Ons assortiment
Geen resultaat gevonden
Wijzig je zoekciteria of zoek via onze Bomenzoeker
Bekijk alle resultaten
/blog/geschreven-door/Mike
Geschreven door Mike
22 Dec, 2022 Leestijd: 2 min

Uitleg over verschillende soorten kluiten

Bij Bomenbezorgd.nl leveren wij de bomen afhankelijk van het jaar, met draadkluit, plastic pot, plastic plantzak, kale wortel of verteerbare plantzak. Wat kan blijven zitten en wat mag verwijderd worden?

In deze blog vertellen wij je er graag meer over.

Uitleg over verschillende soorten kluiten

Boom met draadkluit

Een boom met draadkluit wordt bezorgd met jute en gaas om de wortelkluit. Vaak heeft dit jute een lichtbruine kleur. De draadkluit om deze boom mag nooit verwijderd worden! De draadkluit zorgt er namelijk voor dat alle (haar)wortels met grond bij elkaar worden gehouden. Verwijderd u deze draadkluit wel dan valt de kluit met grond uit elkaar en kunnen de wortels hierdoor afscheuren, waardoor de boom dood kan gaan. Het jute zal vanzelf verteren in de grond.

Voor het aanplanten is het belangrijk om als de boom in het plantgat staat, de bovenkant voorzichtig los te knippen. Dit kun je doen door de bevestigingsdraad aan de bovenkant los te knippen, hierdoor kun je de bovenkant rondom de stam voorzichtig opzij liggen. Door dit te doen kan het water direct bij de wortels komen. 

Boom met hardplastic pot

Dit soort is te herkennen aan de hardplastic pot die meestal zwart van kleur is. Deze pot is niet verteerbaar en moet, voordat de boom geplant wordt, verwijderd worden. Verwijder de pot altijd voorzichtig, zodat je de wortels niet beschadigd. De eventuele overgebleven grond kan worden toegevoegd aan het plantgat waar de boom in komt te staan.

Boom met plastic plantzak

Een boom in plastic plantzak wordt geleverd in een zak die meestal zwart en soms wit van kleur is. Deze plastic plantzak is niet verteerbaar en dient verwijderd te worden voordat de boom in de volle grond geplant wordt.

Het verwijderen van de plantzak kun je het beste doen, door de zak open te knippen of los te snijden met een schaar of stanleymes. Snij de plantzak op 3 of 4 plekken verticaal open, snij daarna ook de onderkant op 3 of 4 plekken los in het verlengde van de stukken die verticaal opengesneden zijn. Op deze manier kun je de plastic plantzak verwijderen zonder te veel wortels te beschadigen.

Boom in verteerbare plantzak

Met deze verteerbare plantzak dragen wij bij aan een beter klimaat. Naast het feit dat we bomen leveren die CO2 compenseren, zorgt deze verteerbare plantzak ervoor dat er minder plastic afval is. Door bomen te kweken in verteerbare plantzakken, zijn plastic plantzakken of hardplastic potten namelijk overbodig. Je kunt de boom inclusief verteerbare plantzak planten in het uitgegraven plantgat, de plantzak zal naar verloop van tijd verteren.

Wanneer er geen gaas om de verteerbare plantzak zit, kan het zo zijn dat de handvatten en de rand van de plantzak boven de grond uit komen. Je kunt de rand van de zak laten zitten en alleen de handvatten afknippen. Zo creëer je een gietrand voor de boom, waardoor het water altijd op de goede plek komt. Een andere optie is om ook de rand af te knippen tot net onder de grond. Dit creëert een strak en gelijkwaardig perk rondom de boom.

Boom met wortelkluit

Een boom met wortelkluit wordt bezorgd met kale wortel. Bomen met wortelkluit leveren wij alleen bij een bepaald aantal bomen en alleen in de periode oktober tot en met ongeveer half maart. Bomen met kale wortel worden altijd bezorgd met een zwarte plastic zak om de wortels om uitdroging te voorkomen.

Bij het aanplanten is het belangrijk om de boom goed water te geven, zodat de grond goed rond de wortels kan gaan zitten en de boom hierdoor in het voorjaar direct het water kan opnemen in het groeiseizoen. Kun je de boom niet direct op de dag van levering aanplanten, zorg er dan voor dat de boom op een windvrije plek wordt neergelegd. Bomen met kale wortel plant je liefst zo snel mogelijk aan, maar ze kunnen maximaal 5 dagen boven de grond liggen. 

Bamboestok rondom de stam

Vooral bij jonge boompjes met een dunne stam, zal er rondom de stam een bamboestok bevestigd zitten. Deze bamboestok binden wij vast aan de stam, om ervoor te zorgen dat de stam in de eerste paar jaar mooi recht kan blijven groeien. Deze stok mag u laten zitten en zal vanzelf gaan rotten. Op het moment dat de stok gaat rotten, is dit een teken om de stok weg te halen, meestal is dit na 3 groeiseizoenen. De bamboestok zit met bindbuis aan de stam bevestigd, dit bindbuis is flexibel en zal ook meerekken met de groei van de stam.

Naast deze handige blog vindt je ook een Bomentip over de draadkluit en kale wortel op onze website! 

Bomentip kale wortel
Bomentip draadkluit

Sluiten