Ons assortiment
Geen resultaat gevonden
Wijzig je zoekciteria of zoek via onze Bomenzoeker
Bekijk alle resultaten
/blog/geschreven-door/Jochem
Geschreven door Jochem
2 Nov, 2022 Leestijd: 2 min

Bomen met kale wortel

De tijd is weer daar! Het najaar is begonnen en dus worden veel bomen weer geleverd met kale wortel. 

Maar waarom doen wij dit eigenlijk? Dat lees je in deze blog!

Bomen met kale wortel

Mijn boom is geleverd met een blote wortel

Dit wordt in eerste instantie gedaan in belang van de groei van de boom. De kale wortel geeft aan dat de boom ‘vers’ van land(eigen) bodem komen. Dit is niet alleen goed voor de boom, maar tevens goedkoper en duurzaam!

Om de kans tot succesvolle groei van een boom/haag in kale wortel zo groot mogelijk te maken, is het van belang dat de boom/haag zo snel mogelijk wordt aangeplant.
Wacht hier niet te lang mee. Elke dag langer is eigenlijk al een dag te veel. Wacht in ieder geval niet langer dan vijf dagen!

Het is belangrijk de bomen en hagen met kale wortel na het aanplanten direct één à twee keer veel water te geven. Meerdere malen water geven is daarbij niet nodig totdat het groeiseizoen van start is gegaan. Hiermee sluit de grond goed om de wortels heen en kunnen de haarwortels direct via de grond hun voedingsstoffen halen.

De meeste bomen die beschikken over een kale wortel zijn daarbij tevens gesnoeid. Het is van groot belang dat de kale wortel bomen gesnoeid worden aangeplant. Het gesnoeid planten van de boom verhoogt de kans op hergroei aanzienlijk. Daar zijn we uiteraard naar opzoek!

Maar waarom is dit zo?

Op het moment dat de boom gesnoeid is, hoeft deze niet meer in het voorjaar alle takken te voorzien van blad. Dit kost namelijk zeer veel energie, aangezien de boom dan ook niet geworteld is.

De gesnoeide boom kan zich zo eerst focussen op het wortelen. Daarna kan er met een goed wortelstelsel nieuwe takken en bladeren worden aangemaakt. Een boom die gesnoeid is, maakt een mooiere en vollere kroon dan een niet gesnoeide boom. Snoei bevordert dus groei!

Tijdens het afleveren kan het voorkomen dat de bladeren eraf zijn gehaald. Dit kan er wat aangevreten uitzien.

Dit wordt gedaan door de kweker om te zorgen dat de boom niet uitdroogt. Hier hoef je totaal geen zorgen om te maken! Het is juist alleen maar voordeliger voor de boom.

Hoe kan ik een boom met een kale wortel op de juiste manier aanplanten?

Uit ervaring weten wij dat het soms wat lastig kan zijn om de juiste diepte te bepalen bij het aanplanten van een boom met een kale wortel. Het aanplanten van een boom met kluit of pot is nou eenmaal ook gemakkelijker! 
De wortelhals is leidend bij het aanplanten van een boom met kale wortel. Je vraagt je waarschijnlijk af wat de wortelhals van een boom is? Dit is het einde van de stam waar eigenlijk de ‘echte’ boom begint. De wortelhals is dus eigenlijk het beginstukje van de stam van de boom.

Maar hoe herken je dit?

Het einde van de wortelhals en het begin van de stam wordt gekenmerkt door het duidelijke kleurverschil op de stam. De wortelhals heeft door de tijd dat de boom in de grond heeft gestaan een donkerdere, grondachtige kleur. Bij het begin van de stam waar de wortelhals eindigt, is de stam lichter van kleur. Deze grens tussen de wortelhals en de stam van de boom geeft eigenlijk aan tot hoe diep de boom bij de kweker in de grond heeft gezeten.
Deze duidelijk aangegeven grens is daarbij dus precies de diepte om te planten. De grens moet bij wijze van spreken gelijk staan aan de grond.

Een veelvoorkomende fout is dat de boom door zijn kale wortel te diep wordt geplant. De boom staat dan inderdaad steviger, maar krijgt op dat moment totaal geen zuurstof meer. De boom zal uiteindelijk stikken. Dit willen we juist voorkomen uiteraard!
Daarbij is een andere veelvoorkomende fout dat de wortels van de boom boven de grond uitkomen. Het gevolg hierbij zal exact hetzelfde zijn, aangezien de wortels van de boom op deze manier uitdrogen.

Wat moet ik doen met bomen in (klei)kluiten?

Een aantal reeks bomen worden momenteel in (klei)kluiten geleverd. De boom heeft in dit geval een jute met draad om de kluit zitten.

Het is van uiterst belang dat het draad en jute niet worden verwijderd.

Het draad en de jute zorgen namelijk dat het wortelstelsel van de boom intact blijft. Op het moment dat de boom met jute en draad in het plantgat staat, kan de bovenlaag van de jute worden opengevouwen. Hierbij kan het hoofddraad eventueel worden verwijderd. Dit zorgt namelijk dat het regenwater in direct contact kan komen te staan met de kluit.

Sluiten