Ons assortiment
Geen resultaat gevonden
Wijzig je zoekciteria of zoek via onze Bomenzoeker
Bekijk alle resultaten

Welke bomen groeien in de schaduw?

Welke bomen groeien in de schaduw?
/blog/geschreven-door/Liset
Liset Auteur
9 Sep, 2021 4 minuten leestijd

De meeste bomen groeien op een zonnige plek, omdat ze licht nodig hebben voor het groeiproces. Gelukkig zij er ook bomen die juist beter groeien op een schaduwrijke plek. Een bloeiende tuin in de schaduw is dus zeker mogelijk, maar je moet wel opletten welke boomsoorten je er neerzet. Wij vertellen hier graag meer over!

Wat wordt er verstaan onder schaduw?

Het is belangrijk om te weten in wat voor type schaduw een boom het beste groeit. Onder een schaduwrijke plek verstaan we bomen die minder dan drie uur zon per dag krijgen wanneer er zonlicht aanwezig is. Wanneer bomen tussen de drie en zes uur zonlicht per dag krijgen noemen we dat halfschaduw. Bomen die graag op een halfschaduw standplaats staan hebben het liefst een ochtend- of avondzon. Daarnaast houden ze ook van schaduw op het heetst van de dag, namelijk in de voormiddag.

De perfecte plek voor de boom

Bomen en planten die goed in de schaduw groeien zullen over het algemeen oorspronkelijk in het bos gegroeid hebben. Door de vele bomen die er staan, is er enorm veel schaduw en zullen bomen en planten zich aan moeten passen aan de omstandigheden.

Een schaduwplek voor bomen of planten kan problematisch zijn, zeker als de grond ook nog eens erg droog is. Analyseer de groeiomstandigheden zorgvuldig en bekijk hoeveel licht de bomen bereikt op diverse tijdstippen van de dag. Daarnaast is het belangrijk om achter de grondsoort te komen en om te kijken hoe het met de grond is gesteld. Het is namelijk goed om te weten of de boom in loss, zand, klei of zavel grond komt te staan. Wanneer je dit weet kun je in de verschillende seizoenen de omstandigheden proberen te verbeteren. Een schaduwplant houdt namelijk van vochtige en koele schaduwplekken, dus is het in de meeste gevallen noodzakelijk om de grond goed vochtig te houden.

Wanneer je een boom gaat planten op een schaduwplek is het van belang dat de boom de ruimte krijgt om te kunnen groeien tot zijn volwassen hoogte. Zet de boom dus niet op een te krappe plek waar de boom zich niet goed kan wortelen of groeien. Het is namelijk van belang dat de boom alle mogelijk voedingsstoffen binnen krijgt via de wortels.Welke bomen groeien in de schaduw?

Deze bomen staan graag op een schaduwrijke plek in de tuin

Aandacht voor bomen in de schaduw is een ingewikkeld proces, maar met een beetje extra zorg kan je ook op een schaduwrijke plek genieten van jouw mooie en gezonde bomen. Doordat de bomen in de schaduw staan, droogt de grond minder snel uit dan in de zon. Dit komt doordat het water in de zon een stuk sneller verdampt. Wel moet erop gelet worden dat ook deze standplaats voldoende water krijgt. Houdt dit het liefst iedere dag in de gaten zodat de bomen een optimale verzorging krijgen.

Groeien in schaduw is voor veel bomen lastig. Dit maakt het ook des te moeilijker om bomen te vinden die zonder zonlicht kunnen overleven. Toch zijn er enkele boomsoorten die op een plek met veel schaduw kunnen overleven. Voorbeelden van bomen die het goed doen in de schaduw zijn: beukenbomeneikenbomen,wilgenesdoornphotinia en sommige magnolia's.

Twijfel jij of jouw boom in de schaduw kan groeien? Neem dan contact op met onze klantenservice, wij helpen je graag.

Sluiten