Ons assortiment
Geen resultaat gevonden
Wijzig je zoekciteria of zoek via onze Bomenzoeker
Bekijk alle resultaten

De top 5 meest winterharde bomen voor in je tuin

De top 5 meest winterharde bomen voor in je tuin
/blog/geschreven-door/Armin
Armin Auteur
14 Dec, 2022 2 minuten leestijd

Het is weer tijd voor handschoenen, dikke jassen en gezelligheid! Dat kan natuurlijk maar een ding betekenen, het is weer winter!

Welke bomen kunnen deze winter gemakkelijk doorstaan? Dat leggen we je graag uit in deze blog.

We hebben in Nederland nog maar zelden te maken met een strenge winter. Toch moeten de meeste bomen worden beschermd bij matige tot strenge vorst. Hoe dat zit kun je ook lezen in deze blog.

In deze blog vertellen we je over de meest winterharde bomen uit ons assortiment. 

1. Bol groene esdoorn (Acer platanoides 'Globosum')

De groene esdoorn is een van de populairste bolbomen in Nederland. De bol groene esdoorn heeft een zeer dichte, gesloten kroon en is gemakkelijk in onderhoud. In principe is het niet nodig om de bol esdoorn te snoeien. Mocht de kroon toch te groot worden dan kan deze gemakkelijk worden gesnoeid tussen november en februari. 

De groene bol esdoorn is dus een bol-boom die zeer winterhard is. De boom zal zich niets aantrekken van koude temperaturen, vorst en sneeuw. De boom kan temperaturen tot wel -30°C verdragen. De ‘Globosum’ is daarom een bol-boom die geen extra aandacht nodig heeft in de winter periode. 

2. Treurwilg (‘’Salix sepulcralis ‘Chrysocoma’’)

Van alle wilgen is de treurwilg de populairste keuze als het gaat om een wintersterke boom. De treurwilg is een opvallende en unieke boom, die dus ook nog eens zeer winterhard is. Daarnaast is de ‘Chrysocoma’ een van de weinige bomen die goed nattige grond kan verdragen. Voor een plek langs het water is de treurwilg dus een goede optie. 

De Treurwilg (‘’Salix sepulcralis ‘Chrysocoma’’) kan zeer gemakkelijk temperaturen verdagen van tot wel -28°C. Hierdoor hoeft deze boom geen extra verzorging om de winter door te komen. Zelfs niet bij zeer strenge vorst.

3. Chinese waaierpalm (Trachycarpus fortunei)

Winterharde palmbomen worden steeds populairder in ons land. De Chinese waaierpalm mag daarom zeker niet ontbreken uit het lijstje. De ‘Trachycarpus fortunei’, waarvan veel mensen niet weten dat deze winterhard is.

De huiverigheid die momenteel onder veel mensen heerst om een palmboom te plaatsen, is compleet onnodig bij de Chinese waaierpalm. De Trachycarpus fortunei kan zelfs kortstondig een temperatuur aan van wel -16 graden Celsius.

De exotische wereld komt zeer dichtbij met deze waaierpalm. Bij langere dagen achterelkaar vorst wordt er wel geadviseerd om een vliesdoek te gebruiken.

Deze palm heeft zijn winterhardheid te danken aan zijn oorsprong. De boom komt namelijk van oorsprong uit bergachtige gebieden in west-, zuid- en midden China. In deze gebieden is het niet ongewoon dat het kwik daalt naar meerdere graden onder nul. Een tropisch klimaat is voor deze boom zelfs minder aantrekkelijk dan een kouder klimaat!

4. Appelboom Elstar ‘Malus domestica 'Elstar'’

Voor de fruitliefhebber zijn er uiteraard ook mogelijkheden. Namelijk de ‘Malus domestica ‘Elstar’. De Elstar is de bekendste appelboom van Nederland. Toevallig is het ook nog eens een zeer sterke boom die de winter gemakkelijk zal doorstaan. 

De appelboom Elstar kan tegen temperaturen van tot wel -23°C. Hierdoor is dit dus een zeer geschikte kandidaat voor ons lijstje. De ‘Malus domestica ‘Elstar’ kan daarnaast ook goed tegen verschillende grondsoorten zoals; klei, zand, lemige grond en zure grond. 

Door deze eigenschappen is de ‘Elstar’ sterke boom die het niet alleen in de winter, maar het hele jaar rond goed zal doen zonder veel aandacht.

5. Ruwe berk (Betula pendula)

De ruwe berk is een van de meest winterharde laanbomen. De Betula pendula zal van de kou in Nederland zeker geen last hebben. De ruwe berk kan namelijk temperaturen verdragen van tot wel -45,5 °C. 

De berk heeft een opvallende witte stam met een ovale kroon. Het dubbel gezaagde blad is donkergroen en in de herfst geel tot geelbruin. 

De Betula pendula is een snelgroeiende boom en wordt gemiddeld 20 meter hoog. In het wild kan de ruwe berk tot wel 30 meter hoog worden.

Sluiten