Wanneer je bij ons een boom bestelt, krijg je standaard onze aanplantfolder met daarin de aanplantinstructies om uw boom op de juiste manier aan te planten. Desondanks zijn er een aantal fouten die vaker voorkomen.

Graven van het plantgat

Een van de eerste stappen bij het aanplanten van een boom is het graven van het plantgat. Bij het graven van het plantgat kunnen verschillende fouten gemaakt worden. Allereerst is het belangrijk dat je het gat past graaft op het moment dat je de boom daadwerkelijk gaat planten!

Wanneer je het plantgat al eerder plaatst en het gaat regenen dan bestaat de kans dat dit regenwater in het plantgat gaat staan, waardoor je de boom niet kunt planten. Daarnaast loopt het water tijdens een volgende regenbui weer gemakkelijker in het plantgat, ondanks het feit dat deze al dicht is, waardoor de boom te nat kan komen te staan.

Plantgat
Een ander belangrijk punt om rekening mee te houden tijdens het graven van het plantgat is de grootte hiervan. Zorg ervoor dat het plantgat groot genoeg is! Wanneer dit niet het geval is zitten de wortels te veel opgepropt en kunnen ze niet goed horizontaal doorgroeien.

Ook de diepte van het plantgat is belangrijk! Deze moet niet te diep, maar ook zeker niet te ondiep zijn. De bovenkant van de pot of kluit van de boom moet net iets onder, of gelijk aan, de rand van het plantgat zitten. Wanneer de boom te diep geplant is kan het zijn dat de boom te weinig zuurstof krijgt. Is hij juist te ondiep geplant? Dan kan het zijn dat er wortels boven de grond zitten en deze zullen daardoor waarschijnlijk afsterven.

Verzorging na het aanplanten van de boom

Bovenstaande fouten kunnen gemaakt worden tijdens het aanplanten, maar ook na het aanplanten van de boom is het belangrijk om de volgende fouten te voorkomen.

Wanneer je de boom hebt geplant en het plantgat is dicht, zorg er dan voor dat de grond niet meer wordt opgehoogd! Wanneer je meer aarde toevoegt rondom de kluit van de boom zorgt dit ervoor dat de boom alsnog te weinig zuurstof krijgt, waardoor de kans groot is dat de boom het niet zal overleven.

Aanplant
Daarnaast is het belangrijk dat je de boom na aanplanten water geeft. Al helemaal wanneer je de boom plant in de bloeiperiode! Een boom heeft water nodig vanaf het moment dat de eerste bladeren gaan uitlopen tot het moment dat de boom zijn blad weer laat vallen in de herfst. Meestal is dit vanaf maart tot aan (eind) oktober.

Heb je een groenblijvende boom? Dan heeft de boom het hele jaar door water nodig. Blijf de boom minimaal de eerste 2 groeiseizoenen na het aanplanten water geven. Hierna kunnen de nieuwe (haar)wortels als het goed is zichzelf van water voorzien.

Uiteraard zijn er nog veel meer tips en adviezen om jouw boom op de juiste manier aan te planten! Mocht je vragen hebben of wat meer advies willen? Neem dan even contact op met onze klantenservice. We helpen je graag!

Zie je het niet zitten om zelf jouw boom te planten? Ook daarmee helpen we je graag! Bij het bestellen van je boom kun je kiezen voor onze aanplantservice en onze bezorger komt de boom dan niet alleen brengen, maar zet hem ook op de juiste manier voor je in de grond!

flowers-flower-pink-17666