De winter staat weer voor de deur en dat betekent dat we ons weer voor kunnen bereiden op koude dagen en nachten. Alhoewel verwacht wordt dat er minder vorst, ijs en sneeuw dan voorgaande winters aankomt, betekent dat niet we helemaal geen winterweer krijgen. Ook in een zachte winter kunnen een aantal heldere nachten met vorst en zelfs sneeuw voorkomen. Voor deze vorstperiodes is het belangrijk uw mediterrane boom wat extra bescherming te geven.

Tip 1: water geven

Komt er een periode van vorst aan? Geef uw boom dan extra water voordat de vorst intreedt. Gedurende een vorstperiode bestaat namelijk de kans dat de wortels bevriezen en dan kan de boom geen vocht meer uit de grond opnemen. Door de boom vooraf water te geven verkleint u de kans dat de boom uitdroogt.

Niet alleen de wortels kunt u beschermen gedurende de winter. Ook de (blad)kroon kan wel wat extra bescherming gebruiken. De volgende omschrijving geldt voor bescherming van de palmboom. Onze meest verkochte palmboom is de Chinese waaierpalm. Deze palmbomen zijn goed winterhard hebben vooral bescherming nodig wanneer ze in pot staan. In de volle grond kunnen ze een kortstondige temperatuur van -16 graden Celsius verdragen. Desondanks is het raadzaam om uw palm te beschermen vanaf ongeveer -8 graden Celsius.

Tip 2: opbinden en afdekken

Om uw palmboom te beschermen adviseren wij u om de bladkroon bij elkaar te binden. Door dit te doen beschermt u het groeipunt van de boom, ook wel groeispeer genoemd. Deze groeispeer is het meest kwetsbare gedeelte van de boom. Hier wordt namelijk het nieuwe blad gevormd. Wanneer het kouder wordt kunt u de bladeren dus verticaal opbinden. Het verticale blad verdampt veel minder water en beschermt de groeispeer.

Palmvliesdoek
U kunt de groeispeer van de boom nog extra beschermen met behulp van een vliesdoek. Dit doek wikkelt u rondom de stam en de bladstelen. Belangrijk is dat het vliesdoek van ademend materiaal is gemaakt, zodat de condens niet kan bevriezen. Laat het vliesdoek niet de hele winter zitten, maar enkel tijdens periodes van langdurige, strenge vorst! Laat het doek hooguit 2 tot 3 weken zitten en probeer de hoes bij een zonnige dag te verwijderen, zodat de plant gelucht kan worden.

Tip 3: verplaatsen

Heeft u de boom niet in de volle grond staan, maar in een plantenbak? Dan is bescherming in de winter nog gemakkelijker. Indien mogelijk kunt u de boom verplaatsen naar een beschutte en wat warmere plek, zodat hij daar kan overwinteren.

Twijfelt u over de juiste bescherming voor uw boom of Benieuwd naar specifieke tips voor uw mediterrane boom? Neem dan gerust contact met ons op!