
Geschreven door
Geerten
11 Feb, 2025
Leestijd: 5 min
Welke bomen nemen veel CO2 op?
Heb je ooit gehoord van #TeamTrees? Dit initiatief van YouTuber MrBeast zorgde voor de aanplant van 20 miljoen bomen! Een geweldige bijdrage aan het welzijn van het klimaat, maar blijft dit ook in de toekomst effectief?
In deze blog ontdek je hoe bomen CO2 opnemen, hoeveel bomen nodig zijn voor een mensenleven aan zuurstof en of ze in de toekomst nog net zo goed CO2 kunnen vastleggen. We laten je ook zien welke bomen uit ons assortiment het meest bijdragen aan een groenere wereld!

Zo werkt de CO2 opname van bomen
Even een snelle opfrisser: hoe nemen bomen eigenlijk CO2 op? Dat gebeurt via fotosynthese – een proces waarbij bomen, hagen en planten CO2 uit de lucht halen en omzetten in zuurstof en glucose. De glucose gebruiken ze om te groeien, de zuurstof geven ze af aan de lucht – en daar hebben wij als mensen en dieren profijt van.
Voor een optimale CO2-opname zijn water en licht essentieel. Staat een boom veel in de schaduw? Dan neemt hij minder CO2 op dan een boom die volop zon krijgt. Ook droogte speelt een rol: zonder voldoende water verloopt de fotosynthese trager en daalt de CO2-opname.
Voor een optimale CO2-opname zijn water en licht essentieel. Staat een boom veel in de schaduw? Dan neemt hij minder CO2 op dan een boom die volop zon krijgt. Ook droogte speelt een rol: zonder voldoende water verloopt de fotosynthese trager en daalt de CO2-opname.
Daarnaast bepalen factoren zoals boomsoort, grootte, groeisnelheid en weersomstandigheden hoeveel CO2 een boom daadwerkelijk vastlegt. Gemiddeld ligt dat tussen de 10 en 40 kilo CO2 per jaar.
Zoveel bomen heb je nodig om jouw CO2-uitstoot te compenseren
Hoeveel bomen heb je nodig om jouw CO2-voetafdruk te compenseren? We doken in de cijfers en hebben een antwoord gevonden op deze vraag!
Volgens Quest stoot een Nederlander gemiddeld 9 ton CO2 uit. Een boom neemt in 50 jaar ongeveer 1 ton CO2 op. Reken maar uit: je hebt dus 9 bomen nodig die vijftig jaar lang groeien om jouw uitstoot te compenseren. Of, als je haast hebt, 450 bomen die het in één jaar fixen – maar dan moet je wel een grote tuin hebben.
Natuurlijk is dit wel op basis van gemiddelden. Wat je eet, welke auto je rijdt en je consumptiegedrag spelen een grote rol. Maar door een aantal bomen te planten help je het klimaat in ieder geval al een handje!
Waarom is CO2-opname zo belangrijk?
Blijven we CO2 uitstoten in dit tempo, dan warmt de aarde steeds verder op – met serieuze gevolgen. De gemiddelde temperatuur is al met 1 graad gestegen, in Nederland zelfs met 1,7 graden. Klinkt misschien weinig, vooral omdat dit over een periode van 130 jaar was, maar de impact is groot.
Het groei- en bloeiseizoen begint eerder. Leefgebieden van dieren en zelfs planten veranderen, door onder andere de hogere temperaturen. Daardoor sterven meer dieren en planten uit of vertrekken zij naar een ander leefgebied.
Extreem weer, zoals zware stormen of lange droge en hete periodes, zullen steeds vaker voor komen. Het gevaar van overstromingen wordt ook groter en ons land is daar extra kwetsbaar voor. Dit komt omdat ons land grotendeels onder de zeespiegel ligt. Die dijken liggen er niet voor niks.
De verandering van het klimaat kan zelfs leiden tot voedsel- en drank tekorten. Mensen zullen hun land verlaten, wat gevolgen kan hebben voor onze landelijke handel en de wereldeconomie.
Als dit je nog niet genoeg overtuigd heeft dat opname van CO2 belangrijk is, dan doet je eigen gezondheid dat misschien wel. Klimaatverandering kan namelijk ook zorgen voor luchtvervuiling (meer luchtwegproblemen), meer allergieën en meer infecties door een hogere luchtvochtigheid.
Deze bomen nemen veel CO2 op
Met ons groen kun jij iets tegen de uitstoot doen! Deze bomen van Bomenbezorgd.nl nemen veel CO2 op en kun je gewoon in je tuin zetten:
- Vlinderstruik
- Haagbeuk
- Steeneik
- Meelbes
- Paardenkastanje
- Veldesdoorn
- Tulpenboom
- Anna Paulownaboom
- Bolcatalpa
Voor elke tuin is er een geschikte boom. Heb je weinig ruimte? Kies een kleinere variant. Voor middelgrote en grote tuinen zijn er ook grotere formaten beschikbaar.
Bladverliezend vs. Groenblijvend
Bladverliezende bomen zetten meer CO2 af wanneer hun bladeren verteren, maar dit betekent niet dat groenblijvende bomen per se beter zijn. Bladval is namelijk ook essentieel voor de natuurlijke kringloop. De beste keuze? Een mix van beide!
Blijven bomen CO2 opnemen in de toekomst?
Door klimaatverandering stijgt de temperatuur en dat is geen goed nieuws voor bomen. Voor fotosynthese hebben ze de juiste omstandigheden nodig: warmte en water. Bij hogere temperaturen hebben bomen meer vocht nodig. Is dat niet het geval, dan sluiten ze hun huidmondjes om uitdroging te voorkomen en schakelen ze over op fotorespiratie.
Bij fotorespiratie vertraagt fotosynthese en produceert de boom geen zuurstof of glucose meer. Gevolg? Geen groei en minder CO2-opname.
Bij fotorespiratie vertraagt fotosynthese en produceert de boom geen zuurstof of glucose meer. Gevolg? Geen groei en minder CO2-opname.
De grote vraag is: wordt het in de toekomst zo warm dat bomen hun functie verliezen? Wetenschappers proberen dat te achterhalen door het verleden te bestuderen. Misschien geeft dat ons een blik op wat komen gaat.
Producten in deze blog
Meer advies en inspiratie