Ons assortiment
Geen resultaat gevonden
Wijzig je zoekciteria of zoek via onze Bomenzoeker
Bekijk alle resultaten

Alternatief voor leibomen

Alternatief voor leibomen
/blog/geschreven-door/Emmaly-Fleur
Emmaly-Fleur Auteur
21 Feb, 2024 4 minuten leestijd

Veel mensen willen privacy creëren in de tuin of juist in huis. Dit kan variëren van het voorkomen dat voorbijgangers ongewenst naar binnen gluren tot het genieten van een rustige, afgeschermde omgeving om te ontspannen in de tuin. Verlang je ook naar privacy tegen ongewilde blikken in je huis of tuin? Dan is een leiboom ideaal om te plaatsen. Wil je toch liever een andere boom dan een leiboom? Ontdek dan in deze blog alternatieven voor leibomen.

Bladhoudende bomen aanschaffen

Een bladhoudende boom vormt een uitstekend alternatief voor een leiboom. Ons advies is om twee of meer bladhoudende bomen met een dichte kroonstructuur te planten. Door deze bomen naast elkaar te plaatsen, kun je nog steeds een natuurlijke afscheiding creëren. Dit kan langs de schutting, voor het raam of op andere plekken waar privacy gewenst is.

Bladhoudende bomen met een gesloten kroonstructuur

Bladhoudend met minder dichte kroonstructuur

Alternatief voor leibomen

Bladverliezende bomen

Als je specifiek op zoek bent naar een boom die zijn bladeren verliest, bijvoorbeeld om te genieten van prachtige herfstkleuren, moet je er rekening mee houden dat je automatisch minder privacy hebt in het najaar. In dat geval is het raadzaam om een boom te kiezen met veel vertakkingen, zodat zelfs zonder bladeren nog enige privacy wordt geboden. Ons advies is om een boom met een stamomtrek van minimaal 10 tot 14 cm aan te schaffen, omdat deze doorgaans al meer vertakkingen heeft. Hoe groter de stamomtrek, des te meer vertakkingen de boom heeft. 

Alternatief voor leibomen

Op zoek naar een lagere afscheiding? 

Onze leibomen beginnen al vanaf een meter hoogte, wat relatief laag is. Vaak worden deze in voortuinen vlak aan de straat geplaatst zodat voorbijgangers er net niet overheen kunnen kijken, maar dat de bewoner vanuit zijn raam nog voldoende vrij zicht heeft.

Als zelfs deze hoogte nog te hoog is, overweeg dan één of meerdere haagelementen aan te schaffen. De bladeren van deze elementen beginnen vanaf de grond en we bieden ze aan in hoogtes van 150 cm en 180 cm. Hierdoor hoeven ze niet direct aan de straat te worden geplant, maar kunnen ze ook in het midden van de tuin worden geplaatst. Ook kunnen ze dienen als ombouw voor bijvoorbeeld afvalcontainers, of als afscheiding voor een zitgedeelte in je tuin.

Meerstammige bomen  

Meerstammige bomen kun je ook gebruiken als een lage afscheiding. Deze bomen bestaan uit minstens twee stammen, waarbij het blad vrijwel altijd begint tussen de 20 en 50 centimeter vanaf de grond. Ook voor deze bomen geldt dat ze meestal in het midden van de tuin worden geplant wanneer ze als afscheiding dienen.

Alternatief voor leibomen

Sluiten