Ons assortiment
Geen resultaat gevonden
Wijzig je zoekciteria of zoek via onze Bomenzoeker
Bekijk alle resultaten

Bomen voor een Japanse tuin

Bomen voor een Japanse tuin
/blog/geschreven-door/Mike
Mike Auteur
3 Nov, 2023 4 minuten leestijd

Japanse tuinen staan bekend om hun rustgevende schoonheid en verfijning. Een Japanse tuin is de perfecte plek voor reflectie en meditatie. Wil jij jouw eigen Japanse tuin creëren? Kies de juiste Japanse bomen uit. Wij vertellen je alles over de perfecte bomen voor een Japanse tuin.

Japanse bomen

Als je een Japanse tuin wilt creëren, spelen bomen een belangrijke rol. Kies daarom heel bewust de bomen voor jouw Japanse tuin uit. Wij adviseren om de volgende bomen te plaatsen om een Japanse tuin te creëren:

We lichten bovenstaande bomen voor een Japanse tuin voor je toe.

Japanse sierkers

De Japanse sierkers (in het Latijn: Prunus serrulata) steelt in allerlei tuinen de show. Als je een Japanse tuin wilt creëren, is deze boom een must-have. De Japanse sierkers staat bekend om haar mooie en kleurrijke bloei. Misschien ken jij de boom ook wel vanwege de (licht)roze bloemen. Geen fan van roze? Bij Bomenbezorgd.nl hebben we ook Japanse sierkersen met witte bloemen, namelijk de ‘Umineko’ en ‘Yedoensis’. In het voorjaar is de boom een parel. In de herfst ook, want dan vertoont hij fraaie herfstkleuren. 

De boom hebben we in verschillende formaten beschikbaar. Denk bijvoorbeeld eens aan een meerstammige Japanse sierkers, een Japanse sierkers als leiboom, een Japanse sierkers als dakboom of een Japanse sierkers als solitair.

Bomen voor een Japanse tuin

Japanse esdoorn

De Japanse esdoorn (in het Latijn: Acer palmatum) is een absolute blikvanger in menig tuinontwerp. Voor wie een authentiek Japans tintje aan zijn tuin wil toevoegen, is deze esdoorn een uitstekende keuze. De Japanse esdoorn is beroemd om zijn opvallende bladvormen en spectaculaire herfstkleuren, variërend van dieprood tot helder oranje en zelfs paars. Veel mensen herkennen deze esdoorn aan de fijngesneden bladeren die doen denken aan de vorm van een hand.

Voor diegenen die iets anders zoeken dan de Japanse esdoorn met groen blad, biedt Bomenbezorgd.nl ook een Japanse esdoorns aan met rood-paarse bladeren, zoals de rode Japanse esdoorn (in het Latijn: Acer palmatum 'Bloodgood'). Of kies voor de Japanse esdoorn Osakazuki (in het Latijn: Acer palmatum 'Osakazuki').

Bomen voor een Japanse tuin

Japanse hulst

De Japanse hulst (in het Latijn: Ilex crenata) is een subtiele en tegelijkertijd opvallende verschijning in een Japanse tuin. De hulst is een waardevolle toevoeging aan een Oosters geïnspireerde tuin. De Japanse hulst (Ilex crenata) valt op door zijn kleine, glanzende, donkergroene blaadjes die lijken op die van buxus. Het is dan ook een geliefde vervanger voor de buxus, vooral omdat hij resistenter is tegen de buxusmot.

De Japanse hulst produceert in de lente onopvallende witte bloemetjes, die in het najaar plaatsmaken voor kleine zwarte besjes. We bieden de haag aan in diverse groottes. Kies een grootte uit die jij vindt passen in je tuin.

Bomen voor een Japanse tuin

Japanse Zelkova

Een andere boom voor in een Japanse tuin is de Japanse Zelkova (in het Latijn: Zelkova serrata). De boom geeft een Aziatisch tintje aan jouw tuin. De Japanse Zelkova geeft jouw tuin een karakteristieke en natuurlijke uitstraling. Veel mensen plaatsen de boom in hun tuin vanwege zijn sierlijke bladstructuur en indrukwekkende herfstkleuren, variërend van geel tot rood en purper.

Wat de Zelkova extra speciaal maakt, is de kenmerkende schors die in oudere bomen afbladdert. Door de afbladderende schors komt een uniek patroon tevoorschijn in de kleuren oranje en grijs. Dit geeft de boom een bijzonder en opvallend uiterlijk, vooral in de wintermaanden.

Japanse notenboom

De Japanse notenboom is de perfecte boom voor in een Japanse tuin. Hoewel de naam eigenlijk wat misleidend is (de boom komt oorsprokelijk uit China), geeft de boom wel een Aziatisch tintje aan jouw tuin. De Japanse notenboom, ook bekend als de Ginkgo biloba, staat bekend om zijn unieke waaiervormige bladeren. Deze bladeren hebben een heldere groene kleur in de lente en zomer. In de herfst transformeren ze naar stralende goudgele kleuren. 

De Ginkgo biloba is een van de oudste boomsoorten ter wereld, met een geschiedenis die meer dan 270 miljoen jaar teruggaat. De boom is dan ook uitzonderlijk sterk. De Japanse notenboom kan groot worden, dus plaats hem niet in een kleine tuin. De Japanse notenboom op stam is daarentegen wél geschikt voor een kleinere tuin. 

Bomen voor een Japanse tuin

Japanse tuin creëren

Wil jij een Japanse tuin creëren? Dat doe je door te werken met de juiste bomen en een aantal basisbeginselen. De basisbeginselen van een Japanse tuin zijn:

  • Minimalisme
  • Balans
  • Natuurlijkheid

Japanse tuinen draaien om eenvoud. Kies voor een beperkt aantal planten, stenen en waterpartijen. Kies daarnaast voor natuurlijke materialen en vormen. Zorg voor een goede balans tussen alle elementen in de tuin. 

Hulp nodig bij het creëren van een Japanse tuin?

Kom je er niet helemaal uit en kan je wel wat hulp gebruiken? Onze specialisten op de klantenservice staan klaar voor al jouw prangende vragen. 

Sluiten