Ons assortiment
Geen resultaat gevonden
Wijzig je zoekciteria of zoek via onze Bomenzoeker
Bekijk alle resultaten
I.v.m. voorjaarsdrukte en feestdagen kan onze levertijd momenteel wat langer zijn. We doen ons best jouw bestelling zo snel mogelijk te leveren.

Welke bomen zijn geschikt voor de middelgrote tuin?

Welke bomen zijn geschikt voor de middelgrote tuin?
/blog/geschreven-door/Jochem
Jochem Auteur
20 Dec, 2022 3 minuten leestijd

Een tuin kan een aangename en rustgevende plek zijn om te ontspannen en te genieten van de natuur. Bomen zijn een belangrijk onderdeel van elke tuin, want ze bieden schaduw, privacy en een prachtig uitzicht. Bij het kiezen van bomen voor een middelgrote tuin is het belangrijk om rekening te houden met de grootte, de vorm en de behoeften van de boom.

In het assortiment van Bomenbezorgd zijn veel verschillende soorten en maten bomen te vinden. Zo hebben we bomen die uit kunnen groeien tot een zeer grote boom, maar hebben we ook bomen die ideaal zijn voor een kleinere tuin. Daarentegen zijn er uiteraard ook bomen die goed te plaatsen zijn in een middelgrote tuin.

Een boom staat immers een lange tijd in de tuin en er moet dus van te voren goed uitgedacht worden hoe groot een boom kan worden.

Daar gaan we het in deze blog over hebben!

Leibomen

Een type boom dat goed in een middelgrote tuin past, is een leiboom. Een leiboom groeit niet verder dan de geleverde stamhoogte. Een leiboom met stamhoogte van 200cm zal dus ook niet verder groeien op de takken na. De takken kunnen gemakkelijk gesnoeid worden, waardoor de grootte en breedte van de boom zeer goed te bepalen zijn. 
Het fijne aan een leiboom is de privacy die de boom creëert. De steeds dichter op elkaar staande tuinen laten de buren gemakkelijk naar binnen kijken. De bomen laat de inkijk naar binnen dus beperken en neemt daarbij ook nog eens relatief weinig ruimte in. 
Om deze redenen is een leiboom een ideale boom voor een middelgrote tuin.

Dakboom

Een ander type boom dat niet te veel ruimte inneemt en dus prima geplaatst kan worden in een middelgrote tuin, is een dakboom. Een dakboom groeit net zoals een leiboom niet verder in stamhoogte. Slechts de takken van de dakboom zullen verder groeien, waardoor de boom in zijn geheel erg goed binnen proporties gehouden kan worden. Ideaal voor een middelgrote tuin!
Een dakboom kan tijdens warme periodes ideaal fungeren als schaduwvormer. Op deze manier kan je tijdens hete periodes buiten nog enige verkoeling opzoeken. Daarentegen kan een dakboom uiteraard privacy creëren. Het vermindert de inkijk van vooral bovenaf.

Magnolia grandiflora op stam

Wanneer men spreekt over een prachtige mediterrane boom, komt de Magnolia grandiflora vaak ter sprake. Het is een boom die veelal in Spanje en Italië wordt gekweekt. Hij wordt ook wel de tulpenboom of valse tulpenboom genoemd. Met zijn prachtige tulpvormige witte bloemen en zijn late bloei in juni/juli is het een echte uitblinker.
De Magnolia kan een maximale hoogte van 6 tot 10 meter bereiken in Nederland. Echter, deze hoogte zal alleen bereikt worden als de boom nooit gesnoeid wordt. Door deze groenblijvende en bladhoudende boom zo nu en dan te snoeien, kan deze gemakkelijk in een middelgrote tuin worden geplaatst.
Daarnaast beschikt de Magnolia over een zeer aangename geur die niet alleen door de mens wordt opgemerkt. De tulpen van de Magnolia zijn namelijk zeer in trek bij bijen, wespen en andere insecten. De insecten komen graag op deze boom af vanwege de nectar dat in de bloemen zit.

De Magnolia komt van oorsprong eigenlijk niet uit Nederland en is dus geen inheemse boom.

Lijsterbes

Een andere goede keuze is de Lijsterbes. Deze boom is redelijk compact, dus hij neemt niet heel veel ruimte in beslag. De boom wordt ongeveer 8 tot 12 meter hoog zonder enige snoei. De Lijsterbes heeft prachtige bloemen in de lente.
De boom is een echte vogelaantrekker, zoals de naam lijster al zegt. De lijsterbes trekt overigens niet alleen lijsters aan, maar ook andere soorten. Daar komt de Latijnse naam ook vandaan. De Latijnse naam duidt: ‘sorbus aucuparia’. Aucuparia verwijst naar de vogels en betekent ‘op vogelvangst gaan’. De kans is dus zeer aannemelijk dat deze boom vogels zal aantrekken in de tuin. 
De lijsterbes krijgt bloemen die wit tot crèmekleurig zijn. Deze bloemen staan in grote schermen of pluimen. Hierna zullen de bessen verschijnen die fantastisch contrasteren met het groene blad.

Japanse sierkers (Kanzan) 

De laatste optie de goed kan worden geplaatst in een middelgrote tuin, is de Japanse sierkers. De Japanse sierkers is een echte hartenveroveraar tijdens het voorjaar. Met zijn volle bloei is dit echt de smaakmaker van de tuin. De boom bloeit in april/ mei met zeer opvallende roze bloemen in grote trossen.
Niet alleen zijn de bloemen visueel aantrekkelijk, maar ook de geur van de bloemen is zeer aangenaam. Tijdens de bloei van deze boom, krijgt het bronskleurig uitlopend blad waarna het donkergroen wordt. 
De Japanse sierkers kan goed in een middelgrote tuin worden geplaatst vanwege zijn niet te grote omvang. De boom kan ongeveer een hoogte bereiken van 8 meter, maar dit zal alleen gebeuren wanneer de sierkers geen enkele keer gesnoeid wordt. Door de takken jaarlijks te snoeien, kan de grootte zeer goed worden beperkt en kan de hoogte enigszins zelf worden bepaald.
Er zijn nog veel meer bomen die geschikt zijn voor een middelgrote tuin.

Neem de tijd om verschillende bomen te onderzoeken en kies de boom die het beste bij je tuin past. Zo zorg je ervoor dat je tuin een aangename en rustgevende plek is om te genieten van de natuur.

Sluiten