Wanneer in pot en wanneer met kluit?

Bomen kunnen op verschillende manieren worden verpakt en geleverd. Jarenlange ervaring en vakmanschap hebben ervoor gezorgd dat boomkwekers manieren hebben gevonden om de boom zo goed mogelijk op de eindbestemming kunnen brengen.

Zo is er de laatste jaren veel ontwikkeling geweest op het gebied van bomen in potten voor in de zomer. Daarentegen worden in de periode van oktober tot en met mei bijna alle bomen geleverd met een draadkluit. Welke bomen wanneer in pot geleverd worden is geheel afhankelijk van het soort boom. 

Houd de draadkluit intact!

Een draadkluit is enorm belangrijk voor de boom. Alle wortels zitten verpakt in de draadkluit en draagt daarin alle reserves aan voedselbronnen die de boom nodig heeft om tijdelijk te kunnen overleven. Deze draadkluit mag dan ook nooit verwijderd worden. Het jute is zo doorontwikkeld dat het makkelijk doorlatend is voor wortels.

Wanneer de wortels van de bomen gaan groeien en ze hebben niet meer genoeg ruimte in de jute dan zullen ze hun weg naar buiten gaan vinden. Naast dat het jute goed doorlatend is, is het ook nog eens snel afbreekbaar. Hierdoor blijft er niks van het jute over wanneer deze een tijd in de grond geplaatst is. Naast het jute is ook het draad 100% afbreekbaar en kan dit dus ook om de jute heen blijven.

Zorg voor ruimte om te groeien

Wanneer je de boom gaat planten, zorg dan dat er rondom de kluit nog een stukje ruimte is voor de wortels om er zonder weerstand uit te groeien. Hierdoor hebben de wortels minder moeite met groeien.

Zorg ervoor dat de grondlaag boven op de kluit niet te hoog is. De boom heeft zuurstof nodig om te kunnen groeien en met teveel grond bovenop de kluit kan dit een probleem vormen. Een laagje grond van 2 centimeter is in de meeste gevallen al genoeg. Lees voor meer informatie de blog over bomen aanplanten.