Het bestrijden van luizen

Sommige bomen kunnen luizen krijgen. Fruitbomen, zoals sierperen en krentenbomen, kunnen last krijgen van luis. Een boom gaat niet dood van luizen, maar het kan wel heel vervelend zijn. Bladeren kunnen omkrullen en er kan afscheiding ontstaan.

Kom je een bladluis tegen, dan zal je er snel nog meer vinden. Ze leven namelijk in grote groepen en zitten meestal op de onderkant van de bladeren. Ze verstoppen zich vaak in de nerven van het blad. Je kunt de luizen chemisch bestrijden, maar hier zijn wij zeker geen fan van, omdat het slecht is voor het milieu.

Bladluizen bestrijden met een natuurlijke vijand

Luizen hebben natuurlijke vijanden, namelijk lieveheersbeestjes. Door de inzet van deze beestjes kun je de luizen eenvoudig, effectief en op een zeer milieuvriendelijke manier bestrijden. Lieveheersbeestjes eten ze namelijk graag! De lieveheersbeestjes zijn niet schadelijk voor de boom, maar wel voor de luizen.

Als je lieveheersbeestjes op je boom hebt zitten moet je ze dus vooral laten zitten, want ze zullen het leven van de luis erg lastig maken. Lieveheersbeestjes eten gemiddeld honderd bladluizen per dag, waardoor ze de plaag snel kunnen bestrijden.

Hoe kan je lieveheersbeestjes naar je tuin lokken?

Je kan lieveheersbeestjes gemakkelijk naar je tuin lokken met voedingsbronnen en een schuilplaats. Ze zullen namelijk altijd zoeken naar een plaats om te schuilen met voldoende eten. Het hebben van bloemen in je tuin zal zeker helpen. Bloemen zorgen voor voldoende voedsel, namelijk met nectar en pollen. Een bloemenweide zal zowel zorgen voor voeding, maar ook voor een goede schuilplek.

De larven van lieveheersbeestjes zijn online te koop via verschillende aanbieders. Als je ze loslaat op een plek waar ze niet kunnen schuilen en eten, dan gaan ze er snel vandoor. Het is beter om een fijne omgeving voor ze te creëren. Dan komen de lieveheersbeestjes vanzelf.

Let op! Het is belangrijk om de lieveheersbeestjes niet uit te zetten in een koude periode. Door regenval, wind en kou zullen er velen niet overleven.