

Een Liquidambar styraciflua kopen

Bomenbezorgd.nl heeft een ruim en uniek assortiment amberbomen die grotendeels door onszelf gekweekt en verzorgd worden. Hierdoor kennen wij deze bomen dan ook door en door en onze ervaring gebruiken wij graag om je de juiste adviezen en tips geven over welke amberboom dan ook. Wanneer je een Liquidambar koopt bij Bomenbezorgd.nl weet je zeker dat je een boom in de tuin zet van zeer hoogwaardige kwaliteit. Daarnaast krijg je altijd aangroeigarantie en is het ook mogelijk om de amberboom door ons te laten aanplanten, zodat je zeker weet dat hij goed geplant wordt. Twijfel je over de aankoop van een Liquidambar of heb je vragen over deze prachtige herfstboom? Neem dan gerust contact op met onze klantenservice.

Verzorgen van een Amberboom

Een Amberboom heeft vanaf het moment dat de boom blad aanmaakt tot het moment dat het blad valt in de herfst, bij droog weer of bij een minimale temperatuur van 20 graden Celsius dagelijks worden. De periode waarin dit is zal vanaf maart/ april tot eind oktober zijn, ook wel het groeiseizoen genoemd.

Het extra watergeven zal nodig zijn totdat de wortels van de Amberboom sterk en diep genoeg geworteld zijn, doorgaans duurt dit gemiddeld 2 groeiseizoen.

Een exacte hoeveelheid water is lastig te zeggen, het zal altijd een indicatie blijven. Een Amberboom die bij aanschaf kleiner is dan 200 cm, zal in deze periode 3 tot 10 liter water per dag nodig hebben. Is de Amberboom tussen de 200 en 400 cm bij aanschaf, is ons advies om deze 5 tot 15 liter water per dag te geven. Mocht je een grotere Amberboom bestellen die tussen de 400 en 600 cm is, dan adviseren wij om deze 10 tot 25 liter water per dag te geven.Belangrijk is wel dat het water goed weg kan lopen en dat er niet voor langere periode plassen water blijven staan, mochten de wortels namelijk voor langere periode onder water staan, kan het zijn dat de wortels zullen gaan rotten.

Over het algemeen heeft een Amberboom weinig bemesting nodig, om ervoor te zorgen dat de Liquidambar styraciflua goed groeit en vrij blijft van ongedierte, is het raadzaam om de boom een beetje te bemesten. Je kunt dit het beste in het voorjaar doen, voor de bemesting kun je het beste Floramix tuinmest gebruiken, dit is bij een plaatselijk tuincentrum te koop.

Snoeien van een Liquidambar styraciflua

Een Amberboom kun je het beste snoeien in het najaar, als de bladeren van de boom zijn gevallen. Snoei de boom alleen wel voordat het vriest. 

Om de boom in vorm te snoeien kun je het beste de zijtakken van de boom terugsnoeien, let op dat je dikkere takken pas in het najaar snoeit, als het blad van de boom is. Kleinere takken kunnen eventueel ook gedurende de zomerperiode al teruggesnoeid worden.

Amberboom aanplanten

Voor het aanplanten van Amberboom zouden wij adviseren om deze aan te planten met boompalen, de boom zal zich namelijk moeten gaan wortelen op de nieuwe plek en door gebruik te maken van de boompalen, staat de boom ook stevig in de grond. Bij een Amberboom solitair of bij een Amberboom haagelement zal dit niet nodig zijn, bij deze Amberbomen zijn de boompalen namelijk lastig te bevestigen aan de boom. Om ervoor te zorgen dat de boom de juiste voedingsstoffen krijgt bij het aanplanten, zouden wij het gebruik van Pokon aanplantgrond aviseren. Dit zal er namelijk voor zorgen dat de boom goed kan gaan aangroeien of de nieuwe plek.

Voor het gebruik van de boompalen en aanplantgrond kun je het aanplantpakket meebestellen, dit staat als extra optie op onze website en kun je meebestellen bij je bestelling.

De gemiddelde kluit van een boom zal een doorsnee van 40 cm hebben, voor het aanplantgat is ons advies om deze 25% groter aan te houden. Uitgaande van een kluit of pot met een doorsnee van 40 cm, zal ons advies zijn om een aanplantgat aan te houden van 50 bij 50 cm en 40 á 45 cm diepte. Bij bomen een stamomtrek van 14-16 cm of dikker, zal de kluit een grotere doorsnee hebben dan de gemiddelde kluit van 40 cm. Ook in dit geval is het belangrijk dat het aanplantgat 25% groter is ten opzichte van het aanplantgat.

Aangezien een Amberboom groot kan worden, zouden wij adviseren om voldoende ruimte te laten ten opzichte van het huis of als je meerdere bomen naast elkaar wilt plaatsen. Een Amberboom kan namelijk wel 12 tot 15 meter breed worden in de kroon, vandaar dat de boom wel voldoende ruimte nodig heeft om goed te kunnen wortelen en om te kunnen groeien.

Een absolute blikvanger in de herfst

Amberbomen (Liquidambar styraciflua) zijn absolute blikvangers in de herfst. De Liquidambar staat vooral bekend vanwege zijn prachtige herfstkleuren. De amberboom onderscheidt zich in de herfst ten opzichte van andere bomen door de veelzijdigheid van herfstkleuren. Zo kan de een amberboom verkleuren met prachtige rode, paarse, gele en oranje kleuren. Deze kleurencombinaties zijn oogstrelend en laten ons elk jaar weer zien hoe mooi de natuur kan zijn. Bij uitstek is de amberboom een van de mooiste herfstbomen in ons assortiment.