Hoe ver moet een boom van de erfafscheiding staan?
Een goede buur is beter dan een verre vriend. Een eeuwenoud Nederlands spreekwoord dat tot op de dag van vandaag van toepassing is. Ook als jij bezig gaat in de tuin zijn je buren een belangrijke factor om rekening mee te houden. In deze blog geven wij uitleg over hoe jij jouw buren te vriend houdt met betrekking op het planten van je nieuwe aankoop. Daarom beantwoorden wij de vraag: 'Hoe ver moet een boom van de erfafscheiding staan?'
Wat is precies de erfafscheiding?
De erfafscheiding is hetgeen wat jouw tuin met de tuin van de buren afscheid. Je kunt hierbij denken aan een schutting, hek of heg. Deze kan op de erfgrens staan of net voor de erfgrens op je eigen grond. Er zijn een paar regels voor een erfafscheiding. Zo mag deze in het geval van een schutting, muur of hek in de achtertuin maar maximaal twee meter hoog zijn, en in de voortuin zelfs maar één meter hoog.
Leibomen zijn bij uitstek een prachtige manier om wat extra privacy in je tuin te creëren. Zo kun je deze langs de schutting plaatsen, waardoor je de schutting op een natuurlijke manier verhoogt. Maar hoe ver moeten deze bomen nu van de erfafscheiding komen te staan? In deze blog ga je hier alles over lezen. Zo voorkom je dat er een vervelende situatie ontstaat tussen jou en jouw buren.
Welke natuurlijke vormen van erfafscheidingen zijn er?
Naast de veelal gebruikte schutting kun je er ook voor kiezen om een wat meer natuurlijke vorm van erfafscheiding te gebruiken. Hagen zijn bij uitstek de ideale planten/bomen om een natuurlijke erfafscheiding te creëren. De beukenhagen zijn hierin nog het meest populair, maar ook de liguster, coniferen en buxushaag zijn graag geziene hagen. Deze hagen worden vaak op de erfgrens geplaatst als erfafscheiding. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om deze voor een hek te plaatsen.
In de regel geldt dat deze hagen op minimaal een halve meter van de erfgrens af moeten staan. Dit kan wel per gemeente verschillen. Je kunt hierover altijd navraag doen bij de gemeente. Mocht je toch binnen deze zogenaamde verboden zone willen planten, dan kan dit in overleg met de buren. Hierbij geldt dat wanneer de buren hier akkoord op geven, zij dit niet meer kunnen herroepen wanneer de heg staat.
Wat kan je doen om een schutting op te fleuren?
Een schutting kan saai ogen. Gelukkig zijn er een paar mooie oplossingen voor om dit op een natuurlijke manier op te fleuren. Denk bijvoorbeeld aan klimplanten zoals de Toscaanse Jasmijn of de blauwe regen. Doordat deze soorten bloemen krijgen, fleuren ze in het voorjaar de tuin en de schutting helemaal op. Of kies voor de Hedera. Deze krijgt geen bloem maar is het hele jaar door groen en zorgt ervoor dat je schutting of hek snel dicht groeit.
Ook hierbij moet je goed opletten wat de minimale afstand tot de erfafscheiding is. Zo kan het bij klimplanten/klimopsoorten nog wel eens voorkomen dat ze door de hele schutting of andere erfafscheiding heen groeien. Maak hierbij dus goede afspraken met de buren over wie wat moet onderhouden en of zij er wel mee akkoord zijn dat dit wordt aangeplant bij de erfafscheiding.
Zo heeft er recent nog een civiele rechtszaak plaatsgevonden in Gelderland met betrekking tot onder andere Hedera. Deze groeide vanuit de tuin van de gedaagde naar de tuin van de eiseres. Het vonnis betrof hierin dat de gedaagde de klimop 50 cm van de erfgrens moest houden. Mocht je er niet met de buren uit weten te komen, raadpleeg dan de gemeente waarin je woont. Zij helpt je aan de in jouw gemeente geldende regels.
Hoever moet een leiboom van de erfgrens staan?
Een leiboom is een prachtige manier om een schutting op te hogen, of het nu gaat om een groenblijvende leiboom of een van de vele andere soorten. De boom geeft uiteindelijk minder inkijk in de tuin vanuit de aangrenzende erven.
Ondanks de vorm van een leiboom wordt deze gezien als een hoogstamboom. Hij zou dus op minimaal twee meter van de erfgrens moeten staan. Echter zijn er een paar uitzonderingen op deze regel.
Zo mag een leiboom die niet hoger dan de erfafscheiding is wel op 50 cm van de erfafscheiding staan. Denk bijvoorbeeld aan leifruitbomen. Hiervan zijn er voldoende onder de tweemeter-grens te koop. Maar ook kan je ervoor kiezen om bijvoorbeeld een lei amberboom op een scherm van 120 cm te kopen. Deze zou dan ook dichter langs de erfafscheiding kunnen staan zonder dat dit problemen geeft.
Echter geldt hier ook weer: in overleg met de buren is er bijna altijd een oplossing te vinden. Mocht dit geen uitkomst bieden, vraag dan na bij jouw gemeente welke regels voor jou van toepassing zijn.
Wat zijn de regels voor hoogstam bomen?
Naast leibomen, hagen en planten heb je natuurlijk ook nog de hoogstambomen. Deze bomen kunnen voor een lekker stukje schaduw in de tuin zorgen. Want wat is er nu lekkerder dan op een warme zomerse dag onder het genot van een ijskoud drankje heerlijk in de schaduw te zitten? Een heerlijk zomers briesje erbij, perfect! Maar wat zijn de regels voor deze hoogstambomen?
Een hoogstamboom (zoals een Japanse sierkers, bijenboom of kurkeik) moet op minimaal twee meter van de erfafscheiding staan. Ook mag de boom niet alle zon weren in de tuin van de buren en moet je overhangende takken snoeien. De buurman/buurvrouw mag dit ook zelf doen wanneer jij geen actie onderneemt nadat dit door de buren gevraagd is.
Wanneer de buren zelf aan jouw boom gaan snoeien, mogen zij dit maar doen tot de erfgrens. Ook moet erop worden gelet dat de boom niet al zijn vorm verliest, en mag de boom zeker niet beschadigen door de actie van de buren. Het beste is dan ook de boom zo aan te planten dat er geen overlast veroorzaakt kan worden voor de buren. Mocht dit wel gebeuren, loop je de kans dat de buren om verwijdering van de boom gaan vragen. Hierbij geldt wel dat er een verjaringstermijn aan vast zit. Is het aantoonbaar dat de boom er al meer dan 20 jaar staat? Dan kan er niet meer gevraagd worden om verplaatsing of verwijdering.
Planten
Voor de planten gelden dezelfde regels als bij de hagen. Dus of je nu een ligusterhaag of een Rhododenron plant, ze moeten beide minimaal een halve meter van de erfgrens staan. Onder de planten vind je bij ons ook de heesters – dit zijn planten waarvan de vertakkingen zich vlak boven de grond vertakken en verhouten. Omdat ze geen duidelijke stam vormen, worden ze ook vaak struik genoemd. Deze planten zijn met enig onderhoud zeker goed laag te houden en dus ook ideaal om op zo’n vijftig centimeter van de erfgrens te plaatsen. Een aantal voorbeelden van heesters zijn de Skimmia Rubella, hortensia of de vlinderstruik.
Tot slot
Mocht je een boom kopen, houd dan altijd de regels van jouw gemeente in de gaten. Zorg ervoor dat je de bomen plant volgens deze regels of kijk met de buren wat voor jullie een prima afstand is tot de erfafscheiding/erfgrens. Maak goede afspraken over het onderhouden van de bomen/planten. Zo genieten jij en je buren optimaal van een klein stukje natuur in de tuin!