Ons assortiment
Geen resultaat gevonden
Wijzig je zoekciteria of zoek via onze Bomenzoeker
Bekijk alle resultaten

Bomen met rode bladeren

Bomen met rode bladeren
/blog/geschreven-door/Lisanne
Lisanne Auteur
5 Jan, 2022 3 minuten leestijd

Wil je in de herfst een mooie eyecatcher in je tuin, kies dan voor bomen met een indrukwekkende rode herfstkleur! 
Er zijn verschillende bomen met prachtige rode bladeren of bomen met een rode herfstkleur, maar welke bomen zijn dat nou en wanneer kan je deze het beste planten? In deze blog laten wij je een aantal bomen met rode bladeren zien en zullen wij de bomen met rode herfstkleuren uitlichten.

Bomen met rode bladeren

De één vindt het prachtig, de ander vindt het helemaal niets, maar bijzonder zijn ze zeker: Bomen met rood blad!
Hiermee worden niet bomen met een mooie rode herfstverkleuring bedoelt, maar bomen die tijdens het hele groeiseizoen rood blad hebben.
Onder rood blad vallen trouwens meerdere kleurtinten: van helder rood, naar donkerrood, bordeaux rood en paars, maar ook bruintinten en zelf tot bijna zwart blad.

Hieronder lichten wij een aantal populaire bomen met rode bladeren uit.

De Photinia fraseri 'Red Robin'

De Photinia Red Robin is een bladhoudende boom, waarvan het blad opvallend rood uitloopt, daarna krijgt deze boom prachtige rood-groene bladeren.

De Albizia Julibrissin Summer Chocolate ofwel de rode Perzische slaapboom heeft purperrood blad en bloeit in de zomer met unieke roze bloemen. De combinatie purperrood blad en roze bloemen leveren een verbluffend beeld op.

Roodbladige Noorse Esdoorn

De Acer Royal red ofwel Roodbladige Noorse Esdoorn staat bekend vanwege het donkerrode/purperrode blad. Deze esdoorn heeft een roodbruine herfstkleur.

Rode Japanse esdoorn

De Acer Palmatum Bloodgood ofwel rode Japanse esdoorn steelt de show gedurende het groeiseizoen. Dit doet de boom vanwege de prachtige rood uitlopende stervormige bladeren. In de zomer wordt het blad(nadat de bladeren zijn uitgelopen) donker roodviolet. In de herfst wordt het blad mooi donkerrood van kleur.

Rode Beuk

De Fagus Sylvatica Purpurea is een zeer opvallende boom, door zijn prachtige violet donkerrode blad. De rode beuk is een bladverliezende boom. Toch behoudt hij zijn blad heel lang. In de herfst kleurt de beuk namelijk bruin, en wordt het ook wel de bruine beuk genoemd. Het bruine blad behoudt hij tot het nieuwe blad in het voorjaar verschijnt. In totaal is deze boom ongeveer twee weken kaal, maar daarna zit de boom als snel vol met prachtig vuurrood blad. In mei kleurt deze roodbladige beuk donkerrood tot paars.

Bomen met rode herfstkleuren

Bomen met rode herfstverkleuring zijn een eyecatcher in je tuin, voorbeelden van mooie rode herfstkleuren zijn scharlakenrood of oranjerood. Gebeurd bladverkleuring altijd in dezelfde periode? Hieronder leggen we dit uit.

Bodemvochtigheid en temperatuur kan van invloed hebben op de herfstkleur. Een opeenvolging van warme, zonnige dagen en koude maar vorstvrije nachten leveren de meest spectaculaire herfstverkleuring op.

Grote droogte of juist een lange natte periode geven een stressgevoel waardoor het blad eerder en intenser zal verkleuren. Een lange droge zomer zorgt ervoor dat de herfstverkleuring later op gang komt. Bij een droog najaar zal de herfstverkleuring langer aanhouden. Wanneer er eenmaal vorst in de lucht zit is het snel voorbij en valt het blad van de boom.

Hieronder lichten wij een aantal bomen met rode herfstverkleuring uit.

Amberboom

De Liquidambar Styraciflua laat zich vooral zien in de herfst met een groot kleurenfestijn, dan kleurt de boom namelijk met oranje- scharlakenrode en violette kleuren.

Amerikaanse eik

De Quercus Rubra laat zich in de herfst duidelijk zien vanwege de adembenemende rode herfstkleuren.

Gewone Judasboom 

Door de mooie bloei en adembenemende herfstkleur geeft de gewone Judasboom extra sfeer in de tuin.  Bomen met rode bladeren

Gewone Krentenboom

Er zijn maar weinig bomen die alles in één hebben: mooie bloei in de lente, mooie groei in de zomer, mooie herfstkleuren in de herfst! De krentenboom heeft het allemaal en heeft dus een zeer hoge sierwaarde op alle fronten. Het blad loopt prachtig bronskleurig uit, daarna word het blad (donker)groen. Als klap op de vuurpijl heeft de krentenboom indrukwekkende scharlakenrode/oranjerode herfstkleuren.

Aanplanten van deze bomen

Bomen met roodkleurige bladeren kunnen het hele jaar aangeplant worden. Om te genieten van de de unieke rode herfstkleuren, is ons advies om de bomen in het voorjaar aan te planten.

Ben je op zoek naar een specifieke boom, maar kun je hem niet vinden in ons assortiment? Neem dan even contact op met onze klantenservice. Wij gaan graag voor je op zoek!

Sluiten