Ons assortiment
Geen resultaat gevonden
Wijzig je zoekciteria of zoek via onze Bomenzoeker
Bekijk alle resultaten
/blog/geschreven-door/Liset
Geschreven door Liset
27 Jul, 2023 Leestijd: 3 min

Bomen water geven

Het is zomer en dat merken we aan de temperaturen en droogte. Het wordt warmer en de grond wordt droger. De hoogste tijd om jouw bomen en planten van voldoende water te voorzien, zodat ze deze periode goed doorstaan. Maar hoeveel water moet je jouw boom nou precies geven? En waar moet je op letten? In dit blog vertellen wij je alles over bomen water geven.

 

Bomen water geven

Waarom is water geven belangrijk?

Bomen hebben, net als mensen, voldoende water nodig om gezond te blijven. Bomen hebben water nodig in het proces waarin ze zonlicht omzetten in voedsel en energie, ook wel bekend als fotosynthese. Een gebrek aan water kan ervoor zorgen dat bomen uitdrogen, hun blad laten vallen en uiteindelijk zelfs zullen afsterven. Geef regelmatig water, zodat ze voldoende vocht vast kunnen houden en normaal door kunnen groeien, zelfs tijdens periodes van hitte en droogte.

Bomen water geven bij droogte 

Een boom haalt water uit de bodem. Dit water wordt vervolgens via het blad verdampt. Het water uit de bodem is grondwater, regenwater of water dat je zelf aan jouw bomen geeft. 

Door jouw bomen water te geven in de zomermaanden, wanneer er sprake is van droogte, bescherm je ze tegen uitdroging. Maar hoeveel water moet je een boom geven in een periode van droogte? Het antwoord hierop is niet zo makkelijk te geven. Dit is namelijk per boom verschillend en afhankelijk van een aantal factoren zoals de standplaats, de bodem waar hij in staat en de leeftijd van de boom. 

Om te weten of jij jouw bomen van water moet voorzien kun je allereerst de grond rondom de boom goed inspecteren. Controleer de grond regelmatig op vochtigheid. Dit doe je door een schep in de grond te steken en te voelen of de bodem vochtig is tot op een paar centimeter diepte. Voelt de grond droog aan? Dan heeft jouw boom extra water nodig. 

De beste manier om jouw boom van water te voorzien is door diep water te geven. Geef de boom liever minder vaak, maar dan wel diep water. Dit stimuleert de wortels om dieper in de grond te groeien, waar ze beter beschermd zijn tegen uitdroging.

Daarnaast is het ook aan te raden om jouw boom in de vroege ochtend of later op de avond te bewateren, wanneer de temperaturen lager zijn en de zon niet zo krachtig is. Dit minimaliseert de verdamping en zorgt ervoor dat het water beter opgenomen kan worden door de boom. 

Naast de inspectie van de grond kun je ook naar het blad van de boom kijken. Wanneer een boom een vochttekort heeft, gaat het blad hangen. Het blad draait zich uit de zon, verkleurt en valt er soms zelfs af. Wanneer het blad afvalt is het eigenlijk al te laat, dus wees er op tijd bij.

Nieuwe bomen water geven

Zoals we hierboven al beschreven, hebben bomen in een droge en warme periode water nodig. Heb je jouw bomen onlangs aangeplant, dan is dit nog veel belangrijker. Nieuw aangeplante bomen hebben een beperkt wortelgestel dat nog niet diep genoeg in de grond verankerd zit om zelf water uit de grond te halen. Deze bomen zijn dus van jou afhankelijk om voldoende water te krijgen. 

De waterbehoefte van nieuw aangeplante bomen varieert en is afhankelijk van factoren zoals het soort boom, de grond waar hij in staat en de weersomstandigheden. Over het algemeen hebben jonge bomen tussen de 25 en 40 liter water per week nodig tijdens het groeiseizoen, dus vanaf het moment dat de boom blad aanmaakt tot het moment dat hij het blad laat vallen in het najaar. 

Deze genoemde hoeveelheid is slechts een indicatie. Het is belangrijk om ten alle tijden naar de boom en de status van de boom te kijken, om de juiste hoeveelheid water te bepalen.  

Ook voor jonge bomen geldt dat je het beste vroeg in de ochtend of later in de avond water kan geven. Het is dan doorgaans wat koeler, waardoor het water minder snel verdampt en de boom meer op kan nemen. 

Water geven bij regen

Vaak wordt gedacht dat je je boom geen water hoeft te geven als het een keer heeft geregend. Dit is echter niet waar. Ook als het een keer regent is het belangrijk om jouw boom alsnog water te geven. We leggen je uit waarom. Vaak is de kroon van een boom groter dan het wortelgestel, helemaal bij een jonge boom. Regenwater valt op de kroon en rondom de kroon. Als de wortels van een boom nog niet zo breed gegroeid zijn, kunnen ze niet bij deze vochtige aarde en hebben ze dus weinig aan het regenwater.  Het is daarom aan te raden om de boom alsnog water te geven bij de kluit. 

Is er sprake van een lange regenperiode? Dan kun je hier wel rekening mee houden en hoef je minder water te geven dan een periode waarin helemaal geen regen valt. 

Sluiten