Wat wordt er verstaan onder schaduw?

Het is belangrijk om te weten in wat voor type schaduw een boom het beste groeit. Onder een schaduwrijke plek verstaan we bomen die minder dan drie uur zon per dag krijgen wanneer er zonlicht aanwezig is. Wanneer bomen tussen de drie en zes uur zonlicht per dag krijgen noemen we dat halfschaduw. Bomen die graag op een halfschaduw standplaats staan hebben het liefst een ochtend- of avondzon. Daarnaast houden ze ook van schaduw op het heetst van de dag, namelijk in de voormiddag.

De perfecte plek voor de boom

Bomen en planten die goed in de schaduw groeien zullen over het algemeen oorspronkelijk in het bos gegroeid hebben. Door de vele bomen die er staan, is er enorm veel schaduw en zullen bomen en planten zich aan moeten passen aan de omstandigheden.

Een schaduwplek voor bomen of planten kan problematisch zijn, zeker als de grond ook nog eens erg droog is. Analyseer de groeiomstandigheden zorgvuldig en bekijk hoeveel licht de bomen bereikt op diverse tijdstippen van de dag. Daarnaast is het belangrijk om achter de grondsoort te komen en om te kijken hoe het met de grond is gesteld. Het is namelijk goed om te weten of de boom in loss, zand, klei of zavel grond komt te staan. Wanneer je dit weet kun je in de verschillende seizoenen de omstandigheden proberen te verbeteren. Een schaduwplant houdt namelijk van vochtige en koele schaduwplekken, dus is het in de meeste gevallen noodzakelijk om de grond goed vochtig te houden.

Wanneer je een boom gaat planten op een schaduwplek is het van belang dat de boom de ruimte krijgt om te kunnen groeien tot zijn volwassen hoogte. Zet de boom dus niet op een te krappe plek waar de boom zich niet goed kan wortelen of groeien. Het is namelijk van belang dat de boom alle mogelijk voedingsstoffen binnen krijgt via de wortels.