Ons assortiment
Geen resultaat gevonden
Wijzig je zoekciteria of zoek via onze Bomenzoeker
Bekijk alle resultaten

Kan je bomen planten in de winter?

Kan je bomen planten in de winter?
Veel mensen associëren het planten van bomen met het voorjaar en de zomer, wanneer de tuin in volle bloei staat. Wat ze niet weten is dat dit een gemiste kans is voor je nieuwe boom. Want wat veel mensen niet weten, is dat je een boom juist heel goed in de winter kan planten. In deze blog leggen we je de voordelen uit.

Voordelen van planten in de winter

Het planten van bomen in de winter brengt vele voordelen met zich mee. Zo zijn veel bomen tijdens de winter in rust en valt er veel regen in deze periode, waardoor je bomen genoeg water krijgen. Al deze voordelen bevorderen de groei van je nieuwe en jonge boom.

Winterrust

Wellicht heb je er weleens van gehoord, maar in de winter rusten de meeste bomen. Ze verliezen hun blad, de sapstroom komt tot stilstand en dus hebben ze minder energie nodig om zichzelf te blijven ondersteunen. Deze periode van rust geeft jou de ideale gelegenheid om je bomen te planten, omdat de verstoring van hun groeiproces op dit moment zo minimaal is.

Minder stress in de winter

In de winter verliezen veel bomen hun blad. Hierdoor hebben ze minder water nodig om zichzelf te blijven ondersteunen en hoeven de wortels minder hard te werken om voldoende water op te nemen. Dit vermindert de stress bij de boom tijdens het verplaatsen en is de kans van slagen groter en succesvoller in vergelijking met het planten in het voorjaar. Het verminderen van de stressfactoren draagt bij aan een gezondere aanpassing van de boom aan zijn nieuwe omgeving.

Voldoende neerslag in de winter

In de winterperiode valt er in Nederland voldoende neerslag. In deze periode neemt de kluit veel water op. Hierdoor is de kluit voldoende vochtig op het moment dat de lente aanbreekt en de wortels verder groeien.

Voorbereiding groeiseizoen

Tijdens de wintermaanden bereiden bomen zich voor op het nieuwe groeiseizoen. Wanneer je bomen in de winter plaatst, geef je bomen voldoende tijd om ze te laten wennen aan de omgeving en goed te wortelen. Hierdoor zullen ze in het voorjaar al mooi in bloei staan.

Dus naast dat het planten van bijvoorbeeld bloesembomen of leibomen in de winter mogelijk is, biedt het ook tal van voordelen met zich mee. Deze voordelen bevorderen de gezondheid en groei van de jonge boom. Wel is het goed om te controleren of jouw specifieke boom ook aangeplant kan worden in de winter, want dit is niet bij elke boom het geval.

Aanplanten tijdens vorst

Wanneer je in de winter een boom gaat planten is het goed om rekening te houden met de temperaturen. Is de grond bevroren? Dan adviseren wij jou om de bomen niet aan te planten en te wachten tot de grond ontdooid is. Naast dat het lastig is om de harde grond uit te graven, hebben de bomen ook niet goed de mogelijkheid om zich te wortelen in hun nieuwe omgeving.

Heb je de bomen al wel ontvangen? Dan kun je ze het beste nog even uit de grond laten. In de bevroren grond kunnen bomen minder goed wortelen en wennen aan hun nieuwe omgeving. Hierdoor zakt de kans van slagen.

Hoe weet je of de grond bevroren is? De vuistregel die je hierbij kan hanteren is het volgende: wanneer je met een schop de grond in kan, kan je de bomen gewoon planten. Wanneer het alleen ‘s nachts vriest hoef jij je geen enkele zorgen te maken. Overdag warmt de grond over het algemeen weer op.

Gaat het ook overdag vriezen? In dat geval kun je contact opnemen met de klantenservice. Dan bekijken we samen wat de beste oplossing is.

Bomen aan laten planten in de winter

Wanneer je een boom bij ons bestelt, bieden we jou de mogelijkheid om gebruik te maken van onze aanplantservice. Wanneer je bomen bestelt en kiest voor de aanplantservice zorgen wij ervoor dat jouw bomen netjes worden aangeplant. Hierdoor heb je de zekerheid dat je boom op de juiste manier geplant wordt. Onze professionals nemen al je zorgen weg, waardoor jij in het voorjaar geniet van je nieuwe boom.

Sluiten