Beoordeeld met een 9.2 / 10 uit 4926 beoordelingen
Bezorgd binnen 5 werkdagen
Gratis bezorging met eigen bezorgdienst in NL & BE
Veilig betalen met iDEAL & Klarna

Portugese laurier (Prunus lusitanica)

Ben je op zoek naar een Portugese laurier (Prunus lusitanica)? Dan ben je bij Bomenbezorgd.nl aan het juiste adres! Deze lauriersoort kenmerkt zich door zijn glanzende donkergroene bladeren die het hele jaar opvallen, omdat de Portugese laurier wintergroen is. In de lente groeien er prachtige witte bloemen in trossen aan en in het najaar donkerrode besjes. Deze bloemen en besjes zullen vogels en vlinders naar je tuin lokken. Kortom: een prachtige boom die geschikt is voor iedere tuin.

  • Winterhard
  • Aantrekkelijke en luxe uitstraling
  • Populair bij vlinders en vogels 
  • Beschikbaar als haag én boom

Ben je op zoek naar een Portugese laurier (Prunus lusitanica)? Dan ben je bij Bomenbezorgd.nl aan het juiste adres! Deze lauriersoort kenmerkt zich door zijn glanzende donkergroene bladeren die het hele jaar opvallen, omdat de Portugese laurier wintergroen is. In de lente groeien er prachtige witte bloemen in trossen aan en in het najaar donkerrode besjes. Deze bloemen en besjes zullen vogels en vlinders naar je tuin lokken. Kortom: een prachtige boom die geschikt is voor iedere tuin.

  • Winterhard
  • Aantrekkelijke en luxe uitstraling
  • Populair bij vlinders en vogels 
  • Beschikbaar als haag én boom
Hulp nodig?

Als je hulp of advies nodig hebt met je keuze kan je onze klantenservice bereiken via e-mail, telefoon en onze online chat.

Prunus lusitanica: als boom en haag beschikbaar

De Portugese laurier of Prunus lusitanica is een veelzijdige soort die populair is als haagplant, maar ook te bestellen is als boom. Alleen al door de glanzende, leerachtige bladeren heeft deze lauriersoort een enorme sierwaarde, maar de witte bloesem en rode bessen maken het plaatje helemaal af. De groei van de laurierhaag en de laurierboom is erg compact, waarop deze lauriersoort perfect is om toe te passen als tuinafscheiding. Deze laurier wordt over het algemeen 4,5 tot 6 meter hoog.

Portugese laurier leiboom

Vanwege de fijne vertakkingen en vele kleine takjes is een Prunus lusitanica zeer geschikt als leiboom. Daarnaast is de Portugese laurier bladhoudend hier heb je jaarrond privacy. Voor in een voortuin wordt vaak gekozen voor een stamhoogte van 120 of 150 cm, dit zorgt er namelijk voor dat inkijk vanaf bijvoorbeeld de straat naar binnen toe belemmert wordt. Voor in de achtertuin wordt er vaak gekozen voor een stamhoogte van 180 of 200 cm, op deze manier begint het leischerm waar de schutting eindigd en heb je een natuurlijke afscheiding boven je schutting. Op deze manier kun je een hoge muur of gebouw afschermen en belemmert dit ook inkijk in de tuin.

Bol Portugese laurier

Een Portugese laurier als bolvorm een mooie boom en geeft vanwege de bolvorm een mooi beeld aan de tuin. De boom heeft vele kleine takjes en zorgt hierdoor voor een mooie volle bol. De Portugese bol laurier is in 2 hoogte verkrijgbaar namelijk stamhoogte 120 cm en stamhoogte 180 cm. Vooral de stamhoogte 120 cm is ook zeer geschikt voor in een kleine tuin of voor in de voortuin.

Laurier op stam

Van de Portugese laurier op stam hebben wij 2 variaties een hoogstam en een laagstam. De naam hoogstam zegt het al de vertakking beginnen op een hoogte tussen de 150 en 180 cm, hierdoor heb je een mooie volle kruin op stam. Bij een laagstam beginnen de vertakkingen al bijna vanaf de grond, dit zorgt voor een mooie volle boom.

De boom in haagvorm

Een Portugese laurier haag is vanwege de fijne vertakkingen een mooie volle haag en kan heel goed als natuurlijke erfafscheiding gebruikt worden. Vaakt wordt er voor een lage erfafscheiding gekozen voor de hoogtes 40-60 cm, 60-80 cm, 80-100 cm of voor 100-125 cm. Voor een hoge erfafscheiding wordt vaak gekozen voor de hoogtes 125-150 cm, 150-175 cm, 175-200 cm of voor 200-225 cm.

BOMENTA(L)K #17 | De Portugese Laurier

youtube placeholder

Portugese laurier kopen bij Bomenbezorgd.nl

Ben je opzoek naar een Portugese laurier ben je bij Bomenbezorgd.nl aan het juiste adres, wij bezorgen met onze eigen bezorgdienst gratis door heel Nederland en België. De bezorging wordt gedaan door onze eigen chauffeur, hierdoor weten we zeker dat de bomen zorgvuldig en netjes worden geleverd. Wij bezorgen je Portugese laurier binnen 5 werkdagen en kies je voor de aanplantservice komen wij binnen 10 werkdagen bij je langs. Voor het bezorgmoment ontvang je binnen 24 uur vanuit ons na het plaatsen van je bestelling, een mail met hierin een voorstel voor een bezorgdag. Een dag voor levering ontvang je vanuit ons een track & trace, met hierin een tijdsvak. Door de track & trace is de chauffeur op de dag van levering ook live te volgen.

Verzorgingstips

De Portugese laurier heeft een à twee snoeibeurten per jaar nodig. De eerste kun je het beste in juli doen. In september kun je een tweede keer snoeien. Dit voor het vormbehoud van de boom.

De Prunus Lusitanica heeft per 2-3 dagen minimaal 10 - 15 liter water nodig als de boom is geplant. Gedurende het hele groeiseizoen (maart t/m oktober) moet de boom om de 2 à 3 dagen opnieuw bewaterd worden.

Daarna zal ons advies zijn, aangezien het een groenblijvende boom is, om in de maanden november tot februari de boom 1 keer per maand water te geven, zodt de grond vochtig blijft.

De Prunus lusitanica kun je het beste plaatsen op een plek met veel zon, of een plek half in de schaduw.

Zowel de bomen als de hagen zijn winterhard en kunnen temperaturen tot wel -15°C verdragen. Het kan wel zijn dat bij strenge vorst de Prunus Lusitanica bevriest. Maar deze zal vanzelf weer opnieuw uitlopen.

Ja, deze soort is bladhoudend. De groeiwijze is zelfs vrij compact, dus een laurierhaag of laurier als leiboom is een ideale tuinafscheiding.

In mei verschijnt er geurende witte bloesem aan de Portugese laurier. Ook groeien er in september niet-eetbare bessen aan, die donkerrood van kleur zijn.

De bladeren en bessen van de Prunus lusitanica zijn voor mensen giftig.

De Prunus lusitanica is bij Bomenbezorgd.nl beschikbaar in veel verschillende soorten en formaten. De haag is al beschikbaar vana 14,95 euro!

Tussen mei en juni is de beste tijd om de Portugese laurier te bemesten. Doe het niet na de zomer maar alleen in de lente!

De Prunus lusitanica van Bomenbezorgd.nl kun je het hele jaar door aanplanten.

De Portugese laurier groeit niet hard. Gemiddeld zal de boom of haag tussen de 20 en de 40 centimeter per jaar groeien.

Vooral in de hoogte zal de Portugese laurier groeien. Door ieder jaar te snoeien blijft de boom of haag compact. Prunus lusitanica kan enkele meters hoog worden.

Afhankelijk van het formaat raden we het aan om tussen de 2 en de 4 stuks per meter naast elkaar te planten.

Het is niet een brede groeier, de Portugese laurier. De haag zal tussen de 1,5 en de 2,5 meter breed worden.

Deze smalle groeier blijft van nature smal. Door ieder jaar te snoeien kan je dit ook stimuleren.

Je kunt het beste de Prunus lusitanica twee keer per jaar snoeien. Doe het niet met volle zon of tijdens vorst. Gesnoeide takken kunnen dan zich niet goed herstellen.

Wat onze klanten zeggen over ons

Wij zijn altijd bezig met het verbeteren van onze diensten

Mensen beoordelen ons gemiddeld met een 9.2 uit 4926 beoordelingen

Bekijk alle beoordelingen op Kiyoh

Bloei Prunus lusitanica

De bloeiperiode van de Portugese laurier is in mei, er groeien dan witte bloemen in trossen aan de boom of haag. Deze bloemen zijn goed voor vlinders, bijen en wespen en zorgen voor een natuurlijk ecologisch proces. De bloei kan wel beïnvloed worden door het snoeien van de boom, als de boom meer dan een jaar niet gesnoeid is, zal de bloei namelijk eerder op gang komen. Naast de bloei met witte bloemen, kan de Portugese laurier later in het jaar besjes krijgen. Voor de besjes geldt hetzelfde als voor de bloei, als de boom meer dan een jaar niet gesnoeid is, zal de Portugese laurier eerder besjes krijgen. De bessen kunnen voor kinderen giftig zijn.

Prunus lusitanica 'Tico'

Naast de Prunus lusitanica hebben wij ook de Prunus lusitanica 'Tico', dit soort is erg in opkomst en dat is niet voor niks. Deze variant van de Portugese laurier heeft blad dat lijkt op dat van de sierpeer. Ook deze Portugese laurier is groenblijvend. Bij Bomenbezorgd.nl is de Tico beschikbaar als hoogstam boom en als leiboom. De leiboom is er met een stamhoogte van 120 cm, 150 cm en 180 cm. De bloei vormt sterk geurende witte bloemen en na de bloei komen er bessen aan. Deze zijn erg populair bij vogels. De bloemen trekken veel vlinders en bijen aan. De Tico groeit ongeveer 20 tot 40 cm per jaar.

Verwarring met een gewone laurierkers

Het komt voor dat men de Portugese laurier verwart met de gewone laurierkers. De latijnse naam van de gewone laurierkers is Prunus laurocerasus en die van de Portugese laurier is Prunus lusitanica. Ze zijn beide bestand tegen vorst tot zekere hoogte. Het verschil zit in het blad en de groeiwijze. De gewone laurierkers groeit breder uit en heeft groter blad ten opzichte van de Prunus lusitanica.

Mediterraans genieten van de boom

Zoals de naam al doet vermoeden, komt de Portugese laurier uit Portugal. Ondanks deze Mediterraanse oorsprong van de Prunus lusitanica doen zowel de bomen als hagen het goed in Nederland. Daarnaast zijn ze winterhard en bladhoudend. Ze kunnen wind verdragen, maar houden niet van hevige regenval.

Compacte groei Prunus lusitanica

De Portugese laurier is razend populair, omdat deze boom groenblijvend is. Dat is zeker niet de enige reden. Deze boom is ook erg populair, omdat de Portugese laurier een compacte groeier is en daardoor zorgt voor veel privacy. De boom is fijn vertakt en heeft ook veel kleine takjes, daardoor is de Portugese laurier ook zeer geschikt als leiboom. Het kleine donkergroene blad heeft een erg hoge sierwaarde en daardoor is deze laurier een aanwinst voor in de tuin.

Mijn groenblijvende Portugese laurier krijgt gele bladeren

Ondanks dat een Portugese laurier groenblijvend en bladhoudend is, kunnen er bladeren geel worden er af vallen. Dit is vooral als de Portugese laurier net is aangeplant. De boom gaat dan namelijk nieuwe wortels aanmaken, dit doet de boom om goed stevig te gaan staan en om wortels aan te maken die uiteindelijk doorgroeien om bij het grond water te komen. Hierdoor gaat er meer energie van de boom in het begin naar het wortelen en zullen oudere bladeren geel worden en eraf vallen, het klinkt tegenstrijdig, maar dit is juist een goed tegen. De Portugese laurier is dan namelijk aan het wortelen, om na het wortelen nieuw frisgroen blad aan te kunnen maken.

Portugese laurier aanplanten

Voor het aanplanten van een Portugese laurier adviseren wij om het aanplantpakket mee te bestellen. Dit pakket bestaat uit de boompalen, boombanden, spijkers en aanplantgrond, hierdoor heb je alle benodigdheden om de boom te kunnen aanplanten. Door het gebruik van de boompalen heeft de boom extra stevigheid bij het wortelen, waardoor de boom bij wind ook steviger staat. In de potgrond zitten voedingsstoffen die over het algemeen niet standaard in de grond zit, dit bevorderd de aangroei van de boom. Bij levering ontvang je een boekje met aanplantinstructie, waarin wij in een paar stappen uitleggen, hoe je de Portugese laurier kunt aanplanten.

Wil je de Portugese laurier liever door ons laten aanplanten is dit zeker mogelijk. Bestel dan de aanplantservice in combinatie met het aanplantpakket mee en wij komen binnen 10 werkdagen bij je langs. Het enige wat je hoeft te doen is een plek in de tuin uitkiezen en ervoor te zorgen dat deze plek vrij is van wit zand, oude wortels, puin en dat er op deze plek geen kabels in de grond zitten.

Prunus lusitanica snoeien

Om ervoor te zorgen dat de Portugese laurier mooi in vorm blijft, is ons advies om de boom 2 keer per jaar te snoeien. Dit blijft namelijk voor een fijne vertakking zorgen en zorgt er ook voor dat er veel nieuw groen blad voor terug komt. De snoeibeurt kun je het beste doen in juli, snoei hierbij de boom terug in de gewenste vorm. Voor vormbehoud zou je de Portugese laurier in september een 2e snoeibeurt kunnen geven.

Portugese laurier verzorgen

Na het aanplanten van een Portugese laurier is het belangrijk om de boom voldoende water te geven, zeker in de groeiperiode. De Portugese laurier heeft dagelijks water nodig in de groeiperiode van april/ mei tot eind oktober. In de winterperiode heeft de Portugese laurier wel water nodig, omdat dit een bladhoudende boom is. 1 keer per maand water om de grond vochtig te houden, is hierbij voldoende. De Portugese laurier heeft net zolang water nodig totdat de nieuwe wortels zichzelf kunnen voorzien van water. Dit is het geval wanneer de wortels zich ruimschoots bevinden buiten het gegraven plantgat. Het duurt doorgaans minimaal 2 groeiseizoenen voordat dit het geval is.

Als de Portugese laurier minder dan een jaar in de volle grond staat en nog geen volledig groeiseizoen heeft meegemaakt op de nieuwe standplaatst, heeft de boom bij droog weer of bij een minimale temperatuur van 20 graden Celsius de volgende watergift nodig.

- Als de Portugese laurier bij aanschaf lager is dan 200 cm, heeft deze 3 tot 10 liter water per dag nodig.
- Als de Portugese laurier bij aanschaf tussen de 200 en 400 cm is, heeft deze 5 tot 15 liter water per dag nodig.