Menu
 • Aanbiedingen
 • Bomenzoeker
 • Vijgenboom 10/12 cm

  ‘Ficus carica’

  Formaat

  Extra opties

  Ja Nee
  Mediterraans aanplantgrond klein € 9,95 extra
  Ja Nee
  Vliesdoek basic € 17,50 extra
  Ja Nee
  Vliesdoek deluxe klein (180-120) € 22,95 extra
  Ja Nee
  Aanplantservice klein mediterraans € 29,95 extra
  Aantal
  Prijs totaal
  € 99,95
  In bestelwagen
  • Gratis bezorgd door onze eigen bezorgdienst
  • Binnen 5 werkdagen in huis, vaak nog sneller!
  • Al onze producten kunnen het hele jaar door worden aangeplant
  • 9,4
   9,4 op basis van 532 beoordelingen

  Productinformatie

  De vijgenboom is een eeuwenoude boom die bekend is in het middellandse zeegebied. Vijgenbomen vallen op vanwege de karakteristieke groei en de vrucht die ze dragen. De Ficus bloeit onopvallend groen in juni t/m september, echter zijn de vruchten die aan de vijgenboom zitten wel opvallend. De peervormige vruchten zijn eerst donkergroen van kleur en als ze rijp worden krijgen ze een violette of zwarte kleur. Verder zijn de vruchten zowel vers als gedroogd eetbaar. Hoe ouder de boom wordt des te meer de stam van de vijgenboom opvalt vanwege de lichtgrijze kleur. De ficus is een sterke boom en daarom ook makkelijk te snoeien. Snoei deze boom in het voorjaar, omdat dan de sapstroom op een laag pitje zit waardoor hij niet dood kan bloeden. Belangrijk is dat men bepaalde takken wegknipt zodat de boom en andere takken weer voldoende ruimte en licht krijgen. Ten slotte houdt de vijgenboom niet van een natte grond en staat de boom het liefst op een warme en beschutte plaats. In veel gevallen zie je de vijgenbomen bij een muur staan.

  Specificaties

  Latijnse naam Ficus carica
  Hoogte boom bij levering 125-150 cm hoog, zonder pot
  Stamomtrek 10-12 cm
  Tuintype Elke tuin
  Winterhardheid Redelijk winterhard
  Voorkeur grondsoort Zand, lichte klei, lemige grond
  Windgevoeligheid Verdraagt redelijk wind
  Bodemvochtigheid Zeer droog, droog verdraagt geen nattigheid
  Standplaats Zon
  Bloeiperiode Juni – september
  Bloeiwijze Onopvallend
  Bladkleur Groen
  Herfstkleur Geel
  Bladhoudend Nee
  Vrucht Eetbare vijg
  Snoeiperiode April – mei
  Snoeiwijze Zie product informatie
  Geleverd in Pot

  Hulp nodig?

  Als u hulp of advies nodig heeft voor uw keuze kunt u onze klantenservice bereiken via e-mail, telefoon en onze online chat.

  Vijgenbomen wiki: veelgestelde vragen over de vijgenboom

  Regelmatig krijgen wij vragen over het snoeien, aanplanten en verzorgen van vijgenbomen. Om u direct op weg te helpen, hebben we alle veelgestelde vragen voor u op een rijtje gezet. Heeft u specifieke vragen? Neem dan contact op met onze klantenservice.


  Verzendkosten

  Bestelling tot € 50,-
  € 4,99
  Gratis bezorging vanaf €50,-
  Gratis

  Veelgestelde vragen

  Hoe groot wordt een vijgenboom?

  Wij leveren de vijgenboom Ficus Carica. Deze vijgenboomsoort wordt ongeveer 10 meter hoog. Wij leveren deze vijgenbomen met een hoogte van 140 t/m 175 cm.

  Hoe moet ik een vijgenboom snoeien?

  Een vijgenboom heeft niet veel snoeiwerk nodig. Door de vijg af en toe wat uit te dunnen, blijft de boom in topconditie. De boom krijgt vanzelf zijtakken. Gebruik een korte snoeischaar, omdat deze de kleinste wond geeft. Hoe u de vijg snoeit, is afhankelijk van de snoeivorm die u heeft gekozen: Kelkvormig snoeien: Wanneer u de vijgenboom kelkvormig wilt snoeien, begint u met het snoeien van de top van de boom. Snoei de vijg tot de gewenste hoogte en verwijder dood hout. Snoei de takken tot één of twee ogen. Een oog is een dwarsstreepje op de tak, waar vaak een zijtak uit groeit. Op deze manier zorgt u dat de takken kort en stevig blijven. Snijd zwakke en lange takken ook weg, zodat de vijg niet gaat hangen. Waaiervormig snoeien: Vijgen staan vaak naast een muur of hek. Meestal hebben deze vijgenbomen een waaiervorm. Snoei een vijgenboom in waaiervorm door alle takken weg te snoeien behalve twee sterke zijtakken die recht tegenover elkaar staan. Op deze manier vormen er uitlopers op deze zijtakken, waardoor de vijg een waaiervorm krijgt. Korte of lange stam: Als de vijg een bepaalde hoogte moet krijgen, knipt u de stam op de hoogte waar de kruin moet beginnen. Daarna zullen er zijtakken ontspruiten onder de snede die op den duur een kruin zullen vormen.

  Wanneer moet ik een vijgenboom snoeien?

  Tussen november en februari kunt u een vijgenboom het beste snoeien. Het gesnoeide hout is goed te gebruiken voor het stekken van nieuwe vijgenbomen. Vijgensap kan zorgen voor irritatie op de huid, dus houd hier wel rekening mee. Als er takken in de weg zitten, kunt u de vijgenboom ook snoeien in de zomer. Daar kan een vijg prima tegen.

  Wanneer kan ik vijgen oogsten?

  Het hangt af van het ras en het weer wanneer de vijgen goed rijp zijn. Vaak is dat ergens in augustus of september. Als vijgen een klein beetje openbarsten, zijn ze in ieder geval rijp. Vaak kunt u ook aan de vijg voelen of hij rijp is. De vijg voelt dan zacht aan en heeft een mooie paarse kleur. U kunt vijgen niet lang bewaren, dus we raden aan om ze dezelfde dag nog op te eten of in te vriezen. Vijgen zijn natuurlijk het lekkerst als u ze net heeft geplukt, maar u kunt ze ook drogen of invriezen.