
Tuinkalender juni: boomverzorging, ongedierte bestrijding en andere tuinklussen
In juni staat je tuin volop in bloei. De dagen zijn lang, het weer is aangenaam en de tuin is gevuld met kleur en zoemende bijen. Maar wat zijn nu eigenlijk de tuinklussen die je écht moet doen deze maand?
Met deze tuinkalender weet je precies waar je op moet letten. Van het snoeien van bomen tot bemesten, zaaien en het aanpakken van ongedierte. We zetten alles overzichtelijk voor je op een rij. Tijd om die tuinhandschoenen aan te trekken en aan de slag te gaan!

Juni in één oogopslag
Weerkenmerk |
Gemiddelde waarde |
Gemiddelde temperatuur |
16–20 °C |
Zonuren per dag |
7–9 uur |
Neerslag |
60–80 mm |
Grondtemperatuur |
± 16 °C |
Activiteit van ongedierte |
Hoog (luis, slakken) |
Kort gezegd: De omstandigheden in juni zijn ideaal voor groei, maar vragen wel om aandacht voor watergeven en bescherming tegen ongedierte zoals luizen en slakken.
Belangrijke tuintaken voor bomen en struiken
Juni is een belangrijke maand voor bomen en grote heesters. Het groeiseizoen is in volle gang, en met een paar gerichte ingrepen houd je ze sterk, gezond en in vorm.
Begeleid snoeien van jonge loofbomen
Jonge bomen groeien in alle richtingen tegelijk, waardoor ze zwak of scheef kunnen worden. Door begeleid te snoeien, help je de boom om een sterke, mooie kroon te vormen die jarenlang meegaat. Een paar gerichte knippen nu bespaart later veel grotere ingrepen. In juni hoef je dus over het algemeen geen grote snoei te doen, een paar lichte correcties zijn genoeg om de vorm te behouden en de boom gezond te houden. Vooral bij leibomen, zoals de leilinde, leiplataan of leihaagbeuk, helpt begeleid snoeien om de vorm strak en evenwichtig te houden.
Laat takken die elkaar kruisen of naar binnen groeien niet zitten: ze verzwakken de structuur van de boom. Door te snoeien op een droge dag en met scherp gereedschap, voorkom je boomwonden en stimuleer je gezonde groei.

Eerste snoei van heggen
Na de groeispurt van het voorjaar kunnen heggen er wat wild bijstaan. Zonder snoei groeien ze te breed en verliezen ze hun strakke vorm. Een lichte snoei in juni houdt je heg compact, dicht en frisgroen.
Wie zijn heg in juni niet snoeit, loopt het risico op een rommelige uitstraling en bruine plekken. Soorten als de ligusterhaag en de haagbeuk kunnen al snel doorschieten na de groeispurt in mei. Door in juni een lichte vormsnoei toe te passen, houd je ze compact, vol en frisgroen.
Snoei bij voorkeur op een bewolkte dag, zodat het blad niet verbrandt, en werk van onder iets breder naar boven. Zo blijft de hele heg mooi in vorm en goed belicht.
Waterloten verwijderen bij appelbomen
Appelbomen ontwikkelen in juni vaak waterloten: rechte scheuten die veel energie vragen maar niets opleveren. Als je deze niet op tijd weghaalt, verliest de boom kracht die hij eigenlijk in bloemen en vruchten moet steken.
Door waterloten op tijd weg te knippen, blijft de boom in vorm en steekt hij zijn energie in gezonde groei. Zo heb je straks lekker veel appeltjes uit eigen tuin!
Snoei van rododendron, blauwe regen en Japanse roos
Na de uitbundige bloei in het voorjaar is het tijd voor een beetje nazorg. Als je uitgebloeide bloemen en takken laat zitten, verspillen je planten onnodig energie en dat zie je volgend jaar terug in een minder uitbundige bloei.
Pak daarom nu je snoeischaar erbij. Rododendrons behandel je met beleid, terwijl je bij blauwe regen en Japanse roos iets steviger te werk mag gaan. Zo help je de boom of plant om zijn kracht te richten op nieuwe knoppen en gezonde takken. Een kleine snoeibeurt nu zorgt volgend seizoen voor een frisse, volle bloei en houdt je planten mooi in vorm.
Nieuwe bomen planten en water geven
Hoewel het voorjaar meestal hét moment is om bomen te planten, kun je bomen in pot ook in juni prima de grond in zetten. Wel is het belangrijk om extra goed op water en warmte te letten, jonge bomen drogen nu sneller uit.
Zorg voor een royaal plantgat: ongeveer twee keer zo breed als de kluit en iets dieper. Maak de grond onderin los en geef na het planten ruim water, zodat de wortels direct goed contact maken met de bodem. Meng de uitgegraven grond met een goede aanplantgrond, zoals die van Pokon. Er zijn varianten voor gewone tuinplanten, mediterrane soorten en zuurminnende planten. Zo geef je jouw boom of haag de beste start én voeding voor de eerste maanden.
Sla je dit over, dan kan de boom lastig aanslaan of last krijgen van uitdroging. Maar met een beetje aandacht groeit je nieuwe boom gewoon lekker door.

Andere tuinklussen die je in juni niet mag vergeten
Gazononderhoud in juni
Je gazon krijgt het in juni flink te verduren. Felle zon en droge dagen kunnen het gras snel verzwakken. Door regelmatig te maaien (niet te kort), goed te sproeien en op tijd te bemesten, houd je het mooi vol en diepgroen.
Laat je het onderhoud versloffen, dan zie je al snel gele plekken en dorre sprieten verschijnen. Met een beetje aandacht blijft je gazon niet alleen gezond, maar ook lekker zacht en uitnodigend om op te lopen of te liggen.
Zaaien in juni
Veel mensen denken dat zaaien na mei geen zin meer heeft, maar in juni kun je nog volop aan de slag. Goudsbloemen, stokrozen en ridderspoor kun je nu zaaien voor bloemen later deze zomer en volgend voorjaar. Wie nu zaait, zorgt voor een tuin die ook na de zomer nog vol kleur staat.
Zomerbemesting voor gazon, borders en potten
Na de groeispurt in het voorjaar kunnen veel planten wel een oppepper gebruiken. Met een goede zomerbemesting geef je ze weer nieuwe energie om sterk door te groeien.
Laat je bemesting achterwege, dan merk je al snel dat bloemen fletser blijven en je gazon zijn kleur verliest. Door nu voeding te geven, houd je je tuin gezond, krachtig en volop in bloei tot ver in de zomer.
Onkruid wieden en mulchen
Onkruid groeit in juni net zo enthousiast als je bloemen en groenten. Laat je het z’n gang gaan, dan neemt het al snel de overhand en raken je favoriete planten in de verdrukking.
Door regelmatig te wieden en een laag mulch aan te brengen, houd je je borders overzichtelijk, verzorgd én beter bestand tegen droogte. Dat scheelt een hoop werk later in het seizoen.
Ongedierte controleren en ecologisch bestrijden
In juni hebben luizen, slakken en rupsen vrij spel als je niet oplet. Voor je het weet, zitten ze op je bloemen en groenten te knabbelen. Gelukkig kun je veel schade voorkomen met natuurlijke vijanden, zoals lieveheersbeestjes, en milieuvriendelijke methoden.
Door op tijd te controleren en zacht in te grijpen, houd je de balans in je tuin intact. Zo blijft alles gezond, zonder dat je hoeft te grijpen naar chemische middelen.

Sluit juni af met een bloeiende tuin en sterke bomen
Met deze tuinkalender ben je goed voorbereid op alles wat er in juni in de tuin moet gebeuren. Door op tijd te snoeien, voldoende water te geven en aandacht te besteden aan je borders, gazon en bomen, zorg je voor een tuin die blijft groeien en bloeien. Vergeet niet om ook de kleinere klussen bij te houden én vooral te genieten van je groene oase.
Weet je nog niet welke boom het beste past in jouw tuin? Vraag dan ons gratis advies aan huis aan. Onze bomenexpert komt bij je langs om te kijken welke bomen goed passen bij jouw tuin en wensen.