Beoordeeld met een 9.2 / 10 uit 4965 beoordelingen
Bezorgd binnen 5 werkdagen
Gratis bezorging met eigen bezorgdienst in NL & BE
Veilig betalen met iDEAL & Klarna

Leiplataan (Platanus hispanica)

De leiplataan is een van de bekendste leibomen van Nederland samen met de leilinde en de lei haagbeuk. De plataan staat bekend om het grote handvormige groene blad. Door de grote bladeren geeft de leiplataan in het groeiseizoen veel privacy en is inkijk door eventuele buren bijna niet mogelijk. De plataan heeft verder geen last van vervelende insecten. Dit komt omdat de Platanus hispanica (voorheen ook wel de Platanus acerifolia genoemd) een stoflaagje op het blad heeft wat insecten weerhoudt daarop te gaan zitten.

 • Grote groene bladeren die privacy bieden
 • Geen last van vervelende insecten
 • Karakteristieke afbladderende bast op oudere leeftijd
 • Leverbaar in diverse stamhoogtes

 

Leiplataan 120 cm
Leiplataan 120 cm
 • Stamomtrek 8 - 12 cm
 • Stamhoogte 120 - 120 cm
 • Totaalhoogte 240 - 240 cm
€ 119,95
Tijdelijk uitverkocht
Bekijk product
Leiplataan 150 cm
Leiplataan 150 cm
 • Stamomtrek 8 - 12 cm
 • Stamhoogte 150 - 150 cm
 • Totaalhoogte 270 - 270 cm
€ 129,95
Beschikbaar
Bekijk product
Leiplataan 180 cm
Leiplataan 180 cm
 • Stamomtrek 8 - 12 cm
 • Stamhoogte 180 - 180 cm
 • Totaalhoogte 300 - 300 cm
€ 129,95
Beschikbaar
Bekijk product
Leiplataan 200 cm
Leiplataan 200 cm
 • Stamomtrek 10 - 14 cm
 • Stamhoogte 200 - 200 cm
 • Totaalhoogte 320 - 320 cm
€ 139,95
Beschikbaar
Bekijk product
Leiplataan 220 cm
Leiplataan 220 cm
 • Stamomtrek 14 - 18 cm
 • Stamhoogte 220 - 220 cm
 • Totaalhoogte 340 - 340 cm
€ 349,95
Beschikbaar
Bekijk product
Leiplataan 240 cm
Leiplataan 240 cm
 • Stamomtrek 16 - 20 cm
 • Stamhoogte 240 - 240 cm
 • Totaalhoogte 360 - 360 cm
€ 399,95
Beschikbaar
Bekijk product

De leiplataan is een van de bekendste leibomen van Nederland samen met de leilinde en de lei haagbeuk. De plataan staat bekend om het grote handvormige groene blad. Door de grote bladeren geeft de leiplataan in het groeiseizoen veel privacy en is inkijk door eventuele buren bijna niet mogelijk. De plataan heeft verder geen last van vervelende insecten. Dit komt omdat de Platanus hispanica (voorheen ook wel de Platanus acerifolia genoemd) een stoflaagje op het blad heeft wat insecten weerhoudt daarop te gaan zitten.

 • Grote groene bladeren die privacy bieden
 • Geen last van vervelende insecten
 • Karakteristieke afbladderende bast op oudere leeftijd
 • Leverbaar in diverse stamhoogtes

 

Hulp nodig?

Als je hulp of advies nodig hebt met je keuze kan je onze klantenservice bereiken via e-mail, telefoon en onze online chat.

Over de leiplataan

De leiplataan is een redelijk harde groeier en dus geschikt voor in een middelgrote tot grote tuin. Een Platanus hispanica leiboom is eigenlijk niet geschikt voor in een kleine stadstuin. Naarmate de leiplataan ouder wordt krijgt de boom een afbladderende bast wat een karakteristiek beeld oplevert. Verder groeit de boom op bijna elk grondsoort en staat hij het liefst op een zonnige plek of halfschaduw plek. Ten slotte is de leiplataan leverbaar in diverse stamhoogtes bij Bomenbezorgd.nl.

Leiplataan kopen

Alle leiplatanen komen uit onze eigen kwekerij en worden gratis geleverd door onze eigen bezorgdienst. Op deze manier kunnen wij de kwaliteit van de leibomen waarborgen tijdens het transport en weten we zeker dat de bomen op de juiste manier worden vervoerd en bezorgd. Bestel nu een leiplataan en je hebt deze al binnen 5 werkdagen in huis.

Platanen zijn redelijk harde groeiers, maar om een goede leiplataan te creëren gaan daar wel een aantal jaren overheen voordat ze daadwerkelijk verkocht worden op onze webshop.

Leeftijd Platanus hispanica leiboom bij levering

- Leiplataan 150 cm stamhoogte: 3-4 jaar oud

- Leiplataan 180 cm stamhoogte: 3-5 jaar oud

- Leiplataan 200 cm stamhoogte: 4-5 jaar oud

- Leiplataan 220 cm stamhoogte: 4-7 jaar oud

- Leiplataan 240 cm stamhoogte: 5-8 jaar oud

Verzorgingstips

De leiplataan snoeien is redelijk eenvoudig. De boom dient 1 keer per jaar gesnoeid te worden. Snoei deze boom flink terug eind maart of begin april wanneer kans op strenge vorst nihil is. Ook is het mogelijk om de boom in oktober te snoeien net voordat het blad valt.

Snoei elke eenjarige scheut(tak) terug totdat er 2/3 ogen over blijven op een tak. De boom wordt door de snoei redelijk kaal. Omdat er bijna geen takken meer op zitten krijgt de boom enorme sapdruk in het groeiseizoen.

Hierdoor schieten de nieuwe bladeren en takken eruit en zal de lei plataan snel weer privacy bieden. In juli is het mogelijk om de leiplataan 'Lichtjes' te trimmen voor vormbehoud. Snoei in de zomer de plataan nooit helemaal kaal, de kans is dan aanwezig dat de lei plataan 'verdrinkt' in zijn eigen sap.

De plataan als leiboom kun je het hele jaar door aanplanten. De Platanus hispanica leivorm is een makkelijke boom als het gaat om hergroei. Plant de plataan niet te diep of te ondiep. Verder is het belangrijk dat de Platanus acerefolia leivorm na aanplant in het groeiseizoen dagelijks extra water toegedient krijgt bij warm en droog weer.

De vraag welk formaat leiplataan het beste in jou tuin past hangt van de volgende kwestie en of factoren af:

- Moet de leiplataan privacy bieden?

- Op welke plek in de tuin komt de leiboom te staan?

- Wordt de plataan als leiboom gebruikt bij een schutting of muurtje voor een bepaalde hoogte.

Aan de had van de bovengenoemde drie dingen kun je nagaan welk formaat leiboom het beste bij jou tuin past:

- In de voortuin wordt de plataan als leiboom vaak toegepast met een stamhoogte van 150 cm. Hierdoor blokkeer je bijvoorbeeld inkijk door voorbijgangers.

- De plataan als leiboom wordt ook vaak toegepast voor een schutting, muurtje of haag die ongeveer 170/200 cm hoog zijn. Hiervoor worden de stamhoogtes 180 cm en 200 cm veelal toegepast. Boven het muurtje of schutting dient de platanus hispanica leivorm voor een soort afscherming of inkijk van de buren.

- Voor hoge muurtjes en of schuurtjes met een hoogte van 220 cm of meer worden vaak leiplatanen aangeplant met een stamhoogte van 220 cm of 240 cm.

De leiplataan kan een maximale hoogte bereiken van ongeveer 25 tot 27 meter. Deze hoogte kan de platanus acerefolia leivorm alleen krijgen wanneer de boom nooit gesnoeid wordt. Bij jaarlijkse snoei kun je zo goed als zelf de hoogte van de plataan als leiboom bepalen.

Ja, leiplatanen zijn winterhard. Bij strenge winters waar de sapstroming van een plataan al op gang is, kan het gebeuren dat er barsten in de stam komen. De sapstroom van de leiplataan bevriest en zet uit waardoor kans op barsten in de stam ontstaan. Over het algemeen kan de plataan als leiboom kortstondig -20 graden Celsius verdragen.

De Platanus hispanica als leiboom kan helaas niet in elke tuin geplant worden. Dit heeft vooral te maken met de groeisnelheid en de grote van de boom.

De boom kan voor de rest in elke middelgrote tot grote tuin aangeplant worden. Verder raden wij het af om de boom te planten in een kleine(stads) tuin.

Een leiplataan is de Platanus hispanica. Hier wordt een rek van bamboe stokken ingemaakt zodat het een privacyboom wordt in je tuin!

Wat onze klanten zeggen over ons

Wij zijn altijd bezig met het verbeteren van onze diensten

Mensen beoordelen ons gemiddeld met een 9.2 uit 4965 beoordelingen

Bekijk alle beoordelingen op Kiyoh

Een sterke boom voor de tuin

Een leiplataan kan veel verdragen, zo kan de Platanus hispanica groeien op plekken waar het langdurig door en of warm kan zijn. Platanen groeien goed in Nederland maar deze boom ziet men ook rond de middellandse zeegebieden. Ook daar kan de boom goed uit de voeten.

In Nederland komt het ook steeds vaker voor dat het langer droog en of warm is in de zomer, waar de leiplataan goed tegen bestand is. Daarnaast zien we de plataan als leiboom ook in het stedelijk gebied, want de boom is namelijk zo sterk dat hij ook luchtverontreiniging verdraagt (van o.a. auto's). Ook in de winter kan de boom goed tegen strooizout en kan het zelfs kortstondige overstromingen verdragen. Al met al is de leiplataan een oersterke boom die erg oud kan worden.

Plataan in Zuid-Europa

De Platanus hispanica is niet meer weg te denken uit de straten in Zuid-Europa. Hier zijn de platanen veelvuldig aangeplant jaren geleden. De boom is hier zo populair omdat het weinig ziektes en plagen betreft, mooi groot blad heeft en erg goed tegen droogte kan. De boom biedt erg veel schaduw en daarom is de boom zo gewild, om privacy te creëren. Jong blad heeft kleine haartjes die los kunnen laten. Hierdoor kun je last krijgen van luchtwegen en ogen. Dit is alleen het geval als het hard waait of als er in gewerkt wordt. Je kunt het beste vermijden de leiplataan te snoeien als er veel blad aan zit.

Een leiplataan snoeien

Het snoeien van een leiplataan is niet moeilijk. Doe dit 1 keer per jaar flink eind maart of begin april. Zorg er wel voor dat de kans op vorst nihil is. Het is ook mogelijk dit te doen in oktober als er nog wat blad aan zit, dit oude blad zal niet irriteren. Snoei de boom terug tot 2 of 3 knoppen. Hieruit groeit in het voorjaar weer nieuwe takken. Na het snoeien zal de leiplataan erg kaal zijn maar dit zorgt ervoor dat in het voorjaar de leiplataan weer erg hard kan gaan groeien. Hierdoor krijg je een volle leiplataan die veel privacy oplevert.

Omdat er bijna geen takken meer op zitten krijgt de leiplataan enorme sapdruk in het groeiseizoen. Hierdoor schieten de nieuwe bladeren en takken eruit en zal de lei plataan snel weer privacy bieden. In juli is het mogelijk om de leiplataan 'Lichtjes' te trimmen voor vormbehoud. Snoei in de zomer de plataan nooit helemaal kaal, de kans is dan aanwezig dat de lei plataan 'verdrinkt' in zijn eigen sap.

Leeftijd van een leiplataan

Er zijn platanen bekend die al eeuwen oud zijn. Met de Platanus hispanica weet je zeker dat een oersterke boom hebt in je tuin. De plataan heeft niet echt een voorkeur voor een grondsoort waardoor deze op vele plekken oud kan worden. Gemiddeld leven ze wel 200 jaar. In mediterrane landen kom je de leiplataan ook veelvuldig tegen, langs straten of in parken. De plataan is goed te herkennen aan de stam die op latere leeftijd afbladdert. De boom groeit dan letterlijk uit zijn jasje.