Bomen verplanten: wanneer doe je dat?

Belangrijk is om de boom goed voor te bereiden op het feit dat hij verplaatst gaat worden. Het is namelijk niet zonder risico’s. Wanneer een boom in een verkeerde periode wordt verplaatst, dan kan de boom veel schade oplopen waar hij misschien niet van herstelt.

Je kunt bomen het best verplaatsen als de groei stilstaat. De beste periode om een boom te verplanten is dus in de rustperiode, namelijk tussen november en februari. In deze maanden ligt de sapstroom stil, waardoor een boom minimale schade oploopt en bijna niets merkt van het feit dat hij verplaatst wordt.

Een boom zal in de zomermaanden erg veel water verliezen. Het is daarom niet verstandig om een boom in de zomer te verplaatsen, want dan gaat hij dood. In deze periode neemt de boom namelijk veel water op en zullen ook de wortels verder groeien.

Bomen verplanten: hoe doe je dat?

Een boom verplaatsen is een lastige en zware klus, maar is zeker niet onmogelijk! Wij helpen graag een handje middels deze tips.

Voordat je een schep in de grond steekt, is het belangrijk om de juiste voorbereidingen te treffen. Geef de boom daarom een dag vooraf goed water. Zo kunnen de wortels nog flink veel water opnemen voordat de boom uit de grond wordt gehaald. Wanneer je genoeg water hebt gegeven is het tijd om de kluit in zijn geheel uit te graven. Dit is erg belangrijk in het proces en zal zeer secuur uitgevoerd moeten worden. Wanneer je de kluit goed uitgraaft zal dit ervoor zorgen dat de jonge wortels die nog aan het groeien zijn heel blijven. Daarnaast is het van belang om de stam niet te laten beschadigen tijdens het verplaatsen, omdat ook dit nadelig kan zijn voor het verdere groei proces.

Bomen verplanten: zo doe je dat!

Je hebt de boom verplant, maar wat nu? In deze periode geef je de boom af en toe water. Het is belangrijk om de boom niet teveel water te geven. Wanneer het droog is, is de boom extra kwetsbaar. Houd de net verplaatste boom dan ook goed in de gaten, vooral in de zomerperiode.

Wanneer het niet nodig is, kun je een boom beter niet verplanten. De kans dat de boom het uiteindelijk niet gaat overleven is aanwezig. Het kost de boom namelijk aardig wat moeite om zich na het verplanten weer te herstellen. In sommige situaties kan het niet anders en zul je toch besluiten een risico te nemen.

Mocht de boom na het verplanten helaas toch dood zijn gegaan, dan zit er helaas niets anders op dan de boom uit de grond te halen en eventueel een nieuwe boom te planten. Zorg er in dat geval voor dat je de aarde verrijkt met verse aanplantgrond. Zo krijgt een nieuwe boom de juiste voedingsstoffen om goed te kunnen groeien.

Heb je vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan contact op met ons via de chatfunctie, e-mail of telefonisch. Wij helpen je graag verder!