leaf
Beoordeeld met een 9.2 / 10 uit 5286 beoordelingen
leaf
Gratis bezorgd binnen 5 werkdagen
leaf
Gratis bezorging met eigen bezorgdienst in NL & BE
leaf
Veilig betalen met iDEAL & Klarna

Olijfboom (Olea europaea)

Onze olijfboom (Olea europaea) is winterhard en geschikt voor het Nederlandse klimaat. De olijfboom Olea europaea bloeit van april tot juni en geeft mooie bloemen. We leveren de olijfbomen binnen 5 werkdagen in je tuin af. We importeren de olijfbomen zelf vanuit Spanje en letten zorgvuldig op de volheid en kwaliteit van de olijfboom. Zo zijn we in staat om de kwaliteit hoog te houden.

  • Olijfboom van 50 t/m 220 cm hoog
  • Gratis bezorging met eigen transport
  • Olijfboom kopen vanaf € 39,95
  • Mooie bloemen tijdens bloeiperiode

Onze olijfboom (Olea europaea) is winterhard en geschikt voor het Nederlandse klimaat. De olijfboom Olea europaea bloeit van april tot juni en geeft mooie bloemen. We leveren de olijfbomen binnen 5 werkdagen in je tuin af. We importeren de olijfbomen zelf vanuit Spanje en letten zorgvuldig op de volheid en kwaliteit van de olijfboom. Zo zijn we in staat om de kwaliteit hoog te houden.

  • Olijfboom van 50 t/m 220 cm hoog
  • Gratis bezorging met eigen transport
  • Olijfboom kopen vanaf € 39,95
  • Mooie bloemen tijdens bloeiperiode
Hulp nodig?

Als je hulp of advies nodig hebt met je keuze kan je onze klantenservice bereiken via e-mail, telefoon en onze online chat.

Verschillende soorten olijfbomen

Bij Bomenbezorgd.nl hebben we verschillende olijfbomen, denk hierbij aan bol olijfbomen, jonge olijfbomen, of oude olijfbomen. Daarnaast hebben wij ook een aantal karakteristieke olijfbomen vanwege de vorm, denk hierbij aan een olijfboom meerstammig, olijfboom 'Pom pom', olijfboom 'Pom Pom' decoschaal, olijfboom 'Bonsai' decoschaal, of olijfboom 'Pom pom' XXL.

youtube placeholder

Leeftijd van de olijfboom Olea europaea

Een olijfboom bij Bomenbezorgd.nl kan al tientallen jaren oud zijn. Per jaar groeit de olijfboom gemiddeld 1 centimeter per jaar. De olijfboom 10-15 cm stamomtrek zal tussen de 10 en de 15 jaar oud. De olijfboom met een stamomtrek van 40-60 cm, zal ongeveer 40 tot 50 jaar oud zijn. De leeftijd van een olijfboom met stamomtrek 60-80 cm zal ongeveer 70 jaar oud zijn. De Bonsai zal qua leeftijd het oudste zijn, deze kan al wel 100 jaar oud zijn. Olea europaea is de latijnse naam voor de olijfboom en deze kan wel duizenden jaren oud worden!

youtube placeholder

Olijfboom kopen bij Bomenbezorgd.nl

Bij Bomenbezorgd.nl ben je voor een olijfboom aan het juiste adres. Al onze olijfbomen importeren vanuit Spanje, waar wij samenwerken met een vaste gecertificeerde kweker, hierdoor staan wij garant voor de kwaliteit. De olijfboom wordt met onze eigen bezorgdienst gratis geleverd door heel Nederland en België. Wij werken met eigen chauffeur, hierdoor weten we zeker dat de bomen met de juiste zorgvuldigheid worden geleverd. Wij bezorgen je bestelling binnen 5 werkdagen en als je voor de aanplantservice kiest, zal dit binnen 10 werkdagen zijn. Voor het bezorgmoment ontvang je binnen 24 uur vanuit ons na het plaatsen van je bestelling, een mail met hierin een voorstel voor een bezorgdag. Een dag voor levering sturen wij een track & trace, hierin staat het tijdsvak binnen wanneer wij langskomen. Door de track & trace is de chauffeur op de dag van levering ook live te volgen.

Olea europaea snoeien

Een olijfboom kan je kort of lang snoeien. Als de vorm helemaal uit de olijfboom is, dan kun je ervoor kiezen om meer dan de helft van de takken terug te snoeien. Om de vorm te behouden kies je ervoor om de lange takken te halveren, hierdoor snoei je een soort bol, waardoor de vorm behouden blijft bij de olijfboom. Snoei de olijfboom in april of mei, als kans op vorst nihil is en de olijfboom al begint uit te lopen. Vaak zie je dat bij oudere olijfbomen de vorm door de jaren heen al gevormd is, dit heeft ermee te maken met de eigen groeiwijze van de olijfboom.

youtube placeholder
Verzorgingstips

Bomenbezorgd.nl levert de olijfboom ‘Olea Europea’ in diverse stamhoogtes van minstens 80 cm hoog en maximaal 220 cm hoog. Olijfbomen kunnen tot wel 8 meter hoog worden.

Olijfbomen groeien traag en daardoor zijn ze ideaal voor in de tuin. Een olijfboom kan meters breed worden, maar dat zal honderden jaren duren. Hoe dikker de stam, des te ouder de olijfboom is.

Per jaar groeit een olijfboom ongeveer 1 cm in de breedte. Een olijfboom groeit jaarlijks ongeveer 10 – 15 cm in de hoogte. Wanneer de olijfboom een leeftijd van 50 jaar bereikt, zal de groei geleidelijk afnemen.

Lange uitlopers van een olijfboom kun je met een snoeischaar snoeien. Ook wortelloot of lage takken op de stam van de boom snoei je met een schaar.

Een olijfboom hoeft niet jaarlijks gesnoeid te worden, maar je mag de boom in principe het hele groeiseizoen snoeien. De olijfboom kun je het beste snoeien rond maart/april, als de winter voorbij is.

De olijfboom Olea europaea heeft prachtige roomwitte bloemen. Als de winter mild is geweest en het voorjaar zonnig, zal de olijfboom eind mei/begin juni bloemen geven.

Wanneer de temperatuur voor een lange periode hoog blijft en de zomer lang duurt, is er een kans dat de olijfboom vruchten geeft. Het duurt vaak minimaal 5 jaar voordat de olijfboom vruchten kan geven.

Onze olijfbomen zijn redelijk winterhard. Over het algemeen geldt: hoe groter de olijfboom, hoe beter hij tegen kou en vorst kan. Vooral olijfbomen met een stamomtrek van meer dan 20 cm zijn geschikt voor het Nederlandse klimaat, omdat ze (korte) periodes met temperaturen van -3°C kunnen verdragen.

Heb je een klein olijfboompje? Dan raden we aan om de boom bij vrieskou uit de wind en onder een afdak te zetten.

Olijfbomen houden van milde winters. Daarom zijn deze bomen erg geschikt als kuipplant. Wanneer er geen kans meer is op vorst, plaats je de olijfboom buiten. De olijfboom overwintert het beste met een temperatuur tussen de 2 – 10 graden Celsius. Zodra het weer lijkt te gaan vriezen, plaats je de olijfboom weer binnen.

Het is ook mogelijk om de olijfboom in volle grond te zetten. Vooral bomen met een stamomtrek van meer dan 20 cm zijn hiervoor geschikt. De grond rond de olijfboom mag niet te nat zijn, maar mag ook niet uitdrogen. Als de bladeren opkrullen, is de potgrond te nat. Zorg dat de grond niet langdurig te nat blijft, want dan gaan de wortels rotten.

De prijzen van olijfbomen variëren sterk: vooral de grootte en leeftijd van de olijfboom zijn bepalend voor de prijs. Onze ‘Olea Europea’ olijfbomen kosten tussen de € 99,95 en € 454.95.

Olijfbomen groeien goed in standaard potgrond. Door regelmatig kalk toe te voegen en langzaam werkende kunstmest te gebruiken, zal de boom prima groeien. Ook raden we aan om aan de onderkant van de pot een combinatie van compost en kleikorrels toe te voegen. Hierdoor wordt potgrond luchtig, waardoor het wateroverschot makkelijk wegloopt.

Een paar tips voor het verpotten van een olijfboom in pot: Verpot de olijfboom om de 3 jaar. Bij het verpotten van de olijfboom raden we aan om direct wat nieuwe potgrond toe te voegen en deze grond te mengen met klei of leem. Haal voorzichtig wat grond los van de kluit en vul deze ruimte op met verse grond als het niet mogelijk is om de olijfboom in een grotere pot te plaatsen.

Wanneer er meerdere dagen vrieskou wordt voorspeld, raden we aan om de olijfboom preventief met een beschermhoes te beschermen. Hierdoor blijft de olijfboom langer mooi.

Bij een olijboom passen veel planten. Denk hierbij aan mediterrane planten zoals de Chinese waaierpalm, vijgenboom en steeneik.

Een olijfboom heeft doorgaans tussen de 3 en de 10 liter water nodig per dag. Dit is bij een minimale temperatuur van 20 graden Celcius.

De olijfboom groeit het beste op lichte grond. Als je een olijfboom plant in de volle grond dan kun je het beste de grond mengen met mediterrane potgrond. Als je de olijfboom in een pot wilt zetten dan kun je het beste mediterrane potgrond gebruiken.

Neem een tak van 20 á 30 cm en plaats deze diep in de grond zodat alleen de bovenste knop naar boven de grond uit komt. Houd de grond goed vochtig en zorg dat de stek op een warme plaast staat.

Tussen april en mei begint de olijfboom nieuwe scheuten te maken.

Bij langdurige vorst kun je het beste de boom inpakken met een vliesdoek.

Het kan wel vijf jaar duren voordat een olijfboom olijven geeft. De olijfbomen van Bomenbezrogd.nl dragen vaak al vruchten!

Een olijfboom kun je het beste bijmesten in het voorjaar als de witte bloemen in de olijfboom komen. Je kunt dit dan iedere maand doen to aan september.

De olijfbomen van Bomenbezorgd.nl zijn al erg oud. De stamomtrek is doorgaans ook een meting voor hoe oud de Olea is. De olijfboom van 20-30 cm stamomtrek is tussen de 20 en de 30 jaar oud. Olijfbomen kunnen wel duizenden jaren oud worden!

Maak het gat 2 keer zo groot als de kluit en maak de grond goed los. Vul het gat aan met potgrond en zorg dat de hoogte van de bestaande kluit net zo hoog is als het maaiveld. Geef na het aanplanten goed water.

Als een olijfboom helemaal geen blad meer heeft, kun je hem het beste snoeien om te zien of de boom het nog wilt gaan doen. De olijfboom is echt dood als de Olea nog geen nieuw blad heeft gemaakt in juni/juli.

Een olijfboom is een mediterrane boom die niet snel groeit. De Latijnse naam is Olea euopaea. De vruchten van de olijfboom kun je eten.

Wat onze klanten zeggen over ons

Wij zijn altijd bezig met het verbeteren van onze diensten

Mensen beoordelen ons gemiddeld met een 9.2 uit 5286 beoordelingen

Bekijk alle beoordelingen op Kiyoh

De boom beschermen tegen vorst

De Olea europaea is matig winterhard, dit betekend dat bij vorst, waarbij het ook overdag vriest, dit voor problemen kan zorgen. Indien mogelijk kun je het beste de olijfboom in de winter binnen zetten. Als de boom in de volle grond staat of niet naar binnen kan dan kun je de olijfboom inpakken met een vliesdoek. Deze vliesdoeken zijn bij Bomenbezorgd.nl verkrijgbaar in verschillende formaten. Gebruik pas een vliesdoek als het daadwerkelijk begint te vriezen, na de vorst kan het doek er weer vanaf. Laat deze niet te lang zitten omdat de boom dan kan stikken onder het vliesdoek.

Veelvoorkomende ziekten en plagen

De olijfboom kent nagenoeg weinig ziektes en plagen en is een oersterke boom. Het kan zijn dat de olijfboom te maken krijgt met spint of wolluis, dit is goed te bestrijden. Het effectiefste middel is een mengsel van spiritus, water en groene zeep. Natuurlijk zijn er ook biologische middelen, die verkrijgbaar zijn bij een plaatselijk tuincentrum. Spint of wolluis komt niet heel vaak voor bij olijfbomen, maar is zeker wel mogelijk.

Olijfboom in volle grond of in pot

De olijfboom kan zowel in de volle grond als in een pot aangeplant worden. Vaak zie je dat vooral de kleinere formaten in een pot worden aangeplant en dat deze vaak op terassen staan. Dit zorgt voor een fijn Mediteraans gevoel op terras. Als je de olijfboom in een pot aanplant is het belangrijk dat de pot groot genoeg, zodat de olijfboom hier de eerste paar jaar goed in kan groeien. Daarnaast is het aan te raden om in de bodem een aantal kleine gaatjes te maken, zodat het overtollige water kan weglopen en om op de bodem een laagje hydrokorrels neer te leggen.

Betekenis van de olijfboom

Als één van de oudste bomen ter wereld is de olijfboom een sterk symbool in vele tradities. De olijfboom wordt geassocieerd met kracht, liefde, vrede, overwinnig en een positief toekomstbeeld. Van de olijven kan je olijfolie maken ook wel het groene goud genoemd, vroeger was de olijfolie zeer gelieft vanwege zijn reinigende werking.

Olea europaea planten

Voor het aanplanten van een olijfboom adviseren wij om Mediteraanse aanplantgrond mee te bestellen. Een olijfboom is een Mediteraanse boom en in deze potgrond zitten de juiste voedingsstoffen die niet standaard in de grond zitten. Bij levering ontvang je een boekje met aanplantinstructies, hierin leggen wij in een paar stappen uit, hoe je de olijfboom kunt aanplanten. 

Wil je de olijfboom liever door ons laten aanplanten is dit zeker mogelijk. Bestel dan de aanplantservice in combinatie met de aanplantgrond mee en wij komen binnen 10 werkdagen bij je langs. Het enige wat je hoeft te doen is een plek in de tuin uit te kiezen. Als de olijfboom in de volle grond wordt aangeplant, is het belangrijk dat deze plek vrij is van wit zand, oude wortels, puin en dat er op deze plek geen kabels in de grond zitten.

Olijfboom watergeven

De olijfboom houdt niet van natte voeten en kan enigzins tegen droogte. Echter is het raadzaam om de olijfboom goed water te geven bij droge periodes en warm weer. De grond kun je het beste bij warme periodes vochtig houden, want dit is het beste voor de olijfboom. In de herfst als het niet regent kan de olijfboom uitdrogen, in deze periode kun je de olijfboom ook nog wat water geven. Als de bladeren gaan krullen is dit een teken dat de olijfboom te nat staat. Zorg ervoor dat de grond niet langdurig te nat blijft, want anders kunnen namelijk de wortels gaan rotten.