Beoordeeld met een 9.2 / 10 uit 4751 beoordelingen
Bezorgd binnen 5 werkdagen
Gratis bezorging met eigen bezorgdienst in NL & BE
Veilig betalen met iDEAL & Klarna

Kerspruim (Prunus cerasifera 'Nigra')

De kerspruim in het latijns Prunus cerasifera 'Nigra' is een boom met een hoge sierwaarde. Vanwege de vele vertakkingen kan deze boom ook goed als leiboom of dakboom gebruikt worden. 
De kerspruim trekt in het voorjaar de aandacht door de vroege bloei, de boom krijgt dan roze bloemen waarmee de trent voor een nieuwe lente gezet wordt. Na de bloei krijgt de boom purperrood/roodviolet blad. De twijgen van deze sierpruim zijn ook intens paars. Deze sierpruim heeft een gesloten kroonstructuur en door de boom jaarlijks te snoeien, is de boom ook geschikt voor een kleinere tuin.

  • Trekt de aandacht in het voorjaar vanwege vroege bloei
  • Ook te bestellen als leiboom en dakboom
  • Purperrood/roodviolet blad
  • Geschikt voor een kleine tuin
Hulp nodig?

Als je hulp of advies nodig hebt met je keuze kan je onze klantenservice bereiken via e-mail, telefoon en onze online chat.

Gewone kerspruim

Bij Bomenbezorgd.nl ben je voor een kerspuim aan het juiste adres, wij hebben de Prunus cerasifera 'Nigra' op stam. De vertakkingen beginnen dan wat hoger, waardoor je een mooie eyecatcher hebt op stam. Ben je opzoek naar een kerspruim die wat lager vertakt is, kies dan voor de kerspruim als solitair. De Prunus cerasifera 'Nigra is dan namelijk lager vertakt en zal meer als een struik groeien. Hieronder vindt je de verschillende formaten die wij kunnen leveren.

Gewone kerspruim totaalhoogte 200-300 cm
Gewone kerspruim totaalhoogte 300-400 cm
Gewone kerspruim totaalhoogte 400-500 cm

Gewone kerspruim solitair totaalhoogte 250-300 cm
Gewone kerspruim solitair totaalhoogte 300-350 cm

Kerspruim leiboom

De Prunus cerasifera 'Nigra is er ook in leivorm en wordt veel toegepast als erfafscheding of om privacy te creëren. Vanwege de vele vertakkingen zal het leischerm snel vol zitten en is de kerspruim hierdoor zeer geschikt als leiboom. In het vroege voorjaar is deze boom een lust voor het oog vanwege de vroege bloei. De kerspruim als leiboom kunnen wij in 4 verschillende hoogte leveren.

Kerspruim leiboom stamhoogte 150 cm
Kerspruim leiboom stamhoogte 180 cm
Kerspruim leiboom stamhoogte 200 cm
Kerspruim leiboom stamhoogte 220 cm

Kerspruim dakboom

Ben je op zoek naar een natuurlijke parasol, kies dan voor de Prunus cerasifera 'Nigra'. Wij kunnen de kerspruim als dakboom leveren met een kruisdak en een vierkant dak. Het verschil zit in de vorm, waarin het dak uiteindelijk zal groeien. Bij een kruisdak zijn de bamboestokken in een kruis met elkaar verbonden, waardoor het dak uiteindelijk rond vormig zal groeien. De naam vierkant dak spreekt eigenlijk voorzich, de bamboestokken zijn in een vierkant met elkaar verbonden, waardoor dit ook in een vierkant zal groeien. Hieronder vindt je de formaten die wij kunnen leveren.

Kerspruim kruisdak stamhoogte 180 cm
Kerspruim kruisdak stamhoogte 200 cm

Kerspruim vierkant dak stamhoogte 180 cm
Kerspruim vierkant dak stamhoogte 200 cm
Kerspruim vierkant dak stamhoogte 220 cm

Prunus cerasifera 'Nigra' bezorgen

Alle kerspruimen worden gratis bezorgd door onze eigen bezorgdienst, de bezorging wordt gedaan door onze eigen chauffeur die veel ervaring hebben met de bomen. Hierdoor weten wij zeker dat de kerspruim zorgvuldig en netjes wordt geleverd. Bestel je deze boom vandaag, dan komen wij binnen 5 werkdagen bij je langs. Voor het bezorgmoment ontvang je vanuit ons binnen 24 uur na het plaatsen van de bestelling een voorstel voor een bezorgdag. Daarnaast ontvang je een dag voor levering vanuit ons een track & trace met hierin het tijdsvak binnen wanneer wij langskomen. Via de track & trace, kun je de chauffeur op de dag van levering ook live volgen.

Verzorgingstips

Een Prunus cerasifera ‘Nigra’ kun je het beste in het najaar of in de wintermaanden aanplanten, omdat de boom dan in rust is. Mocht de kerspruim in pot geleverd worden, kan de boom wel het gehele jaar geplant worden. De boom is dan namelijk ook in pot gekweekt, waardoor je het groeiproces hierdoor niet onderbreekt.

Een kerspruim kun je het beste jaarlijks snoeien. Het snoeien van de boom doe je om ervoor te zorgen dat de boom niet te hoog wordt, of als er dode takken in de boom zit. Bij een leivorm of dakvorm snoei je de boom terug tot een egaal scherm.

De kerspruim kun je het beste in maart snoeien, voordat de bloeiperiode begint, eventueel zou je in de maanden juni/ juli een kleine snoeibeurt kunnen toepassen.

De Prunus cerasifera ‘Nigra’ kan over het algemeen 7 tot 8 meter hoog worden. Door de boom jaarlijks te snoeien, is de hoogte wel te beïnvloeden.

Een kerspruim kan zeker in een bak of pot geplant worden, zorg er voor dat de bak goed stevig staat, zodat deze niet kan omwaaien en dat er in de bodem ook een aantal gaten zitten, zodat het overtollige water kan weglopen.

Een kerspruim kan wel vorstgevoelig zijn, maar zolang het niet voor meerdere dagen achter elkaar ook overdag vriest, moet dit geen probleem zijn.

Een Prunus cerasifera ‘Nigra’ kan het gehele jaar aangeplant worden. Vanaf oktober tot april/ mei zal de boom met kluit geleverd worden. In de zomerperiode zal de boom in pot geleverd worden.

Een kerspruim is niet bladhoudend, dit betekent dat de boom in de herfst het blad zal verliezen, om in het voorjaar weer nieuw blad aan te maken.

De bloeiperiode van de kerspruim is maart-april, de boom zal dan roze bloemen in trossen krijgen.

Een kerspruim zal zelden tot nooit vruchten krijgen.

Wat onze klanten zeggen over ons

Wij zijn altijd bezig met het verbeteren van onze diensten

Mensen beoordelen ons gemiddeld met een 9.2 uit 4751 beoordelingen

Bekijk alle beoordelingen op Kiyoh

Hoe werkt het aanplanten van de boom?

Voor het aanplanten van een Prunus cerasifera 'Nigra' zouden wij adviseren om het aanplantpakket mee te bestellen. In dit pakket zitten alle benodigdheden die je nodig hebt voor het aanplanten, zoals de boompalen, boombanden, spijkers en aanplantgrond. Door het gebruik van de boompalen heeft de kerspruim extra stevigheid bij het wortelen, waardoor de boom bij wind ook steviger staat. In de potgrond zitten voedingsstoffen die over het algemeen niet standaard in de grond zit, dit bevorderd de aangroei van de boom. Bij levering ontvang je een boekje met aanplantinstructies, waarin wij in een paar stappen uitleggen, hoe je de kerspruim kunt planten.

Wil je de boom liever door ons laten aanplanten is dit zeker mogelijk. Bestel dan de aanplantservice in combinatie met het aanplantpakket mee en wij komen binnen 10 werkdagen bij je langs. Het einige wat je hoeft te doen is een plek in de tuin uitkiezen en ervoor te zorgen dat deze plek vrij is van wit zand, oude wortels, puin en dat er op deze plek geen bekabeling in de grond zit.

Prunus cerasifera 'Nigra' snoeien

De kerspruim kun je het beste in maart snoeien, voordat de bloeiperiode begint. Eventueel zou je in de maanden juni/ juli een kleine snoeibeurt kunnen toepassen. Het snoeien kun je het beste jaarlijks doen, hiermee zorg je ervoor dat de boom niet te hoog wordt. Daarnaast kun je dode takken wegsnoeien, om de groei van de boom weer te bevorderen. 
Mocht je een kerspruim als leivorm of dakvorm in de tuin hebben staan, kun je de boom het beste terugsnoeien tot een egaalscherm.

Kerspruim verzorgen

Na het aanplanten van een Prunus cerasifera 'Nigra' is het belangrijk om de boom voldoende water te geven, zeker in de groeiperiode. De kerspruim heeft water nodig vanaf het moment dat de eerste bladeren beginnen uit te lopen, totdat het blad valt in de herfst. De Prunus cerasifera 'Nigra' heeft net zolang water nodig totdat de nieuwe wortels zichzelf kunnen voorzien van watet. Dit is het geval wanneer de wortels zich ruimschoots bevinden buiten het gegraven plantgat. Het duurt doorgaans minimaal 2 groeiseizoenen voordat dit het geval is.

Als de Prunus cerasifera 'Nigra' minder dan een jaar in de volle grond staat en nog geen volledig groeiseisoen heeft meegemaakt op de nieuwe standplaats, heeft de boom bij droog weer of bij een minimale temperatuur van 20 graden Celsius de volgende watergift nodig.

- Als de kerspruim bij aanschaf lager is dan 200 cm, heeft deze 3 tot 10 liter water per dag nodig.
- Als de kerspruim bij aanschaf tussen de 200 en 400 cm is, heeft deze 5 tot 15 liter water per dag nodig.
- Als de kerspruim bij aanschaf tussen de 400 en 600 cm is, heeft deze 10 tot 25 liter water per dag nodig.