leaf
Beoordeeld met een 9.2 / 10 uit 5286 beoordelingen
leaf
Gratis bezorgd binnen 5 werkdagen
leaf
Gratis bezorging met eigen bezorgdienst in NL & BE
leaf
Veilig betalen met iDEAL & Klarna

Haagbeuk (Carpinus betulus)

De haagbeuk (Carpinus betulus) is een veelzijdig product en je komt hem daardoor in vele soorten en formaten tegen. Door de veelzijdigheid is deze boom niet meer weg te denken in de Nederlandse tuin. De haagbeuk, ook wel Carpinus betulus genoemd, is een boom met een hele dichte en tevens fijne vertakking. Hierdoor zit de boom snel dicht en heeft hij een zeer gesloten kroonstructuur.

Door de fijne vertakkingen en gesloten structuur kan de haagbeuk goed gebruikt worden als haag of als leiboom. Het blad is redelijk klein, geribbeld en eirond.

  • Zeer sterke en gezonde boom
  • Erg mooi als leiboom of dakboom
  • Groeit op bijna elke plek
  • Onderhoudsvriendelijk boom

De haagbeuk (Carpinus betulus) is een veelzijdig product en je komt hem daardoor in vele soorten en formaten tegen. Door de veelzijdigheid is deze boom niet meer weg te denken in de Nederlandse tuin. De haagbeuk, ook wel Carpinus betulus genoemd, is een boom met een hele dichte en tevens fijne vertakking. Hierdoor zit de boom snel dicht en heeft hij een zeer gesloten kroonstructuur.

Door de fijne vertakkingen en gesloten structuur kan de haagbeuk goed gebruikt worden als haag of als leiboom. Het blad is redelijk klein, geribbeld en eirond.

  • Zeer sterke en gezonde boom
  • Erg mooi als leiboom of dakboom
  • Groeit op bijna elke plek
  • Onderhoudsvriendelijk boom
Hulp nodig?

Als je hulp of advies nodig hebt met je keuze kan je onze klantenservice bereiken via e-mail, telefoon en onze online chat.

Kenmerken van de haagbeuk Carpinus betulus

De haagbeuk (Carpinus betulus) is makkelijk te snoeien en door de dichtheid goed in een bepaalde vorm te snoeien. Hierdoor kunnen we de Carpinus betulus in diverse vormen en formaten aanbieden. De Carpinus betulus komt in het voorjaar vroeg in het blad. De boom krijgt dan een deken van frisse heldergroene bladeren. De bladeren zijn redelijk klein geribbeld en eirond. Verder groeit de boom op vrijwel elke grondsoort en kan de boom goed groeien op zowel een zonnige, halfschaduw of schaduwplek. 

De boom is zeer winterhard, kan droogte, luchtverontreiniging en kortstondige overstromingen verdragen. Tot slot is de Carpinus betulus zeer geliefd door dieren. Vogels maken graag hun nestje in deze boom.

youtube placeholder

Ons assortiment Carpinus betulus

Bij Bomenbezorgd.nl bieden wij een ruim en divers assortiment Carpinus betulus aan. Hieronder lichten wij de diverse soorten toe.

Haagbeuk als leiboom

Wij vinden de lei haagbeuk bij uitstek een van de beste leibomen die er is! Deze boom heeft een fijne vertakkingen en een zeer dichte groei. Hierdoor is er weinig doorkijk en is de boom zeer geschikt als leiboom. De lei haagbeuk is als het ware een haag op stam.

Met deze leiboom kun je privacy creëren in de tuin en inkijk van buren voorkomen. De Carpinus betulus is een sterke boom die als leivorm snel dicht groeit. Door de boom jaarlijks terug te snoeien tot een egaal scherm blijft hij op zijn mooist. Bij Bomenbezorgd.nl hebben wij zowel de gewone lei haagbeuk (Carpinus betulus) als de zuilhaagbeuk als leiboom.  

Haagbeuk als haag

De Carpinus betulus staat ook goed bekend als een haagvariant. Dit soort leent zich goed als haag vanwege de dichte groei. De haag zorgt voor een mooie en dichte erfafscheiding. Door de haag jaarlijks te snoeien bepaal je zelf de hoogte en dikte.

Let op: de Carpinus betulus wordt vaak verward met de beukenhaag (Fagus sylvatica), maar deze soorten zijn wel degelijk verschillend. De haagbeuk kan eerder zijn bruine blad laten vallen in de winter dan de beukenhaag, die zijn bruine blad grotendeels kan behouden in de winter, zelfs totdat het voorjaar begint.

Haagbeuk als dakboom

De haagbeuk als dakboom wordt ook veel toegepast in Nederlandse tuinen. Deze boom is een goede vervanger van de dakplataan. Een dakplataan kan soms heel hard groeien, waardoor er te grote takken op komen. Dit zorgt voor veel onderhoud. Bij een dak haagbeuk is de groei van nieuwe scheuten minder explosief.

De dak haagbeuk groeit snel dicht en kan daardoor veel beschutting en schaduw bieden. Het grote voordeel is dat deze boom niet explosief groeit met grote takken. Deze boom als parasolvorm is een ‘natuurlijke vervanger’ van de echte parasol en zorgt voor een beetje meer groen in de tuin.

Zuil haagbeuk

De haagbeuk is er ook als een smal groeiende variant. Deze boom is beter bekend als de Carpinus betulus 'Fastigiata', oftewel de zuil haagbeuk. Door de smal opgaande groeiwijze neemt de boom weinig ruimte in beslag en is hij goed toe te passen op ietwat kleinere ruimtes. Ook zien we vaak dat zuil haagbeuken worden toegepast langs oprijlanen. Door de Carpinus betulus ‘Fastigiata’ jaarlijks te snoeien tot een pilaar-vorm blijft de boom zijn mooie vorm behouden.

De zuilvariant heeft een nog wat fijnere vertakking en groei dichtheid dan de gewone variant. Hierdoor is de zuil haagbeuk ook uitermate geschikt als leiboom of als laagstam boom. 

Haagbeuk meerstammig

De Carpinus betulus valt niet alleen op vanwege de dichtheid in de kroon en de frisse groene bladeren in het voorjaar. Deze boom kan ook een karakteristieke en grillige groei hebben. Door de grillige groei is de boom goed toe te passen als meerstammige boom. Een meerstammige Carpinus komt het beste tot zijn recht in een middelgrote tot grote tuin. Vaak wordt de meerstammige variant de ‘eyecatcher' van de tuin.

Haagbeuk laagstam

Door de fijne vertakkingen die een Carpinus betulus en Carpinus betulus 'Fastigiata' hebben, zijn deze bomen ook geschikt als laagstam boom. Laagstam bomen worden in de volksmond ook wel beveerde bomen genoemd. Deze bomen hebben takken die al op 30 tot 40 centimeter stamhoogte beginnen. Door deze laagstam haagbeuk jaarlijks terug te snoeien tot een pilaar blijven de bomen mooi in vorm.

Haagbeuk hoogstam

Zowel de gewone haagbeuk als de zuil haagbeuk kan worden besteld als hoogstam boom bij Bomenbezorgd.nl. Een Carpinus op hoogstam is dusdanig hoog dat je er gemakkelijk onderdoor of omheen kunt lopen. De Carpinus betulus en de Carpinus betulus 'Fastigiata' in hoogstam vorm worden vaak geplaats op een centrale plek in de tuin of border.

Verzorgingstips

Jaarlijks 1 keer snoeien is voor de haagbeuk voldoende. Bij voorkeur de Carpinus Betulus snoeien voordat de zomerperiode begint. Snoeien bij felle zon wordt afgeraden omdat dit negatieve invloed kan hebben op de groei van de bladeren.

De haagbeuk is in tegenstelling tot een beukenhaag bladverliezend, dit betekend dat de Carpinus Betulus in de herfst het blad zel laten vallen. Daarnaast is het verschil goed te zien aan het blad. Het blad van de haagbeuk is namelijk punting en de nerf is goed zichtbaar. Het blad van een beukenhaag is ronder van vorm en de nerf is minder zichtbaar.

De haagbeuk kan bijzonder goed tegen wisselende weeromstandigheden. Hierdoor kan de boom gemakkelijk tot wel 40 cm per jaar groeien.

Top eerst de bovenkant tot de gewenste hoogte. Let op, gaat het om een jonge haagbeuk, snoei de toppen dan niet totdat ze op de gewenste hoogte zijn! 
Snoei de zijkanten van boven naar beneden. Zorg ervoor dat de haagbeuk aan de bovenkant net iets minder breed is dan aan de onderkant.

Een haagbeuk uit de volle grond kan het beste verplaatst worden tussen november en februari. De boom is dan namelijk in de rustperiode.

De haagbeuk kan in iedere periode worden geplant, in de periode dat de boom niet meer uit volle grond kan, zal de boom in pot geleverd worden.

Zorg voor een schone ondergrond waarin geen oude wortels of puin zit en kies een plek waar de haagbeuk voldoende ruimte heeft om te kunnen wortelen.
Graaf een gat van circa 50x50cm, plaats de Carpinus Betulus en vul het gat met aarde. In de eerste 2 á 3 jaar, zouden wij adviseren om boompalen te naast te plaatsen, zodat de boom extra stevigheid heeft bij het wortelen.

De haagbeuk groeit gemiddeld 40 cm per jaar.

Als je voor de beukenhaag kiest, zouden wij 5 stuks per meter adviseren.

Een kleine snoeibeurt kan het hele jaar gedaan worden, behalve bij vorst of op een zonnige dag. Dit kan namelijk de groei beïnvloeden.

De Carpinus Betulus is in verschillende prijsklassen te verkrijgen, dit is afhankelijk van het formaat en het soort.

Een Carpinus Betulus is zeer winterhard, zelf met extreme vorst hoef je de boom niet te beschermen tegen vorst.

Wat onze klanten zeggen over ons

Wij zijn altijd bezig met het verbeteren van onze diensten

Mensen beoordelen ons gemiddeld met een 9.2 uit 5286 beoordelingen

Bekijk alle beoordelingen op Kiyoh

Het verschil tussen een haagbeuk en beuk

Er is weleens onduidelijkheid over het verschil tussen een haagbeuk of beuk(en)(haag). De haagbeuk en beuk zijn totaal verschillend van elkaar. Wij hebben de belangrijkste verschillen voor je op een rijtje gezet:

Haagbeuk:
- Latijnse benaming is Carpinus
- Blad is geribbeld en fijn gezaagd
- Bruine bladeren blijven niet zo goed zitten in de winter
- Groeit harder dan de Fagus
- Zeer dichte kroonstructuur

Beuk:
- Latijnse benaming is Fagus
- Blad is glad en glanzend
- Bruin bald blijft goed zitten in de winter
- Groeit langzamer dan een Carpinus
- Minder dichte kroonstructuur

Haagbeuk kopen bij Bomenbezorgd.nl

Bijna al onze bomen komen uit eigen kwekerij en worden in Nederland geteeld. Een Carpinus betulus kopen bij Bomenbezorgd.nl is vrij eenvoudig en laagdrempelig: je kiest de gewenste boom in de gewenste vorm en formaat. Daarnaast kun je ervoor kiezen om de boom zelf te planten of hem door onze vakmensen te laten aanplanten.

Wanneer je een bestelling geplaatst hebt nemen wij contact op om een bezorgdag voor te stellen. We kunnen de bestelling zelfs bezorgen wanneer je niet thuis bent. In overleg kunnen wij de bestelling veilig achtergelaten op de door jou gewenste plek (in de tuin). We bezorgen al onze haagbeuken binnen 5 werkdagen (zonder aanplantservice). Service staat bij ons hoog in het vaandel!

Zowel de haagbeuk als de beuk zijn bij Bomenbezorgd.nl in diverse vormen en formaten verkrijgbaar. Zo is de beuk ook een boom die geschikt is als haag of als leiboom. Beukenbomen zijn er ook nog met diverse bladkleuren. Naast de haagbeuk heeft de beuk (Fagus) ook een interessant assortiment. Nieuwsgierig naar onze beukenbomen? Bekijk hier onze beukenbomen.