Ons assortiment
Geen resultaat gevonden
Wijzig je zoekciteria of zoek via onze Bomenzoeker
Bekijk alle resultaten

Waar kan ik het beste bomen planten in mijn tuin?

Waar kan ik het beste bomen planten in mijn tuin?
/blog/geschreven-door/Mike
Mike Auteur
27 Jul, 2023 3 minuten leestijd

Wil je jouw tuin opfleuren met een leuke boom, maar weet je niet zo goed waar je deze kunt planten? Je leest hier waar je het beste bomen kunt planten in de tuin. Ook vertellen we je waar je rekening mee moet houden als je een boom plant in de tuin.

Functie van de boom

Bij het uitkiezen van een boom is het belangrijk om te kijken waar je een boom voor wilt gebruiken. Een boom kan namelijk verschillende functies hebben.

Een van de redenen om een boom te plaatsen, is om privacy te creëren. Privacy creëer je makkelijk met leibomen. Een leischerm is namelijk snel volgroeid, waardoor je optimaal privacy hebt. Wil je ook in de winter genieten van privacy? Kies dan voor een groenblijvende leiboom. Deze bomen zijn namelijk het hele jaar door bladhoudend, waardoor er ook ook in de winter geen doorkijk mogelijk is. Plaats deze boom bijvoorbeeld voor het raam of langs de schutting. 

Wil je juist schaduw creëren? Dan is een dakboom misschien wat voor jou! De dakboom zorgt voor natuurlijke schaduw. 

Natuurlijk kun je een boom ook kiezen vanwege de prachtige bloesem tijdens de bloeiperiode, of vanwege de mooie herfstverkleuring. Bloesembomen die vooral bekendstaan vanwege de prachtige bloei zijn onder andere de krentenboom, Japanse sierkers en de Magnolia grandiflora. Plaats deze boom op een plek waar hij goed tot zijn recht komt en waar je hem goed kan bewonderen.

Een boom die bekendstaat vanwege de prachtige herfstverkleuring is een amberboom. Het blad verkleurt naar rood-violet, geel-oranje en oranje-rode herfstkleuren

Zonlicht

Veel bomen hebben voldoende zonlicht nodig om goed te kunnen groeien. Denk aan minstens zes zonuren per dag. Sommige bomen groeien ook goed op een schaduwrijke plek. Voorbeelden hiervan zijn een Magnolia grandiflora en een Photinia Red Robin. Zorg ervoor dat de boom voldoende zonlicht of juist schaduw krijgt. 

Grootte van de boom

Ook de grootte van de boom is een belangrijke factor om rekening mee te houden bij het planten van de boom. De uiteindelijke hoogte van een boom verschilt per soort. Heb jij een kleine tuin? Kies dan ook liever voor een kleinere boom. Een geschikte boom zou de  Photinia Red Robin kunnen zijn. Deze kan 3 tot 5 meter hoog worden. Of kies een Japanse sierkers. Deze is er in verschillende soorten, maar kan gemiddeld 6 tot 10 meter hoog worden. 

Kijk je naar bomen als een plataan of een berk? Deze kunnen uiteindelijk wel 25 tot 30 meter hoog worden. Deze bomen zijn eerder geschikt voor in een grote tuin of op een perceel.

Houd met het plaatsen van de boom rekening met de grootte. Plaats bomen bijvoorbeeld niet te dicht bij een schuurtje of een hek. Zorg ervoor dat de boom voldoende ruimte heeft om goed te kunnen wortelen en groeien. 

Wind

Vooral bij jonge bomen is het belangrijk om een beschutte plek te kiezen, die enige bescherming biedt tegen harde wind. Doordat de bomen op de nieuwe plek moeten wortelen, is het belangrijk dat de boom niet op een plek met veel wind staat. Door wind kunnen bomen heen en weer waaien, waardoor de wortels beschadigd kunnen raken.

Bij het aanplanten raden wij altijd aan om gebruik te maken van het aanplantpakket. In ons aanplantpakket zitten boompalen. Door de boom met palen aan te planten, staat de boom steviger in de grond.

Bodemgesteldheid

Houd bij het aanplanten van bomen in jouw tuin ook rekening met de bodemgesteldheid en grondsoort. Sommige bomen hebben geen voorkeur voor een grondsoort, maar veel hebben dat wél. 

Zware kleigrond is een grondsoort waarin veel bomen niet aangeplant kunnen worden. Dit heeft te maken met de compacte structuur. Veel bomen kunnen hierin niet goed wortelen. Daarnaast kan zware kleigrond voor slechte drainage zorgen, wat problemen oplevert voor de wortels.

Sommige bomen houden niet van natte voeten en geven een voorkeur aan goed waterdoorlatende grond. Dit voorkomt namelijk dat de wortels te lang in het water blijven staan na bijvoorbeeld een regenbui. Blijft de boom toch te lang in het water staan? Dan kan wortelrot ontstaan.

Om ervoor te zorgen dat de boom op de nieuwe plantplek de voedingsstoffen krijgt wat de aangroei stimuleert, adviseren wij om gebruik te maken van de aanplantgrond uit het aanplantpakket. In normale tuinaarde zitten doorgaans niet alle voedingsstoffen die de boom nodig heeft. Vooral bij mediterrane bomen is het belangrijk om mediterrane aanplantgrond te gebruiken.

Om ervoor te zorgen dat de boom op de nieuwe plantplek goed kan wortelen, is het belangrijk om met een aantal dingen rekening te houden. Het is namelijk belangrijk dat er geen oude wortels, puin of kabels in de grond zitten. Dit kan namelijk de groei van de wortels uiteindelijk in de weg gaan zitten. Daarnaast is het belangrijk dat er geen wit straatzand op de plek van aanplanten ligt. In wit straatzand zitten namelijk helemaal geen voedingsstoffen en ondanks dat je dit met aanplantgrond mengt, kan de boom hierin niet groeien. Mocht er wit straatzand liggen, adviseren wij om dit af te graven en op te vullen met donkere tuinaarde.

Andere planten of bomen in de buurt

Wil je graag bomen aanplanten in een soort perkje en hierin ook gebruik maken van planten? Kijk dan goed naar de behoeften per boom en plant. De ene boom heeft namelijk wat meer ruimte nodig dan de andere boom. Hierdoor kan het toevoegen van planten zorgen voor concurrentie om water en voedingsstoffen. Wil je meerdere bomen naast elkaar plaatsen, adviseren wij om altijd te kijken naar hoe breed de boom uiteindelijk kan worden. Deze ruimte adviseren wij dan ook om als tussenruimte tussen de bomen te laten. Op deze manier kunnen de bomen goed wortelen en hebben de bomen voldoende ruimte om goed te groeien.

Sluiten