Ons assortiment
Geen resultaat gevonden
Wijzig je zoekciteria of zoek via onze Bomenzoeker
Bekijk alle resultaten

Leibomen planten: stamhoogte en afstand

Leibomen planten: stamhoogte en afstand
/blog/geschreven-door/Liset
Liset Auteur
9 Sep, 2021 5 minuten leestijd

In een eerdere blog hebben wij al eens vertelt dat leibomen dé ideale bomen zijn om bijvoorbeeld privacy te creëren in jouw tuin. Maar hoeveel leibomen moet je nou precies planten? En voor welke stamhoogte moet je kiezen? In dit artikel helpen wij je graag om de juiste keuze te maken.

Hoe moet je een leiboom planten?

Leibomen plant je op dezelfde manier als al onze andere boomsoorten. Bekijk onze aanplantinstructies voor bomen als je wilt weten hoe je een leiboom moet planten. Het is bij leibomen belangrijk om eerst goed te onderzoeken welke stamhoogte je nodig hebt en daarnaast ook hoeveel leibomen je nodig hebt.

Wij raden aan om altijd een aanplantpakket voor leibomen te bestellen. Het leischerm vangt namelijk veel wind, dus je hebt boompalen nodig ter ondersteuning van de leiboom.

Welke stamhoogte heb ik nodig?

De stamhoogte van een leiboom is de hoogte vanaf de grond t/m het leirek. De stamhoogte van een leiboom blijft altijd gelijk, maar de leiboom kan wel in de breedte en totaalhoogte groeien.

Het is dus belangrijk om te bedenken welke stamhoogte je nodig hebt. Als je leibomen wilt plaatsen boven een heg of schutting meet je eerst de hoogte van je heg of schutting op. Vervolgens bedenk je hoe je wilt dat het leischerm eruit komt te zien en kies je de gewenste stamhoogte.

Als voorbeeld: is jouw heg of schutting 2 meter hoog, dan raden we aan om 1 van de volgende 3 stamhoogtes te kiezen:

  • Stamhoogte 180 cm: Het scherm overlapt nog een stukje met jouw heg/schutting
  • Stamhoogte 200 cm: Het scherm begint precies op het punt waar jouw heg/schutting ophoudt
  • Stamhoogte 220 cm: Er is een kleine ruimte tussen de heg/schutting en de onderkant van het leischerm

Leibomen planten: stamhoogte en afstand

Hoeveel afstand moet je houden tussen leibomen?

De afstand tussen twee leibomen is afhankelijk van de breedte van het leischerm en of je ruimte tussen de twee leibomen wilt. De afstand tussen twee leibomen moet minimaal de breedte van het leischerm zijn. Als je ruimte tussen de leibomen wilt, raden we een maximale tussenruimte van 100 cm aan. De leibomen zullen dan in de breedte nog naar elkaar toegroeien, waardoor je een breed en vol scherm krijgt.

Hoeveel leibomen heb ik nodig?

Hoeveel leibomen je per meter nodig hebt, kun je eenvoudig uitrekenen.
Eerst onderzoek je beschikbare rekformaten van je leiboom naar keuze (Dit vind je op de productpagina):

  • 120x120 cm
  • 120x150 cm
  • 120x180 cm

De meeste rekformaten van Bomenbezorgd.nl zijn 120 cm lang en 150 cm breed. We rekenen hier daarom voor het gemak met een rekbreedte van 150 cm.

Je berekent hoeveel leibomen je nodig hebt met onderstaande formule (let op dat je de afstand en rekbreedte beide in meters invult):

Aantal leibomen = afstand / rekbreedte

Als je dus een schutting van 9 meter breed hebt waar je een rij leibomen met een rekbreedte van 150 cm tegenaan wilt plaatsen, bereken je het aantal leibomen als volgt:

9 m (afstand) / 1,5 m (rekbreedte) = 6 leibomen

De leibomen staan dan tegen elkaar aan. Als je ruimte tussen de leibomen wilt, haal je één leiboom weg en verdeel je de vrijgekomen ruimte tussen de leibomen. Je hebt dan minder bomen nodig en creëert toch hetzelfde effect. 

Leibomen planten: stamhoogte en afstand

Als je in dit geval 1 leiboom weghaalt, heb je 5 leibomen nodig en zullen er dus 4 tussenruimtes ontstaan. Je berekent de tussenruimte als volgt: 

Rekbreedte / aantal tussenruimtes = afstand tussen iedere leiboom

150 cm / 4 (aantal tussenruimtes bij 5 leibomen) = 37,5 cm tussen iedere leiboom

Leibomen planten: stamhoogte en afstand

Mocht je nog steeds twijfelen welke stamhoogte de juiste is voor jouw tuin of hoeveel stuks je moet plaatsen. Aarzel dan niet en neem contact op met onze klantenservice. Zij helpen je graag om de juiste keuze te maken!

Sluiten