Waarom moet je bomen snoeien?

Allereerst de vraag: waarom moet ik mijn bomen snoeien? Een boom leeft en wanneer deze gezond is dan groeit hij. Soms groeit een boom niet in de richting zoals je zou willen. Door jaarlijks je boom terug te snoeien naar zijn oorspronkelijke model, houd je de boom klein en gecontroleerd.

Ook is het van belang om oude takken te verwijderen, zodat je de levensduur van de boom kunt verlengen. Snoeien zorgt dus voor een gezonde en sterke boom (wanneer het goed wordt uitgevoerd natuurlijk).

Wanneer moet je bomen snoeien?

De meeste bomen van Bomenbezorgd.nl dienen eens per jaar gesnoeid te worden, een enkeling twee keer per jaar. Maar je moet wel weten wat de beste periode is om jouw boom te snoeien.

De beste snoeiperiode is de winter

Veel mensen snoeien hun bomen in de wintermaanden. Dit is voor de meeste bomen de perfecte snoeitijd. Zo kun je de meeste fruitbomen en hagen goed in deze periode snoeien. Een voordeel aan in de winter snoeien is dat de boom niet gaat ‘bloeden’. Met bloeden bedoelen we dat er grote hoeveelheden sap uit de snoeiwonden van de boom stroomt.

Ook prettig aan snoeien in de winter is dat veel bomen dan geen blad dragen. Bij bladverliezende bomen kun je dus precies zien welke takken je moet wegsnoeien om de gewenste vorm te behouden.

Bomen die in de zomer gesnoeid moeten worden

Een aantal bomen dienen echter in de zomermaanden gesnoeid te worden, de zogenoemde ‘ABC-bomen’. Deze bomen zijn de Acer (Esdoorn), de Betula (Berk), de Carpinus (Haagbeuk) maar ook de Juglans (Notenboom). Deze boomsoorten zijn juist extra gevoelig voor het bloeden waardoor de boom erg kan verzwakken.

Een groot voordeel van snoeien in de zomermaanden is dat je precies ziet welke takken dood zijn. In de winter kan het nog wel eens voorkomen dat je per ongeluk de verkeerde tak afknipt. Dit zal in de zomer minder snel gebeuren.

Snoei de ABC-bomen dus alleen als ze volledig in blad staan om de boom in topconditie te houden! ABC-bomen worden vaak in een kerstboommodel gesnoeid, zodat het zonlicht goed bij iedere nieuwe knop kan komen. Zo hebben nieuwe knoppen geen last van de schaduw van de tak daarboven.

Hoe moet je bomen snoeien?

Zorg in eerste instantie altijd voor het juiste gereedschap, zo herstelt je boom het snelst van een snoeiwond. Gebruik ten eerste een takkenschaar om takken af te knippen. Deze kan net wat meer kracht zetten dan een normale snoeischaar. Te dikke takken om te knippen kun je vervolgens met een takkenzaag verwijderen.

Ten tweede moet je goed bedenken in welke vorm je de boom wilt behouden en dus welke takken er gesnoeid dienen te worden. Takjes dien je ongeveer 10 centimeter van de stam schuin af te knippen. Wanneer een tak opsplitst in twee takken dan kun je de tak verwijderen die afwijkt van de gewenste vorm.

Ook takken die tegen elkaar aan komen kun je verwijderen, zo hebben schimmels geen mogelijkheid om hierin te groeien. Dikkere takken moet je eerst van de onderkant inzagen op de gewenste plek en daarna van boven afzagen. Op deze manier zorg je ervoor dat de tak niet afbreekt en er een mooie egale stomp overblijft. Zie je dode takken? Knip deze af tot het gezonde hout.

Zijn er nog steeds dingen onduidelijk of heb je vragen over het snoeien? Neem dan gerust contact met ons op via de live chat, klantenservice@bomenbezorgd.nl of op 06-51974044.