Ons assortiment
Geen resultaat gevonden
Wijzig je zoekciteria of zoek via onze Bomenzoeker
Bekijk alle resultaten
I.v.m. voorjaarsdrukte en feestdagen kan onze levertijd momenteel wat langer zijn. We doen ons best jouw bestelling zo snel mogelijk te leveren.

Onze bomen tijdens periodes van vorst

Onze bomen tijdens periodes van vorst
/blog/geschreven-door/Jochem
Jochem Auteur
8 Dec, 2022 2 minuten leestijd

De wintermaanden komen er weer aan en dit gaat vaak gepaard met koude(re) temperaturen. De bladeren vallen van de boom en de takken worden kaal. Hoe verzorg je een boom het beste tijdens deze periode?

Het Nederlandse klimaat is niet het gemakkelijkste klimaat om juist in te schatten. Het ene moment kan er extreme vorst zijn en op het andere moment hebben we een zachte winter. Al met al is het soms aan te raden om bomen goed te beschermen tegen de vorst.

De bomen van Bomenbezorgd.nl en vorst

Tijdens de koudere maanden kan het ’s nachts vriezen, maar natuurlijk ook overdag. Nachtvorst is voor bomen veel minder schadelijk dan vorst overdag. Eigenlijk heeft geen enkele boom last van nachtvorst tot ongeveer -5 graden Celsius.

Alleen palmbomen en olijfbomen kunnen last hebben van vorst. Dit hangt uiteraard ook af van de soort. Sommige soorten zijn bijvoorbeeld wel (redelijk) winterhard, zoals bijvoorbeeld de Chinese waaierpalm. Op elke productpagina kan dit onder specificaties worden teruggevonden.

Op het moment dat de vorst zich gaat uitbreiden tot overdag, kan dit wel schadelijk zijn voor de bomen. Dit heeft te maken met de bovengrond (maaiveld) dat bevroren raakt. Niet alleen is vrieskou een eventuele schadeveroorzaker, maar ook sneeuw.

Bij welke temperaturen moet ik actie ondernemen?

In Nederland kan vorst worden ingedeeld in meerdere categorieën. Vorst kan worden ingedeeld in:

  • Lichte vorst. Bij lichtere vorst zitten de temperaturen slechts een klein beetje onder het vriespunt. Denk aan temperaturen van 0 tot -5 graden Celsius. Zoals hierboven benoemd, zijn deze temperaturen niet schadelijk voor de bomen.
  • Matige vorst. Bij een temperatuur tussen de -5 en -10 graden Celsius wordt er gesproken van een matige vorst. Bij deze temperaturen kunnen enkele bomen problemen krijgen. Denk bijvoorbeeld aan de mediterrane en tropische bomen. Deze bomen zijn wat minder bestendig tegen matige vorst. Daarnaast kunnen jonge boompjes last hebben van een matige vorst.
  • Strenge vorst. Strenge vorst wordt gerekend bij een vriespunt van onder -10 graden Celsius. Wanneer temperaturen ruim onder 10 graden Celsius bevinden en voor een langere tijd aanhouden, kan dit schadelijk zijn voor veel (groenblijvende) jonge bomen.

Hoe moet ik actie ondernemen?

Het beschermen van een boom tijdens (aanhoudende) vorst kan op verschillende manieren. Ten eerste kunnen houtsnippers die rondom de wortels van de boom worden gelegd al bijdragen aan het beschermen van de boom. Daarnaast kan dit ook worden gedaan met bladeren die uit de boom zijn gevallen.

Deze organische materialen worden ook wel mulch genoemd en geeft een goed isolerende laag. Dit isoleert de wortels en draagt daarnaast bij aan vermindering van onkruid dat uit de grond kan groeien.

Naast deze natuurlijke manieren van isoleren, kan er eveneens gekozen worden voor vliesdoeken die vorst beschermend zijn. Deze doeken kunnen vervolgens om de boom worden gewikkeld. Het kan verstandig zijn om kwetsbare bomen tijdens het aanplanten ergens op een plaats te zetten waar ze (redelijk) beschut staan.
Onze bomen tijdens periodes van vorst

Hierboven zie je twee olijfbomen ingepakt in onze 'Vliesdoek Deluxe'. Deze kun je bij je boom bestellen.

Ik heb mijn boom in een pot staan

Wanneer een boom in een pot staat, is het verstandig om de pot van te voren alvast goed te isoleren. Doordat bomen in een pot staan, zijn de bomen nog gevoeliger dan wanneer ze in de grond staan vanwege de lage isolerende werking.

De wortels van bomen die in een niet-isolerende pot staan, kunnen tijdens de vorstperiode bevriezen. Daarnaast raden wij aan om bomen in potten binnen te zetten voor hoever dat kan.

Dit geldt vooral voor bepaalde soorten palmbomen en olijfbomen, aangezien deze bomen de meeste baat hebben bij een goede bescherming tegen vorst.

Sluiten