Bomen en planten snoeien

De maand maart staat in de tuinwereld bekend als snoeimaand. Toch kunnen niet alle bomen en planten in de maand maart gesnoeid worden. Er zijn namelijk een aantal zaken die je beter even kunt uitzoeken voordat je begint met snoeien.

De hoofdregel die geldt bij het snoeien in maart luidt als volgt: Alle heesters die bloeien na de maand juni worden in maart gesnoeid. De vorst moet dan wel weg zijn om schade aan de heesters te voorkomen. Heesters waar je aan kunt denken zijn bijvoorbeeld de Hortensia en de vlinderstruik. Als de eerste week van maart erg koud is, en er nog sprake is van (nacht)vorst, wacht dan tot eind maart als de kans op vorst kleiner is.

Bloembollen in het voorjaar

Bloemenbollen die bloeien in het voorjaar kent iedereen, zoals narcissen, hyacinten, druiven en tulpen. Al deze bloembollen zijn ontzettend bekend in Nederland. Ze geven een ontzettend fleurig aanzicht in borders, plantenbakken of schaaltjes op het terras.

De eerste maaibeurt van het nieuwe jaar

Iedereen die een stuk gazon in zijn of haar tuin heeft liggen herkent dit gevoel. Wanneer de vorst weg is en de temperatuur weer omhoog schiet, schiet ook het gras omhoog. Dit komt doordat gras al groeit bij ongeveer 5 graden. Doordat er redelijk veel water valt in het voorjaar groeit het gras ontzettend snel. In maart is dan ook voor veel mensen het eerste moment om het gras weer te maaien.

Onkruid verwijderen

Doordat de temperatuur vaak een sprong maakt rond de maand maart groeit het onkruid ook opeens in alle hoeken en gaten. Om optimaal van jouw tuin te kunnen genieten dit voorjaar is het fijn om al het onkruid verwijderd te hebben. Onkruid verspreidt zich snel door middel van de wortels die, wanneer ze afbreken, weer verder groeien. Daarom is het belangrijk om onkruid snel en zorgvuldig te verwijderen. Voor sommige planten kan onkruid zelfs schadelijk zijn!