Beoordeeld met een 9.2 / 10 uit 4898 beoordelingen
Bezorgd binnen 5 werkdagen
Gratis bezorging met eigen bezorgdienst in NL & BE
Veilig betalen met iDEAL & Klarna

Ruwe berk (Betula pendula)

Een ruwe berk is een veelvoorkomende boom in het Nederlandse landschap. Vaak zie je deze boom in het bos tussen de eikenbomen en beukenbomen. Een ruwe berk is een boom die erg opvalt dankzij de prachtige karakteristieke stam. Ten slotte is de berkenboom een hotel voor vogels om hun nestje te bouwen en te broeden.

 • Prachtige karakteristieke bast
 • Snel groeiende boom
 • Opvallend frisgroen blad in het voorjaar
 • Typische Nederlandse boom
 • Extreem winterhard
 • Gratis bezorging met eigen bezorgdienst
Ruwe berk
Ruwe berk
 • Stamomtrek 6 - 10 cm
 • Totaalhoogte 200 - 300 cm
€ 79,95
Beschikbaar
Bekijk product
Ruwe berk
Ruwe berk
 • Stamomtrek 10 - 14 cm
 • Totaalhoogte 300 - 400 cm
€ 119,95
Beschikbaar
Bekijk product
Ruwe berk
Ruwe berk
 • Stamomtrek 14 - 18 cm
 • Totaalhoogte 400 - 500 cm
€ 299,95
Beschikbaar
Bekijk product
Ruwe berk
Ruwe berk
 • Stamomtrek 18 - 20 cm
 • Totaalhoogte 500 - 600 cm
€ 399,95
Beschikbaar
Bekijk product

Een ruwe berk is een veelvoorkomende boom in het Nederlandse landschap. Vaak zie je deze boom in het bos tussen de eikenbomen en beukenbomen. Een ruwe berk is een boom die erg opvalt dankzij de prachtige karakteristieke stam. Ten slotte is de berkenboom een hotel voor vogels om hun nestje te bouwen en te broeden.

 • Prachtige karakteristieke bast
 • Snel groeiende boom
 • Opvallend frisgroen blad in het voorjaar
 • Typische Nederlandse boom
 • Extreem winterhard
 • Gratis bezorging met eigen bezorgdienst
Hulp nodig?

Als je hulp of advies nodig hebt met je keuze kan je onze klantenservice bereiken via e-mail, telefoon en onze online chat.

Zilverberk

De ruwe berk wordt in de volksmond ook wel de gewone berk of de zilverberk genoemd. In het Latijn wordt de ruwe berk vaak genoemd als Betula pendula, maar ook Betula verrucosa en Betula alba zijn synoniemen die gebruikt worden voor de ruwe berk.

Ruwe berk kopen bij Bomenbezorgd.nl

Een ruwe berk hoort thuis in het Nederlandse klimaat. Wanneer je de ruimte hebt in de tuin om een boom te laten groeien die echt in het middelpunt mag staan en tegen een stootje moet kunnen, dan is de ruwe berk een zeer geschikte boom.

De gewone berk is een oersterke boom die vrijwel geen last heeft van ziektes of plagen. Zelfs wanneer de boom luis heeft op de bladeren is hij niet te stoppen en groeit hij gewoon verder. Bij Bomenbezorgd.nl verkopen wij diverse formaten zilverberken, zodat je kunt kiezen welke hoogte en stamomtrek jou het beste past bij aanschaf van deze boom.

Prachtige bast

Wanneer een ruwe berk 6 jaar oud is, gaat de witte bast van de boom beetje bij beetje transformeren van een gladde bast naar een afbladderende bast met grote zwarte groeven erin. Vroeg in het voorjaar geeft deze boom nieuwe frisgroene bladeren, die in de herfst prachtig geelbruin kleuren en er uiteindelijk afvallen. 

Grote boom

De ruwe berk is helaas niet geschikt voor iedere tuin. De boom wordt namelijk veel te groot in een kleine of middelgrote tuin. In een grote tuin komt een Betula pendula beter tot zijn recht en heeft hij de ruimte om lekker te kunnen groeien. Wanneer een gewone berk te groot begint te worden, kun je hem het beste stevig terugsnoeien.

Snoei de ruwe berk altijd in de zomer of aan het begin van de winter. Tijdens deze periodes kun je de boom goed snoeien en voorkom je hiermee dat de boom gaat 'bloeden'. Eind van de winter en in het voorjaar komt de sapstroom op gang, waarbij we adviseren om de ruwe berk niet fors te snoeien.

Meerdere weetjes over de Ruwe berk

Wist je dat:

 • een ruwe berk extreem winterhard is en zelfs groeit in landen als IJsland, Groenland, Zweden en Noorwegen?
 • zeer oppervlakkig wortelt. Hierdoor kan deze boom snel verdrogen. Geef de boom daarom voldoende water bij droog weer!
 • er meubels gemaakt worden van berkenhout?
 • je berkensap gewoon kunt drinken? Het is zelfs goed voor je gemoedstoestand!
 • bladeren van een ruwe berk stoffen bevatten die als genezend worden beschouwd bij reuma en nieraandoeningen?
 • plaatsen als Berkel-Enschot, Berlicum en Berkel en Rodenrijs duiden op plekken waar ooit veel berken bomen gestaan hebben?
Verzorgingstips
Ruwe berken (Betula Pendula) zijn totaal anders dan witte berken (Betula utilis). Ruwe berken krijgen op latere leeftijd grote zwarte groeven in de stam. Witte (Himalaya) berken daarentegen behouden hun witte stam en krijgen dus geen zwarte groeven. Ook bladdert de roomwitte stam sterker af dan die van de ruwe berk.
Een ongesnoeide ruwe berk kan een maximale hoogte bereiken van ongeveer 15 tot 20 meter. Bij jaarlijkse snoei is de hoogte goed in te perken.

Een ruwe berk kun je jaarlijks snoeien wanneer de boom niet alle ruimte heeft om te groeien. Wanneer de Betula pendula genoeg ruimte heeft om te groeien, hoeft deze boom in principe niet gesnoeid te worden.

Wanneer je de boom grof gaat terugsnoeien kan dat alleen aan het eind van de zomer tot halverwege de winter. Hiermee voorkom je dat de ruwe berk gaat 'bloeden'.

Ja, een ruwe berk kun je het hele jaar door aanplanten, Ook tijdens de groeiperiode van de gewone berk kun je deze boom gerust planten. Wij leveren in de groeiperiode de ruwe berk in pot of doorgroeikluit.

Belangrijk is dat de boom voldoende water toegediend krijgt bij droog weer. Berkenbomen hebben een oppervlakkige wortelgroei en kunnen hierdoor slecht tegen droogte.

Nee, een gewone berk is niet geschikt voor in een kleine tuin. Daar groeit deze boom veel te hard voor. Bijna alle berkenbomen zijn te groot voor in de kleine tuin behalve de bolberk (Betula pendula 'Magical Globe') en de Prieelberk (Betula pendula 'Youngii'). De Betula pendula is geschikt voor in een middelgrote tot grote tuin.
Wat onze klanten zeggen over ons

Wij zijn altijd bezig met het verbeteren van onze diensten

Mensen beoordelen ons gemiddeld met een 9.2 uit 4898 beoordelingen

Bekijk alle beoordelingen op Kiyoh

Betula pendula uit eigen kwekerij

Bijna alle ruwe berken komen uit eigen kwekerij, zodat we alleen het beste kunnen aanbieden, en wij als geen ander de boom beter kennen. De Betula pendula is een van de bekendste soorten uit ons assortiment berkenbomen.

Wanneer je nog vragen hebt over de ruwe berk, of je twijfelt welk formaat ruwe berkenboom je wilt aanschaffen, neem dan gerust contact op met onze klantenservice, die helpen je graag verder!

Ruwe berken spotten in het bos

Als je in Nederland door een bos loopt en goed oplet, kun je ruwe berken herkennen aan de stam. De boom valt namelijk op door witte, afbladderende stam met zwarte groeven.

In deze bossen zijn de gronden vaak voedselarm. Er groeien daarom veel eiken, beuken en berken. Een berkenboom kan niet alleen goed groeien op voedselarme grond, maar eigenlijk bijna op elke grondsoort kan groeien.  Het is wel belangrijk dat de boom voldoende ruimte krijgt om te groeien.