Graaf het gat na levering

Graaf je het gat al een paar dagen eerder? Dan bestaat de kans dat er teveel water in het gat komt te staan door de regen, of dat de bodem van het plantgat juist uitdroogt als het erg warm is. Dit is nadelig voor een goede start van de boom en maakt de kans kleiner dat de boom het goed gaat doen. Een ander nadeel is dat je niet exact weet hoe groot de kluit van de boom is. Zo bestaat het risico dat je een te klein of te groot gat hebt gegraven. Bij een te klein gat moet je alsnog weer verder graven, bij een te groot of te diep gat moet er weer veel grond terug in het gat.

De grond omspitten

Na het graven van een plantgat is het van belang dat de grond goed omgespit wordt. Het omspitten van het gat verbetert de doorvoer van het water. Hierdoor blijft het water niet in het gat en kunnen de wortels niet gaan rotten. Wanneer de wortels gaan rotten kan de boom voedingsstoffen niet meer goed tot zich nemen. Een ander belangrijk punt om het plantgat goed om te spitten is de groei van de wortels. Wanneer het gat goed omgespit is, kunnen de wortels makkelijker groeien en zal de boom makkelijker kunnen groeien.

Ongeveer 25% groter dan de kluit

De wortels van een boom moeten zich goed horizontaal kunnen ontwikkelen. Daarom moet het plantgat ongeveer 25% groter dan de pot of kluit worden gemaakt. Graaf het plantgat ook niet te diep of ondiep. Een plantgat moet groot genoeg zijn om de gehele kluit in kwijt te kunnen. Zowel aan de zijkanten als aan de onderkant. Daarnaast moet er op de kluit nog ongeveer 2 tot 3 centimeter grond komen te liggen.