Menu
 • Aanbiedingen
 • Bomenzoeker
 • Haagbeuk

  Haagbeuk

  De haagbeuk is een veelzijdig product en je komt hem daardoor in vele soorten en formaten tegen. Door de veelzijdigheid is deze boom niet meer weg te denken in de Nederlandse tuin. De haagbeuk, ook wel Carpinus betulus genoemd, is een boom met een hele dichte en tevens fijne vertakking. Hierdoor zit de boom snel dicht en heeft hij een zeer gesloten kroonstructuur.

  Door de fijne vertakkingen en gesloten structuur kan de boom goed gebruikt worden als haag of als leiboom. Het blad van de haagbeuk is redelijk klein, geribbeld en eirond.

  • Zeer sterke en gezonde boom
  • Erg mooi als leiboom of dakboom
  • Groeit op bijna elke plek
  • Onderhoudsvriendelijk boom
  Mastercard logo Bancontact Mister Cash logo Visa logo Kiyoh logo AfterPay logo
  Toon filters

  Prijs

  tot

  Soort boom

  Winterhardheid

  Windbestendig

  Bladhoudend

  Groenblijvend

  Standplaats

  Bloeiperiode

  Bloeikleur

  Bladkleur

  Herfstkleur

  Eetbare vrucht

  Formaat bij levering

  tot
  tot
  tot
  Verwijder alle filters
  Sluiten
  Toon filters

  Hulp nodig?

  Als u hulp of advies nodig heeft voor uw keuze kunt u onze klantenservice bereiken via e-mail, telefoon en onze online chat.

  Verzorgingstips

  Is een haagbeuk makkelijk te snoeien?

  Ja, een haagbeuk is een makkelijk te snoeien boom of haag. Door de fijne vertakkingen en dichte kroonstructuur is er makkelijk een vorm in te snoeien. Diverse soorten Carpinus betulus in een bepaalde vorm zijn dus makkelijk terug te snoeien.

  Het snoeien van deze bomen kan daarnaast ook nog eens het hele jaar door. Grondige snoei kun je het beste hanteren vanaf oktober tot en met maart. Lichte snoei kan ook worden toegepast gedurende het groeiseizoen.

  Is een Carpinus betulus winterhard?

  Ja. Een Carpinus betulus in welke cultivar dan ook is zeer winterhard. Zelf met extreme vorst hoef je de boom niet te beschermen tegen vorst.

  Hoe hoog kan een haagbeuk worden?

  Hoe hoog een Carpinus betulus kan worden is afhankelijk van de vorm en cultivar waarin de boom zich bevindt. Een haagbeuk in een haagvariant zal minder hoog worden dan een hoogstam variant.

  Wanneer je een haagbeuk nooit zou snoeien, kan deze boom over het algemeen een maximale hoogte krijgen van ongeveer 20 tot 25 meter. Bij jaarlijkse snoei kun je zo goed als zelf de hoogte van de boom bepalen.

  Is de haagbeuk hetzelfde als de beuk?

  Nee. De haagbeuk behoort tot de Carpinus en de beuk behoort tot de Fagus. Echter zitten een aantal verschillen tussen deze soorten.

  Zo heeft de haagbeuk een zeer dichte kroonstructuur en fijne vertakkingen. Dit heeft de beuk een stuk minder. Daarnaast laat de haagbeuk minder bruine bladeren hangen ten opzichte van de beuk. Bij de beuk blijven de bruine bladeren juist zitten in de winter, tot het voorjaar begint.

  Kan ik een Carpinus betulus jaarrond aanplanten?

  Ja, een Carpinus betulus kun je het hele jaar door aanplanten. Wanneer een haagbeuk geplant wordt tijdens het groeiseizoen is het belangrijk dat de boom de juiste hoeveelheid water toegediend krijgt om verder te kunnen groeien.

  Krijgt de haagbeuk mooie herfstkleuren?

  Jazeker. De haagbeuk laat zichzelf in de herfst zien met prachtige gele herfstkleuren.

  Kenmerken van de haagbeuk

  De haagbeuk is makkelijk te snoeien en door de dichtheid goed in een bepaalde vorm te snoeien. Hierdoor kunnen we de haagbeuk in diverse vormen en formaten aanbieden. De Carpinus betulus komt in het voorjaar vroeg in het blad. De boom krijgt dan een deken van frisse heldergroene bladeren. De bladeren zijn redelijk klein geribbeld en eirond. Verder groeit de Carpinus betulus op vrijwel elke grondsoort en kan de boom goed groeien op zowel een zonnige, halfschaduw of schaduwplek. 

  De haagbeuk is zeer winterhard, kan droogte, luchtverontreiniging en kortstondige overstromingen verdragen. Tot slot is de Carpinus betulus zeer geliefd door dieren. Vogels maken graag hun nestje in deze boom.

  Ons assortiment Carpinus betulus

  Bij Bomenbezorgd.nl bieden wij een ruim en divers assortiment haagbeuken aan. Hieronder lichten wij de diverse soorten toe.

  Haagbeuk als leiboom

  Wij vinden de lei haagbeuk bij uitstek een van de beste leibomen die er is! Deze boom heeft een fijne vertakkingen en een zeer dichte groei. Hierdoor is er weinig doorkijk en is de boom zeer geschikt als leiboom. De lei haagbeuk is als het ware een haag op stam.

  Met deze leiboom kun je privacy creëren in de tuin en inkijk van buren voorkomen. De haagbeuk is een sterke boom die als leivorm snel dicht groeit. Door de boom jaarlijks terug te snoeien tot een egaal scherm blijft hij op zijn mooist. Bij Bomenbezorgd.nl hebben wij zowel de gewone lei haagbeuk (Carpinus betulus) als de zuilhaagbeuk als leiboom.  

  Haagbeuk als haag

  De Carpinus betulus staat ook goed bekend als een haagvariant. Deze soort leent zich goed als haag vanwege de dichte groei. De Carpinus betulus zorgt voor een mooie en dichte erfafscheiding. Door haag jaarlijks te snoeien bepaal je zelf de hoogte en dikte.

  Let op: de Carpinus betulus wordt vaak verward met de beukenhaag (Fagus sylvatica), maar deze soorten zijn wel degelijk verschillend. De haagbeuk kan eerder zijn bruine blad laten vallen in de winter dan de beukenhaag, die zijn bruine blad grotendeels kan behouden in de winter, zelfs totdat het voorjaar begint.

  Haagbeuk als dakboom

  De haagbeuk als dakboom wordt ook veel toegepast in Nederlandse tuinen. Deze boom is een goede vervanger van de dakplataan. Een dakplataan kan soms heel hard groeien, waardoor er te grote takken op komen. Dit zorgt voor veel onderhoud. Bij een dak haagbeuk is de groei van nieuwe scheuten minder explosief.

  De dak haagbeuk groeit snel dicht en kan daardoor veel beschutting en schaduw bieden. Het grote voordeel is dat deze boom niet explosief groeit met grote takken. Deze haagbeuk als parasolvorm is een ‘natuurlijke vervanger’ van de echte parasol en zorgt voor een beetje meer groen in de tuin.

  Zuil haagbeuk

  De haagbeuk is er ook als een smal groeiende variant. Deze boom is beter bekend als de Carpinus betulus 'Fastigiata', oftewel de zuil haagbeuk. Door de smal opgaande groeiwijze neemt de boom weinig ruimte in beslag en is hij goed toe te passen op ietwat kleinere ruimtes. Ook zien we vaak dat zuil haagbeuken worden toegepast lans oprijlanen. Door de Carpinus betulus ‘Fastigiata’ jaarlijks te snoeien tot een pilaar-vorm blijft de boom zijn mooie vorm behouden.

  De zuilvariant heeft een nog wat fijnere vertakking en groei dichtheid dan de gewone haagbeuk. Hierdoor is de zuil haagbeuk ook uitermate geschikt als leiboom of als laagstam boom. 

  Haagbeuk meerstammig

  De Carpinus betulus valt niet alleen op vanwege de dichtheid in de kroon en de frisse groene bladeren in het voorjaar. Deze boom kan ook een karakteristieke en grillige groei hebben. Door de grillige groei is de Carpinus betulus goed toe te passen als meerstammige boom. Een meerstammige Carpinus komt het beste tot zijn recht in een middelgrote tot grote tuin. Vaak wordt een meerstammige haagbeuk de ‘eyecatcher' van de tuin.

  Haagbeuk laagstam

  Door de fijne vertakkingen die een Carpinus betulus en Carpinus betulus 'Fastigiata' hebben, zijn deze bomen ook geschikt als laagstam boom. Laagstam bomen worden in de volksmond ook wel beveerde bomen genoemd. Deze bomen hebben takken die al op 30 tot 40 centimeter stamhoogte beginnen. Door deze laagstam haagbeuk jaarlijks terug te snoeien tot een pilaar blijven de bomen mooi in vorm.

  Haagbeuk hoogstam

  Zowel de gewone haagbeuk als de zuil haagbeuk kan worden besteld als hoogstam boom bij Bomenbezorgd.nl. Een Carpinus op hoogstam is dusdanig hoog dat je er gemakkelijk onderdoor of omheen kunt lopen. De Carpinus betulus en de Carpinus betulus 'Fastigiata' in hoogstam vorm worden vaak geplaats op een centrale plek in de tuin of border

  Verzendkosten

  Bestelling tot € 50,-
  € 4,99
  Gratis bezorging vanaf €50,-
  Gratis

  Wat onze klanten zeggen over ons

  Wij zijn altijd bezig met het verbeteren van onze diensten

  Mensen beoordelen ons gemiddeld met een 9.2 uit 2706 beoordelingen

  Bekijk alle beoordelingen op Kiyoh

  Het verschil tussen een haagbeuk en beuk

  Er is weleens onduidelijkheid over het verschil tussen een haagbeuk of beuk(en)(haag). De haagbeuk en beuk zijn totaal verschillend van elkaar. Wij hebben de belangrijkste verschillen voor je op een rijtje gezet:

   

  Haagbeuk:
  - Latijnse benaming is Carpinus
  - Blad is geribbeld en fijn gezaagd
  - Bruine bladeren blijven niet zo goed zitten in de winter
  - Groeit harder dan de Fagus
  - Zeer dichte kroonstructuur

   

  Beuk:
  - Latijnse benaming is Fagus
  - Blad is glad en glanzend
  - Bruin bald blijft goed zitten in de winter
  - Groeit langzamer dan een Carpinus
  - Minder dichte kroonstructuur

  Zowel de haagbeuk als de beuk zijn bij Bomenbezorgd.nl in diverse vormen en formaten verkrijgbaar. Zo is de beuk ook een boom die geschikt is als haag of als leiboom. Beukenbomen zijn er ook nog met diverse bladkleuren. Naast de haagbeuk heeft de beuk (Fagus) ook een interessant assortiment. Nieuwsgierig naar onze beukenbomen? Bekijk hier onze beukenbomen.

  Haagbeuk kopen bij Bomenbezorgd.nl

  Bijna al onze haagbeuken komen uit eigen kwekerij en worden in Nederland geteeld. Een Carpinus betulus kopen bij Bomenbezorgd.nl is vrij eenvoudig en laagdrempelig: je kiest de gewenste haagbeuk in de gewenste vorm en formaat. Daarnaast kun je ervoor kiezen om de boom zelf te planten of hem door onze vakmensen te laten aanplanten.

   

  Wanneer je een bestelling geplaatst hebt nemen wij contact op om een bezorgdag voor te stellen. We kunnen de bestelling zelfs bezorgen wanneer je niet thuis bent. In overleg kunnen wij de bestelling veilig achtergelaten op de door jou gewenste plek (in de tuin). We bezorgen al onze haagbeuken binnen 5 werkdagen (zonder aanplantservice). Service staat bij ons hoog in het vaandel!

   

  Wil je meer informatie over de haagbeuk of heb je nog vragen hebt over deze boom, neem dan gerust contact op met onze klantenservice.