Beoordeeld met een 9.2 / 10 uit 3916 beoordelingen
Bezorgd binnen 5 werkdagen
Gratis bezorging met eigen bezorgdienst in NL & BE
Veilig betalen met iDEAL & Klarna

Wist je dat je ons gehele assortiment het hele jaar door kan aanplanten?

Zomereik

De zomereik, oftewel de Quercus robur, is een oer Hollandse boom. Deze eik is veelal terug te zien in de Nederlandse bossen. Daarnaast is deze boom ook vaak te zien langs de weg als laanbeplanting.

De naam zomereik zegt het al: de boom is op zijn mooist in de zomer. Hij laat zich dan duidelijk zien met bronskleurige nieuwe bladeren die later intens groen worden van kleur. Het blad van de Quercus robur is gelobd en voelt leerachtig aan.

 • Oer Hollandse boom
 • Uitermate geschikt als klimaatboom
 • Goede boom voor diverse dieren
 • Boom die voor veel verkoeling kan zorgen
Zomereik
Zomereik
 • Stamomtrek 6 - 10 cm
 • Totaalhoogte 200 - 300 cm
€ 129,95
Bekijk product
Zomereik
Zomereik
 • Stamomtrek 10 - 14 cm
 • Totaalhoogte 300 - 400 cm
€ 179,95
Bekijk product
Zomereik
Zomereik
 • Stamomtrek 14 - 18 cm
 • Totaalhoogte 400 - 500 cm
€ 349,95
Bekijk product
Zomereik
Zomereik
 • Stamomtrek 18 - 20 cm
 • Totaalhoogte 500 - 600 cm
€ 399,95
Bekijk product
Zomereik
Zomereik
 • Stamomtrek 20 - 25 cm
 • Totaalhoogte 500 - 650 cm
€ 474,95
Bekijk product
Zomereik
Zomereik
 • Stamomtrek 25 - 30 cm
 • Totaalhoogte 500 - 800 cm
€ 649,95
Bekijk product

Hulp nodig?

Als je hulp of advies nodig hebt met je keuze kan je onze klantenservice bereiken via e-mail, telefoon en onze online chat.

Kenmerken van de Quercus robur

Zomereiken kunnen honderden jaren oud worden en hele oude exemplaren zorgen voor een indrukwekkende vertoning. De Quercus robur is een zeer ecologische boom. Dat wil zeggen dat de boom het goed doet voor diverse dieren. Zo heeft de eekhoorn heel veel baat bij de eikeltjes die de boom produceert. Maar ook vogels vinden deze eikenboom zeer geschikt om hun nestje in te maken en te broeden.

Wanneer de boom op leeftijd is en een grote kroon heeft, zorgt hij voor veel schaduw. Dit is erg fijn voor bijvoorbeeld dieren in een wei die op zoek zijn naar verkoeling. Al met al een ontzettend sterke en oer Hollandse boom met prachtige sierwaardes!

Zomereik kopen

Zomereiken komen uit onze eigen kwekerij en worden geteeld op Betuwse kleigrond. Met onze expertise en ervaring telen en verkopen wij alleen hoogwaardige eiken. Bomenbezorgd.nl beschikt over diverse vormen en formaten zomereiken en hiermee onderscheiden wij ons ten opzichte van de rest. Hieronder een overzicht van de diverse soorten en formaten uit ons assortiment.

Zomereik (Quercus robur):

Totaalhoogte:            Stamomtrek:                  Leeftijd:
2-3 meter                     6-10 centimeter                3 tot 4 jaar
3-4 meter                     10-14 centimeter              4 tot 5 jaar
4-5 meter                     14-18 centimeter              5 tot 6 jaar
5-6 meter                     18-20 centimeter              6 tot 8 jaar
5-7 meter                     20-25 centimeter              8 tot 10 jaar (volgroeid)
5-8 meter                     25-30 centimeter              10 tot 12 jaar (volgroeid)

Zuilvormige zomereik (Quercus robur 'Fastigiate Koster'):

Totaalhoogte:              Stamomtrek:                      Leeftijd:
2-3 meter                     6-10 centimeter                3 tot 5 jaar
3-4 meter                     10-14 centimeter              5 tot 6 jaar
4-5 meter                     14-18 centimeter              6 tot 7 jaar

Wanneer je een van de bovengenoemde formaten zomereiken bestelt, komen wij deze geheel kosteloos bezorgen met onze eigen bezorgdienst. Door onze bomen te bezorgen met een eigen bezorgdienst kunnen wij de kwaliteit van onze zomereiken waarborgen tijdens transport. Ter plekke bij aflevering kan de chauffeur altijd tips geven over de Quercus robur. Mocht je nog vragen hebben over de Quercus robur, neem dan gerust contact op met onze klantenservice.

De Quercus robur door de eeuwen heen

De zomereik is een boom die heel erg oud kan worden. Van oorsprong komt de zomereik uit Spanje en Zuid-Italië en hij is zich na de laatste ijstijd gaan verspreiden naar het noorden van Europa.

De oudste Quercus robur bevindt zich in Litouwen. Deze boom heeft een leeftijd van maar liefst 1500 tot 200 jaar. In Nederland is de oudste zomereik ongeveer 1000 jaar oud. Deze zomereik is te bewonderen in het Gelderse Doornenburg, bij kasteel Doornenburg. Er zijn nog veel meer oude eiken met een monumentale waarde en sommige staan zelfs op de werelderfgoedlijst.

Vroeger werden oude zomereiken vereerd als heilige boom door verschillende volkeren en godsdiensten. In de middeleeuwen werden de eikels van de zomereik gebruikt om varkens mee vet te mesten. Ook werd, en wordt, de eikenboom veel gebruikt voor houtproductie. Het hout van een Quercus robur is mede door het stofje ‘looizuur’ in het hout zeer sterk en goed bewerkbaar. Het hout van de zomereik wordt tot op heden gebruikt als bouwhout voor woningen, scheepsbouw, meubels en binnenbouw.

Verzorgingstips

Ja. Alle zomereiken zijn zeer winterhard en hebben geen bescherming nodig bij strenge vorst.
De Quercus robur staat er bekend om heel oud te kunnen worden. Er zijn in Nederland zomereiken die de leeftijd van 300/400 jaar of zelfs meer gepasseerd zijn.
De Quercus robur kan ongeveer een maximale hoogte krijgen van 25 tot 35 meter. De zuilvormige zomereik daarentegen kan een maximale hoogte krijgen van ongeveer 20 meter.
Ja. Een Quercus robur kun je het hele jaar door aanplanten. Onze eikenbomen worden altijd geleverd in kluit of pot, zodat de boom op de nieuwe plek gewoon weer verder kan groeien. Wanneer een zomereik geplant wordt tijdens het groeiseizoen is het verstandig om de boom te voorzien van extra water wanneer nodig is.
Nee, de zomereik is niet geschikt voor in een kleine tuin. Bij aanschaf van een zomereik zou deze boom nog kunnen passen in een kleine tuin, maar wanneer deze boom eenmaal verankerd is en begint te groeien, zal hij gaan overheersen in de tuin. De Quercus robur heeft veel ruimte nodig om te groeien en komt daarom beter tot zijn recht in een middelgrote tot grote tuin.

Wat onze klanten zeggen over ons

Wij zijn altijd bezig met het verbeteren van onze diensten

Mensen beoordelen ons gemiddeld met een 9.2 uit 3916 beoordelingen

Bekijk alle beoordelingen op Kiyoh

Een zomereik heeft over het algemeen veel ruimte nodig om te kunnen groeien. Deze boom is eigenlijk niet geschikt voor in een kleine tuin. Voor in een niet al te kleine tuin zou eventueel de zuilvormige zomereik geschikt kunnen zijn. Wanneer je deze zuilvormige eik snoeit, neemt hij weinig ruimte in beslag, omdat hij smal opgaande groeiwijze heeft.

Een zomereik is een boom die dus ruimte nodig heeft om te groeien. Het is daarom verstandig om deze boom bijvoorbeeld te planten op een centrale plek in een middelgrote of grote tuin (op een grasveld of dergelijke). Ook langs een ruime oprijlaan of in een wei is deze Quercus robur uitermate geschikt.

Ook de zuilvormige eik kan als blikvanger op een centrale plek in de tuin aangeplant worden. Nog mooier is het om de zuileik te planten met meerdere bomen tegelijk langs een oprijlaan. Dit zorgt voor diepte in de tuin en kan zorgen voor een indrukwekkend 'groen' onthaal.

De Quercus robur 'Fastigiate Koste' groeit zeer smal, ook wanneer de boom ouder wordt, en is mede hierdoor een goede aanvulling op de gewone breed groeiende zomereik (Quercus robur).

Wanneer je niet zo zit te wachten op verschillende diersoorten in je tuin, dan is het misschien een beter idee om een andere boom te kopen in plaats van een zomereik.